Antibiotica en alcohol

Antibiotica en alcohol: Wat zijn de risico's van deze combinatie?

De combinatie van alcohol en antibiotica kan het risico op mogelijke bijwerkingen vergroten en verschillende andere negatieve effecten hebben. Niet alle antibiotica werken echter hetzelfde met alcohol. Sommige middelen hebben een groot risico op interacties met alcohol, terwijl andere antibiotica beter samen kunnen gaan met alcohol. Op deze pagina leggen we uit wat de combinatie van antibiotica en alcohol voor gevolgen kan hebben, waar je rekening mee moet houden en welke antibiotica nooit met alcohol genomen mogen worden.


Wat is antibiotica en hoe werkt het?

Antibiotica zijn medicijnen die worden gebruikt voor de bestrijding van bacteriële infecties en verschillende ontstekingen. Ze doden bacteriën en remmen hun groei af in het lichaam. Er zijn twee groepen antibiotica: smalspectrum en breedspectrum antibiotica. De eerste groep werkt tegen een specifieke groep bacteriën, terwijl de andere effect hebben op verschillende groepen bacteriën. Vooral de breedspectrum antibiotica kunnen in het lichaam ook ‘goede’ bacteriën doden, volgens een studie uit 2017 in het medische blad JAMA.Denk bijvoorbeeld aan de bacteriën die nodig zijn in je darmen. Het is daarom erg belangrijk om een ‘kuur’ van een antibioticum (zoals een behandeling wordt genoemd) precies te volgen naar advies van je arts. Zo is het risico op bijwerkingen beperkt.

Antibiotica en alcohol in een wijnglas

Kan ik alcohol drinken als ik antibiotica gebruik?

Je kunt het beste geen alcohol drinken wanneer je antibiotica gebruikt, volgens een Amerikaanse studie in Alcohol Research & Health. Alcohol beïnvloedt namelijk van veel antibiotica de effectiviteit, met name van tinidazol, doxycycline en metronidazol. Ook is het risico op bijwerkingen groter wanneer je alcohol en antibiotica tegelijkertijd gebruikt. Bovendien kan alcohol de lever extra belasten en zo voor problemen zorgen. Alcohol en antibiotica worden namelijk beiden door de lever afgebroken. Het risico op leverproblemen is extra groot wanneer je lever al extra belast is. Bijvoorbeeld door een infectie of wanneer je bestaande leverproblemen door alcoholgebruik hebt.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Bij welke antibiotica geen alcohol?

Antibiotica waarbij je geen alcohol mag gebruiken zijn:

  • Metronidazol
  • Tinidazol
  • Isoniazide
  • Linezolid
  • Cefotetan

Zorg dat je altijd goed de bijsluiter van je antibioticum naleest. Hoewel je bij andere antibiotica vaak wel een enkel glaasje alcohol mag innemen, is het verstandig om niet te drinken tijdens een antibioticakuur.


Waarom geen alcohol bij antibiotica?

Geen alcohol bij antibiotica is verstandig omdat alcohol bij antibiotica de effecten verzwakt, de risico’s vergroot en het genezingsproces vertraagt. Redenen waarom je beter geen alcohol bij antibiotica kunt gebruiken zijn:

  • Verminderde effectiviteit, onder meer omdat alcohol de opname van antibiotica in het lichaam vermindert.
  • Versnelde afbraak, alcohol kan ervoor zorgen dat de lever sneller de antibiotica afbreekt, waardoor ze minder lang in het lichaam actief kunnen zijn.
  • Verergerde bijwerkingen van antibiotica door alcohol, zoals misselijkheid, braken, diarree en hoofdpijn.
  • Extra belasting van de lever, omdat zowel alcohol als antibiotica door de lever worden afgebroken.
  • Vertraging van het genezingsproces, onder meer omdat alcohol tot uitdroging en een verstoorde slaap kan leiden. Rust en een goede vochtbalans zijn essentieel voor het herstelproces van een bacteriële infectie.

Wat zijn de bijwerkingen van de combinatie antibiotica en alcohol?

De bijwerkingen van de combinatie antibiotica en alcohol zijn:

  • Intense hoofdpijn
  • Serieuze misselijkheid
  • Verhoogde hartslag
  • Overgeven
  • Diarree
  • Verhoging van de hartslag
  • Verlaging van de bloeddruk

Hoe lang werkt antibiotica?

Een antibioticakuur duurt vaak een aantal dagen tot maximaal een week of twee. Het is van groot belang om de antibioticakuur helemaal af te maken: zo ben je er zeker van dat alle ‘slechte’ bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de infectie, worden aangepakt. Stop je eerder met de antibioticakuur, dan loop je het risico dat de infectie terugkeert.

Nadat je antibioticakuur afgelopen is, blijft antibiotica zo’n 48 tot 72 uur (2 tot 3 dagen) in je lichaam aanwezig en is je lever dus bezig met het afbreken. Het is verstandig om gedurende deze periode nog erg voorzichtig te zijn met alcohol nuttigen.


Waar kan ik terecht met vragen over mijn antibioticakuur?

Je kunt met je vragen over je antibiotica terecht bij je arts of een zorgverlener. Zij kunnen je vertellen over eventuele bijwerkingen en risico’s waar je rekening mee moet houden tijdens gebruik. Lees daarnaast de bijsluiter van je antibioticakuur goed door. Zo kan elke soort antibiotica weer andere voorschriften hebben. In de bijsluiter van een antibioticum zal ook altijd vermeld worden of je tegelijkertijd de antibiotica en alcohol mag gebruiken.

Lukt het je niet om je alcoholgebruik te minderen tijdens een antibioticakuur? Mogelijk is er dan sprake van een alcoholverslaving. Lees hier ook wanneer je een alcoholist bent.


Veelgestelde vragen over antibiotica en alcohol

Mag je alcohol drinken met antibiotica?

Je mag vaak geen alcohol drinken met antibiotica, of alleen in zeer beperkte mate. De combinatie van alcohol en antibiotica wordt afgeraden vanwege de negatieve effecten op de effectiviteit van een antibioticakuur, een groter risico op bijwerkingen en andere mogelijke gezondheidsklachten.

Kun je alcohol drinken met Amoxicilline?

Je kunt alcohol drinken met amoxicilline, maar het wordt wel afgeraden. Alcohol vermindert namelijk de effectiviteit van het antibioticum en kan het genezingsproces vertragen.

Kun je alcohol drinken met doxycycline?

Je kunt alcohol drinken met doxycycline omdat het minder ernstige interacties heeft vergeleken met andere typen antibiotica, maar het wordt wel afgeraden. Zo leidt alcohol drinken tijdens een antibioticakuur eerder tot bijwerkingen en vermindert het de effectiviteit.

Heeft antibiotica invloed op de pil?

Ja, antibiotica kan invloed hebben op de werking van de pil. Bepaalde antibiotica veranderen namelijk de werking van de leverenzymen, waardoor de hormonen van anticonceptiepillen sneller kunnen afbreken en de effecten worden verminderd.

bel Bel ons voor advies