Overdosis drugs

Overdosis Drugs: Symptomen, Risico's en Behandeling

Een overdosis drugs is een gevaarlijke situatie die kan optreden wanneer iemand een te grote hoeveelheid van een bepaalde drug inneemt en het lichaam niet in staat is dit veilig te verwerken. Het kan leiden tot schade aan het lichaam, onomkeerbare veranderingen aan de hersenen en zelfs de dood.

Het is daarom van groot belang om de symptomen en risico’s van een overdosis drugs te herkennen. In dit artikel bespreken we de symptomen en risico’s van een overdosis drugs, evenals de juiste procedures en hulpbronnen voor de behandeling van deze situaties.


Wat is een overdosis drugs?

Een overdosis drugs is een gevaarlijke en soms levensbedreigende reactie van het menselijk lichaam op de inname van een te grote hoeveelheid verdovende of stimulerende middelen.

Een overdosis ontstaat wanneer de hoeveelheid drugs zo giftig is, dat vitale lichaamsfuncties zoals de hartslag, ademhaling of het centrale zenuwstelsel worden stilgelegd. Dit kan opzettelijk of per ongeluk gebeuren.


Overdosis verdovende middelen

Het overgrote deel van de bekende gevallen van een overdosis drugs ontstaat door zogenaamde verdovende middelen, zoals:


Het combineren van verschillende soorten verdovende middelen verhoogt het risico op een gevaarlijke overdosering aanzienlijk. Gebruik daarom nooit verdovende drugs in combinatie met veel alcohol!


Overdosis stimulerende middelen

Stimulerende middelen zijn medicijnen en drugs die de hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en ademhaling juist verhogen. Voorbeelden van stimulerende drugs zijn:


Een overdosis stimulerende middelen belast het centrale zenuwstelsel en het hart in grote mate. Een overdosis stimulerende middelen kan dit tot gevolg hebben:

  • Ademhalingsmoeilijkheden (hyperventilatie)
  • Bewusteloosheid
  • Een hartaanval
  • Tremoren
  • Toevallen
  • Nierfalen

Overdosis drugs symptomen

Een overdosis drugs of medicijnen is te herkennen aan één of meerdere van de volgende symptomen:

  • Het slachtoffer is oververhit of onderkoeld (rillen, zweten, uitdrogingsverschijnselen)
  • De persoon ademt moeilijk, ademt niet of heeft andere ademhalingsproblemen zoals hyperventilatie
  • Er is sprake van een bewusteloos slachtoffer
  • Verzwakte of geen hartslag
  • Misselijkheid, buikkrampen en/of braken
  • Hallucinaties en verwarring
  • Vreemde huidskleur (geel, grijs of lijkbleek)
  • Er is sprake van een epileptische aanval of stuiptrekkingen

Wat doe je bij een overdosis drugs of medicijnen?

Bij het aantreffen van een persoon die drugs heeft ingenomen en verschijnselen van een overdosering vertoont, onderneem je deze stappen: 

Stap 1: Bel hulpdiensten via 112 Schakel altijd direct de hulp in van de hulpdiensten. Bel 112. Blijf rustig en volg de aanwijzingen die je te horen krijgt op.

Stap 2: Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is Check of je contact kunt krijgen met het slachtoffer. Geef aan de hulpdiensten door of de persoon wel of niet bewusteloos is. Breng een slachtoffer waar mogelijk naar een rustige omgeving, zeker als er sprake is van verminderd bewustzijn, hallucinaties, misselijkheid of verwarring.

Wanneer een slachtoffer buiten bewustzijn is, leg de persoon dan op aanwijzingen van de hulpdiensten in de stabiele zijligging.

Stap 3: Check de vitale functies van het slachtoffer Controleer de belangrijkste lichaamsfuncties van het slachtoffer. Controleer de hartslag door je vinger op de slagader in de nek te leggen en tel de hartslagen. Check ook de ademhaling.

Geef nauwkeurig aan de hulpdiensten door wat je constateert en volg hun aanwijzingen op. Waar nodig wordt je telefonisch begeleid bij het reanimeren van het slachtoffer.

Stap 4: Check de lichaamstemperatuur Controleer of het slachtoffer symptomen van oververhitting vertoont (hoge lichaamstemperatuur, extreem zweten, hoofdpijn, duizeligheid of flauwvallen). Met behulp van natte doeken kan een oververhit persoon afgekoeld worden.

Geef een slachtoffer nooit uit jezelf water of iets anders te drinken. Raadpleeg altijd de hulpdiensten en volg hun aanwijzingen op!

Stap 5: Wacht op de hulpdiensten Blijf met de hulpverleners van 112 aan de lijn tot de hulpdiensten arriveren en blijf de aanwijzingen opvolgen. Verleen waar nodig eerste hulp tot het slachtoffer naar het ziekenhuis vervoerd kan worden.


Veelgestelde vragen

Wat doe je met een bewusteloos slachtoffer?

De belangrijkste dingen waar je een bewusteloos slachtoffer met een overdosis drugs mee kunt helpen zijn:
– Leg een bewusteloos slachtoffer altijd in de stabiele zijligging.
– Breng een bewusteloos persoon zo snel mogelijk naar een rustige omgeving.
– Koel een persoon met een hoge lichaamstemperatuur af met natte doeken.
– Warm een onderkoeld persoon op met jassen, doeken of andere middelen.
– Volg de aanwijzingen van de hulpdiensten op.

Is een overdosis drugs of medicijnen dodelijk?

Een overdosis drugs kan dodelijk zijn. Zeker bij een overdosis verdovende drugs of medicijnen kan een persoon snel ernstige problemen met de ademhaling, hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur krijgen die levensbedreigend kunnen zijn.

Wat doet een overdosis met je lichaam?

Een overdosis drugs of medicijnen belast het lichaam enorm. De hoeveelheid drugs die wordt ingenomen is zo giftig dat vitale lichaamsfuncties zoals de hartslag, ademhaling of het centrale zenuwstelsel worden stilgelegd. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder ademhalingsmoeilijkheden (hyperventilatie), bewusteloosheid, een hartaanval, tremoren, toevallen en nierfalen.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00