Afkickkliniek Portugal

Afkickkliniek Portugal: Informatie, kosten en aanmelden

Veel afkickklinieken in Portugal bieden goede zorg, relatief lage prijzen en de mogelijkheid van snelle opname. Je kunt zo vrijwel direct beginnen met je herstel van verslaving, in plaats van dat je lang moet wachten totdat er een plek beschikbaar is in een GGZ-kliniek in Nederland. Afkicken in Portugal is voor veel Nederlanders ook interessant omdat een behandeling vaak vergoed kan worden door je verzekeraar. Op deze pagina leggen we uit wat de mogelijke voordelen van afkicken in Portugal zijn, welke behandelmethoden worden aangeboden en wanneer een behandeling in Portugal vergoed wordt.


Update April 2024

 1. Na corona zijn de wachttijden voor veel afkickklinieken in binnen- en buitenland flink opgelopen.
 2. Bel voor de actuele wachttijden voor Portugal en advies voor jouw situatie met ons.


Bel voor advies
020 - 225 1205
(bereikbaar van ma. t/m vrij tussen 07:00 - 22:00)


Waarom afkicken in Portugal?

Afkicken in Portugal is om meerdere redenen een interessant alternatief voor Nederlanders die hulp zoeken bij verslaving. De verschillende klinieken in het prachtige Portugal bieden hoogwaardige zorg in een nieuwe omgeving, waarbij vaak veel aandacht is voor een persoonlijke benadering van je problemen en de oorzaken hiervan. De wachttijden in een Portugese kliniek zijn vaak ook korter dan die in Nederland, waardoor je eerder kunt beginnen met je reis naar herstel. Daarnaast kun je in Portugal voor luxe zorg kiezen tegen een relatief lage prijs.


Wat zijn de voordelen van afkicken in Portugal?

De voordelen van afkicken in Portugal zijn onder meer de relatief korte wachttijden voor opname en de uitstekende zorg in een warm en aangenaam land. Je krijgt in het Mediterrane land de mogelijkheid om, ver weg van huis, in alle rust aan je problemen te werken. Vooral deze laatste factor speelt een belangrijke rol in de overweging van veel mensen die hulp zoeken in het buitenland. De zorgen, triggers en verleidingen in je dagelijkse omgeving in Nederland kun je in Portugal volledig achter je laten.

Enkele voordelen van afkicken in Portugal zijn:

 • Keuze uit uitstekende behandelprogramma’s met holistische benadering
 • Lage kosten vergeleken met vergelijkbare privé zorg in Nederland
 • Mogelijkheid voor leuke recreatieve activiteiten om herstel te ondersteunen
 • Nieuwe omgeving voor volledige focus op je behandeling
 • Engelstalige programma’s (en soms zelfs Nederlandse ondersteuning)

Voor welke verslavingen kun je worden behandeld in Portugal?

Je kunt voor de meeste verslavingen worden behandeld in Portugal. Er zijn vaak wel verschillen in expertise tussen klinieken. Zo zijn sommige Portugese afkickklinieken vooral gericht op de behandeling van problematisch alcoholgebruik of drugsverslaving, terwijl andere klinieken met name expertise hebben in de behandeling van gedragsverslavingen. Tijdens een intakegesprek zal onder meer worden vastgesteld of een geschikte klinische behandeling kan worden geboden.

Veel voorkomende verslavingen waarvoor je kunt worden behandeld in Portugal zijn:


Welke behandelmethoden worden toegepast in Portugal?

In Portugal worden alle evidence-based behandelmethoden toegepast, zoals cognitieve gedragstherapie, het 12-stappenmodel, motiverende gespreksvoering en dialectische gedragstherapie. De beschikbare behandelprogramma’s integreren vaak meerdere methoden voor een holistische behandeling, waarbij aandacht is voor de verslaving zelf en de onderliggende oorzaken ervan.

Enkele behandelmethoden die worden toegepast in Portugal zijn:


Wat zijn de kosten van een afkickkliniek in Portugal?

De kosten van een afkickkliniek in Portugal zijn gemiddeld lager dan in Nederland. Opname in een privékliniek in Nederland is meestal een stuk duurder dan een interventie in een luxe kliniek in Portugal. Je kunt in een kliniek in het buitenland al snel duizenden euro’s besparen (wanneer je een behandeling zelf betaalt). Houd er wel rekening mee dat de precieze kosten van een behandeling kunnen variëren. Ze zijn onder meer afhankelijk van de duur van een opname, de gekozen faciliteiten van een kliniek en deelname aan extra activiteiten.


Wordt een behandeling in Portugal vergoed?

Ja, een behandeling in Portugal wordt door je Nederlandse verzekeraar vaak vergoed. Opname in het buitenland voor verslaving valt namelijk onder je basisverzekering. Voor een volledige vergoeding zul je als patiënt wel moeten voldoen aan enkele voorwaarden. Zorgverzekeraars zullen bijvoorbeeld eisen dat je in het verleden al ambulante zorg hebt ontvangen. Ook willen ze een behandelplan vaak beoordelen om te bepalen of er alleen noodzakelijke zorg wordt gegeven.

Houd er rekening mee dat je ook bij een vergoede behandeling in Portugal zelf nog enkele kosten moet maken. Zo wordt de reis naar Portugal niet vergoed. Ook moet je vaak je eigen risico volledig aanspreken. Soms moet je de kosten van verblijf ook zelf betalen, bijvoorbeeld wanneer je niet met anderen een kamer wilt delen.


Wat kan ik verwachten van een behandeling in Portugal?

Je kunt van een behandeling in Portugal verwachten dat je professionele verslavingszorg ontvangt en (dankzij de relatief korte wachttijden) snel aan herstel begint. Een ervaren team van psychologen, verpleegkundigen en andere zorgverleners zal in de meeste klinieken klaarstaan om jouw herstelproces vorm te geven en te ondersteunen. Na een intake zal je behandelteam een persoonlijk behandeltraject voor jou ontwikkelen. Je volgt vaak een vast dagelijks ritme van therapie, counseling en ontspanning.

Een behandelprogramma in Portugal kan in het Portugees, Engels en soms zelfs Nederlands worden gevolgd. Enkele Nederlandse afkickklinieken hebben namelijk ook locaties in Portugal, zoals GGZ Interventie en Villa Ramadas. Een groot voordeel van een internationaal programma is dat je met een gevarieerde groep patiënten samen aan herstel werkt. Je krijgt zo verschillende perspectieven op je verslaving.


Aanmelden voor een verslavingskliniek in Portugal

Wil je meer weten over behandeling voor verslaving in Portugal of zoek je hulp bij aanmelding voor een verslavingskliniek? Voor informatie over wachttijden en vragen over klinieken in Portugal kun je contact opnemen met onze medewerkers. Bel 020 – 532 0030 voor onafhankelijk advies en informatie om je aan te melden voor een behandeling.

Update april 2024: De wachttijden in veel klinieken in Portugal zijn door de corona periode nog steeds langer dan gebruikelijk. Voor onmiddellijke opname in een kliniek in het buitenland is een behandeling in Zuid-Afrika momenteel de beste optie. Bel 020 – 532 0030 voor informatie over de actuele wachttijden in Portugal en andere landen.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt een gemiddelde behandeling in Portugal?

Een gemiddelde behandeling in Portugal duurt minstens vier weken. Vaak wordt echter meer tijd genomen om de onderliggende oorzaken beter te begrijpen en te behandelen, zodat de kans op terugval afneemt.

2 reacties
 • Davy Leenders
  26 juli 2022 12:37
  01

  Geachte, hoe kan ik jullie bereiken vanuit België

  • Redactie (Emile)
   27 juli 2022 14:54
   02

   U kunt bellen vanuit België 0031205320030, of mailen naar info AT afkickkliniekwijzer.nl

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00