Bekijk hoe een vriend of collega kan helpen. Op weg naar een verslavingsvrij leven.
Hulp voor een vriend of collega
Maak jij je zorgen om een collega of vriend? Ben je bang dat er sprake is van een verslaving? Het spreekt voor je om op zoek te gaan naar meer informatie over dit onderwerp.
Er zijn verschillende dingen die je kunt ondernemen in het geval van een verslaving. Zorg er in ieder geval voor dat jouw leven niet bepaald gaat worden door het gedrag van de verslaafde vriend of collega.
Wil je - in plaats van een collega of vriend - je kind of een familielid helpen? Lees dan hier verder.
DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?
Bel voor advies
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00
Binnenkort zetten we hier een afkickkliniek in de spotlight.
Dit wil je ook lezen
- Lees meer over behandelmethodes om een verslaving aan te pakken.
- Lees meer over de omgang met een verslaafde.
Ik wil het zeker weten
Kies hieronder uit een van de verslavingen die je vriend of collega mogelijk heeft. Klik de link en lees meer over de verslaving zelf. Je kunt dan nog beter de inschatting maken of jouw collega aan alle criteria van deze verslaving voldoet.
Lees meer over verslaving aan:
- Alcohol
- Drugs
- Eten
- Medicijnen
Lees hier meer over verslaving aan:
- Gokken
- Seksverslaving / Pornoverslaving
- Gamen
- Internet (social media)
Hoe kan mijn verslaafde vriend/collega helpen?
Stel voor om samen hulp te zoeken voor de verslavingsproblemen. Begrip tonen is goed, maar stel wel duidelijk je grenzen. Zorg ervoor dat je niet continue verwijten maakt naar je verslaafde collega of vriend.
Continue beschuldigingen uiten werkt een verslaving verder in de hand. Wees duidelijk wat je verwacht van de verslaafde. Neem afstand op het moment dat het teveel wordt of als je vriend/collega niet mee wilt werken. Het is niet de bedoeling dat jij ook in een neerwaartse spiraal beland.
Uit je zorgen, maar maak niet voortdurend verwijten.
Werk samen toe naar de professionele hulpverlening. Heb je vragen over de omgang? Bel verslavingsklinieken of hulplijnen voor tips. Zij staan je graag te woord.
Ook tijdens de behandeling kan een rol voor jou weggelegd zijn. Sta hem bij om een begin te maken aan een leven zonder verslaving.
Help een vriend of collega
Denk je dat iemand hulp nodig heeft? Schakel dan professionals in.
Mijn vriend heeft (naar mijn idee) niet de verleiding om te drinken zolang dit niet in handbereik is, maar als er bijv. Drank in huis is, is hij niet te houden. Of dit nou over een paar biertjes, sixpacks of een krat gaat, zolang het er is kan hij zich niet beheersen en liegt hij telkens opnieuw over het aantal wat hij gedronken heeft. De eerste keren dat dit gebeurde reageerde ik er vrijwel niet op, dit was ook in sferen van verjaardagen etc. Later begon dit ook in huiselijke sfeer en heb ik hem hiermee geconfronteerd. Toen vertelde hij dat hij veel aan zijn hoofd had. En eigenlijk schrok ik daar wel van omdat ik in mijn eigen opvoeding veel te maken heb gehad met “probleemdrinkers”. Na een goed gesprek dacht ik dan ook tot hem doorgedrongen te zijn maar helaas mocht dit niet baten.. Toen het niet veel later opnieuw gebeurde was ik enorm teleurgesteld en heb ik dit uitgesproken en ben ik weggegaan.. na enkele smekende sms’jes of ik alsjeblieft terug wou komen het ik na een paar uur de weg huiswaarts weer gevonden en trof ik hem aan nog meer dronken dan dat ik hem verliet.. slapend in de bank met allemaal lege blikjes overal.. de volgende dag opnieuw een gesprek gevoerd maar dan wat harder en serieuzer dan die keer ervoor.. enkele weken later (nu) kom ik opnieuw thuis van werk en tref ik hem dronken aan.. na de vraag of hij gedronken heeft zegt hij 2 blikjes waarna ik in de prullenbak zeker 9 blikken terug vond (weet dat dit op een tijdsbestek gebeurd moet zijn van één uur, gezien dat ik later thuis ben van werk dan hem.) ik ben naast boos, teleurgesteld ook enorm in de war en radeloos! Hoe moet ik dit nou aanpakken?