Oxycodon

Oxycodon: Is het drugs, en is het verslavend?

Wat is Oxycodon?

Oxycodon pijnstiller capsulesOxycodon is een sterke pijnstiller die wordt gebruikt bij hevige pijn, zoals pijn na operaties, verwondingen en kanker, welke behoort tot de opiaten of opioïden, net als de andere pijnstillers morfine, fentanyl en methadon. Oxycodon wordt gebruikt als pijnstiller na operaties, bij kankerbehandelingen en als verdovend middel in de laatste levensfase.

Naast een pijnstillende werking hebben opiaten, waaronder oxycodon, een geestverruimende en verdovende werking. Oxycodon wordt doorgaans in pilvorm gebruikt, maar kan ook als injectie, neusspray en drank toegediend worden.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 21:00
Za-Zo van 12:00 - 17:00

Werking van Oxycodon

Oxycodon is chemisch gezien praktisch identiek aan morfine en heroïne, en heeft grotendeels dezelfde uitwerking op het menselijk lichaam. De verschillende soorten opiaten verschillen voornamelijk van elkaar qua werkingsduur en inwerktijd.

Grote kans op verslaving

Bij het gebruik van oxycodon treed snel gewenning op, wat inhoudt dat er een steeds hogere dosis nodig is om hetzelfde pijnstillende of verdovende effect te bereiken. Omdat oxycodon daarnaast, net als andere opiaten, bijzonder sterk werkt op het dopaminesysteem in de hersenen, is de kans op het ontwikkelen van een serieuze verslaving groot, zeker bij gebruik langer dan 2 tot 4 weken.

Toenemend gebruik

Oxycodon wordt verkocht onder de merknamen oxynorm en oxycontin. Het gebruik van oxycodon in Nederland is sinds 2005 bijna vertienvoudigd. Op dit moment slikken een kleine half miljoen Nederlanders oxycodon, waarvan ruim 200.000 al langer dan 3 maanden.

Overdosis oxycodon

Het aantal overdosissen neemt sterk toe, tot ruim 400 per jaar in 2018. Nederland volgt hiermee de trend die in de Verenigde Staten en Canada te zien is, landen waar inmiddels gesproken wordt van een opioïdenepidemie, met jaarlijks meer dan 45.000 doden in de VS.


In het BNN-programma Drugslab proberen de presentatoren Oxycodon uit om te zien welk effect het heeft op hun lichaamWat is het verschil tussen Oxycodon en Oxycontin?


Oxycontin is één van de meest bekende merknamen waaronder oxycodon verkocht wordt. Oxycontin valt in de langzaam-werkende categorie oxycodonmedicijnen. Oxycontin begint zo’n 4 uur na inname te werken en heeft een totale werkingsduur van 12 uur.

Oxycodon is ook verkrijgbaar als snelwerkend pijnstillend medicijn, onder de merknaam Oxynorm. Deze variant werkt binnen een half uur, maar heeft een totale werkingsduur van slechts 3 á 4 uur.

Opiaten hebben een sterke werking op het lichaam. De meest voorkomende bijwerkingen van de pijnstiller oxycodon zijn:

  • Sufheid en vermoeidheid
  • Verdovend effect
  • Misselijkheid en braken
  • Obstipatie (verstoppingen van de darmen)
  • Jeukende huid
  • Hoofdpijn
  • Droge mond

In hoge doseringen leidt oxycodon in enkele gevallen ook tot psychische klachten, zoals depressieve gevoelens, rusteloosheid, verwardheid en angstige gevoelens.

Interacties / gebruik met andere medicatie

Oxycodon kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen. Zo versterkt oxycodon de versuffende werking van andere medicijnen die het reactievermogen beïnvloeden. Laat je altijd goed voorlichten door je arts als je andere medicijnen combineert met oxycodon.

Wees voorzichtig met het combineren van oxycodon met antidepressiva. In sommige gevallen kan dit tot gevaarlijke situaties lijden, zoals het dodelijke serotoninesyndroom. Ook voor combinaties met antidepressiva geldt dat overleg met een arts altijd noodzakelijk is.

Medicijnen die helpen bij het behandelen van alcoholverslavingen, specifieke soorten pijnstillers en medicijnen tegen epilepsie en tuberculose zorgen ervoor dat oxycodon minder goed werkt.

Antibiotica en antischimmel-medicijnen vergroten de kans op heftigere bijwerkingen wanneer ze gecombineerd worden met oxycodon.

Het moge duidelijk zijn: oxycodon heeft al snel invloed op andere medicatie. Daarom geldt: overleg en bespreek altijd met je behandelend arts of oxycodon voor jou de juiste keuze is en of er wisselwerkingen bestaan met eventuele andere medicatie die je gebruikt.Is Oxycodon verslavend?

Oxycodon is een opiaat waarbij snel fysieke gewenning optreedt. Dit zorgt er voor dat steeds meer werkzame stof nodig is om hetzelfde effect te bereiken. Daarnaast heeft oxycodon een zeer sterke werking op het dopaminesysteem in de hersenen. Dopamine is een stofje in onze hersenen wat verantwoordelijk is voor veel van onze gedragspatronen.

Het dopaminesysteem staat ook wel bekend als het beloningssysteem van ons lichaam: wanneer je een activiteit onderneemt, iets eet of iets presteert waar je blij en gelukkig van wordt, dan wordt dat gevoel veroorzaakt door een toename van dopamine in je hersenen. Je brein is getraind om gedrag wat dopamine vrijgeeft, en je dus goed laat voelen, te onthouden en te herhalen. Oxycodon verhoogt het dopamineniveau in je hersenen kunstmatig, wat ervoor zorgt dat je op de langere termijn steeds meer aandrang krijgt om oxycodon te slikken.

Dit proces ligt aan de basis van alle verslavingen. Elke verslaving heeft invloed op het beloningssysteem en de hoeveelheid dopamine in het menselijk brein. Medicijnen en drugs die het dopamineniveau kunstmatig verhogen, behoren hierdoor tot de meest verslavende stoffen. Alle opiaten, waaronder oxycodon, morfine en heroïne, hebben deze zeer verslavende uitwerking.

GERELATEERD: Heeft fentanyl bijwerkingen?

Oxycodon afbouwen / stoppen

Het is bij zowel kort als langdurig gebruik van oxycodon verstandig om een afbouwschema te volgen en niet van het ene op het andere moment te stoppen met het gebruik. Doe je dit wel, dan is de overgang voor je hersenen te groot, met als gevolg een verstoorde balans van de chemische stofjes in je brein, wat weer resulteert in heftige ontwenningsverschijnselen en een grote kans op het terugkeren van je klachten.

Bespreek bij de start van een oxycodonbehandeling met je arts hoe het verloop van de doseringen eruit komt te zien en hoe en na hoeveel tijd het gebruik afgebouwd gaat worden.

Heb je problemen met het afbouwen van oxycodon, ervaar je psychische klachten of maak je je zorgen over je oxycodongebruik? Neem altijd contact op met je arts en bespreek je zorgen.

In extreme gevallen kun je terecht in een afkickkliniek om onder professionele medische begeleiding je oxycodongebruik af te bouwen. Door de flinke toename in voorgeschreven oxycodonbehandelingen is ook het aantal verslavingen serieus toegenomen, en worden er in Nederland momenteel ruim 5 keer zoveel mensen behandelt voor een oxycodonverslaving als voor een GHB-verslaving. Er zijn meerdere klinieken gespecialiseerd in het behandelen van dit type lichamelijke verslavingen. Via ons overzicht van klinieken vind je snel de meest geschikte optie in jouw regio.

Lees hier alles over medicijnverslaving

VIND KLINIEK

Gebruik onze zoek-tool

Vind een afkickkliniek bij jou in de buurt.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie