Hulp voor een vriend of collega

Bekijk hoe een vriend of collega kan helpen. Op weg naar een verslavingsvrij leven.

Hulp voor een vriend of collega

Maak jij je zorgen om een collega of vriend? Ben je bang dat er sprake is van een verslaving? Het spreekt voor je om op zoek te gaan naar meer informatie over dit onderwerp.

Er zijn verschillende dingen die je kunt ondernemen in het geval van een verslaving. Zorg er in ieder geval voor dat jouw leven niet bepaald gaat worden door het gedrag van de verslaafde vriend of collega.

Wil je - in plaats van een collega of vriend - je kind of een familielid helpen? Lees dan hier verder.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Verslaving bij een collega
Of er sprake is van een verslaving bij jouw collega is moeilijk te zeggen. Er kunnen verschillende signalen optreden waarbij de alarmbellen kunnen gaan rinkelen. Verzuim is hierbij meestal het grootste signaal.

Andere signalen zijn kwalitatief minder goed werk afleveren, een onverzorgd uiterlijk of klachten van klanten en andere collega's. Het moeilijke van dit verhaal is dat een collega waar jij de bovenstaande signalen in kan herkennen niet meteen verslaafd hoeft te zijn. Iedereen kan ziek zijn of zich niet goed voelen. Het is daarom altijd een combinatie van verschillende signalen.

Hoe kan ik helpen?
Collega's die verslaafd zijn kunnen zowel een gevaar voor zichzelf als voor andere collega's en klanten zijn. Krijg je signalen door dat je collega of één van je medewerkers een verslavingsprobleem heeft? Laat de leidinggevende actie ondernemen en een gesprek met de collega aangaan.

Veelal zal de verslaafde gaan ontkennen. Het lastige is dat je, als de verslaafde blijft ontkennen, nooit zeker kunt weten of er sprake is van een verslaving. Bouw in dat geval een dossier op over het functioneren van de desbetreffende werknemer. Bij blijvende ontkenning kun je als collega of leidinggevende vaak niet zoveel doen. Je bent nou eenmaal geen hulpverlener.

Is de collega een gevaar voor de werkomgeving? Schroom dan niet om moeilijke beslissingen te nemen. Staat de collega wel open voor hulp? Stel dan voor om samen professionele hulp in te schakelen.

Verslaving bij een vriend
Je maakt je steeds meer zorgen om een goede vriend. Hij komt niet meer opdagen in de vriendengroep, verzorgt zichzelf niet meer en maakt soms een vermoeide en verwarde indruk. Ook heb je de indruk dat er geldproblemen zijn. Een verslaving kan een reden zijn.

Een goede vriend laat je natuurlijk niet zomaar vallen. Ga een gesprek aan en spreek je zorgen uit. Het zou kunnen dat je vriend zijn hart gaat luchten, maar veelal zal hij of zij ontkennen dat er sprake is van een verslaving. Maak geen ruzie en zorg dat je niet boos wordt. Dit kan een reden zijn om nog meer in de verslaving weg te duiken.

Denk aan jezelf
Je kunt voorstellen om hulp te gaan zoeken voor de problemen, maar vergeet niet om aan jezelf te denken. Onbewust trekken veel verslaafden de directe omgeving ook mee in de neerwaartse spiraal. Hoe is het contact van jou met de familie van de verslaafde? Je kunt hun er in betrekken als het contact goed is, maar wees hier voorzichtig mee. Het kan ook tegen je gaan werken.

Stel voor om samen hulp te zoeken en, indien jij hier zelf voor open staat, stel voor om als vertrouwenspersoon op te treden. Wees duidelijk en stel regels op. Blijft de vriend deze regels overtreden? Komen leugens en bedrog steeds weer terug? Wil je vriend geen hulp? Je kunt blijven aandringen en jezelf beschikbaar stellen, maar hier zal je zelf ook niet beter van worden.

Bied hulp waar mogelijk, maar bescherm ook jezelf.

UitgelichtBinnenkort zetten we hier een afkickkliniek in de spotlight.Dit wil je ook lezen

- Lees meer over behandelmethodes om een verslaving aan te pakken.

- Lees meer over de omgang met een verslaafde.

Ik wil het zeker weten

Kies hieronder uit een van de verslavingen die je vriend of collega mogelijk heeft. Klik de link en lees meer over de verslaving zelf. Je kunt dan nog beter de inschatting maken of jouw collega aan alle criteria van deze verslaving voldoet.

Lees meer over verslaving aan:

- Alcohol

- Drugs

- Eten

- Medicijnen

Lees hier meer over verslaving aan:

- Gokken

- Seksverslaving / Pornoverslaving

- Gamen

- Internet (social media)

Hoe kan mijn verslaafde vriend/collega helpen?

Stel voor om samen hulp te zoeken voor de verslavingsproblemen. Begrip tonen is goed, maar stel wel duidelijk je grenzen. Zorg ervoor dat je niet continue verwijten maakt naar je verslaafde collega of vriend.


Uit je zorgen, maar maak niet voortdurend verwijten.

Continue beschuldigingen uiten werkt een verslaving verder in de hand. Wees duidelijk wat je verwacht van de verslaafde. Neem afstand op het moment dat het teveel wordt of als je vriend/collega niet mee wilt werken. Het is niet de bedoeling dat jij ook in een neerwaartse spiraal beland.

Werk samen toe naar de professionele hulpverlening. Heb je vragen over de omgang? Bel verslavingsklinieken of hulplijnen voor tips. Zij staan je graag te woord.

Ook tijdens de behandeling kan een rol voor jou weggelegd zijn. Sta hem bij om een begin te maken aan een leven zonder verslaving.


IK WIL NU HULP

Help een vriend of collega

Denk je dat iemand hulp nodig heeft? Schakel dan professionals in.

1 reactie
  • Kimberley Neyt
    27 november 2020 19:55
    01

    Mijn vriend heeft (naar mijn idee) niet de verleiding om te drinken zolang dit niet in handbereik is, maar als er bijv. Drank in huis is, is hij niet te houden. Of dit nou over een paar biertjes, sixpacks of een krat gaat, zolang het er is kan hij zich niet beheersen en liegt hij telkens opnieuw over het aantal wat hij gedronken heeft. De eerste keren dat dit gebeurde reageerde ik er vrijwel niet op, dit was ook in sferen van verjaardagen etc. Later begon dit ook in huiselijke sfeer en heb ik hem hiermee geconfronteerd. Toen vertelde hij dat hij veel aan zijn hoofd had. En eigenlijk schrok ik daar wel van omdat ik in mijn eigen opvoeding veel te maken heb gehad met “probleemdrinkers”. Na een goed gesprek dacht ik dan ook tot hem doorgedrongen te zijn maar helaas mocht dit niet baten.. Toen het niet veel later opnieuw gebeurde was ik enorm teleurgesteld en heb ik dit uitgesproken en ben ik weggegaan.. na enkele smekende sms’jes of ik alsjeblieft terug wou komen het ik na een paar uur de weg huiswaarts weer gevonden en trof ik hem aan nog meer dronken dan dat ik hem verliet.. slapend in de bank met allemaal lege blikjes overal.. de volgende dag opnieuw een gesprek gevoerd maar dan wat harder en serieuzer dan die keer ervoor.. enkele weken later (nu) kom ik opnieuw thuis van werk en tref ik hem dronken aan.. na de vraag of hij gedronken heeft zegt hij 2 blikjes waarna ik in de prullenbak zeker 9 blikken terug vond (weet dat dit op een tijdsbestek gebeurd moet zijn van één uur, gezien dat ik later thuis ben van werk dan hem.) ik ben naast boos, teleurgesteld ook enorm in de war en radeloos! Hoe moet ik dit nou aanpakken?

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00