Binge eating

Binge eating disorder (BED) - Eetstoornis ook wel eetbuistoornis genoemd

Wat is Binge Eating Disorder?

Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis waarbij heftige eetbuien afgewisseld worden met perioden van minder eten. BED wordt in het Nederlands ook wel een eetbuistoornis genoemd.

Het patroon van BED volgt vaak het volgende pad: er ontstaat een grote, oncontroleerbare drang om te eten, je fantaseert over voedsel waar je zin in hebt, haalt dit eten in huis en je eet alles op, ongeacht of je er misselijk van wordt. Alles moet op.

Vervolgens ontstaat een schuldgevoel, je walgt van je (eet)gedrag en er ontstaat een grote angst om aan te komen. Door de schuldgevoelens die je voelt, zoek je je troost in een volgende eetbui. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel en kan er snel een gevaarlijke vorm van overgewicht ontstaan.

Binge eating disorder is een erkende eetstoornis waar in Nederland zo'n 180.000 mensen aan lijden.

In deze reportage van NOS op 3 delen mensen hun ervaringen met binge eating disorder


Meer de verdieping in? Lees meer over een eetverslaving

Wanneer je dwangmatig en obsessief bezig bent met eten, een eetbui gebruikt om te ontsnappen aan je dagelijkse leven en/of problemen, of de controle over je eetpatroon verloren bent, dan spreken we van een serieuze eetverslaving.

Het hebben van een eetverslaving of overgewicht betekent niet direct dat je een binge eating disorder hebt. Niet iedereen met overgewicht heeft BED, maar wel veel mensen met BED hebben overgewicht.

Bekijk onderstaande lijst: herken je je in minimaal twee van de vijf genoemde punten, dan is de kans al groot dat je last hebt van een binge eating disorder. Herken je drie of meer punten, dan is er sprake van een serieuze eetstoornis en doe je er verstandig aan om op korte termijn professionele hulp in te schakelen:

 • Je hebt last van eetbuien waarbij je geen controle hebt over je gedrag en niet meer kunt stoppen met eten;
 • Op momenten dat je geen honger hebt, heb je toch het gevoel dat je moet eten;
 • Je eet met enige regelmaat erg veel in korte tijd en geniet hierbij niet van de smaak van het eten;
 • Je moeite hebt om te stoppen met eten, ook al vertelt je lichaam je dat je genoeg hebt gehad;
 • Je bent in korte tijd flink aangekomen en/of hebt last van overgewicht.

Gevolgen van binge eating disorder

Heftige eetbuien als gevolg van binge eating disorder kunnen ernstige lichamelijke én geestelijke gevolgen hebben:

 • (Extreem) overgewicht
 • Gewrichtsklachten
 • (Ernstige) maag- en darmproblemen
 • Hoge bloeddruk en hartslag
 • Slechte lichamelijke conditie
 • Suikerziekte (diabetes)
 • Hart- en vaatziekten (o.a. door hoog cholesterol)
 • Stofwisselingsproblemen, wat invloed kan hebben op je hormoonhuishouding
 • Menstruatieproblemen

 • Depressie en neerslachtigheid
 • Een negatief zelfbeeld
 • Angststoornissen
 • Verminderde interesse in hobbies en sociale relaties


gevolgen binge eating disorder

Wat kun je doen aan binge eating disorder?

Eetstoornissen en -verslavingen zijn zeer complexe psychische aandoeningen. Eten is een primaire levensbehoefte. Er is een fundamentele gedragsverandering nodig om terug te kunnen keren naar een gezond en gebalanceerd voedingspatroon.

Bij verslavingen aan bijvoorbeeld drank, gokken, drugs of gamen, wordt er naartoe gewerkt om datgene waar iemand verslaafd aan is, helemaal uit te bannen uit het leven van de verslaafde. Het grote verschil bij een eetverslaving is dat helemaal uitbannen niet mogelijk is: ieder mens moet blijven eten om vitaal en gezond te blijven.

Mensen met een eetstoornis, waaronder BED, moeten daarom hun relatie met eten veranderen om het probleem te overwinnen

Binge eating disorder behandeling

strijd aan te gaan. Er bestaan meerdere therapievormen die baat kunnen helpen, zowel individueel als in groepen. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest gebruikte én meest effectieve manier om binge eating disorder aan te pakken.

Maak jij je zorgen over je eigen eetpatronen of over de situatie van een geliefde of bekende? De eerste stap in het proces is accepteren dat jij of je geliefde machteloos staat tegenover de aandoening en dat er hulp nodig is.

binge eating disorder behandeling

Schakel vervolgens deskundige hulp in. De kans dat je de stoornis alleen gaat overwinnen is, hoe vervelend ook, nihil. Een goede eerste stap naar professionele hulp is je huisarts: door het beroepsgeheim van je arts kun je deze beschouwen als een vertrouwenspersoon, die je op persoonlijk, medisch en psychologisch gebied in contact kan brengen met de juiste hulpverlening.