Medicijnverslaving

Een slaaptablet of een kalmeringsmiddel moet je een korte periode gebruiken. Toch slikken veel mensen ze dagelijks.

Medicijnverslaving kan je dagelijks functioneren totaal verstoren

Een medicijnverslaving wordt vaak onderschat. Van alle verslavingen krijgt een medicijnverslaving vaak ook de minste aandacht in de verschillende media. Veel mensen vinden het in vergelijking met een drugs- of drankverslaving veel minder erg. Toch zijn de gevolgen van een medicijnverslaving vergelijkbaar met andere verslavingen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

085 - 029 11 18
In samenwerking met Vincere
Wat is een medicijnverslaving precies?


Een medicijnverslaving heeft vaak te maken met het gebruik van slaappillen en/of kalmeringsmiddelen. Het gaat hierbij vaak om medicijnen die je voorgeschreven hebt gekregen voor slaapproblemen of medicijnen om kalmer te worden.

Deze middelen mag je vaak maar enkele weken gebruiken. Bij langer gebruik loop je een hoog risico om verslaafd te raken aan deze medicijnen. Artsen geven daarom altijd het advies om deze medicijnen slechts tijdelijk te gebruiken.

Geen oplossing
Het medicijngebruik is geen oplossing voor de slaapproblemen of voor de spanningsproblemen, maar is slecht een hulp om een moeilijke periode tijdelijk te overbruggen. Probeer hulp te zoeken als je het gevoel hebt niet meer zonder te kunnen.

Het gebruik van slaapmiddelen en/of kalmeringsmiddelen brengt een risico met zich mee. Het grootste risico is de kans op afhankelijkheid.

Na 2 weken bestaat de kans dat je niet meer zonder kan. Slapen lukt dan alleen nog met slaappillen en bijvoorbeeld tot rust komen lukt ook alleen maar met kalmeringsmiddelen.

In dat geval ben je afhankelijk geworden van deze medicijnen. Na verloop van tijd neemt de tolerantie ten opzichte van deze medicijnen ook toe. Je hebt dus steeds meer nodig om nog te kunnen slapen of kalmer te worden.

Een medicijnverslaving kan grote gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren. Vaak maken deze medicijnen je erg moe. Hierdoor kun je niet helder meer nadenken en kun je grote problemen met je concentratievermogen krijgen. De gevoelens en emoties worden onderdrukt met het gevolg dat je erg somber begint te worden.

1 miljoen Nederlanders
Slapeloosheid, niet meer helder kunnen nadenken, angsten en sombere gevoelens zijn de mogelijk gevolgen van een medicijnverslaving. Een medicijnverslaving is niet zo bekend in ons land, dit terwijl bijna een miljoen Nederlanders elk jaar slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen gebruiken. Een groot gedeelte van deze groep gebruikt deze middelen zelfs langdurig.

Uitgelicht: Vincere


Pak je medicijnverslaving aan
Pak je medicijnverslaving aan.

Ben ik verslaafd aan medicijnen?

Er heerst nog veel onwetenheid over een medicijnverslaving, ook onder huisartsen die dergelijke middelen voorschrijven.

Gebruik slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen niet langer dan 2 weken. Na deze periode neemt de kans op verslaving sterk toe met alle gevolgen van dien.

Angstig en somber

Stoppen na een lange periode van deze medicijnen gebruiken zal je ontwenningsverschijnselen kunnen geven als angsten, somberheid en slaapproblemen.

Pas op met ineens stoppen met de medicijnen. Dit kan zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Het is beter om de juiste hulp te zoeken en onder begeleiding te stoppen met de medicijnen.

Kun jij stoppen met medicijninname? Misschien heb je al eens geprobeerd om te stoppen, maar waren de ontwenningsverschijnselen dermate hevig dat het stoppen met deze middelen niet gelukt is.

Heb jij slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen nodig om nog te kunnen functioneren? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent aan medicijnen.

Hoe kom ik van mijn medicijnverslaving af?

Een medicijnverslaving is niet zo heftig als bijvoorbeeld een drugsverslaving. Toch kan stoppen voor veel mensen erg moeilijk zijn. De afkickverschijnselen kunnen behoorlijk heftig zijn. Vaak is er een achterliggend probleem waarom je deze medicijnen gebruikt.

Tijdens het stoppen moet er dan ook aandacht uitgaan naar de achterliggende oorzaak. Stoppen dient geleidelijk te gebeuren met daarbij voldoende begeleiding en hulp om de achterliggen oorzaak aan te pakken. Een kliniek kan hier bij helpen.

Het enige wat je nodig hebt is een verwijzing van de huisarts. Je vindt een overzicht van klinieken voor hulp bij een medicijnverslaving op onze website.


IK WIL NU HULP

Vind een kliniek die medicijnverslaving behandelt

Komt wat je net gelezen hebt bekend voor?
Pak je probleem dan nu aan en schakel professionals in.

4 reacties
 • sonja

  30 December 2017 16:52
  01

  ik ben verslaafd aan kalmeringsmiddelen en wil graag hulp bij het afbouwen ik woon in den haag

 • Jeannette

  8 April 2018 15:11
  02

  Hallo, ik ben medicijnverslaafd geweest en weet hoe erg het is. Ik ben niet in een kliniek geweest ik heb toen ik verhuisd ben een goede psychiater gevonden die mij er bij geholpen heeft. Ik werd maar volgestopt met troep en kreeg steeds meer. Moest ook op andere medicijnen overgezet worden anders was ik er nooit afgekomen. Het ging in capsules en iedere week iets minder.

  Ik zou best graag mensen willen bijstaan die nu medicijnverslaafd zijn. En hun steunen. Ik weet waarin over praat. Vooral als je thuis geen goede steun hebt is het heel moeilijk.Het is heel erg zwaar en net zo zwaar als afkicken van drugs.

  Een ex-medicijnverslaafde

  • Redactie (Emile)

   19 April 2018 14:47
   03

   Bedankt voor je reactie Jeannette. Als mensen in contact willen komen met Jeannette: Stuur ons een mail (info AT afkickkliniekwijzer.nl) voor haar e-mailadres.

 • sander

  17 March 2019 22:46
  04

  Jeanette, heel sympathiek van je! We hebben al contact gehad. Wellicht dat je mij in contact kan stellen met die psychiater?

  Doe mee met de discussie en plaats een reactie