Welke behandelmethodes zijn er?

Je kunt je op verschillende manieren laten behandelen. Bij een interne behandeling zijn de beste resultaten te boeken.

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er eigenlijk?

Een verslaving behandelen kan op vele verschillende manieren. Je kunt online proberen om van je verslaving af te komen, ook zelfhulpgroepen is een optie.

Reguliere verslavingsklinieken bieden ook uitstekende hulp: Ze hebben veel ervaring, kennen verschillende behandelmethodes en opname in een kliniek wordt vergoed door de basisverzekering. Ook zijn er klinieken met een christelijke of spirituele insteek.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Voor snelle opname
in Zuid-Afrika

bel Via Whatsapp
In samenwerking met Cherrywood House

De meest bekende behandeling om af te kicken van je verslaving is in een verslavingskliniek. Verslavingsklinieken bieden een totaalpakket. Niet alleen de verslaving wordt aangepakt, ook de achterliggende problemen zullen worden behandeld. Hierdoor is de kans op een terugval na afloop veel kleiner.

De zorgverzekering vergoedt een opname in een verslavingskliniek.

Verslavingsklinieken bieden hulp op maat. Het hangt dus van de situatie af of je genoeg hebt aan enkele uren behandeling per week, een dagopname of een volledige opname voor enkele maanden in binnen- of buitenland. Soms bieden ze ook online hulp.

Religieuze of spirituele insteek
Er zijn ook verslavingsklinieken die een behandeling bieden waarbij er een grote rol is weggelegd voor het geloof of voor spiritualiteit. Naast de reguliere verslavingsklinieken zijn er ook privé klinieken waar je terecht kunt.

Stoppen met je verslaving kan tegenwoordig met online hulp. Er zijn klinieken die online therapie aanbieden, maar er bestaan ook ervaringsdeskundigen die een website onderhouden om je te helpen bij het stoppen.

De online hulp bij klinieken brengt je in contact met professionals. Je dient vooraf vragenlijsten in te vullen, krijgt opdrachten en begeleiding via email, telefoon of de webcam. Vaak werkt online hulp bij beginnende verslavingen en is het niet geschikt voor mensen die langdurig verslaafd zijn.

De meest bekende zelfhulpgroep ter wereld zijn de Anonieme Alcholisten (AA). Het is een zelfhulpgroep waar gelijkgestemden ervaringen kunnen delen en elkaar steun geven bij het stoppen.

Naast de anonieme alcoholisten zijn er ook zelfhulpgroepen voor andere soorten verslavingen. Niet iedereen is echter geschikt voor een zelfhulpgroep, met name als je al langdurig verslaafd bent.

Iedere grote stad beschikt over dergelijke zelfhulpgroepen waar je veelal zo naar binnen kunt stappen en kunt deelnemen. Dit hoeft echter niet. Je kunt ook gaan zitten en enkel luisteren naar verhalen van anderen.

UitgelichtBinnenkort zetten we hier een afkickkliniek in de spotlight.Dit zijn de meest gebruikte behandelmethodes

 • Wat is cognitieve gedragstherapie

  De meest gebruikte methode in Nederlandse klinieken is cognitieve gedragstherapie. Het is de meest intensieve vorm van behandeling.

  Bij cognitieve gedragstherapie staan twee zaken centraal.

  1 Het veranderen van je gedrag

  2 De manier van denken.


  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat met cognitieve gedragstherapie de beste resultaten te boeken zijn. Hoe je denkt is van invloed op de dingen die je doet én hoe lekker je in je vel zit. Er wordt gewerkt met een ABC-schema.

  A Gebeurtenis: dat specifiek in jouw leven voortkomt

  B Gedachten: Wat je denkt bij een gebeurtenis (A)

  C Gevoel/Gedrag: Wat doe of voel je bij die gedachten (B)

  Een gedragstherapeut zal eerst samen met jou het schema helder krijgen. Om van je verslaving af te komen zal hij of zij zich vooral richten op onderdeel B. Je gedachten.

  Gedragsverandering
  De therapeut gebruikt verschillende technieken om je gedachten te veranderen, oftewel: je leert anders denken. Na een intensieve behandeling heb je het probleem achter je verslaving aangepakt. Ook ben je minder vatbaar om opnieuw de fout in te gaan.
 • Wat is het 12-stappenplan

  12 stappen
  Veel klinieken hanteren het veelgebruikte "12 stappenplan". Een behandeling die is opgezet door voormalige verslaafden die weten waar ze over spreken. Dit model wordt ook wel het Minnesota-model genoemd, en is wereldwijd de meestgebruikte methode om van je verslaving af te komen.

  De kernpunten van het 12-stappen-model

  - Je geeft toe een probleem te hebben

  - Je bent bereid hulp van anderen te krijgen

  - Je bent eerlijk over je voortgang

  - Je bent in een omgeving die je kan vertrouwen

  - Je bent bereid zelf te veranderen;

  - De aangerichte schade maak je ongedaan.

  - Je helpt anderen die van hun probleem af willen


  Lees meer over de behandelmethode

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Voor snelle opname
in Zuid-Afrika

bel Via Whatsapp
In samenwerking met Cherrywood House

Welke behandeling past bij mij?

Dit verschilt erg per situatie. Voor beginnende verslavingsproblemen kan online hulp of de zelfhulpgroepen soms voldoende zijn. Echter is hier minder (persoonlijke) aandacht voor de achterliggende problemen.

Voor langdurige verslavingen is een reguliere verslavingskliniek meestal de juiste oplossing. Tijdens een intake-gesprek worden de verschillende mogelijkheden besproken. Hier kun jij als verslaafde samen met de professionals de juiste behandeling voor jouw problemen bespreken.

IK WIL NU HULP

Help jezelf of iemand anders!

Denk je dat je hulp nodig hebt? Schakel dan professionals in.

5 reacties
 • johan
  7 november 2016 11:42
  01

  Ik ben 6 jaar verslaafd aan diazepam, ben aan het afbouwen en zit nu op 0 me per dag sinds 3 dagen. Voel me verschrikkelijk. Wordt opgenomen bij vnn en hoop dat die mij ook met mijn enorme achterliggende problemen kunnen helpen. Ben apathisch en kom tot niks.

  Mijn gevoel voor mijn partner is ook weg en ben heel bang dat dat niet meer terugkomt. Woon sinds 5 maanden samen en ging vanaf het begin al mis. Kan niet wennen aan samen wonen en aan nieuwe woonplaats. Was wel verliefd op haar toen ik nog op mezelf woonde. Zie er geen gat meer in. Ben ook depressief denken ik. Zij is een geweldige vrouw die alles voor me over heeft maar voel niks meer.

  Niks is meer leuk. Zit enorm diep in de put. Hoop dat ik zsm opgenomen kan worden om aan mijn problemen te werken. Kan mijn gevoel voor mijn partner terugkomen. Merk ook dat ik helemaal naar binnen gekeerd ben en rondjes in mijn hoofd draai.

  • Mar
   21 april 2019 13:24
   02

   Hoi. Wat ontzettend vervelend voor je dat je je zo voelt. Heel herkenbaar! Ik ben helaas zwaar terug gevallen in mijn verslaving, na wel een aantal jaren clean geweest. Hoe uitzichtloos dat niks gevoel ook lijkt, het gaat over, meestal na een maand of drie merk je dat je weer iets leuk kan vinden, het gaat heel geleidelijk. Er staat een filmpje op internet van Els Noorlander, Kliniek Aruba, meen ik. Zij is psychiater bij De Loodds kliniek vlakbij Rotterdam. Zij legt heel goed uit hoe hersenen werken. Misschien dat je er wat aan hebt, om te begrijpen wat er met je gebeurt tijdens het afkicken en erna. Sterkte!

 • G.H.Codrington
  25 februari 2017 13:54
  03

  Ik ben al meer dan 30 jaar verslaafd aan hero en coke, nu gebruik ik voor de hero methadon en heb in 4 maanden 1 keer coke gebruikt. Ik vind dat voor mijn doen een hele prestatie. Vooral dat ik er achter ben gekomen dat het gebruik van coke niet meer zo is als wat ik gewend ben, dus dat het mij niets meer doet en dus geen geld meer ervoor hoeft uit te geven.

  Nu ben ook al een tijd bezig om van de metha af te komen maar dat blijk niet zo makkelijk te zijn, want na 5 dagen gestopt te zijn met het innemen moest ik toch weer toegeven. Ik ben niet van plan om mijn hele leven ermee door te gaan, vandaar dat ik het op deze manier wil proberen. Het zou leuk zijn als ik iemand kan vinden die mij hier in Den Haag wegwijs zou kunnen maken.

 • Chris Janse
  9 mei 2018 00:22
  04

  Waarom moet er per se altijd een diagnose worden gesteld die je voor de rest van je leven meedraagt als jongere?! Blijkbaar krijg je de kosten in de afkickkliniek zonder die diagnose niet vergoed. Wat nu als je, zoals ik, verslaafd aan alcohol bent geworden door vaak met anderen, zoals hockeyteamgenoten, vrienden, te drinken en verder niets? Ik wil helemaal geen diagnose als voorwaarde voor vergoeding van de kosten. Wat nu? Kan ik nergens af kicken als ik niet aan zo’n diagnose meewerk? Ik wil niet in een hokje.

  • claudia
   17 juli 2018 21:06
   05

   Beste Chris, dan zou je kunnen overwegen om online verslavingshulp te zoeken of bij een verslavingspsycholoog een behandeling te starten die jezelf volledig moet betalen. Dan is er geen diagnose nodig.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie