Oxycodon

Oxycodon: Wat is het, werking, risico's en verslaving

Oxycodon is een sterke pijnstiller die is afgeleid van opium en daarom met grote voorzichtigheid moet worden gebruikt. Door de effecten van oxycodon op de hersenen en het zenuwstelsel kun je snel verslaafd raken aan het geneesmiddel. Daarnaast is het risico op misbruik groot door de verdovende en geestverruimende werking die het kan hebben op gebruikers. Op deze pagina bespreken we alles wat je moet weten over mogelijke bijwerkingen, veilige doseringen van oxycodon en wat je kunt doen wanneer je eraan verslaafd raakt.


Wat is Oxycodon?

Oxycodon is een sterke pijnstiller met een zeer verslavende werking. Het behoort tot de categorie opioïden en is vergelijkbaar met pijnstillers zoals morfinefentanyl en methadon. Oxycodon wordt voorgeschreven bij matige tot ernstige pijn, zoals pijn na een operatie en chronische pijn bij kanker. Vanwege het risico op oxycodon verslaving mag het meestal slechts korte tijd en in lage doseringen worden gebruikt.

Lees meer: Alles over pijnstiller verslaving

Oxycodon kan ook recreatief misbruikt worden voor de geestverruimende en verdovende werking die het heeft. Mensen die Oxycodon innemen zonder medische reden en zonder medische begeleiding, lopen een groter risico op verslaving, volgens een rapport uit 2019 van het Shirley en Stefan Hatos Centrum voor Neurofarmacologie.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Hoe werkt Oxycodon?

Oxycodon werkt door pijnsignalen te blokkeren in de hersenen, waardoor je minder pijn ervaart. De stoffen in het medicijn binden zich hiervoor aan de opioïde receptoren in de hersenen. Naast de pijnstillende oxycodon werking, zorgen deze receptoren ook voor mogelijke geestverruimende effecten. Deze zijn met name in hoge doseringen merkbaar, volgens een studie uit 2019 in European Review for Medical & Pharmacological Sciences.


Oxycodon dosering

Een juiste dosering oxycodon verschilt per persoon en is afhankelijk van de ernst van de pijn, je algemene lichamelijke conditie en mogelijke andere medicijnen die je gebruikt. Ook de manier van inname kan invloed hebben op de aanbevolen dosering. Volgens het Farmacotherapeutisch Kompas is een normale begindosering 5 mg kortwerkende Oxycodon, die je 4 tot 6 keer per dag mag innemen. Deze dosering mag stapsgewijs worden verhoogd totdat de gewenste pijnstilling is bereikt.


Wanneer is er sprake van een overdosis oxycodon?

Er is sprake van een overdosis oxycodon wanneer je last krijgt van symptomen zoals een onregelmatige ademhaling, blauwe vingers en het bewustzijn verliest. Je hebt dan meer oxycodon ingenomen dan je lichaam kan verwerken. Een overdosis oxycodon kan ook voorkomen wanneer je een normale hoeveelheid oxycodon hebt gecombineerd met andere middelen, volgens onderzoeker Reginald Fant in Journal of Analytical Toxicology. Alcohol versterkt bijvoorbeeld de verdovende effecten van oxycodon. Een overdosis is extreem gevaarlijk en kan ervoor zorgen dat je in coma raakt of zelfs overlijdt.


Wat zijn de bijwerkingen van oxycodon?

Mogelijke bijwerkingen van de pijnstiller oxycodon zijn:

 • Sufheid en vermoeidheid
 • Misselijkheid, braken en obstipatie
 • Jeukende huid
 • Hoofdpijn
 • Droge mond
 • Psychische klachten, zoals verwardheid en rusteloosheid

Interacties met oxycodon

De combinatie oxycodon met andere medicatie of drugs kan interacties hebben en leiden tot ernstige bijwerkingen, waaronder coma en plotseling overlijden. Overleg altijd met je arts voordat je oxycodon gebruikt in combinatie met andere middelen.

Oxycodon en alcohol

Het combineren van oxycodon met alcohol is erg gevaarlijk. De twee stoffen versterken namelijk van elkaar de mogelijke effecten die ze hebben, volgens een studie uit 2021 in Psychopharmacology. Het risico op een overdosis en gevaarlijke bijwerkingen zoals een vertraagde ademhaling is daarom groter.

Overige interacties Oxycodon

Het combineren van oxycodon met medicijnen zoals antidepressiva, benzodiazepinen en andere slaapmiddelen kan ook voor gevaarlijke interacties zorgen. Deze medicijnen kunnen namelijk in combinatie met oxycodon eerder de ademhaling vertragen. Ook is de kans op (ernstige) bijwerkingen groter bij gelijktijdig gebruik van oxycodon en deze geneesmiddelen. Andere medicatie kan wel veilig zijn. Bij het gebruik van oxycodon en paracetamol zijn bijvoorbeeld geen wisselwerkingen bekend. Vraag altijd aan je arts of je oxycodon kunt combineren met je bestaande medicatie.


Is oxycodon verslavend?

Ja, oxycodon is een verslavende pijnstiller waarbij snel fysieke gewenning optreedt. Je hebt hierdoor steeds meer oxycodon nodig om hetzelfde effect te ervaren. Oxycodon heeft ook invloed op het beloningssysteem in de hersenen. Zo stimuleert het de afgifte van neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline. Je voelt je hierdoor gelukkiger wanneer je oxycodon gebruikt en wil daarom het medicijn blijven gebruiken, volgens Canadees onderzoek uit 2018 in International Journal of Mental Health and Addiction.


Afkicken van Oxycodon

Plotseling stoppen met oxycodon is erg gevaarlijk. Ook wanneer je oxycodon volgens de instructies van een arts voor een korte periode hebt ingenomen, ontstaan mogelijk ernstige ontwenningsverschijnselen. Oxycodon-ontwenning kan onder meer zorgen voor misselijkheid, slaapstoornissen, heftige spierpijn en intense angst. In zeldzame gevallen krijgen mensen die plotseling stoppen zelfs last van epileptische aanvallen.

Veilig afkicken van oxycodon vereist daarom altijd professionele hulp. Wanneer sprake is van een oxycodon verslaving, betekent dit mogelijk opname in een gespecialiseerde afkickkliniek. Hier word je volledig begeleid bij je medicijnverslaving, van behandeling voor de onderliggende oorzaken tot medische begeleiding zodat je veilig kunt afkicken.

Oxycodon afbouwen

Veel mensen vinden het moeilijk om af te stappen van oxycodon gebruik, vooral als ze deze sterke pijnstiller al een tijd lang gebruiken. Het geleidelijk afbouwen van de dagelijkse dosering helpt om ontwenningsverschijnselen te voorkomen en de intensiteit ervan te beperken.

Afbouwschema oxycodon

Een afbouwschema voor oxycodon wordt altijd in overleg met je arts opgesteld. Hierbij wordt gekeken naar het risico op afkickverschijnselen en de mate waarin je last krijgt van bestaande pijn wanneer de dosering verlaagd wordt. Soms krijg je aanvullende medicatie voorgeschreven om heftige bijwerkingen te beperken en bestaande klachten te behandelen.

Volgens het oxycodon afbouwschema van het Nederlands Huisartsen Genootschap moet de dosering van oxycodon iedere 2-7 dagen halveren zolang de pijn te verdragen blijft. Deze ruime marges geven een goede indicatie dat het per persoon sterk verschilt hoelang het afkicken van oxycodon duurt.


Wat zijn de afkickverschijnselen van Oxycodon?

De afkickverschijnselen van oxycodon zijn verschillende fysieke en psychische klachten en kunnen in sommige gevallen erg gevaarlijk zijn. De eerste ontwenningsverschijnselen treden meestal op binnen 6 tot 12 uur na de laatste dosis. Vaak houden ze zo’n 1 tot 2 weken aan.

Veel voorkomende afkickverschijnselen van oxycodon zijn:

 • Hartkloppingen
 • Zweten, keelpijn en hoofdpijn
 • Rillingen en kippenvel
 • Misselijkheid, overgeven en diarree
 • Spierpijn
 • Onrust, prikkelbaarheid en verwardheid
 • Moeite met in- of doorslapen
 • Angst en depressieve gevoelens
 • Hallucinaties

Veelgestelde vragen over Oxycodon

Wat is het verschil tussen oxycodon en oxycontin?

Oxycontin is één van de meest bekende merknamen waaronder oxycodon verkocht wordt. Oxycontin valt in de langzaam-werkende categorie oxycodonmedicijnen. Oxycontin begint zo’n 4 uur na inname te werken en heeft een totale werkingsduur van 12 uur.

Hoe lang werkt oxycodon?

Oxycodon werkt ongeveer 4 tot 6 uur lang bij tabletten met onmiddellijke afgifte. Tabletten waarbij de afgifte gereguleerd is, kunnen zo’n 12 uur lang blijven werken.

Zorgt oxycodon voor gewichtsverlies?

Ja, oxycodon kan voor gewichtsverlies zorgen doordat het een remmende werking heeft op je eetlust. Daarnaast kun je misselijk worden en regelmatig braken door het gebruik van oxycodon, waardoor je minder voedsel binnenhoudt.

Kan het eten van chocolade de effectiviteit van oxycodon beïnvloeden?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het eten van chocolade de effectiviteit van oxycodon beïnvloedt. Wel zouden de ingrediënten van chocolade, zoals cafeïne, suikers en vetten, mogelijk een kleine impact hebben op de snelheid van absorptie van oxycodon in het lichaam.

Kun je Oxycodon kopen bij de kruidvat?

Nee, Oxycodon is een receptgeneesmiddel en kan niet worden gekocht bij de Kruidvat. Het moet worden voorgeschreven door een arts.

