Oxycodon

Oxycodon: Wat is het, werking, risico's en verslaving

Oxycodon is een krachtige pijnstiller die behoort tot de opiaten of opioïden, vergelijkbaar met andere sterke pijnstillers zoals morfine, fentanyl en methadon. Het wordt voornamelijk gebruikt om ernstige pijn te verlichten, zoals pijn na een operatie, bij verwondingen en kanker. Oxycodon kan ook worden gebruikt als verdovend middel in de laatste levensfase.

Naast zijn pijnstillende werking, hebben opiaten een geestverruimende en verdovende werking. Oxycodon kan in verschillende vormen worden toegediend, waaronder pillen, injecties, neusspray en drank. Hoewel het een effectieve pijnstiller is, kan misbruik van oxycodon leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder verslaving. Het is daarom belangrijk om het gebruik van oxycodon zorgvuldig te beheren en te overleggen met een arts over de juiste dosering en het afbouwen van het medicijn.


Wat is Oxycodon?

Oxycodon is een sterke pijnstiller die wordt gebruikt bij hevige pijn – zoals pijn na een operatie, bij verwondingen en kanker – en welke behoort tot de opiaten of opioïden, net als andere sterke pijnstillers zoals morfinefentanyl en methadon. Oxycodon wordt ook toegepast als verdovend middel in de laatste levensfase.

Lees hier meer over een pijnstiller verslaving

Naast een pijnstillende werking, hebben opiaten een geestverruimende en verdovende werking. Oxycodon wordt doorgaans in pilvorm genomen, maar kan ook als injectie, neusspray en drank toegediend worden om pijn te bestrijden.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Hoe werkt Oxycodon?

Oxycodon is een pijnstiller met een werking die chemisch gezien praktisch identiek is aan morfine en heroïne, en heeft grotendeels dezelfde uitwerking op het menselijk lichaam. De verschillende soorten opiaten verschillen voornamelijk van elkaar qua werkingsduur en inwerktijd.


Oxycodon dosering

De dosering van oxycodon is afhankelijk van de ernst van de pijn, je algemene conditie en eventuele andere medicijnen die je inneemt.

Normaalgesproken wordt er gestart met de kortwerkende vorm oxycodon, die je 4 tot 6 keer per dag mag innemen.

Het kan soms verstandig zijn om 30-60 minuten voor pijnlijke momenten (bijvoorbeeld fysiotherapie) het geneesmiddel in te nemen.

Wanneer ernstige pijn niet goed genoeg onder controle kan worden gehouden, kan je behandelend arts ervoor kiezen om de kortwerkende dosis te verhogen of over te stappen naar een langwerkende vorm.

Het is daarnaast van belang dat het effect van het middel en de bijwerkingen – zoals obstipatie en sufheid – regelmatig worden geëvalueerd door de arts. Merk je dat het effect steeds minder wordt, of dat je oxycodon inneemt ook als je geen pijn hebt, dan moet je dat met je arts bespreken. Ook moet er continu worden bekeken of er andere manieren zijn om de pijn te behandelen. Houd je altijd aan de voorgeschreven dosering.

Er zijn ook mensen die dit medicijn gebruiken terwijl ze het niet hebben voorgeschreven gekregen van een arts. Dat raden wij te allen tijde af.


Overdosis oxycodon

Het aantal overdosissen neemt sterk toe, tot ruim 400 per jaar in 2018. Nederland volgt hiermee de trend die in de Verenigde Staten en Canada te zien is, landen waar inmiddels gesproken wordt van een opioïdenepidemie, met jaarlijks meer dan 45.000 doden in de VS.

Misbruik en het nemen van hoge doseringen kan fataal zijn.


Wat zijn de bijwerkingen van oxycodon?

