Crystal Meth

Wat is Crystal Meth (Methamfetamine), wat zijn de risico's en is het verslavend??

Crystal meth is een echte harddrug. Het is een witte, kristalvormige drug die je op verschillende manieren kunt innemen. Je kunt het roken, spuiten of snuiven. In Nederland is crystal meth wellicht nog niet zo bekend, maar ons land behoort tot de top van Europa als het gaat om de productie van deze harddrug.

Nederlanders kennen crystal meth met name van Amerikaanse films en series, zoals de beroemde tv-serie Breaking Bad. Ook de foto's van mensen voor en na de crystal meth verslaving hebben veel Nederlanders wel eens gezien. Het is vaak een wereld van verschil, want crystal meth heeft een verwoestend effect op het menselijk lichaam.

In dit artikel kijken we wat crystal meth precies is, hoe het er in Nederland voorstaat met deze harddrug en kijken we hoe het afkicken in zijn werk gaat.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00
Weekend 11:00 - 19:00


Wat is Crystal Meth?


Crystal meth is eigenlijk methamfetamine, maar staat bekend onder diverse namen. Naast crystal meth wordt ook ICE, Crystal, Shabu, IJs en Tina gebruikt. Methamfetamine is synthetische drugs en kan gemaakt worden met alledaagse (huishoudelijke) middelen, zoals anti-vriesmiddel en batterijen en enkele andere middelen die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt staan.

De kristalvormige drugs kun je spuiten, snuiven of roken en is vrij gemakkelijk (zelf) te maken. Eenmaal gebruikt geeft crystal meth een langdurige roes met veel energie, euforie en zelfvertrouwen. Ook zorgt crystal meth voor een verhoogd libido waardoor het een populaire drug bij sommige seksfeesten is.

Zodra deze drug echter is uitgewerkt zorgt het direct voor depressieve gevoelens. De euforie verdwijnt, waardoor je direct naar een nieuwe dosis zult verlangen.


Sterk verslavend
Crystal meth is zeer verslavend. Het gevoel van euforie tijdens het gebruik verdwijnt volledig wanneer de drugs is uitgewerkt. Gebruikers zijn na de 'high' zeer down en kunnen te maken hebben met slaapproblemen, angst, agressie en paranoia.

Een nieuwe dosis lost deze depressieve gevoelens direct weer op met gevoelens van euforie, waardoor er meestal dan ook snel weer een nieuwe dosis wordt ingenomen. Ook lichamelijke symptomen kunnen optreden zoals hoofdpijn, stuiptrekkingen, hoge bloeddruk, trillen en geen eetlust. Na een paar keer gebruiken kun je dan ook al snel verslaafd zijn aan crystal meth.

Verwoestend effect
Gebruikers gaan echter snel meer en meer gebruiken, doordat er al snel een grote tolerantie wordt opgebouwd. Op de lange termijn kan het veelvuldig gebruiken van crystal meth zorgen voor diverse psychische klachten zoals depressies, angsten, hallucinaties en agressie.

Voor het lichaam is het ook verwoestend. Het gebruik van deze drug verwoest het gebit en zorgt voor zweren en ontstekingen op de huid. Gebruikers verliezen vaak ook erg snel gewicht. Ook hersenschade, Parkinson en Alzheimer kunnen een gevolg zijn. Het langdurig gebruiken van crystal meth kan op termijn zelfs dodelijk zijn. Gebruikers kunnen een hartaanval krijgen, in coma raken of te maken hebben met ernstige psychoses.

Lichamelijke aftakeling

gevolgen van crystal meth gebruik
Bron: Wormguy666, Reddit

Crystal meth heeft een verwoestende werking op het menselijk lichaam. Online zijn er erg veel foto's te vinden van mensen voor, tijdens en na de verslaving. Waar de mensen vooraf vaak een gezonde tint hebben inclusief gezond gewicht, daar zien we tijdens de verslaving een huid vol zweren en ontstekingen, ernstig tandbederf en een ingevallen gezicht door het gewichtsverlies.

Weten ze eenmaal van de crystal meth af te kicken, dan lijken de foto's na de verslaving soms op een compleet ander persoon.

Op het grootste forum ter wereld, Reddit, plaatsen gebruikers soms foto's van vrienden of familie die een crystal meth verslaving hebben gehad. De voor en na foto's zijn hierbij erg indrukwekkend. Gebruiker Wormguy666 plaatste twee foto's van zijn zus. De ene foto is tijdens de verslaving en de volgende foto wanneer ze 90 dagen geen crystal meth meer heeft gebruikt.

Andere mensen op het forum stellen vragen, waarna de plaatser van de foto verder vertelt. Zijn zus blijkt na een interventie van familie ingestemd te hebben om af te kicken.

Crystal meth is met name bekend door het verwoestende effect dat het heeft op het gebit. Langdurig gebruik van deze drug zorgt voor ernstig tandbederf.

Niet alleen de tanden rotten van binnenuit weg, maar ook de botstructuur in de kaken. Op den duur vallen de tanden er gewoon uit.

Voorheen loog ze alles bij elkaar, steelde ze en maakte ze misbruik van familie om maar aan een nieuwe dosis crystal meth te kunnen komen. Na het afkickprogramma is ze weer volledig op het rechte pad en heeft ze spijt van haar daden. De poster voegt nog even toe dat hij erg trots op zijn zus is nu ze is afgekickt van de crystal meth.

Documentaire "The City Addicted to Crystal Meth"
Eén van de bekendste documentaires over crystal meth is een documentaire van Louis Theroux uit 2009. De documentaire heet "The City Addicted to Crystal Meth" en werd opgenomen in Fresno in Californië. Fresno staat bekend als de crystal meth-hoofdstad van de wereld.

Deze plaats heeft het grootste aantal crystal meth-gebruikers in de Verenigde Staten. De bekende documentairemaker Louis Theroux spreekt met verslaafden en bezoekt tevens de grootste afkickkliniek op het gebied van crystal meth in de Verenigde Staten.

Bekijk hieronder zelf de documentaire en je kunt met eigen ogen de verwoestende effecten van crystal meth zien op de mensen die het gebruiken.

Crystal meth in Nederland

Crystal meth wordt ook in Nederland steeds populairder. Niet zozeer het gebruik van de harddrug, maar met name op het gebied van de productie. Begin augustus in 2018 kwam de NRC met een artikel dat de productie van crystal meth steeds serieuzere vormen aan begint te nemen.

Productie van crystal meth
Het voorgaande jaar werden er tien laboratoria ontmanteld waar de harddrug werd gemaakt. Een opsporingsambtenaar vertelt tegen de krant dat 2018 een kantelpunt is in de productie van crystal meth. Waar de politie het een aantal jaren geleden vrijwel niet tegenkwam, daar werden er in het afgelopen jaar soms duizenden kilo's aan grondstoffen per ontmantelde laboratorium gevonden.

Volgens de politie is de productie met name voor de export en duikt het op in het oosten van Duitsland, Slowakije en in Tsjechië. Het Europese drugsagentschap (EMCCDA) zegt dat Nederland zowel op het gebied van de productie, het verwerken van drugs en het exporteren ervan tot de top van Europa behoort.

Gebruik in Nederland
Op het gebied van de productie van crystal meth behoort Nederland dus tot de top van Europa. Kijken we echter naar het gebruik van de harddrug in ons land dan valt dit heel erg mee.

Het gebruik neemt de afgelopen jaren niet toe en wordt vooral in niches gebruikt, aldus Jaap Jamin van Jellinek. De harddrug schijnt met name populair te zijn in de op seks georiënteerde gayscene, waarbij de drugs helpt om mensen urenlang door te kunnen laten gaan.

De drugs is in Nederland dus niet zo populair qua gebruik. Dit komt waarschijnlijk door de prijs. Waar cocaïne per gram ongeveer 50 euro kost, daar is dit bij crystal meth voor een gram al snel vier keer zoveel. In de Verenigde Staten is crystal meth juist weer veel goedkoper dan cocaïne, wat mede verklaart waarom de harddrug daar zo populair is.

Doordat het echter vrij gemakkelijk te maken is met huis-, tuin- en keukenspullen zijn experts in ons land wel ongerust over de toekomst van deze harddrug in Nederland.

Afkicken van crystal meth

Afkicken van crystal meth doe je onder de juiste begeleiding bij een verslavingskliniek. Je moet het afkicken echt ondergaan en je zult daarbij met ontwenningsverschijnselen te maken krijgen. Deze ontwenningsverschijnselen verschillen per persoon, maar over het algemeen voelen gebruikers zich erg neerslachtig.

Normaal gesproken natuurlijk een teken om weer te gebruiken, maar in een afkickkliniek zul je hier echt even doorheen moeten. Afkicken van crystal meth geeft daarnaast weinig energie, slaapproblemen en concentratieproblemen, terwijl mensen vaak ook behoorlijk prikkelbaar zijn.

Alhoewel het afkicken een zware periode voor de gebruiker kan zijn, zijn mogelijke complicaties hierbij minimaal. Het is een proces waar je in feite doorheen moet, ook al klinkt dat nu makkelijker dan het in werkelijkheid zal zijn.

Het psychisch afkicken is echter veel moeilijker dan het lichamelijk afkicken van crystal meth. Depressies, angsten en onrust komen veel voor, terwijl ook achterliggende psychische kwalen kunnen opleven. Het is daarom ook belangrijk dat er goede begeleiding aanwezig is en dat je afkickt met hulp van professionals. Het zelfstandig 'cold turkey' afkicken van crystal meth zal in veel gevallen mislukken, doordat het verlangen naar een nieuwe dosis zo groot is.

1 reactie
  • jean marie wolters
    29 januari 2021 13:46
    01

    goede zaak dat ze dat oprollen

Doe mee met de discussie en plaats een reactie