Alcohol Detox - Hoe ontgift je voor de Behandeling?
Voordat de behandeling voor de alcoholverslaving echt van start kan gaan, is het zaak om het lichaam te ontgiften. Dit wordt ook wel detoxificatie of detoxen genoemd. Hierbij wordt het lichaam ontdaan van alle lichaamsvreemde stoffen, in dit geval de alcohol. Na de detoxbehandeling kan er gestart worden met de verslavingsbehandeling.
Inhoud
Wat is alcohol detox?
Alcohol detox is het proces waarbij alcohol uit het lichaam verwijderd wordt door een periode van geheelonthouding. Het is vaak de eerste stap bij behandeling van een alcoholverslaving en gebeurt bij voorkeur onder medische begeleiding.
De alcohol detox zorgt volgens een studie door M. Markianos et al. in Drug and Alcohol Dependence onder meer ervoor dat bepaalde dopaminereceptoren in de hersenen weer normaal beginnen te functioneren, nadat ze slecht reageerden onder invloed van overmatig drinken. Ook verbetert het cognitieve vermogen door ontgifting van alcohol significant, volgens M. Peterson et al. in Neuropsychological Rehabilitation.
Alcohol detox protocol
Het protocol in de meeste verslavingsklinieken is erop gericht om in één keer helemaal te stoppen met drinken. Dit gaat niet alleen veel sneller dan het afbouwen van alcohol, maar ook is de kans op een terugval kleiner en zijn de afkickverschijnselen alcohol sneller weer achter de rug.
In een afkickkliniek is het alcohol detox protocol erop gericht om onder medische begeleiding te ontgiften. Je wordt continue in de gaten gehouden door gespecialiseerde begeleiders en kunt, indien mogelijk, medicatie krijgen die de ontwenningsverschijnselen onderdrukken.
Wat zijn de ontwenningsverschijnselen bij alcohol detox?
Bij een alcohol verslaving is het lichaam erg afhankelijk geworden van de alcohol. Het plotseling stoppen met het nuttigen van alcohol kan daarom niet alleen erg zwaar zijn voor de verslaafde, maar ook nog eens erg gevaarlijk.
Dit zijn mogelijke ontwenningsverschijnselen van alcohol detox:
- Koorts
- Spierpijn
- Overmatig transpireren
- Trillende handen
- Droge keel
- Slecht slapen
- Snelle hartslag
- Hoge bloeddruk
- Misselijkheid
Welke soorten detoxificatie zijn er?
Detoxificatie kan plaatsvinden op verschillende manieren, waaronder ambulant of klinisch. Hieronder leggen we het verschil tussen deze twee uit.
Ambulante detoxificatie
Hierbij gaat het om behandeling zonder opname. Je kunt dan gewoon thuis blijven wonen. Volhouden en het voorkomen van terugval staan hierbij centraal. Soms wordt er medicatie voorgeschreven om de detoxificatie te ondersteunen. Je houdt contact met de kliniek zodat de hulpverleners in de gaten kunnen houden hoe de ontgifting gaat.
Er wordt voor ambulante detoxificatie gekozen wanneer men verwacht dat de afkickverschijnselen mee zullen vallen, en/of wanneer er geen psychiatrische stoornis aan de orde is of verslaving aan andere middelen. Het is daarnaast belangrijk dat de persoon een solide steunsysteem heeft.
Klinische detoxificatie
Hierbij is er sprake van een behandeling inclusief opname. Er wordt voor klinische detoxificatie gekozen wanneer er verwacht wordt dat de onthoudingsverschijnselen ernstig zullen zijn, of wanneer de persoon een psychiatrische stoornis heeft, verslaafd is aan twee of meer middelen of een zeer beperkt steunsysteem heeft om op terug te vallen.
Tijdens de opname doorloop je een programma dat gericht is op medische zorg, begeleiding en ondersteuning.
Thuis detoxen van alcohol
Je hoeft dus niet naar een verslavingskliniek om te ontgiften. Dit kan ook thuis. Thuis detoxen van de alcohol is echter niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen kan de verantwoordelijkheid aan om de verleidingen te weerstaan.
Het is dan ook zeker niet aan te raden om geheel zelfstandig te ontgiften van de alcohol in je eigen huis. Gelukkig bieden veel klinieken ook ambulante detox-behandelingen aan, zoals hierboven beschreven. Je kickt dan thuis af, maar wel met hulp en begeleiding van gespecialiseerd personeel.
Toch blijf je een mate van verantwoordelijkheid houden. De hulpverleners blijven niet dag en nacht bij je. Lukt het niet om thuis de detox van alcohol vol te houden? Dan kun je altijd nog kiezen voor een afkickkliniek alcohol.
Alcohol detox tips
Om succesvol je lichaam te ontgiften van alcohol en ontwenningsverschijnselen qua intensiteit zoveel mogelijk te beperken, is het verstandig om goed voorbereid te zijn. Van het drinken en eten dat je tijdens een alcohol detox het beste kunt innemen tot (medische) ondersteuning door anderen in je omgeving.
Dit zijn tips bij het detoxen van alcohol:
- Zorg dat alle verslavende middelen in de nabije omgeving zijn weggehaald voorafgaand aan de detox.
- Blijf goed gehydrateerd en drink bij voorkeur vloeistoffen met elektrolyten (die helpen tegen misselijkheid).
- Eet veel fruit en groenten. Omdat alcohol in het lichaam wordt omgezet in suiker, is het belangrijk dat suikerniveaus op peil worden gehouden.
- Een detox van alcohol is een zware opgave en vereist hulp van anderen. Informeer daarom vrienden of familieleden van te voren en vraag hen om steun tijdens het proces.
- Ontwenningsverschijnselen van een verslaving kunnen tijdens de detox voortdurend oplaaien en weer afzwakken. Denk niet te snel dat het over is, maar geef de moed ook niet op wanneer de detox lang lijkt te duren.
- Houd de geest en het lichaam bezig. Maak een wandeling, lees een boek of mediteer.
- Wanneer je tijdens de detox af lijkt te stevenen op een delirium tremens, is directe medische hulp van levensbelang.
Veelgestelde vragen
Hoe lang duurt detox van alcohol?
Het detoxen van alcohol duurt meestal 5 tot 7 dagen, maar kan bij zware verslavingen wel 2 weken of langer duren. De ontwenningsverschijnselen zijn meestal het hevigst in de eerste 24 uur van het detoxen. Bij de meeste mensen zullen de ontwenningsverschijnselen na 3 dagen van detoxen verdwijnen.”
Is het gevaarlijk dat je gelijk stopt met alcohol drinken?
Wanneer je gelijk stopt met alcohol drinken, zijn ontwenningsverschijnselen vaak intenser dan wanneer je geleidelijk de alcoholconsumptie afbouwt. Goede begeleiding is vereist om op de juiste manier met deze ontwenningsverschijnselen om te gaan en een detox te voltooien.
Wat kan er na 3 dagen optreden bij het ontgiften van alcohol?
Bij het ontgiften van alcohol houden de ontwenningsverschijnselen meestal na ongeveer 3 dagen op, of verzwakken ze grotendeels in intensiteit. Maar het verschilt per persoon wanneer de ontwenningsverschijnselen volledig stoppen, bij zware verslavingen kunnen ze zelfs twee weken aanhouden.