Kan het gebruik van Oxycodon leiden tot serotoninesyndroom?

Ja, hoewel zeldzaam, kan het gebruik van Oxycodon ook leiden tot serotoninesyndroom, vooral bij hoge doseringen of wanneer het gelijktijdig wordt gebruikt met andere medicijnen die de serotoninespiegels in het lichaam verhogen.

6 reacties
 • Ton W.
  26 april 2022 20:47
  01

  Vanwege een stenose in de onderrug kreeg ik injecties met cortisol. Omdat dat nauwelijks verbetering bracht en paracetamol en zelfs tramadol de pijn niet verlichtten, kreeg ik uiteindelijk oxycodon en oxycontin van de pijnpoli. Al met al slikte ik 21 maanden lang deze troep, onder meer door verdere knieoperaties, tot aan 150 mg per dag.

  Na de laatste operatie besloot ik zelf af te gaan bouwen. Had intussen hartklachten gekregen. Wekelijks teruggebracht, maar bij 25 mg werd ik echt ziek. Het enige dat enigszins hielp was een koud biertje. Dankzij de alcohol kon ik afkicken en door mijn cold-turkey komen. Mijn huisarts heeft mij totaal niet geholpen.

  Na een jaar nam ik contact op met een verslavingskliniek, want ik dronk ineens 8 halve liters bier per dag. De ene verslaving ingeruild voor de andere. Het loslaten van de alcohol heeft mij uiteindelijk drie jaar gekost.

  Neem die pijnstillers alleen als het echt moet en houd er zo snel mogelijk mee op. Je lichaam went er aan, en je hersens ook. Ik ben nu ruim twee jaar clean en functioneer weer als vanouds, op een zwakke rug en een titanium knie na.

  • Freek
   19 november 2023 16:58
   02

   Een zwaar verhaal over je klachten en je Oxycodon verslaving. Ik gebruik zelf 2 keer per dag 5mg Oxycodon langwerkend voor vier versleten rug- en nekwervels. Neem ik ze niet, dan heb ik geen leven door de hevige pijnen.

   Ook ik ben bang voor de verslavende werking. Er is van alles geprobeerd om de pijn te verzachten, maar alleen de Oxycodon samen met een morfinepleister had resultaat. Ik merk wel dat ik op het punt ben gekomen dat de Oxycodon mij lichamelijk én geestelijk heerlijk laat voelen. Ik kan alleen niet anders dan blijven slikken, want anders kan ik niet functioneren.

   Ik vind het lastig om te besluiten wat ik moet doen. De huisarts toont ook totaal geen interesse.

 • Arida
  30 januari 2023 14:42
  03

  Mensen pas op met dit medicijn, onze dochter is tijdens haar stage in november overleden door een hartstilstand.
  Voor haar verslaving aan oxycodon zou zij naar een afkickkliniek gaan, maar te laat.
  Wil echt iedereen voor waarschuwen voor dit medicijn.

 • Wolf
  26 augustus 2023 12:16
  04

  Ik ben een film aan het kijken over dit (nep)medicijn. Ik snap niet dat ze dit nog voorschrijven! Crimineel gewoon! Verkapte drugsdealers! Wordt zo veel geld mee verdiend! Sterkte met het verlies van uw dochter!

 • C.J.
  14 oktober 2023 12:05
  05

  Allereerst veel sterkte en mijn oprechte deelneming voor het overlijden van Arida’s dochter door dit medicijn. Ikzelf slik nu 160 mg langwerkende en 20 kortwerkende om de interval tussen de innames op te vangen. Ik heb een dokter die zich strikt houdt aan de 12 uur-interval. Maar na 6 á 7 uur is dit medicijn (bij mij althans) uitgewerkt en beginnen zelfs de ontwenningsverschijnselen.

  Dit duurt al zo lang en heb er enorm veel last van. En het wordt steeds heviger, alsof ik al aan het afkicken ben! Het wordt door anderen wel eens beschreven als een hel, waar ik goed in mee kan komen.

  Ik sta nu op een wachtlijst om de oxycodon om te zetten naar een vervangend middel dat makkelijker af te bouwen is. Alleen tot die tijd moet ik nog een paar weken waarbij ik elke middag hevige afkickverschijnselen krijg die me letterlijk gek maken. Ik hoop dat ik de laatste 3 weken doorkom! Dan begint er een nieuwe fase van afkicken die wel volledig gemonitord zal zijn door professionele artsen, 24/7.

  • Lies
   7 januari 2024 03:13
   06

   Ik ben erg benieuwd wat het vervangend middel is? Ik wil ook graag gaan minderen. Ik krijg het al bijna 5 jaar en merk dat ik er veel klachten van begin te krijgen en heel erg moe van word. Ik neem het voor de pijn natuurlijk, maar merk ook dat ik het moet nemen om te kunnen functioneren. Ik kom zo regelmatig te kort. Ben er zo klaar mee.
   Is het gelukt om af te bouwen??

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00