Wanneer ben je alcoholist?

Wanneer ben je alcoholist?

Het consumeren van alcohol is in onze maatschappij sociaal geaccepteerd. Een wijntje hier, een biertje daar; niemand vindt het verontrustend als je af en toe alcohol drinkt. Sommige mensen drinken met mate en genieten van een drankje om te ontspannen. Anderen zijn gevoeliger voor de effecten van drank, wat kan leiden tot een verslaving.

Een alcoholverslaving valt niet altijd meteen op. Iemand kan zelfs een alcoholist zijn zonder dit zelf door te hebben. Maar wanneer ben je nu precies een alcoholist en hoe herken je een alcoholverslaving.


Wat is de definitie van een alcoholist?

De grenzen tussen een alcoholist, probleemdrinker, zware drinker of sociale drinker zijn nu eenmaal niet altijd even duidelijk. De meeste mensen hebben geen problemen met drank en kunnen dus prima af en toe een drankje drinken.

Echter, als iemand verslavingsgevoelig is, dan kan regelmatig drinken op een gegeven moment uit de hand lopen. Maar wanneer ben je een alcoholist? Een alcoholist is iemand die gedurende lange tijd veel drinkt en daardoor in de problemen is gekomen. Dit kunnen gezondheidsproblemen zijn, maar ook negatieve situaties op het werk of relationele problemen. In Nederland zijn 1,1 miljoen mensen tussen de 16 en 69 jaar probleemdrinkers.

Lees ook: Trucjes alcoholist


Hoeveel drinkt een alcoholist per dag?

We weten nu dat je een alcoholist bent als jouw drinkgedrag serieuze problemen veroorzaakt. Maar hoe veel drinkt een gemiddelde alcoholist nu per dag? De hoeveelheid alcohol die je per dag drinkt, kan namelijk ook wijzen op problematisch drankgebruik of een alcoholverslaving.

Je drinkt in ieder geval te veel als je meer dan 1-2 glazen alcohol per dag drinkt en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol tot je neemt. Een excessieve, mannelijke drinker consumeert meer dan 21 glazen alcohol per week. Veertien glazen per week is de grens voor vrouwelijke drinkers.


Wanneer ben je een alcoholist?

Wanneer mensen denken aan een alcoholist, wordt er al vaak gedacht aan iemand die niet meer normaal kan functioneren en fysiek afhankelijk is van alcohol. Toch kun je ook verslaafd aan alcohol zijn zonder dat het heel erg opvalt.

Neem je eigen alcoholgebruik kritisch onder de loep. In hoeverre veroorzaakt jouw drankgebruik problemen in je directe omgeving? Vraag jezelf daarnaast af waarom je zoveel drinkt en of je ermee kunt stoppen, vooral als je verslavingsgevoelig bent. Drink jij om spanning, stress of depressieve gevoelens tegen te gaan? Dan is het verstandig om hulp te zoeken.

Alcoholisme gaat niet zomaar weg en zal steeds meer problemen veroorzaken. Schaamte en ook ontkenning spelen vaak een rol, maar laat je je daar niet van weerhouden om hulp te zoeken. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter.

Merk je dat je zelf, of iemand in je nabije omgeving, steeds meer kenmerken van alcoholisme vertoont, schakel dan meteen professionele hulp in.

Lees ook: relatie verbreken met alcoholist


Hoe kun je een alcoholverslaving herkennen?

Een alcoholverslaving ontstaat als je blijft drinken ook al zorgt je drinkgedrag voor problemen. Doe onze alcoholtest om erachter te komen of jij een serieus alcoholprobleem hebt dat behandeld moet worden.

Hieronder vind je de kenmerken van alcoholisme:

  • Overmatig alcohol drinken: Je consumeert wekelijks meer dan 14 (mannen) of 7 (vrouwen) standaardglazen alcohol.
  • Binge drinken: Binnen twee uur tijd drink je 6 (man) of 4 (vrouw) standaardglazen alcohol.
  • Je drinkt meer en vaker dan je van plan was en verliest de controle.
  • Je omgeving is van mening dat je teveel drinkt.
  • Je hebt al geprobeerd om te stoppen, maar het lukt niet.
  • Tolerantie: door gewenning heb je steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken.
  • Je krijgt last van afkickverschijnselen van alcohol als je niet drinkt.
  • Je komt je verantwoordelijkheden niet na.
  • Je drinkt om je stemming te veranderen.
  • Je brengt andere mensen in gevaar door bijvoorbeeld dronken te rijden.

Maak je je zorgen over je alcoholgebruik? Dit zijn je opties:

Stappen naar herstel:

  1. Ontgiften (Detox): Het begint met je lichaam zuiveren van alcohol.
  2. Persoonlijk Plan: Samen met experts stel je een plan op.
  3. Begeleiding: Professionele hulp bij het doorbreken van je gewoontes.
  4. Nazorg: Blijvende ondersteuning om terugval te voorkomen.

Behandelmethoden die kunnen helpen:

Meer weten?

Ontdek alle behandelmethoden

bel Bel ons voor advies