Kosten van een behandeling

In Nederland worden de kosten van een behandeling in een verslavingskliniek volledig vergoed. Dat is een hele zorg minder.

Kosten van een behandeling

Ben jij verslaafd en wil je van je verslavingsproblemen af? Goed dat je deze stap wilt zetten! Waarschijnlijk wil je dan ook weten welke kosten aan een behandeling in een afkickkliniek zijn verbonden.

Daarnaast heb je vast meer vragen. Wat kan de zorgverzekering voor mij betekenen? Moet ik zelf ook meebetalen aan een behandeling? Je vindt het antwoord op deze pagina.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Zorgverzekering

Goed nieuws: Heb je hulp nodig dan worden de kosten volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Verslavingszorg valt onder de zorgverzekering
Wanneer je hulp nodig hebt om van je verslaving af te komen, dan worden de kosten hiervoor volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Je hoeft dus niet aanvullend verzekerd te zijn op hiervoor in aanmerking te komen. Dit geldt ook voor een opname in een kliniek.

De kliniek zal de kosten zelf declareren aan jouw zorgverzekeraar. Let wel op je eigen risico. Voor 2024 ligt het wettelijke verplicht eigen risico op €385. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dan zal je de eerste €385 zelf moeten voldoen voordat de zorgverzekeraar de kosten verder zal overnemen.

Verslavingszorg
Wie zorg nodig heeft in Nederland krijgt dat ook. Dat geldt dus ook voor mensen die verslaafd zijn.

  1. Een opname in een afkickkliniek wordt door de overheid omschreven als 'intramurale zorg gericht op behandeling en herstel'. Deze zorg en ondersteuning vallen onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Je verzekeraar betaalt dus de rekening. Je hebt wel te maken met het wettelijk verplichte eigen risico.
  2. Voor een opname heb je een verwijzing nodig van de huisarts.
  3. Chronische verslaafden in een woonvoorziening vallen na een aaneengesloten verblijf van drie jaar niet meer onder de Zorgverzekeringswet. Na drie jaar vallen ze onder de Wet langdurige zorg (Wlz).
    Om voor de Wet langdurige zorg in aanmerking te komen dient het Centrum Indicatiestelling Zorg een indicatie te geven. De kliniek waar je in behandeling bent kan helpen om deze indicatie te regelen.

Overstappen van zorgverzekering
Wist je dat je 1 keer per jaar de mogelijkheid hebt om over te stappen van zorgverzekeraar?
Heb je hier vragen over? Bel: 020 532 0030 (lokaal tarief)

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Verslavingszorg wordt volledig vergoed

Stel je krijgt van een kliniek of van je huisarts het advies om behandeld te worden. Dan hoef je, naast het wettelijk eigen risico, dus geen aanvullende kosten te betalen.

De zorgverzekeraar zal de kosten van je behandeling volledig vergoeden. Je hebt namelijk recht op zorg. Waar die zorg zal plaatsvinden, dat kan afhangen van je verzekering.

Belangrijk: Kan ik bij elke kliniek terecht?

Het korte antwoord is: Dat ligt eraan.

Heb je een voorkeur voor een specifieke kliniek waar je graag naar toe wil, dan is het goed om na te gaan of de verslavingskliniek van je keuze afspraken heeft met je zorgverzekering. Ook het type polis dat je hebt kan van invloed zijn.

Heb je hier vragen over? Bel: 020 225 1205 (lokaal tarief)

Kan ik bij elke kliniek terecht? Er zijn vier opties:
  1. Ja, er zijn afspraken met je zorgverzekeraar en de kliniek. Dit wordt ook wel gecontracteerde zorg genoemd. Je opname wordt 100% vergoed.
  2. Nee, de zorgverzekeraar en de kliniek hebben geen contract. Toch wordt je opname 100% vergoed. De verslavingskliniek krijgt minder uitgekeerd, maar rekent de extra kosten niet door aan jou.
  3. Nee, de zorgverzekeraar en de kliniek hebben geen contract. Je krijgt een deel vergoed (bijv. 75%). De rest moet je zelf bijleggen.
  4. Nee, er zijn geen afspraken. De kliniek is een (luxe) privékliniek en je moet zelf de kosten betalen. De behandeling kan vaak snel beginnen.

Het blijft goed om te benadrukken dat als je klinische zorg nodig hebt je altijd terecht kunt in een verslavingskliniek, waarbij de opname volledig wordt vergoed, ongeacht je verzekering.

Tot slot: Belangrijk om te weten

Laat je door een verslavingskliniek altijd informeren. Er kunnen dus verschillen bestaan per verzekeraar.

Wie in het buitenland behandeld wil worden, moet er rekening mee houden dat het vliegticket mogelijk zelf betaald moet worden. Bij een behandeling in Zuid-Afrika bijvoorbeeld vallen de kosten relatief mee, omdat de vliegtickets niet zo duur zijn.

Wachttijden
Vanwege lange wachttijden bij GGZ instellingen in Nederland kan het zo drie maanden duren voordat je opgenomen kunt worden. In het buitenland kan je vaak sneller terecht. Nederlandse zorgverzekeraars hebben ook afspraken met klinieken in het buitenland.

IK WIL NU HULP

Help jezelf of iemand anders!

Denk je dat je hulp nodig hebt? Schakel dan professionals in.

21 reacties
  • L.
    19 januari 2016 12:51
    01

    Ik ben bij Zekur Unive aangesloten wie kan mij antwoord geven of zij deze kosten ook
    vergoeden om ervoor te kiezen af te kicken in het buitenland?

    • Redactie (Emile)
      19 januari 2016 13:38
      02

      Dag L.,
      De kosten voor een behandeling worden vergoed door de verzekeraar. Mocht de kliniek in samenspraak met jou er voor kiezen om je te laten behandelen in het buitenland, dan kunnen mogelijk een deel van de kosten niet worden vergoed. Bijv. het vervoer naar de kliniek toe (vliegticket en taxikosten). Het verschilt per kliniek en per verzekeraar. Neem contact met ze op voor meer informatie. Succes!

      • Trix Geurts
        30 maart 2017 18:25
        03

        Mijn vraag is moet je ook tandartskosten betalen daar als je behandeld bent

        • Redactie (Emile)
          30 maart 2017 20:21
          04

          Tandzorg is meestal geen onderdeel van de verslavingszorg op deze plekken.

  • Danielle
    19 april 2016 16:31
    05

    Klopt het dat als je in zuid Afrika behandeld wilt worden je wel extra kosten moet betalen buiten je vliegticket om?

    • Redactie (Emile)
      26 april 2016 19:15
      06

      Beste Danielle,
      Voor een behandeling in Zuid-Afrika geldt in de meeste gevallen dat je zelf het vliegticket moet betalen. Daarnaast kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor het verblijf, bijvoorbeeld voor het eten. Uiteindelijk zijn de verschillen tussen een behandeling in Nederland of in het buitenland relatief klein. Informeer bij de kliniek van je keuze over de exacte kosten. Succes!

  • Hein
    26 april 2016 16:44
    07

    Mijn verzekering zegt dat 75% van het gemiddelde van het bedrag dat zij aan gecontracteerde betalen wordt vergoed bij een niet gecontracteerde zorgaanbieder. Klopt dit? Betekend dit dat ik voor dit verzekerde bedrag zonder bijbetaling anders dan het verplichte eigen risico naar een kliniek in Z-Afrika kan gaan?

    • Redactie (Emile)
      26 april 2016 19:05
      08

      Dag Hein,
      De situatie verschilt per zorgverzekeraar en per kliniek. Wat blijft: Je hebt recht op zorg, als je zorg nodig hebt. Mijn suggestie: bespreek de situatie met je huisarts. Je kunt daarnaast contact opnemen met een kliniek in Zuid-Afrika. Zij kunnen je meer vertellen over de kosten en in hoeverre deze worden vergoed. Je vindt in ons overzicht Nederlandse klinieken die in Zuid-Afrika actief zijn. Succes!

  • Mark
    5 september 2017 19:49
    09

    Zijn er ook klinieken in het buitenland waar ze in het Nederlandse taal geholpen worden.

    • Redactie (Emile)
      6 september 2017 11:00
      10

      Hallo Mark, dat verschilt per kliniek. De voertaal is vaak Engels in buitenlandse klinieken. Maar er zijn ook klinieken die Nederlandse medewerkers, zoals psychologen en artsen, in dienst hebben.

  • bart
    16 november 2017 02:36
    11

    Ik ben een jaar geleden op Curaçao gaan wonen met mijn gezin.
    Daarvoor gebruikte ik wel eens wat maar is hier te erg geworden.
    Wat kunt jullie mij in dit geval aanraden? Groet, Bart.

    • Redactie (Emile)
      17 november 2017 13:48
      12

      Beste Bart,
      Ik zou aanraden om contact op te nemen met een kliniek. Er zijn bij mijn weten geen klinieken op Curaçao maar wellicht dat een opname in een kliniek in Nederland of in een ander land voor jou ook tot de mogelijkheden behoort? Je kunt kijken in ons kliniekenoverzicht. Sterkte!

  • Dennis
    2 juni 2018 15:23
    13

    Kun je als Belgisch inwoner ook terecht voor verslavingszorg in Nederland? En hoe zit dat dan met de kosten? Belgisch inwoner heeft gewoon ziekenfonds

    • Redactie (Emile)
      4 juni 2018 17:31
      14

      Dag Dennis, in principe moet dit kunnen. EU-inwoners hebben recht op vergoeding van zorgkosten die gemaakt zijn in een ander EU-land, ervan uit gaande dat je in je eigen land (in dit geval België) ook tegen dezelfde zorg verzekerd bent. Er kunnen uitzonderingen zijn. Als je dezelfde zorg ook in je eigen land binnen afzienbare tijd kunt ontvangen, kan dat een argument voor de verzekeraar zijn om je verzoek te weigeren. Ik zou contact opnemen met je huisarts, en met je verzekeraar. Zij kunnen je vertellen welke voorwaarden voor je gelden voor een behandeling in een ander EU-land.

  • Van der Deen
    21 juni 2018 14:25
    15

    Hoe vaak mag je naar een afkickkliniek, stel dat de eerste poging mislukt is mag je dan een half jaar later nogmaals gaan? Vergoed de verzekering deze opname 1 x per jaar? Zit er een maximum aan?

    • Redactie (Emile)
      25 juni 2018 14:09
      16

      Goede vraag. Verslavingsinstellingen zullen alles in het werk stellen om je beter te maken. Als blijkt dat een behandeling uiteindelijk niet voldoende effect heeft gehad, kan je bij een (andere) kliniek weer worden opgenomen. Mocht je na een behandeling vinden dat je opnieuw moet worden opgenomen, bespreek dat dan met je huisarts.

      • Bjorn
        25 mei 2022 13:43
        17

        Ik heb verschillende behandelingen en detoxes gehad, een stuk of 11, de meeste detox. Mijn zorgverzekeraar zegt dat ik nu niet meer mag als ik terug zou vallen. Klopt dat? Of kan ik beter naar een nieuwe zorg verzekeraar gaan of maakt dat niet uit?

  • Melissa
    27 juni 2018 15:03
    18

    Mijn vriend is verslaafd en hij zegt dat als hij hulp wil zoeken in een afkickkliniek hij dan ergere problemen heeft omdat hij dan niet kan werken en dus schulden krijgt. Hij is zelf zzp’er dus hij krijgt ook geen geld als hij niet kan werken.. wat kunnen we het beste doen?

    • Redactie (Emile)
      3 juli 2018 10:35
      19

      Melissa, bespreek het met de huisarts. Er zijn bijvoorbeeld ambulante behandelingen. Dan is dat in de buurt en bijvoorbeeld ’s avonds en niet tussen vier muren van een kliniek met een bed.

  • Ruben
    16 juli 2019 01:50
    20

    Wat ik nergens kan vinden is, hoe het zit met bijvoorbeeld de huur van je eigen woning als je in een kliniek zit. Ik ontvang zelf momenteel een bijzondere bijstand, zou dit dan gewoon doorlopen zodat ik wel de huur van mijn woning kan betalen?

    • Redactie (Emile)
      19 juli 2019 13:31
      21

      Beste Ruben, deze kosten worden helaas niet vergoed.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00