Als een verslaafde de noodzaak van behandeling niet ziet.
Interventie bij verslaving
Voor mensen met een verslaving is het vaak moeilijk om zelf hulp te zoeken. Het komt regelmatig voor dat ze zelf nog helemaal niet weten dat er sprake is van een verslaving. Het kan ook zo zijn dat de verslaafde ergens wel weet dat er een probleem is, maar nog in ontkenning is mede omdat ze niet altijd weten hoe ze hun probleem moeten aanpakken.Een interventionist kan zorgen voor het laatste duwtje en de verslaafde het vertrouwen geven dat nodig is om een behandeltraject in te stappen.
Wat vaak vergeten wordt is dat niet alleen diegene met een verslaving aan het lijden is, maar ook de naasten. De verslaving is niet alleen een ziekte voor de verslaafde, maar wat dat betreft ook voor familie en vrienden die het van dichtbij meemaken.
De persoon waar je veel van houdt zie je langzaam wegglijden in de verslaving. Bovendien houdt de omgeving soms onbedoeld het hand boven het hoofd van de verslaafde waardoor de verslaving in stand blijft.
Doorbraak forceren
Als de verslaafde zelf nog niet bereid is om stappen te ondernemen om de verslaving onder ogen te komen, wat kun je dan doen?
Familie, vrienden of bijvoorbeeld collega's hebben vaak van alles al geprobeerd. In dit geval kan een interventietraject uitkomst bieden.
Hulp van een professional
Een professional adviseert je gedurende het hele traject. Allereerst zal er een uitgebreid intakegesprek plaatsvinden met de familie en eventueel met hechte vrienden of collega’s in geval van een zakelijke interventie.
Hierbij wordt er gekeken naar de situatie en kan er een interventieplan opgesteld worden. Dit interventieplan zal persoonlijk afgestemd worden en verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om eerlijk en open te zijn tijdens het gesprek met de interventionist.
Zo krijgt de professional een goed beeld van de situatie. Na het opstellen van het interventieplan komt de dag van de pre-interventie en uiteindelijk de interventie zelf.
Wees eerlijk en open tegen de interventionist.
DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?
Bel voor advies
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00
Weekend 11:00 - 19:00
De dag van de interventie zal geleid worden door de interventionist. Betrokken familieleden, collega's of vrienden zullen hier ook bij aanwezig zijn. De verslaafde wordt op deze dag geconfronteerd met zijn of haar verslaving.
Samen met de familieleden wordt geprobeerd om de verslaafde te overtuigen om hulp te aanvaarden. Overigens verschilt het per interventieplan in hoeverre de naasten betrokken worden tijdens de interventie.
De professionele interventionist kijkt niet alleen naar de zorg die de verslaafde nodig heeft, maar ook naar de behoeftes van de naasten.
Een verslaving heb je nooit alleen.
Het interventieplan richt zich dus ook op de familie. Daarnaast zal ook de kliniek aandacht aan familie en vrienden geven. Als een behandeling is gestart worden familiedagen georganiseerd door de verslavingsinstelling.
Is een interventie altijd succesvol?
Alhoewel een groot deel van de verslaafden bij een interventie geholpen wil worden en een behandelingstraject in zal gaan, ligt het slagingspercentage helaas niet op 100%. Volgens onderzoek blijkt dat ongeveer 85% van de interventies zal leiden tot het aanvaarden van de juiste hulp, op dat moment.
Een interventie bij verslaving biedt de verslaafde de juiste handvaten om een hulptraject in te gaan, maar deze zullen door de verslaafde wel aangepakt moeten worden. De familie valt hierbij niets te verwijten. Zij hebben alles gedaan wat in de mogelijkheden lag.
De familie geeft aan wat de consequenties zullen zijn wanneer een verslaafde niet direct instemt voor een intake bij een kliniek. Een contactverbod behoort tot de mogelijkheden. Het is een ingrijpende, maar soms noodzakelijke stap. De interventionist en zijn of haar team ondersteunt de familie hierin. In veel gevallen krijgen ze hierdoor de verslaafde op termijn alsnog mee.
In het geval alle pogingen mislukken dan kan de familie beter grenzen stellen en proberen verder te gaan met hun eigen leven.
Ja, ik wil mijn probleem oplossen
Denk je hulp nodig te hebben? Schakel dan professionals in.
Ik heb afgelopen woensdag van mijn zoon gehoord dat hij verslaafd is aan coke. Hij is 30, woont nog thuis en heeft geen baan. Ik ben kapot van verdriet, ik sta er alleen voor. Hij huilde en wilt hulp, ik ga de huisarts inschakelen. Ben wel blij dat hij het verteld heeft en hulp wilt, een stap ik de goede richting.