De meest voorkomende bijwerkingen van de pijnstiller oxycodon zijn:

  • Sufheid en vermoeidheid
  • Verdovend effect
  • Misselijkheid en braken
  • Obstipatie (verstoppingen van de darmen)
  • Jeukende huid
  • Hoofdpijn
  • Droge mond
  • Gewichtsverlies

In hogere doseringen leidt oxycodon in enkele gevallen ook tot psychische klachten, zoals depressieve gevoelens, rusteloosheid, verwardheid en angstige gevoelens. Bovendien kan er in sommige gevallen lichamelijke afhankelijkheid optreden en is er dus sprake van een verslaving.

Wees voorzichtig met grapefruitsap drinken en grapefruit eten als je oxycodon gebruikt; dit kan namelijk voor meer bijwerkingen zorgen.

Als je oxycodon gebruikt en last hebt van duizeligheid, mag je bovendien niet zomaar aan het verkeer deel nemen.


Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van oxycodon?

Zou je ineens stoppen met het gebruik van oxycodon, dan kunnen de volgende ontwenningsverschijnselen optreden:

  • Misselijkheid, overgeven en diarree
  • Hartkloppingen
  • Zweten, keelpijn en hoofdpijn
  • Rillingen en kippenvel
  • Spierpijn
  • Onrust
  • Moeite met in- of doorslapen
  • Prikkelbaarheid
  • Sombere stemming
  • Angst

Interacties met oxycodon

Het gelijktijdig gebruik van oxycodon met andere medicijnen of middelen kan gevaarlijke gevolgen hebben.

Oxycodon en alcohol

Zo kan gelijktijdig gebruik met alcohol een synergetisch effect hebben, wat betekent dat het effect van beide drugs samen groter is dan wanneer ze afzonderlijk worden gebruikt.

De effecten van het combineren van deze middelen bestaan onder meer uit de vertraging of het zelfs stoppen van de ademhaling of het hart, en kunnen fataal zijn.

Overige interacties

Daarnaast kan de depressieve werking op het centrale zenuwstelsel versterkt worden als je het medicijn gebruikt in combinatie met anti-epileptica of antipsychotica, waarbij er wederom meer kans op ademhalingsdepressie is en een versterkte sedering.

Het kan bovendien gevaarlijk zijn om oxycodon met antidepressiva te combineren. Overleg altijd eerst met je arts.

Oxycodon kun je wel gewoon gebruiken in combinatie met paracetamol.


Stoppen met oxycodon

Het is bij zowel kort als langdurig gebruik van oxycodon verstandig om een afbouwschema te volgen en niet van het ene op het andere moment het gebruik af te breken. Doe je dit wel, dan is de overgang voor je hersenen te groot, met als gevolg een verstoorde balans van de chemische stofjes in je brein, wat weer resulteert in heftige ontwenningsverschijnselen en een grote kans op het terugkeren van je klachten.

Bespreek bij de start van een oxycodon behandeling met je arts hoe het verloop van de doseringen eruit komt te zien en hoe en na hoeveel tijd de pijnstilling afgebouwd gaat worden.

Heb je problemen met het afbouwen, ervaar je psychische klachten of maak je je zorgen over je oxycodongebruik? Neem altijd contact op met je arts en bespreek je zorgen.

In extreme gevallen kun je terecht in een afkickkliniek om onder professionele medische begeleiding je oxycodongebruik af te bouwen. Door de flinke toename in voorgeschreven oxycodonbehandelingen is ook het aantal verslavingen serieus toegenomen, en worden er in Nederland momenteel ruim 5 keer zoveel mensen behandeld voor een oxycodonverslaving dan voor een GHB-verslaving. Er zijn meerdere klinieken gespecialiseerd in het behandelen van dit type lichamelijke verslavingen.


Oxycodon afbouwen

Veel mensen vinden het moeilijk om af te stappen van oxycodon gebruik, vooral als ze deze sterke pijnstiller al een tijd lang gebruiken.

Afbouwschema oxycodon

Om afkickverschijnselen te voorkomen, is het belangrijk om het middel geleidelijk af te bouwen. Oxycodon wordt soms afgebouwd met behulp van diazepam, waarmee de heftigere bijwerkingen worden voorkomen.

In het afbouwschema van het NHG staat dat je de dosering van oxycodon iedere 2-7 dagen moet halveren zolang de pijn te verdragen blijft. Zo worden de heftigere bijwerkingen voorkomen.


Wat zijn de afkickverschijnselen van Oxycodon?

Hoe lang afkicken van oxycodon duurt, hangt af van hoeveel je van het geneesmiddel gebruikt, hoeveel pijn je ervaart en in hoeverre je last krijgt van afkickverschijnselen. De gemiddelde duur betreft enkele weken. Als je van plan bent om te stoppen met oxycodon, overleg dan eerst met je behandelend arts.

Lees hier meer over afkicken van Oxycodon

De afkickverschijnselen variëren daarnaast per persoon. Wanneer je de dosis gaat afbouwen, zullen ze een aantal dagen aanhouden. Het kan een aantal weken duren voordat je je weer helemaal fit voelt.

Lees hier alles over een medicijnverslaving


Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen oxycodon en oxycontin?

Oxycontin is één van de meest bekende merknamen waaronder oxycodon verkocht wordt. Oxycontin valt in de langzaam-werkende categorie oxycodonmedicijnen. Oxycontin begint zo’n 4 uur na inname te werken en heeft een totale werkingsduur van 12 uur.

Is oxycodon verslavend?

Oxycodon is een opiaat waarbij snel fysieke gewenning optreedt. Dit zorgt ervoor dat steeds meer oxycodon nodig is om hetzelfde effect te bereiken. Daarnaast heeft het middel een zeer sterke werking op het dopaminesysteem (beloningssysteem) in de hersenen.

Zorgt oxycodon voor gewichtsverlies?

Het gebruik van oxycodon kan leiden tot gewichtsverlies doordat het de eetlust kan verminderen. Dit kan voorkomen in de vorm van een verminderd voedselintake of een verminderde opname van voedingsstoffen. Het is belangrijk om te weten dat dit een mogelijk bijwerking is van oxycodon gebruik en dat dit geen gewenst effect is, vooral als het onbedoeld of onnodig gewichtsverlies veroorzaakt.

Kan het eten van chocolade de effectiviteit van oxycodon beïnvloeden?

Er is geen directe relatie bekend tussen het eten van chocolade en de effectiviteit van oxycodon. Oxycodon werkt voornamelijk door binding aan specifieke receptoren in het lichaam en het verminderen van pijnprikkels. Er is geen bewijs dat chocolade deze binding of de pijnvermindering beïnvloedt.

Kun je Oxycodon kopen bij de kruidvat?

Nee, Oxycodon is een receptgeneesmiddel en kan niet worden gekocht bij de Kruidvat. Het moet worden voorgeschreven door een arts.

Kan het gebruik van Oxycodon leiden tot serotoninesyndroom?

Ja, hoewel zeldzaam, kan het gebruik van Oxycodon ook leiden tot serotoninesyndroom, vooral bij hoge doseringen of wanneer het gelijktijdig wordt gebruikt met andere medicijnen die de serotoninespiegels in het lichaam verhogen.

6 reacties
  • Ton W.
    26 april 2022 20:47
    01

    Vanwege een stenose in de onderrug kreeg ik injecties met cortisol. Omdat dat nauwelijks verbetering bracht en paracetamol en zelfs tramadol de pijn niet verlichtten, kreeg ik uiteindelijk oxycodon en oxycontin van de pijnpoli. Al met al slikte ik 21 maanden lang deze troep, onder meer door verdere knieoperaties, tot aan 150 mg per dag.

    Na de laatste operatie besloot ik zelf af te gaan bouwen. Had intussen hartklachten gekregen. Wekelijks teruggebracht, maar bij 25 mg werd ik echt ziek. Het enige dat enigszins hielp was een koud biertje. Dankzij de alcohol kon ik afkicken en door mijn cold-turkey komen. Mijn huisarts heeft mij totaal niet geholpen.

    Na een jaar nam ik contact op met een verslavingskliniek, want ik dronk ineens 8 halve liters bier per dag. De ene verslaving ingeruild voor de andere. Het loslaten van de alcohol heeft mij uiteindelijk drie jaar gekost.

    Neem die pijnstillers alleen als het echt moet en houd er zo snel mogelijk mee op. Je lichaam went er aan, en je hersens ook. Ik ben nu ruim twee jaar clean en functioneer weer als vanouds, op een zwakke rug en een titanium knie na.

    • Freek
      19 november 2023 16:58
      02

      Een zwaar verhaal over je klachten en je Oxycodon verslaving. Ik gebruik zelf 2 keer per dag 5mg Oxycodon langwerkend voor vier versleten rug- en nekwervels. Neem ik ze niet, dan heb ik geen leven door de hevige pijnen.

      Ook ik ben bang voor de verslavende werking. Er is van alles geprobeerd om de pijn te verzachten, maar alleen de Oxycodon samen met een morfinepleister had resultaat. Ik merk wel dat ik op het punt ben gekomen dat de Oxycodon mij lichamelijk én geestelijk heerlijk laat voelen. Ik kan alleen niet anders dan blijven slikken, want anders kan ik niet functioneren.

      Ik vind het lastig om te besluiten wat ik moet doen. De huisarts toont ook totaal geen interesse.

  • Arida
    30 januari 2023 14:42
    03

    Mensen pas op met dit medicijn, onze dochter is tijdens haar stage in november overleden door een hartstilstand.
    Voor haar verslaving aan oxycodon zou zij naar een afkickkliniek gaan, maar te laat.
    Wil echt iedereen voor waarschuwen voor dit medicijn.

  • Wolf
    26 augustus 2023 12:16
    04

    Ik ben een film aan het kijken over dit (nep)medicijn. Ik snap niet dat ze dit nog voorschrijven! Crimineel gewoon! Verkapte drugsdealers! Wordt zo veel geld mee verdiend! Sterkte met het verlies van uw dochter!

  • C.J.
    14 oktober 2023 12:05
    05

    Allereerst veel sterkte en mijn oprechte deelneming voor het overlijden van Arida’s dochter door dit medicijn. Ikzelf slik nu 160 mg langwerkende en 20 kortwerkende om de interval tussen de innames op te vangen. Ik heb een dokter die zich strikt houdt aan de 12 uur-interval. Maar na 6 á 7 uur is dit medicijn (bij mij althans) uitgewerkt en beginnen zelfs de ontwenningsverschijnselen.

    Dit duurt al zo lang en heb er enorm veel last van. En het wordt steeds heviger, alsof ik al aan het afkicken ben! Het wordt door anderen wel eens beschreven als een hel, waar ik goed in mee kan komen.

    Ik sta nu op een wachtlijst om de oxycodon om te zetten naar een vervangend middel dat makkelijker af te bouwen is. Alleen tot die tijd moet ik nog een paar weken waarbij ik elke middag hevige afkickverschijnselen krijg die me letterlijk gek maken. Ik hoop dat ik de laatste 3 weken doorkom! Dan begint er een nieuwe fase van afkicken die wel volledig gemonitord zal zijn door professionele artsen, 24/7.

    • Lies
      7 januari 2024 03:13
      06

      Ik ben erg benieuwd wat het vervangend middel is? Ik wil ook graag gaan minderen. Ik krijg het al bijna 5 jaar en merk dat ik er veel klachten van begin te krijgen en heel erg moe van word. Ik neem het voor de pijn natuurlijk, maar merk ook dat ik het moet nemen om te kunnen functioneren. Ik kom zo regelmatig te kort. Ben er zo klaar mee.
      Is het gelukt om af te bouwen??

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel Bel ons voor advies