Psycho educatie

Psycho educatie: begrijpen wat er aan de hand is

Wat is psycho educatie?

Stel; na een doorverwijzing van je huisarts ben je in gesprek gegaan met een therapeut, psycholoog of psychiater. Uit de gesprekken wordt duidelijk dat je last hebt van één of meer psychische aandoeningen. Deze diagnose maakt waarschijnlijk een boel duidelijk: het verklaart waarom je tegen bepaalde dingen aanloopt.

Een diagnose beantwoordt echter niet alle vragen en de kans is groot dat er juist nieuwe vragen naar boven komen. Hoe werkt deze aandoening eigenlijk? Waar komt het vandaan? En wat kan er aan gedaan worden?

Psycho educatie is een behandelvorm waarin een deskundige zorgprofessional je voorlichting geeft over wat er eigenlijk aan de hand is. Begrijpen wat er speelt helpt om de juiste mindset te creëren om je situatie te accepteren en te gaan veranderen.

wat is psycho educatie?

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Zat 11:00 - 19:00

Hoe helpt psycho educatie?

Psychische aandoeningen zijn vaak ingewikkeld en complex. Ook hebben veel mensen vaak al een bepaald idee over een aandoening, wat niet per sé hoeft te kloppen. Dit komt regelmatig voor bij depressies, een burn-out, bipolaire stoornissen en verslavingen. Psycho educatie is bedoeld om je te voorzien van de juiste informatie over jouw specifieke situatie.

Wanneer je één of meerdere diagnoses krijgt, kan dat overweldigend en beangstigend zijn. Een therapeut of psycholoog helpt je bij psycho educatie om het probleem in het juiste perspectief te zien, zodat je beter kunt accepteren dat er iets speelt waar iets aan gedaan moet worden.

hoe helpt psycho educatie

Ook leer je begrijpen waarom je je soms voelt zoals je je voelt, waarom je je in bepaalde situaties op een bepaalde manier gedraagt en hoe je die gevoelens en gedragingen beter onder controle kunt krijgen.

Door kennis en inzicht te krijgen wordt het makkelijker om je klachten een plek te geven. Ook krijg je praktische tips die je leren hoe je om kunt gaan met de effecten van je psychische klachten en welke valkuilen je kunt verwachten.

Begrip van je naasten

Als je eenmaal een diagnose voor één of meerdere psychische klachten hebt gekregen, kun je je daardoor alleen en eenzaam gaan voelen. Begrijpt je omgeving wel wat er aan de hand is? Hoe leg je uit wat er speelt? En hoe kun je door je vrienden, familie en dierbaren geholpen worden?

Psycho educatie is enorm geschikt om niet alleen jou, maar ook je naasten te helpen begrijpen wat een psychische aandoening inhoudt. Wanneer je dierbaren zich beter kunnen verplaatsen in jouw situatie en probleem, wordt het makkelijker om met elkaar in gesprek te gaan en om op een constructieve manier ondersteuning van hen te krijgen. Psycho educatie geeft hier handvatten voor.

begrip van je naasten

Voor wie is psycho educatie geschikt?

Psycho educatie is geschikt (en wordt toegepast) bij vrijwel alle psychische aandoeningen. Behandelingen worden altijd afgestemd op jouw specifieke situatie, persoonlijkheid en doelen. De één zal meer baat hebben bij inhoudelijke kennis en inzicht dan de ander. Je behandelaar bekijkt altijd samen met jou wat jij nodig hebt.

Psycho educatie is effectief en wordt regelmatig toegepast bij de volgende psychische aandoeningen:
 • - Depressie
 • - Burn out
 • - Verslaving
 • - Eetstoornissen
 • - Bipolaire stoornis
 • - Trauma
 • - ADHD en ADD
 • - Autisme
 • - Beginnende dementie


 • Nadat je door middel van psycho educatie begrijpt wat de aandoening precies inhoudt, duidelijk is geworden waar de oorzaken van jou problematiek liggen en welke behandelvormen aansluiten op jouw persoonlijkheid en problematiek, ga je met je behandelaar verder de diepte in.

  voor wie is psycho educatie geschikt?

  Er zijn meerdere behandelvormen om de oorzaken, onbewuste gedragsprogramma’s en zo de negatieve effecten van je psychische aandoening écht aan te pakken, zoals EMDR, cognitieve gedragstherapie, schema therapie en mindfulness-based cognitieve therapie.

Waar vind ik psycho therapie?

Psycho educatie is een vast onderdeel bij vrijwel alle behandelingen in de verslavingszorg. Omdat een verslaving een complexe aandoening is, waarbij vaak ook andere psychische problemen spelen, is leren begrijpen hoe je verslaving werkt essentieel.

We adviseren je om via je huisarts, die je kunt beschouwen als een vertrouwenspersoon, doorverwezen te worden naar specialistische verslavingszorg.

Een behandelprogramma kan ambulant (vanuit je eigen woonsituatie) of in een kliniek plaatsvinden. Een tijdelijke behandeling in een afkickkliniek helpt je om je herstel serieus aan te pakken en onder professionele medische en psychologische begeleiding te werken aan jouw nieuwe toekomst.

In ons overzicht van klinieken vind je snel en makkelijk een kliniek die aansluit op jouw situatie en wensen.

Leer ook over andere behandelmethodes
IK WIL NU HULP

Help jezelf of iemand anders!

Denk je dat je hulp nodig hebt? Schakel dan professionals in.