Anorexia Nervosa

Anorexia komt vooral bij meisjes voor: ze hebben een vervormd zelfbeeld en eten daarom weinig tot niets.

Anorexia is een eetstoornis waarbij mensen zichzelf opzettelijk ondervoeden. Mensen met anorexia hebben vaak een extreem laag gewicht en zijn obsessief bezig met het beheersen van hun gewicht en voedselinname.

Anorexia behandeling kan bestaan uit therapie, medicatie en andere vormen van hulp, afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt.

Symptomen van anorexia kunnen onder andere zijn: extreem gewichtsverlies, obsedant gedrag rondom eten en gewicht, een onrealistische perceptie van het eigen lichaam en het onvermogen om het gewicht te behouden op een gezond niveau.

Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken voor anorexia, aangezien het een ernstige aandoening is die zowel fysieke als mentale gevolgen kan hebben.

Lees in dit artikel alles wat je moet weten over Anorexia Nervosa

Wat is anorexia nervosa?

Anorexia nervosa is een specifieke vorm van anorexia. Het is een ernstige eetstoornis waarbij mensen zichzelf opzettelijk ondervoeden en een extreem laag gewicht hebben, vaak als gevolg van een onrealistische perceptie van hun eigen lichaam.

Mensen met anorexia nervosa hebben vaak een obsessie met voedsel, gewicht en beweging, en kunnen extreem beperkend zijn in hun voedselinname en fysieke activiteiten.

Anorexia nervosa oorzaken

Er zijn geen specifieke oorzaken van anorexia nervosa, maar er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van deze eetstoornis. Sommige mogelijke oorzaken van anorexia nervosa kunnen zijn:


 • Genetische factoren: Er is bewijs dat anorexia nervosa kan lopen in families, wat suggereert dat erfelijke factoren een rol kunnen spelen.
 • Psychologische factoren: Anorexia nervosa kan vaak gepaard gaan met emotionele problemen, zoals perfectionisme, laag zelfbeeld en een behoefte aan controle.
 • Sociale en culturele factoren: Sommige mensen kunnen onder druk staan om een bepaald uiterlijk te hebben, wat kan leiden tot disfunctioneel eetgedrag.
 • Biologische factoren: Er zijn aanwijzingen dat er bepaalde chemische stoffen in de hersenen zijn die een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van anorexia nervosa.

Het is belangrijk om te onthouden dat anorexia nervosa het resultaat is van een combinatie van factoren en dat het voor iedereen anders kan zijn.

Anorexia nervosa oorzaken

Anorexia nervosa kan ernstige gevolgen hebben, zowel op fysiek als mentaal gebied. Sommige mogelijke gevolgen van anorexia nervosa kunnen zijn:


 • Extreem gewichtsverlies: Anorexia nervosa kan leiden tot extreem gewichtsverlies, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
 • Hormonale problemen: Anorexia nervosa kan leiden tot een onbalans in hormonen, wat kan leiden tot menstruatieproblemen en verminderde vruchtbaarheid.
 • Osteoporose: Het gewichtsverlies en de ondervoeding die gepaard gaan met anorexia nervosa kunnen leiden tot osteoporose, wat het risico op botbreuken verhoogt.
 • Hartproblemen: Anorexia nervosa kan leiden tot hartproblemen, zoals een trage hartslag en lage bloeddruk.
 • Mentale gezondheidsproblemen: Anorexia nervosa kan gepaard gaan met mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie en angststoornissen.

Het is belangrijk om tijdig professionele hulp te zoeken voor anorexia nervosa om mogelijke complicaties te voorkomen.

Behandeling anorexia nervosa

De behandeling van anorexia nervosa is afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt en kan een combinatie zijn van verschillende behandelmethoden. Sommige mogelijke behandelmethoden voor anorexia nervosa kunnen zijn:

 • Psychotherapie: Psychotherapie kan helpen om de onderliggende oorzaken van anorexia nervosa aan te pakken en de patiënt te helpen om een gezonde relatie met voedsel te ontwikkelen.
 • Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om mentale gezondheidsproblemen te behandelen die gepaard gaan met anorexia nervosa, zoals depressie of angst.
 • Voedingsondersteuning: Het kan nodig zijn om de patiënt te helpen om een gezonde voedingsbalans te vinden en te behouden. Dit kan bestaan uit het werken met een diëtist of voedingsdeskundige.
 • Ziekenhuisopname: In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn om ervoor te zorgen dat de patiënt voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en om eventuele complicaties te behandelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat anorexia nervosa een ernstige aandoening is en dat professionele hulp nodig is om deze te behandelen. Het herstelproces kan tijd kosten, dus het is belangrijk om geduld te hebben en te blijven werken aan een gezonde relatie met voedsel en het eigen lichaam.

Veelgestelde vragen

 • Wat is het verschil tussen anorexia nervosa en anorexia?

  Anorexia nervosa is een specifieke vorm van anorexia. Anorexia is een eetstoornis waarbij mensen zichzelf opzettelijk ondervoeden en een extreem laag gewicht hebben. Anorexia nervosa is een ernstige vorm van anorexia waarbij mensen een onrealistische perceptie van hun eigen lichaam hebben en obsessief bezig zijn met voedsel, gewicht en beweging. Anorexia nervosa kan ernstige fysieke en mentale gevolgen hebben en vereist professionele behandeling. Anorexia, in het algemeen, kan omvatten eetstoornissen die niet voldoen aan alle criteria van anorexia nervosa, zoals atypische anorexia of OSFED (Other Specified Feeding or Eating Disorder).

 • Kun je helemaal genezen van anorexia nervosa?

  Hoewel het mogelijk is om te herstellen van anorexia nervosa, is het een ernstige en complexe aandoening die professionele behandeling vereist. Het herstelproces kan tijd kosten en kan ups en downs hebben. Sommige mensen kunnen volledig herstellen en een gezonde relatie met voedsel ontwikkelen, terwijl anderen blijvende gevolgen kunnen ervaren of terugvallen in disfunctioneel eetgedrag. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken en te blijven werken aan het behouden van een gezonde levensstijl om het risico op terugval te verminderen.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie