Gedragsverslaving

Gedragsverslaving, het verslaafd zijn aan verschillende soorten gedrag

Gedragsverslavingen

Een verslaving, afkicken en ontwenningsverschijnselen: de meeste mensen denken bij deze begrippen aan alcohol, sigaretten of drugs. Toch kun je ook zonder verdovende, stimulerende of geestverruimende middelen een verslaving ontwikkelen. Gedrag wat voor de één geen problemen oplevert, kan voor de ander het begin zijn van een hardnekkige verslaving. Gedragsverslavingen doen zeker niet onder voor een drank- of drugsverslaving. Sterker nog: deze twee vormen van verslaving werken in je hersenen op exact dezelfde manier.

gedragsverslaving

WAT IS EEN GEDRAGSVERSLAVING EN HOE WERKT HET?

Een lekker zoet ijsje eten, zes afleveringen van je favoriete serie kijken en je likes op Instagram checken. Het zijn dingen waar we blij van worden. Daar zit ook precies het gevaar: mensen zijn geneigd om dingen waar ze blij van worden, steeds opnieuw op te zoeken en te herhalen. Dit komt doordat op die momenten, er in je hersenen een specifiek netwerk van gebieden wordt geactiveerd: het beloningssysteem.

Je beloningssysteem is helaas niet heel slim. Het maakt geen onderscheid of het gedrag wat je vertoont en waar je dus blij van wordt, goed of slecht voor je is. Een treffend voorbeeld is suiker. Zoet eten en drinken zorgt ervoor dat je brein dopamine aanmaakt. Dopamine is het stofje in je hersenen wat het beloningssysteem activeert.

Ondanks dat veel suiker ongezond is, zorgt het toch voor de aanmaak van dopamine. Je beloningssysteem wordt actief en je hersenen onthouden dat zoete dingen zorgen voor een goed gevoel. De volgende keer dat je een fles cola ziet staan, is de verleiding om een glas in te schenken groter geworden. Wanneer je de controle verliest en verleidingen niet langer kunt weerstaan, kun je een gedragsverslaving ontwikkelen.

Drank en drugs zorgen, net als gedrag waar je blij van wordt, voor de aanmaak van dopamine. Onze hersenen reageren dus op dezelfde manier op prettige ervaringen als op middelen met een prettige uitwerking.

Waar ligt de grens tussen een gewoonte en een verslaving?

Als alles waar we ons goed door voelen zorgt voor de aanmaak van dopamine en dus ons beloningssysteem activeert, waarom ontwikkelen we dan niet allemaal allerlei verslavingen? Een verslaving is niet puur en alleen een gevolg van een actief beloningssysteem. Een belangrijk aspect is de verwachting die mensen hebben van bepaald gedrag.

Een verslaving ontwikkelt zich wanneer je een verdovend middel of bepaald gedrag gebruikt om tijdelijk te ontsnappen aan de realiteit. Gamen om even geen pijn te voelen, shoppen om te ontsnappen aan stress of gokken om, maar niet te hoeven denken aan de problemen in je leven, zijn voorbeelden van het opvullen van een psychologisch gemis of pijn.

Wanneer je dit gedrag gaat herhalen, ontstaat er een verwachting: ik voel me slecht en ik weet dat als ik nu ga eten of een serie ga bingewatchen, ik me beter ga voelen. Het verschil tussen een gewoonte en een verslaving zit in het uitkomen van deze verwachting. Door dit proces steeds te herhalen, anticiperen je hersenen steeds krachtiger op het uitkomen van de verwachting en word je beloningssysteem steeds sterker geactiveerd.

Een gedragsverslaving zorgt op de korte termijn voor verlichting van zorgen, stress en pijn, maar heeft op de lange termijn allerlei negatieve effecten. Om te vluchten van deze negatieve gevolgen, is de verleiding groot om steeds terug te vallen in het gedrag wat je tijdelijk goed laat voelen. Zo ontstaat een herhalend patroon wat nauwelijks te doorbreken valt. Zelfs wanneer je je uiterste best doet om te stoppen met datgene wat je doet, blijf je terugvallen in het gedragspatroon en heeft de verslaving je leven overgenomen

Soorten gedragsverslavingen


Je hebt op deze pagina al een aantal voorbeelden van gedragsverslavingen zien langskomen. Op onze website kun je meer informatie vinden over:

-Eetverslaving

-Gameverslaving

-Gokverslaving

-Internetverslaving

-Seksverslaving

-Smartphoneverslaving

-Relatieverslaving

-Rookverslaving

Behandeling van gedragsverslavingen

Maak jij je zorgen over iemand in je directe omgeving, of heb je zelf last van een gedragsverslaving? Blijf niet rondlopen met je zorgen en kom in actie. Een verslaving is een ziekte die, als je niets doet, elke dag sterker wordt en meer invloed krijgt. Het is nooit te laat om aan het probleem te werken en gelukkig is er veel hulp beschikbaar.

Neem contact op met je huisarts en praat met iemand die je volledig vertrouwd. Lees alles over de verschillende behandelmogelijkheden en gebruik ons overzicht om in contact te komen met een afkickkliniek die gespecialiseerd is in het behandelen jouw verslaving.
VIND KLINIEK

Gebruik onze zoek-tool

Vind een afkickkliniek bij jou in de buurt.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie