Eetverslaving: Anorexia Nervosa

Anorexia komt vooral bij meisjes voor: ze hebben een vervormd zelfbeeld en eten daarom weinig tot niets.

Anorexia stuit vaak op onbegrip in de buitenwereld

Anorexia wordt vaak onbegrepen door de maatschappij. Het idee dat meisjes niet meer willen eten terwijl ze zichtbaar achteruit gaan wil er bij veel mensen niet in. Dit onbegrip kan vaak leiden tot nog extremer gedrag ten opzichte van het zelfbeeld. Het is dan ook absoluut niet verstandig om anorexia-patiënten op deze manier te benaderen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Zat 11:00 - 19:00

Anorexia kenmerkt zich door een vervormd zelfbeeld over het eigen lichaam. Hierdoor wordt er geen normaal lichaamsgewicht nagestreefd. De angst om dik te worden is zeer sterk aanwezig. Ook al heeft het meisje hetzelfde lichaamsgewicht (of minder) als leeftijdsgenoten, door het vervormde zelfbeeld voelen ze zich vaak "te dik".

In het handboek voor psychische aandoeningen wordt anorexia omschreven als een stoornis van de eigen lichaamsbeleving. Het kenmerkt dwangmatig gedrag over het eigen zelfbeeld, voedingspatroon en het gewicht. Het lichaam wordt anders ervaren dan het in werkelijkheid is. De angst om dik te worden beheerst vrijwel het hele leven van anorexia patiënten.

Wat zijn de gevolgen van anorexia?

Anorexia gaat gepaard met weinig tot niets eten. Ondervoeding is een groot probleem. Je lichaam gaat langzamer werken en dat levert klachten op (zie kader hieronder).

Houdt de ondervoeding lang aan, dan ontstaat nog meer schade aan het lichaam. Zo kan je problemen krijgen met de menstruatie. Ook osteoporose en nierstenen zijn enkele van de gevolgen die anorexia patiënten kunnen ervaren.

Anorexia is een sluipmoordenaar
Op lange termijn kan anorexia leiden tot de dood. De neerwaartse spiraal waar patiënten inzitten is lastig te verbreken. Ongeveer 15% van de anorexia patiënten zal door deze aandoening sterven. Het is daarom belangrijk om op tijd hulp in te schakelen. Vaak is de patiënt hier zelf niet toe in staat. Het is daarom aan de omgeving om tijdig hulp te zoeken.

Veel patiënten hebben ook op sociaal vlak grote problemen om mee te komen. Conflicten met familie en geliefden en problemen op het werk kunnen voor komen. Veel patiënten zitten daardoor in een sociaal isolement. De ziekte heeft grote lichamelijk, geestelijke en sociale gevolgen.

Te weinig eten heeft grote gevolgen voor het lichaam. Het hele lichaam gaat trager werken. Dat uit zich onder andere in het volgende:

1 Vermoeidheid

2 Constipatie

3 Trage bloedsomloop / hartslag

4 Maag-darmklachten

De behandeling van Anorexia

Veel anorexia patiënten erkennen de problemen niet die ze hebben. Soms willen ze wel toegeven dat ze problemen hebben, maar de stap nemen om hulp te zoeken is vaak veel te groot. Voor de familie is hier dan vaak een rol weggelegd, maar wees hier wel voorzichtig mee. Conflicten kunnen juist weer zorgen voor een verergering van de problemen.


Voor anorexia bestaan meerdere behandelmogelijkheden

De juiste hulp hangt van veel verschillende factoren af. Er zijn dan ook vele soorten behandelingen mogelijk. Soms is een ziekenhuisopname de eerste stap bij patiënten die zeer sterk zijn vermagerd. Een opname in een psychiatrisch ziekenhuis behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Afhankelijk van de ernst van de problemen kan een opname variëren van enkele maanden tot een langere periode. De behandeling kan bestaan uit individuele gesprekken, maar ook groepsgesprekken of therapie voor het hele gezin.

Vormen van psychotherapie en een behandeling op het psychiatrisch vlak kunnen helpen om een gedragsverandering ten opzichte van voedsel te bevorderen. Vertrouwen is erg belangrijk voor anorexia patiënten. De hulpverleners in Nederland zijn zeer deskundig op het gebied van eetproblemen en kunnen daarom zeer goed optreden als vertrouwenspersoon.

Denk jij dat je anorexia hebt? Bezoek als eerste de huisarts. Via de huisarts kun je doorverwezen worden naar de juiste hulp en begeleiding om je leven weer op te pakken.

Zoek je behandelmogelijkheden voor iemand die hulp nodig heeft? Bel met een kliniek die zich specialiseerd in het behandelen van anorexia voor meer informatie. Op deze website vindt je meerdere klinieken.


IK WIL NU HULP

Vind een kliniek die eetverslaving behandelt

Komt wat je net gelezen hebt bekend voor?
Pak je probleem dan nu aan en schakel professionals in.

Nog geen reacties

Doe mee met de discussie en plaats een reactie