Concerta

Concerta, medicijn of een drug?

Wat is Concerta?

Concerta is, naast Ritalin, één van de bekendste en meest gebruikte medicijnen dat wordt voorgeschreven bij de behandeling van ADHD en narcolepsie. Concerta is een merknaam en niet zozeer de naam van het medicijn zelf. De werkzame stof in Concerta is methylfenidaat: een stof die chemisch lijkt op amfetamine, ook wel bekend als de harddrug speed.

Concerta is een geneesmiddel dat bijna altijd wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren. Voor volwassenen is het gebruik van Concerta minder aantrekkelijk, omdat volwassenen veel meer last hebben van mogelijke bijwerkingen, zoals een verhoogde bloeddruk en psychische klachten als angst en depressie. Concerta kan alleen worden voorgeschreven door psychiaters.

Concerta is niet een middel dat aandoeningen als ADHD en narcolepsie geneest. Het onderdrukt de symptomen van deze aandoeningen. Mensen met ADHD ervaren minder last van rusteloosheid en hyperactiviteit en zijn beter in staat om zich te focussen en concentreren.

Narcolepsie is een slaapziekte. Mensen die lijden aan narcolepsie hebben overdag last van oncontroleerbare en onbedwingbare slaapaanvallen: ze kunnen letterlijk op elk moment in slaap vallen. Concerta onderdrukt deze slaapimpulsen.

Concerta is een milde variant op amfetamine. Mensen die niet lijden aan ADHD of narcolepsie en het middel gebruiken, ervaren hierdoor een stimulerend effect wat lijkt op de effecten van speed. Om deze reden wordt Concerta regelmatig als partydrug gebruikt in het uitgaansleven. Ook is Concerta populair onder studenten om, in drukke (tentamen)periodes, langer door te kunnen studeren en hun prestaties te verbeteren.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Voor snelle opname
in Zuid-Afrika

bel Via Whatsapp
In samenwerking met Cherrywood House

de bijwerkingen van concerta

Hoe werkt Concerta?

De werkzame stof in Concerta, methylfenidaat, zorgt ervoor dat twee stofjes in de hersenen, de neurotransmitters dopamine en noradrenaline, langer aanwezig en actief blijven in de hersenen voordat ze weer worden afgebroken.

Mensen met ADHD hebben van nature een lager niveau aan dopamine en noradrenaline dan mensen zonder ADHD. Dit zorgt ervoor dat mensen met ADHD-problemen ervaren met het bewaren van aandacht en focus, het onderdrukken van impulsen en het onder controle houden van hun eigen gedrag.

Bij zo’n 70% tot 80% van de personen die Concerta gebruiken heeft het middel een positief effect op het concentratievermogen, hyperactiviteit en impulsiviteit.

Wat is het verschil tussen Concerta, Ritalin en Adderall?

Naast Concerta is Ritalin een ander veelgebruikt merk ADHD medicatie. Ritalin bevat, net als Concerta, methylfenidaat als werkzame stof. Het verschil tussen Concerta en Ritalin zit hem in de tijd inwerktijd en de totale werkingsduur van de twee varianten. Concerta zijn tabletten met verlengde afgifte: het duurt langer voordat het effect heeft dan Ritalin, maar werkt ook een stuk langer door. Het voordeel hiervan is dat Concerta vaak maar eens per dag gebruikt hoeft te worden.

Adderall is een ander type ADHD medicijn dat vooral in de Verenigde Staten veel gebruikt wordt. Adderall heeft een andere werking dan Concerta: het zorgt er vooral voor dat de aanmaak van dopamine en noradrenaline gestimuleerd wordt, waar Concerta werkt door de heropname (de ‘afbraak’) van deze neurotransmitters te beperken.

Beide middelen hebben hetzelfde effect: de beschikbaarheid van dopamine en noradrenaline in de hersenen vergroten, maar verschillende werkingsmechanismen. Hierdoor werkt bij sommige mensen met ADHD of narcolepsie het ene middel wel en het andere niet. Wat beter werkt verschilt van persoon tot persoon.

Concerta als drug

Het mag duidelijk zijn dat Concerta bedoeld is als medicijn. Het middel wordt alleen in specifieke situaties voorgeschreven door psychiaters die precies weten aan wie ze het medicijn voorschrijven. Concerta valt onder de geneesmiddelenwet, maar tegelijkertijd staat het middel ook op lijst 1 van de Opiumwet. Dit betekent dat het voor mensen die niet op medische grond in aanmerking komen voor het medicijn, Concerta een verboden middel is met aanzienlijke gezondheidsrisico’s.

Voor mensen die geen ADHD hebben, is er geen reden om het dopamineniveau in de hersenen te verhogen zoals dat bij mensen met ADHD wel het geval is. Wanneer je als niet-ADHD’er toch Concerta neemt, stijgen de dopamine- en noradrenalineniveau’s naar een onnatuurlijk hoog niveau. Hierdoor verschuiven de effecten van Concerta veel meer in de richting van amfetamine: je voelt je gestimuleerd en opgepept. Je spieren spannen zich aan, je voelt je energiek, scherp en alert, en je hebt het gevoel dat je energie voor duizenden hebt.

Concerta wordt om deze reden regelmatig gebruikt als partydrug en als middel om langer gefocust en geconcentreerd te kunnen leren en studeren. Dit oneigenlijke gebruik vindt veel plaats: ruim 20% van alle studenten heeft ooit Concerta gebruikt terwijl daar geen medische reden voor bestond. Onder studenten en jongeren vind een levendige handel plaats: mensen die het middel voorgeschreven krijgen verhandelen het voor een extra zakcentje.

Voor mensen die Concerta voorgeschreven krijgen als medicijn is het risico op een verslaving klein, maar wie Concerta recreatief gebruikt zonder medische noodzaak, loopt een reëel risico op het ontwikkelen van een verslaving. Gebruik je langdurig en structureel (dagelijks) Concerta, dan kun je zowel een geestelijke als lichamelijke afhankelijkheid ontwikkelen.

Verslaafd aan Concerta

Maak jij je zorgen over je eigen Concertagebruik, of het gebruik van een geliefde of bekende? Hier lees je wat de belangrijkste symptomen van een verslaving zijn, en welke stappen je kunt zetten naar een nieuw, drugs- en medicijnen-vrij leven.


Wanneer ben je verslaafd aan concerta?

Hoe verslavend Concerta voor sommigen ook kan zijn, een regelmatige gebruiker hoeft niet per definitie verslaafd te zijn. Tienduizenden Nederlanders gebruiken Concerta zonder verdere verslavingsproblemen om ongewenste symptomen van ADHD of narcolepsie te onderdrukken.

Of iemand verslaafd is, hangt vooral af van de beleving en het gebrek aan controle van het gebruik. Wanneer je dwangmatig en obsessief bezig bent met het gebruiken van Concerta, de effecten gebruikt om te ontsnappen aan je dagelijkse leven en/of problemen, je het gevoel hebt niet zonder Concerta te kunnen functioneren en daarbij de controle over je gedrag verloren bent, dan spreken we van een serieuze verslaving.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Voor snelle opname
in Zuid-Afrika

bel Via Whatsapp
In samenwerking met Cherrywood House

Afkicken en behandeling van een concerta verslaving

Een Concerta verslaving kan je leven in flink op zijn kop zetten. Het is daarom van groot belang om zo snel mogelijk te beginnen met accepteren dat er een probleem is ontstaan waar je de controle over kwijtgeraakt bent. Dit is een lastige en pijnlijke stap. Erkennen dat je hulp nodig hebt is echter wél de eerste stap naar een nieuw leven.

Praten over een verslaving doet veel mensen goed. Durf je het niet aan om met een vriend of familielid over dit onderwerp te praten? Je kunt altijd terecht bij je huisarts. Door het beroepsgeheim van een arts, kun je je huisarts beschouwen als een vertrouwenspersoon.

Professionele hulp is vrijwel altijd nodig om een verslaving succesvol aan te pakken. Een opname in een afkickkliniek, waar je onder medische begeleiding kunt afkicken, is in sommige gevallen de beste optie, maar bij Concertaverslavingen is dit niet altijd nodig. In eerste instantie zal met behulp van therapieën zoals cognitieve gedragstherapie en groepstherapie, een start gemaakt worden met het herstel. Onder professionele begeleiding van een psycholoog en verslavingsarts leer je hoe je omgaat met je verslaving, hoe je cravings (zin hebben in het middel) controleert en hoe je je leven opnieuw vorm geeft.

In sommige gevallen, waarbij er sprake is van ernstige geestelijke afhankelijkheid, is een opname en behandeling in een afkickkliniek noodzakelijk. Dit is een grote stap, maar geeft wel de grootste kans op een succesvol herstel. Gebruik deze pagina om in contact te komen met een kliniek in jouw regio. Jouw probleem, jij als persoon en jouw herstel staat altijd centraal tijdens de behandeling.

Home

Help jezelf of iemand anders!

Denk je dat je hulp nodig hebt? Neem contact op met je huisarts.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie