Oxazepam

Oxazepam - Wat doet dit medicijn - risico's en bijwerkingen

Spanning, angst, stress en hoog oplopende emoties: het zijn allemaal oorzaken van slaapproblemen. Moeilijk in slaap kunnen vallen, of ’s nachts meerdere keren wakker worden zijn frustrerende problemen. Huisartsen schrijven regelmatig oxazepam voor om deze symptomen tijdelijk te verminderen, zodat de onderliggende problemen aangepakt kunnen worden.

Op deze pagina lees je wat oxazepam is, waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van dit medicijn en hoe je voorkomt dat er een lichamelijke of geestelijke verslaving ontstaat (wat zeker mogelijk is!).

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Voor snelle opname
in het buitenland

bel 020 - 225 1205
Bereikbaar tot 17:00 uur

Wat is oxazepam?

Oxazepam is een slaap- en kalmeringsmiddel. Het valt in de categorie benzodiazepinen (net als lorazepam, valium (diazepam) en xanax (alprazolam). Benzodiazepinen zijn medicijnen die de activiteit in bepaalde gebieden in de hersenen beïnvloedt en reguleert, wat zorgt voor meer rust en ontspanning.

Het verschil tussen de verschillende soorten benzodiazepinen zit in de werkingsduur: de ene soort werkt sneller en korter dan de ander. Hierdoor is het ene middel beter geschikt voor problemen met inslapen, het andere voor angst en paniekaanvallen en weer een andere voor doorslaapproblemen.

Oxazepam wordt (onder andere) verkocht onder de bekende merknaam Seresta.

wat is oxazepam

Bij welke klachten wordt oxazepam gebruikt?

Oxazepam is een zogenaamde langzaamwerkende benzodiazepine en wordt daarom vooral gebruikt bij problemen met doorslapen en slapeloosheid.

Oxazepam moet op een gecontroleerde manier gebruikt worden: bij verkeerd of langdurig gebruik kan lichamelijke en/of geestelijke gewenning, oftewel een verslaving, ontstaan. Daarom is oxazepam alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

Hoe lang werkt oxazepam?

Oxazepam wordt geslikt in pilvorm en begint zo’n uur na inname te werken. Vergeleken met andere, kortwerkende benzodiazepinen is de inwerktijd dus relatief lang. Hierdoor val je niet direct als een blok in slaap na het innemen van het medicijn.

In vergelijking met andere langzaamwerkende benzodiazepinen, werkt oxazepam relatief snel weer uit: na zo’n 5 tot 7 uur zijn de effecten verdwenen. Hierdoor is oxazepam specifiek geschikt voor problemen met ’s nachts wakker liggen, waarbij doorslapen niet goed lukt.

Hoe werkt oxazepam?

Oxazepam werkt, net als alle andere benzodiazepinen, op een bepaald stofje in de hersenen (een neurotransmitter): GABA.

GABA is een chemisch stofje wat gezien kan worden als de dirigent van alle andere stofjes in de hersenen, zoals serotonine, dopamine en adrenaline. GABA zorgt dat al deze stofjes gebalanceerd aanwezig zijn, zodat gebieden in de hersenen niet overactief en overgestimuleerd raken.

Overactieve gebieden in de hersenen kunnen angst, onrust, paniek en gejaagdheid veroorzaken. Oxazepam bevordert de aanmaak en aanwezigheid van GABA in de hersenen en zorgt zo voor een ontspannend en verdovend effect.

Combineer oxazepam nooit met alcohol! Beide stoffen hebben een verdovend en kalmerend effect en versterken elkaar behoorlijk. Grote hoeveelheden alcohol in combinatie met oxazepam kan een blackout veroorzaken, wat kan verergeren tot bewusteloosheid en zelfs een hartstilstand.

Voor een zo veilig mogelijk gebruik van oxazepam, volg je de instructies van je arts op. De meest voorkomende mogelijke bijwerkingen van oxazepam, die bij 1 tot 10% van de gebruikers voorkomt, zijn:

 • Vermoeidheid en sufheid
 • Slappe spieren en duizeligheid
 • Verwardheid
 • Afgevlakte emoties
 • Geestelijke afwezigheid
 • Verminderde coördinatie
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen
 • Slaperigheid overdag
 • Maag-darm problemen
 • Verminder korte termijn geheugen
 • Problemen met spraak
 • Huiduitslag

Heb je erg veel last van één of meerdere bijwerkingen? Bespreek dit met je arts. Mogelijk zijn er andere medicijnen die beter bij je passen.

bijwerkingen van oxazepam

Is oxazepam verslavend?

Ja, oxazepam veroorzaakt, net als andere benzodiazepinen, lichamelijke gewenning:

GABA is een neurotransmitter die, onder normale omstandigheden, automatisch door je hersenen in de juiste hoeveelheid aangemaakt wordt. Door langere tijd achter elkaar een benzodiazepine te gebruiken, raakt je lichaam gewend aan het signaal wat de stof geeft.

Je brein als gevolg hiervan, zelf steeds minder GABA aan gaan maken. Je hebt dus een steeds hogere dosis oxazepam nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Het komt daarnaast voor dat mensen na langdurig gebruik van een slaapmiddel, denken dat ze alleen nog goed kunnen slapen met behulp van dat middel.

Deze vorm van geestelijke afhankelijkheid, in combinatie met de lichamelijke afhankelijkheid én het optreden van ontwenningsverschijnselen na het stoppen van het gebruik, zorgen ervoor dat oxazepam een hoog verslavingsrisico kent.

Let extra op als je een verleden hebt met verslaving(en). De ene persoon is gevoeliger voor het ontwikkelen van verslavingen dan de andere. Maak je je zorgen of oxazepam het juiste middel voor je is? Heb je in het verleden een verslaving gehad? Bespreek dit altijd met de arts die het medicijn voorschrijft: er kunnen alternatieve behandelmethoden, met een minder groot risico voor jouw specifieke situatie zijn.

Tijdelijke behandeling

Oxazepam is bedoeld om gedurende een niet al te lange periode te gebruiken. Bij de behandeling van slaapproblemen wordt aangeraden om het medicijn na 2 weken af te bouwen en er na 4 weken helemaal mee te stoppen.

In sommige gevallen kan oxazepam tot een periode van maximaal 2 maanden voorgeschreven worden, voornamelijk bij de behandeling van angststoornissen, paniekaanvallen en spanning.

Een behandeling met oxazepam zorgt voor een periode van ontspanning, rust en kalmte. Oxazepam geneest echter niet de onderliggende oorzaken van de klachten, zoals bijvoorbeeld stress, angst of onrust.

Een behandeling biedt wel de mogelijkheid om tijdens de periode van verbeterde rust en ontspanning, de onderliggende oorzaken van klachten effectief aan te pakken. Maak daarom voor de start van de behandeling, samen met je arts, een plan om ook de oorzaken aan te pakken en het oxazepam gebruik zo snel mogelijk weer af te bouwen.

Opeens stoppen met het gebruik van oxazepam, kan nare ontwenningsverschijnselen en bijwerkingen geven. Deze ontwenningsverschijnselen houden zo’n 1 tot 2 weken aan:

 • Slapeloosheid
 • Angst
 • Prikkelbaarheid
 • Onrust
 • Gejaagd gevoel
 • Spierkrampen en spierpijn
 • Hartkloppingen
 • Zweten
 • Diarree en buikpijn
 • Trillen
 • Overgevoeligheid voor licht, geluid en aanraking

Doordat je lichaam na het stoppen van oxazepam gebruik geen signaal meer krijgt dat er extra GABA aangemaakt moet worden, zakt het GABA niveau eerst weg voordat het lichaam uit zichzelf de balans gaat herstellen. Abrupt stoppen met oxazepam kan dus dezelfde klachten oproepen als de klachten waar je het medicijn in eerste instantie tegen gebruikte.

Afbouwen van oxazepam

Het is daarom verstandig om een afbouwschema te volgen wanneer je stopt met het gebruik van oxazepam, zowel bij kort- als langdurig gebruik. Stop niet van het ene op het andere moment. Doe je dit wel, dan is de overgang voor je hersenen te groot, met als gevolg een verstoorde balans van de chemische stofjes in je brein.

Een regulier afbouwschema neemt zo’n 4 tot 6 weken de tijd om het gebruik van een benzodiazepine als oxazepam helemaal te beëindigen.

Bespreek bij de start van een behandeling met oxazepam met je arts hoe het verloop van de doseringen eruit komt te zien. Uiteraard laat het leven zich niet plannen, maar probeer toch zoveel mogelijk rekening te houden met stressvolle periodes en plan een behandeling, waar mogelijk, in een rustige periode, zodat je na afloop, op eigen kracht je herstel voort kunt zetten.

Wat te doen bij problemen met het gebruik van oxazepam?

Natuurlijk, wanneer je last hebt van mentale onrust, voelt het als een ware bevrijding wanneer je door middel van een pilletje je rust en kalmte terugvindt. De verleiding om het middel te blijven gebruiken, ook als de voorgeschreven periode eigenlijk al voorbij is, is heel begrijpelijk en menselijk, maar kan serieuze gevaren met zich meebrengen.

Voel je dat je aan deze verleiding geen weerstand kunt bieden, of gebruik je al langere tijd onafgebroken oxazepam? Neem dan altijd contact op met je arts. Samen kan er gezocht worden naar een alternatieve behandeling of medicijn.

Je kunt ook kiezen voor een tijdelijke opname in een afkickkliniek, waar je op een veilige manier en onder medische begeleiding, de afhankelijkheid kunt aanpakken.

Een opname in een afkickkliniek is een grote stap, maar geeft vaak wel de beste kans op een succesvol herstel. Gebruik de knop ‘Klinieken’ bovenaan deze pagina om in contact te komen met een kliniek in jouw regio. Jouw probleem, jij als persoon en jouw herstel staan altijd centraal.

Home

Help jezelf of iemand anders!

Denk je dat je hulp nodig hebt? Neem contact op met je huisarts.