Crystal Meth

Wat is Crystal Meth (Methamfetamine), wat zijn de risico's en is het verslavend??

Crystal meth, ook wel bekend als ‘ice’ of ’tina’, is de algemene naam voor crystal methamphetamine, een krachtig en zeer verslavend middel dat invloed heeft op het centrale zenuwstelsel. Er bestaat geen legaal gebruik ervan.

Het komt in heldere kristallen brokken of glanzende blauw-witte rotsen. Ook wel “ice” of “glass” genoemd, het is een populaire partydrug. Meestal roken gebruikers crystal meth met een klein glazen pijp, maar ze kunnen het ook doorslikken, snuiven of injecteren in een ader. Mensen zeggen dat ze kort na het gebruik een snelle golf van euphorie ervaren. Maar het is erg gevaarlijk. Het kan je lichaam schaden en ernstige psychologische problemen veroorzaken.

Lees in dit artikel alles over crystal meth.


Wat is crystal meth?

Crystal meth, ook wel bekend als “ice” of “glass”, is een synthetisch stimulerend middel dat wordt gebruikt om euforische effecten te veroorzaken. Het is een wit kristallijn poeder dat meestal wordt gerookt met een klein glazen pijp, maar het kan ook worden ingenomen.

Crystal meth is extreem verslavend en heeft ernstige bijwerkingen op korte en lange termijn. De gevolgen van misbruik zijn onder andere psychische problemen, fysieke afhankelijkheid en zelfs suïcidale gedachten.


Wat zijn de effecten van crystal meth?

Crystal meth heeft veel verschillende effecten op korte, middellange en lange termijn. Het veroorzaakt euforie, gevoel van tevredenheid en energie terwijl je het gebruikt. Ook zorgt het voor verhoogde alertheid, verbetering van cognitieve vaardigheden en een afname van remming.

Op langere termijn kan het fysieke, mentale en emotionele problemen veroorzaken zoals gewichtstoename of -verlies, slecht slapen, hartklachten, paranoia, hallucinaties en andere psychische aandoeningen.


Wat zijn de risico’s van crystal meth?

Dit zijn vier mogelijke risico’s van crystal meth:

 1. Verhoogd risico op suïcide: Crystal meth veroorzaakt angst en depressie, waardoor de kans op suïcide toeneemt.
 2. Geestelijke gezondheidsproblemen: Crystal meth kan leiden tot psychose, waarbij iemand hallucinaties heeft en wanen ervaart. Andere mentale gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt door crystal meth zijn paranoia, depressie en angststoornissen.
 3. Fysieke gezondheidsproblemen: Crystal meth kan leiden tot hart- en vaatziekten, longontsteking, spierkrampen en andere fysieke problemen zoals gewichtstoename of -verlies.
 4. Verslaving: Crystal meth is een zeer verslavende drug waarvan de gebruiker steeds meer nodig heeft om dezelfde effecten te bereiken die hij of zij bij de eerste keer had. Dit kan leiden tot financiële problemen alsook emotionele problemen met familie en vrienden.

Lichamelijke aftakeling

Bron: Wormguy666, Reddit

Crystal meth heeft een verwoestende werking op het menselijk lichaam. Online zijn er erg veel foto’s te vinden van mensen voor, tijdens en na de verslaving. Waar de mensen vooraf vaak een gezonde tint hebben inclusief gezond gewicht, daar zien we tijdens de verslaving een huid vol zweren en ontstekingen, ernstig tandbederf en een ingevallen gezicht door het gewichtsverlies.

Weten ze eenmaal van de crystal meth af te kicken, dan lijken de foto’s na de verslaving soms op een compleet ander persoon.

Tanden

Crystal meth is met name bekend door het verwoestende effect dat het heeft op het gebit. Langdurig gebruik van deze drug zorgt voor ernstig tandbederf.

Niet alleen de tanden rotten van binnenuit weg, maar ook de botstructuur in de kaken. Op den duur vallen de tanden er gewoon uit.

Voorheen loog ze alles bij elkaar, steelde ze en maakte ze misbruik van familie om maar aan een nieuwe dosis crystal meth te kunnen komen. Na het afkickprogramma is ze weer volledig op het rechte pad en heeft ze spijt van haar daden. De poster voegt nog even toe dat hij erg trots op zijn zus is nu ze is afgekickt van de crystal meth.


Crystal meth gebruik in Nederland

Volgens de autoriteiten is de productie van crystal meth in Nederland sterk toegenomen. Deskundigen denken dat de meeste crystal meth die gemaakt wordt in laboratoria bedoeld is voor het buitenland. In Nederland wordt het middel niet veel gebruikt, maar precies hoeveel mensen ermee te maken hebben is onbekend.

Volgens deskundigen bestaat de kleine groep gebruikers uit een groot aantal ‘chemseks’ gebruikers, meestal mannen die seks willen hebben met andere mannen onder invloed van drugs zoals GHB, 3-MMC, 4-MMC of crystal meth.


Wat zijn de tekenen dat iemand meth gebruikt?

Dit zijn tekenen dat iemand meth gebruikt:

 • Niet geven om persoonlijke verschijning of verzorging
 • Obsessief plukken aan haar of huid
 • Verlies van eetlust en gewichtsverlies
 • Verwijde pupillen en snelle oogbewegingen
 • Vreemde slaappatronen – dagen- of zelfs wekenlang opblijven
 • Schokkerige, grillige bewegingen; zenuwtrekjes; tics in het gezicht; geanimeerde of overdreven maniertjes; en voortdurend praten.
 • Vaak geld lenen, bezittingen verkopen of stelen.
 • Boze uitbarstingen of stemmingswisselingen
 • Psychotisch gedrag, zoals paranoia en hallucinaties.

Afkicken van crystal meth

Afkicken van crystal meth doe je onder de juiste begeleiding bij een verslavingskliniek. Je moet het afkicken echt ondergaan en je zult daarbij met ontwenningsverschijnselen te maken krijgen. Deze ontwenningsverschijnselen verschillen per persoon, maar over het algemeen voelen gebruikers zich erg neerslachtig.

Normaal gesproken natuurlijk een teken om weer te gebruiken, maar in een afkickkliniek zul je hier echt even doorheen moeten. Afkicken van crystal meth geeft daarnaast weinig energie, slaapproblemen en concentratieproblemen, terwijl mensen vaak ook behoorlijk prikkelbaar zijn.

Alhoewel het afkicken een zware periode voor de gebruiker kan zijn, zijn mogelijke complicaties hierbij minimaal. Het is een proces waar je in feite doorheen moet, ook al klinkt dat nu makkelijker dan het in werkelijkheid zal zijn.

Het psychisch afkicken is echter veel moeilijker dan het lichamelijk afkicken van crystal meth. Depressies, angsten en onrust komen veel voor, terwijl ook achterliggende psychische kwalen kunnen opleven. Het is daarom ook belangrijk dat er goede begeleiding aanwezig is en dat je afkickt met hulp van professionals. Het zelfstandig ‘cold turkey’ afkicken van crystal meth zal in veel gevallen mislukken, doordat het verlangen naar een nieuwe dosis zo groot is.


Veelgestelde vragen over crystal meth

Hoe wordt crystal meth verslaving behandeld?

Crystal meth verslaving is een van de moeilijkste drugsverslavingen om te behandelen, maar het kan. Als je iemand kent met het probleem, probeer hem of haar dan niet zelf te helpen. Gebruikers hebben een professionele hulpverlener of een drugsbehandelingsprogramma nodig.

1 reactie
 • jean marie wolters
  29 januari 2021 13:46
  01

  goede zaak dat ze dat oprollen

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00