Anorexia Nervosa

Anorexia nervosa: Symptomen, oorzaken en behandeling

Anorexia nervosa is een eetstoornis waarbij mensen zichzelf opzettelijk ondervoeden. Mensen met anorexia hebben vaak een extreem laag gewicht en zijn obsessief bezig met het beheersen van hun gewicht en voedselinname.

Anorexia behandeling kan bestaan uit therapie, medicatie en andere vormen van hulp, afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt.

Symptomen van anorexia kunnen onder andere zijn: extreem gewichtsverlies, obsedant gedrag rondom eten en gewicht, een onrealistische perceptie van het eigen lichaam en het onvermogen om het gewicht te behouden op een gezond niveau.

Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken voor anorexia, aangezien het een ernstige aandoening is die zowel fysieke als mentale gevolgen kan hebben.

Lees in dit artikel alles wat je moet weten over Anorexia Nervosa


Wat is anorexia nervosa?

Anorexia nervosa is een specifieke vorm van anorexia. Het is een ernstige eetstoornis waarbij mensen zichzelf opzettelijk ondervoeden en een extreem laag gewicht hebben, vaak als gevolg van een onrealistische perceptie van hun eigen lichaam.

Mensen met anorexia nervosa hebben vaak een obsessie met voedsel, gewicht en beweging, en kunnen extreem beperkend zijn in hun voedselinname en fysieke activiteiten.


Anorexia nervosa oorzaken

Anorexia nervosa kan ernstige gevolgen hebben, zowel op fysiek als mentaal gebied. Sommige mogelijke gevolgen van anorexia nervosa kunnen zijn:

 • Extreem gewichtsverlies: Anorexia nervosa kan leiden tot extreem gewichtsverlies, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
 • Hormonale problemen: Anorexia nervosa kan leiden tot een onbalans in hormonen, wat kan leiden tot menstruatieproblemen en verminderde vruchtbaarheid.
 • Osteoporose: Het gewichtsverlies en de ondervoeding die gepaard gaan met anorexia nervosa kunnen leiden tot osteoporose, wat het risico op botbreuken verhoogt.
 • Hartproblemen: Anorexia nervosa kan leiden tot hartproblemen, zoals een trage hartslag en lage bloeddruk.
 • Mentale gezondheidsproblemen: Anorexia nervosa kan gepaard gaan met mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie en angststoornissen.


Het is belangrijk om tijdig professionele hulp te zoeken voor anorexia nervosa om mogelijke complicaties te voorkomen.


Anorexia symptomen

Anorexia symptomen zijn divers en kunnen overlap hebben met andere eetstoornissen, waaronder boulimia nervosa. Vaak worden de symptomen bij anorexia verdeeld in verschillende categorieën, van fysieke en emotionele symptomen tot voedsel en gewicht gerelateerde symptomen. Volgens T. Walsh in American Journal of Psychiatry is snel ingrijpen belangrijk bij anorexia, omdat bepaalde veranderingen en symptomen in eetgedrag eenmaal verankerd ontzettend lastig terug te draaien zijn.

Mogelijke symptomen van anorexia zijn:

 • Verstoord lichaamsbeeld
 • Laag lichaamsgewicht
 • Geclaimd gebrek aan eetlust en ontkenning van hongergevoelens
 • Extreme angst om dik te worden en gevoel hebben dat je nooit dun genoeg bent
 • Obsessie met voedselbereiding en abnormale eetpatronen
 • Gedehydrateerd lichaam dat essentiële voedingsstoffen tekort komt
 • Zeer dun lichaam
 • Regelmatige maag- en darmproblemen, verstoorde ontlasting
 • Dun haar, geelachtige/droge huid en voortdurend broze nagels
 • Onttrekken aan sociale leven
 • Geïrriteerdheid, stemmingswisselingen en depressieve gevoelens

Gevolgen van anorexia

Anorexia is een zeer schadelijke eetstoornis met ernstige lichamelijke en psychische gevolgen op de korte en lange termijn, met zelfs mogelijk de dood als gevolg. Bloedarmoede, gestokte lichaamsgroei en hartproblemen zijn enkele voorbeelden van mogelijke lichamelijke gevolgen. Anorexia kan daarnaast de opmaat zijn van psychische stoornissen, depressies en andere mentale problemen, ook na genezing.

Een studie door L. Fonville et al. in Psychological Medicine associeerde anorexia ook met een afname van hersenvolume en grijze stof, een onderdeel van het centrale zenuwstelsel dat het verwerken van informatie reguleert.

Dit zijn mogelijke gevolgen van anorexia:

 • Bloedarmoede
 • Nierschade
 • Cardiovasculaire schade met uiteenlopende hartproblemen, gedeeltelijk te herstellen mits er sprake is van voldoende gewichtstoename volgens J. Smythe et al. in The British Journal of Psychiatry
 • Verminderd libido, onregelmatige menstruatie en onvruchtbaarheid mits onbehandeld
 • Verlies van botmassa en spiermassa, wat kan leiden tot toenemende kans op botbreuken en verminderde mobiliteit
 • Depressies en mentale problemen
 • Ontwikkelen van een psychische stoornis zoals obsessieve-compulsieve stoornis of een persoonlijkheidsstoornis
 • Mogelijke sociale gevolgen door het vermijden van evenementen waarbij eten een rol speelt en desinteresse in het sluiten van nieuwe vriendschappen of het onderhouden van bestaande
 • De dood

Behandeling anorexia

De behandeling van anorexia nervosa is afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt en kan een combinatie zijn van verschillende behandelmethoden. Sommige mogelijke behandelmethoden voor anorexia nervosa kunnen zijn:

 • Psychotherapie: Psychotherapie kan helpen om de onderliggende oorzaken van anorexia nervosa aan te pakken en de patiënt te helpen om een gezonde relatie met voedsel te ontwikkelen.
 • Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om mentale gezondheidsproblemen te behandelen die gepaard gaan met anorexia nervosa, zoals depressie of angst.
 • Voedingsondersteuning: Het kan nodig zijn om de patiënt te helpen om een gezonde voedingsbalans te vinden en te behouden. Dit kan bestaan uit het werken met een diëtist of voedingsdeskundige.
 • Ziekenhuisopname: In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn om ervoor te zorgen dat de patiënt voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en om eventuele complicaties te behandelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat anorexia nervosa een ernstige aandoening is waarvan de behandeling meestal maanden of soms zelfs jaren kan duren. Een behandeltraject verschilt altijd per persoon en is onder meer afhankelijk van de aanwezige symptomen, de mate waarin sprake is van acuut levensgevaar en of er al eerdere pogingen zijn gedaan tot behandeling. Bel 020 – 532 0030 voor een telefonisch consult over een behandeltraject dat past bij jouw situatie.


Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen anorexia nervosa en anorexia?

Anorexia nervosa is een specifieke vorm van anorexia. Anorexia is een eetstoornis waarbij mensen zichzelf opzettelijk ondervoeden en een extreem laag gewicht hebben. Anorexia nervosa is een ernstige vorm van anorexia waarbij mensen een onrealistische perceptie van hun eigen lichaam hebben en obsessief bezig zijn met voedsel, gewicht en beweging. Anorexia nervosa kan ernstige fysieke en mentale gevolgen hebben en vereist professionele behandeling. Anorexia, in het algemeen, kan omvatten eetstoornissen die niet voldoen aan alle criteria van anorexia nervosa, zoals atypische anorexia of OSFED (Other Specified Feeding or Eating Disorder).

Kun je helemaal genezen van anorexia nervosa?

Hoewel het mogelijk is om te herstellen van anorexia nervosa, is het een ernstige en complexe aandoening die professionele behandeling vereist. Het herstelproces kan tijd kosten en kan ups en downs hebben. Sommige mensen kunnen volledig herstellen en een gezonde relatie met voedsel ontwikkelen, terwijl anderen blijvende gevolgen kunnen ervaren of terugvallen in disfunctioneel eetgedrag. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken en te blijven werken aan het behouden van een gezonde levensstijl om het risico op terugval te verminderen.

Waarom is anorexia nervosa gevaarlijk?

De eetstoornis anorexia nervosa kan potentieel levensgevaarlijk zijn doordat een verstoord zelfbeeld van het lichaam ervoor zorgt dat voortdurend onvoldoende voedingsstoffen worden ingenomen. Wanneer iemand niet overtuigd kan worden van de noodzaak om voldoende te eten, kan ernstige gezondheidsschade aan organen en het hart- en vaatstelsel ontstaan met mogelijk de dood als gevolg.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie