Binge eating disorder (BED) - Eetstoornis ook wel eetbuistoornis genoemd
Wat is Binge Eating Disorder?
Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis waarbij heftige eetbuien afgewisseld worden met perioden van minder eten. BED wordt in het Nederlands ook wel een eetbuistoornis genoemd.
Het patroon van BED volgt vaak het volgende pad: er ontstaat een grote, oncontroleerbare drang om te eten, je fantaseert over voedsel waar je zin in hebt, haalt dit eten in huis en je eet alles op, ongeacht of je er misselijk van wordt. Alles moet op.
Vervolgens ontstaat een schuldgevoel, je walgt van je (eet)gedrag en er ontstaat een grote angst om aan te komen. Door de schuldgevoelens die je voelt, zoek je je troost in een volgende eetbui. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel en kan er snel een gevaarlijke vorm van overgewicht ontstaan.
Binge eating disorder is een erkende eetstoornis waar in Nederland zo'n 180.000 mensen aan lijden.
In deze reportage van NOS op 3 delen mensen hun ervaringen met binge eating disorder
Meer de verdieping in? Lees meer over een eetverslaving
Gevolgen van binge eating disorder
Heftige eetbuien als gevolg van binge eating disorder kunnen ernstige lichamelijke én geestelijke gevolgen hebben:
Wat kun je doen aan binge eating disorder?
Eetstoornissen en -verslavingen zijn zeer complexe psychische aandoeningen. Eten is een primaire levensbehoefte. Er is een fundamentele gedragsverandering nodig om terug te kunnen keren naar een gezond en gebalanceerd voedingspatroon.
Bij verslavingen aan bijvoorbeeld drank, gokken, drugs of gamen, wordt er naartoe gewerkt om datgene waar iemand verslaafd aan is, helemaal uit te bannen uit het leven van de verslaafde. Het grote verschil bij een eetverslaving is dat helemaal uitbannen niet mogelijk is: ieder mens moet blijven eten om vitaal en gezond te blijven.
Mensen met een eetstoornis, waaronder BED, moeten daarom hun relatie met eten veranderen om het probleem te overwinnen
Binge eating disorder behandeling
strijd aan te gaan. Er bestaan meerdere therapievormen die baat kunnen helpen, zowel individueel als in groepen. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest gebruikte én meest effectieve manier om binge eating disorder aan te pakken.
Maak jij je zorgen over je eigen eetpatronen of over de situatie van een geliefde of bekende? De eerste stap in het proces is accepteren dat jij of je geliefde machteloos staat tegenover de aandoening en dat er hulp nodig is.
Schakel vervolgens deskundige hulp in. De kans dat je de stoornis alleen gaat overwinnen is, hoe vervelend ook, nihil. Een goede eerste stap naar professionele hulp is je huisarts: door het beroepsgeheim van je arts kun je deze beschouwen als een vertrouwenspersoon, die je op persoonlijk, medisch en psychologisch gebied in contact kan brengen met de juiste hulpverlening.