Internet en Social Media verslaving

Internetverslaving en social media verslaving zijn niet meer weg te denken

Internetverslaving (of social media-verslaving)

Het internet heeft ervoor gezorgd dat we altijd op de hoogte kunnen blijven van alles wat er in de wereld gebeurd. Nieuws, sport, informatie, filmpjes en vrienden. Door één druk op de knop via je computer, smartphone of tablet weet jij wat je vrienden op dat moment aan het doen zijn.

Soms kan dit extreme vormen aannemen. Het gaat hierbij om dwangmatig gedrag om altijd alles te willen weten. Ben jij de nieuwsjunk die elke 5 minuten op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws? Of wil jij helemaal niets missen van de updates van je vrienden? Als dit gedrag dwangmatige vormen aanneemt dan zou het zomaar kunnen dat je internetverslaafd bent.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Zat 11:00 - 19:00

Een internetverslaving is een nieuw fenomeen wat sterk in opkomst is. Het bestaat uit dwangmatig gedrag om altijd maar bezig te zijn met nieuwsvergaring, chatten of social media.

Vandaag de dag heeft bijna iedereen toegang tot het internet. Het gebruik van internet is geen enkel probleem, ook niet als dit meerdere uren per dag is. Zodra het surfgedrag op je computer, smartphone of tablet er echter dwangmatig uit begint te zien bestaat de kans op een "internetverslaving". Het is dan niet langer noodzaak, maar innerlijke dwang. Het probleem komt met name voor onder jongeren.

Internetverslaving is geen officiële diagnose in tegenstelling tot bijvoorbeeld drankverslaving (lees hier meer). In plaats daarvan valt het onder een obsessieve - compulsieve stoornis.

Quicktest: Ben jij verslaafd aan internet of social media?

Bekijk de volgende punten eens. Herken je jezelf in meerdere van deze punten?

1 Altijd online en bereikbaar willen zijn.

2 Gevoel van onrust of woede als je niet online bent of kunt zijn.

3 Je bent langer online dan je eigenlijk wilt zijn.

4 Je leven op het internet is belangrijker dan het echte leven.

5 Virtuele vrienden worden belangrijker dan echte vrienden.

6 Verwaarlozing van familie, vrienden, sport, werk of school.

7 Slecht slaapritme.

8 Verwaarlozing van je eigen hygiëne.

9 Het gevoel alleen nog maar plezier te kunnen krijgen van online activiteiten.

10 Je online activiteiten verzwijgen of ontkennen naar andere mensen.

Als jij jezelf in een groot aantal van deze punten herkent is het goed mogelijk dat je een internetverslaving hebt. Probeer je probleem aan te pakken. Er zijn specialisten die je heel goed kunnen helpen.

Hoe ontstaat een internetverslaving?

Geestelijke afhankelijkheid in combinatie met een toenemende tolerantie zorgen ervoor dat jij steeds meer wilt. Je online activiteiten beginnen belangrijker te worden dan je activiteiten in het echte leven.

Zo kunnen je Facebook-'vrienden' steeds belangrijker worden dan je echte vrienden, ook al ken je een groot gedeelte helemaal niet. Toch kan het verzamelen van nieuwe Facebook vrienden of Twitter volgers het belangrijkste in je leven worden. Ook wil je continue weten wat iedereen aan het doen is.


Op een gegeven moment ben jij op elk mogelijk moment van de dag alleen nog maar met social media bezig.

Digitale waardering

In het echte leven is het vaak moeilijker iets te bereiken dan op het internet. Een beetje aandacht op een populair forum, een chatprogramma of op social media en je kan al overladen worden met complimenten vanwege je prestaties.

Problemen in het echte leven, bijvoorbeeld met sociale contacten, weinig zelfvertrouwen of problemen op het werk, kunnen een reden zijn om je nog meer op het internet te gaan richten. Daar word je tenminste wel gewaardeerd!

Communiceren op het internet is daarnaast veel makkelijker dan in het echt. Dit kan er ook toe leiden om je nog meer op je online leven te gaan richten dan op je leven buiten het internet.

Er is altijd een achterliggende oorzaak waarom je jezelf verliest in een internetverslaving.


De gevolgen bij een internetverslaving kunnen zich op meerdere vlakken kenbaar maken. Je kan zoveel tijd op het internet doorbrengen dat je echte leven hier onder begint te lijden.

Sociale contacten worden minder, mensen beginnen zich zorgen om je te maken. Je werk- of schoolprestaties beginnen er onder te lijden en je voelt je leeg en eenzaam. Je wilt alleen nog maar meer online bezig zijn. Vaak krijg je hier geen voldoening meer uit, maar kun je er niet mee stoppen.

Je kan slaapproblemen krijgen of zelfs agressief worden als je tijdelijk niet de mogelijkheid hebt om online te zijn. Je krijgt allerlei problemen op vele vlakken door het online willen zijn. Ook al weet je vaak wel dat het problemen oplevert, stoppen geeft je nog veel meer stress en onrust.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Zat 11:00 - 19:00

Wat kan ik doen tegen een internetverslaving?

Vaak is geen één internetverslaving hetzelfde. Er is altijd een oorzaak aanwezig. Zo kan je niet gelukkig zijn, of je eenzaam voelen. Misschien heb je moeite met sociale contacten of problemen op je werk.

Je vlucht vervolgens weg in de online wereld. De ene persoon richt zich vooral op social media en wat je "vrienden" allemaal aan het doen zijn terwijl een ander zich meer richten op forums of chatprogramma's. De term 'nieuwsjunk' kan er ook onder vallen. Altijd maar willen weten wat er zich in de wereld afspeelt. In alle gevallen is het resultaat hetzelfde: Je bent dwangmatig bezig met internet waardoor het echte leven er onder gaat lijden.

Een behandeling begint altijd met de basis. Door het achterliggende probleem aan te pakken kan de internetverslaving ook aangepakt worden. De juiste kliniek kan je hier bij helpen. Bekijk het aanbod op onze website. Via de huisarts kun je een verwijzing krijgen. Je kunt ook zelf informatie inwinnen bij een kliniek. Er zijn meerdere klinieken gespecialiseerd op het gebied van internet- of social media verslaving.


Een behandeling wordt vaak (gedeeltelijk) vanuit je zorgverzekering vergoed.
Erken je problemen, schaam je hier niet voor en pak de internetverslaving aan. Je zult zien dat het echte leven veel meer te bieden heeft dan de online wereld waar iedereen zich anders voordoet dan hij of zij in werkelijkheid is.


IK WIL NU HULP

Vind een kliniek die internetverslaving behandelt

Komt wat je net gelezen hebt bekend voor?
Pak je probleem dan nu aan en schakel professionals in.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie