Afkickverschijnselen alcohol, wat zijn de ontwenningsverschijnselen
Heb je genoeg van alcohol en wil je afkicken? Dan kun je te maken krijgen met afkickverschijnselen. Het is daarom aan te raden om professionele hulp in te schakelen. In gespecialiseerde afkickklinieken voor alcoholverslaving krijg je de begeleiding die je nodig hebt om alcohol af te zweren.
Op deze pagina wordt uitgelegd welke ontwenningsverschijnselen iemand mogelijk kan krijgen na het stoppen met drinken, wanneer en hoe lang deze ontwenningsverschijnselen ontstaan en aanhouden, en hoe je het beste een ontwenningsproces kunt ingaan.
Inhoud
Wat zijn de oorzaken van afkickverschijnselen van alcohol?
Afkickverschijnselen van alcohol worden voornamelijk veroorzaakt door het effect dat alcohol heeft op het zenuwstelsel en de hersenen. Alcohol is volgens E. Day et al. in Addiction een depressivum voor het centrale zenuwstelsel, waardoor de hersenen bij langdurig gebruik leren om te compenseren voor de negatieve invloed die alcohol heeft op het functioneren van bepaalde neurotransmitters en -receptoren.
Wanneer gebruik van alcohol echter plotseling stopt, blijven de hersenen voor een bepaalde periode in deze compensatie modus hangen en raakt het zenuwstelsel volledig uit balans. Hierdoor ervaart iemand verschillende ontwenningsverschijnselen, zoals een mogelijk delirium.
Wat zijn mogelijke afkickverschijnselen van alcohol?
De volgende ontwenningsverschijnselen kunnen bij alcohol optreden:
- Beven
- Trillende handen
- Jeuk
- Spierkrampen
- Slecht slapen
- Gespannen zijn
- Onrustig gevoel
- Pijn aan de lever
De meeste lichamelijke klachten verdwijnen meestal na een paar dagen. Het sterke gevoel van verlangen naar alcohol zal echter langer aanhouden.
Tijdlijn ontwenningsverschijnselen alcohol
Ontwenningsverschijnselen ontstaan en variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid tijd die is verstreken na het laatste alcoholgebruik en de mate van de afhankelijkheid aan alcohol.
Vaak wordt uitgegaan van een bepaalde tijdlijn waarin de volgende ontwenningsverschijnselen zich binnen de eerste paar dagen, weken en maanden kunnen presenteren. Afkickverschijnselen die zich in de eerste 24 uur presenteren, geven volgens C. Wolf et al. in Emergency Access Medicine vaak een goed beeld van de ernst en duur van dit proces.
Ontwenningsverschijnselen alcohol na een dag
Na het stoppen met drinken kunnen binnen enkele uren al de eerste ontwenningsverschijnselen ontstaan, zoals een gespannen houding, lusteloosheid, angst en slapeloosheid. Iemand zal zich ongerust voelen en lichamelijke klachten kunnen hebben zoals zweten en braken. Deze klachten en negatieve gevoelens spelen volgens een onderzoek uit 2018 in Current Clinical Pharmacology een belangrijke rol in een mogelijke terugval en verdere verslaving.
Volgens een studie door M. Sánchez-Alavez in Alcoholism: Clinical and Experimental Research zijn de eerste 24 uur meestal bepalend in de ernst en het verloop van mogelijke ontwenningsverschijnselen. Het is daarom belangrijk dat iemand tijdens deze periode goed wordt gemonitord, zodat adequaat en tijdig kan worden ingegrepen wanneer meer ernstige en levensbedreigende ontwenningsverschijnselen zoals een delirium tremens ontstaan, waarbij iemand hartkloppingen en koorts krijgt, gaat hallucineren en een verlaagd bewustzijn vertoont.
Lees ook: Hartkloppingen alcohol
Ontwenningsverschijnselen alcohol na een week
De meeste ontwenningsverschijnselen verdwijnen na ongeveer een week, maar dit is onder meer afhankelijk van de ernst van de afhankelijkheid en lichamelijke factoren. Hoewel de ernst van de symptomen meestal de eerste 48 uur het hevigst zijn, kan in de eerste week van het afkicken soms bijvoorbeeld een toeval optreden (een soort beroerte).
Hierbij verliest iemand tijdelijk het bewustzijn. Ook een delirium tremens komt vaak na enkele dagen pas voor. Wanneer in de eerste 48 uur blijkt dat de ontwenningsverschijnselen hevig zijn, zoals hevige tremoren, wordt daarom vaak gekozen voor langdurige monitoring in een klinische setting.
Ontwenningsverschijnselen alcohol na een maand
Psychisch ontwennen van alcohol duurt vaak langer dan een week en mentale ontwenningsverschijnselen kunnen zelfs een maand of langer aanhouden. Zo blijkt volgens een neurologisch onderzoek door T. P. Laine et al. in Molecular Psychiatry dat transmitters en receptors van dopamine in de hersenen vaak ongeveer een maand de tijd nodig hebben om te herstellen van de impact van langdurig alcoholgebruik.
Iemand kan om die reden wekenlang na het stoppen met drinken nog behoorlijk last van sombere gevoelens hebben en hevige angst voelen.
Ontwenningsverschijnselen alcohol lange termijn
Volledige alcohol ontwenning is na een verslaving meestal erg lastig. Bij veel mensen blijft de verleiding bestaan om alcohol te drinken, zelfs jaren na het afkicken, met een significante kans op een terugval in de afhankelijkheid. Om die reden is langdurige psychische begeleiding en steun van de omgeving onontbeerlijk.
Hoe kun je stoppen met alcohol?
Wanneer je besluit om te stoppen met alcohol en weet dat je hierbij last kunt krijgen van ontwenningsverschijnselen, zijn er verschillende manieren om het ontwenningsproces in te gaan. Sommigen besluiten om geleidelijk hun afhankelijkheid aan alcohol af te bouwen. Hierbij wordt de kans op heftige ontwenningsverschijnselen kleiner. Deze geleidelijke weg kan echter ook een verslaving verder faciliteren.
Om die reden besluiten veel mensen “cold turkey” te stoppen met alcohol. Hierbij wordt van het ene op het andere moment volledig gestopt met de inname van alcohol. Volgens R. L. Brown et al. in Journal of Family Therapy is er vaak echter sprake van overschatting om op eigen kracht zomaar te stoppen met alcohol, zeker wanneer er sprake was van frequent alcoholgebruik. Ook zijn de gezondheidsrisico’s groter wanneer detoxificatie van alcohol niet onder medische begeleiding gebeurt.
Cold turkey van alcohol afkicken
Cold turkey stoppen met alcohol betekent dat iemand besluit om radicaal stoppen met alcohol. Dit kan in theorie zelfstandig. Vanwege de grote kans op (heftige) ontwenningsverschijnselen en grotere succeskans om het proces van afkicken te voltooien, zijn afkickklinieken vaak echter een betere optie.
Mocht je toch zelfstandig cold turkey willen afkicken, houd je dan aan de volgende punten:
- Breng je omgeving op de hoogte van je poging om cold turkey af te kicken.
- Neem contact op met de huisarts. De huisarts kan je in de gaten houden en eventuele medicatie en supplementen voorschrijven.
- De lichamelijke ontwenning duurt korter dan de psychische ontwenning.
Afkickverschijnselen alcohol tegengaan met medicatie
Om afkickverschijnselen af te zwakken, kun je ondersteunende medicatie krijgen. Er worden vaak drie verschillende soorten medicatie aangeboden. Allereerst medicatie die je helpt om afkickverschijnselen tegen te gaan, zoals Diazepam en Tranxène. Verder is er medicatie die de zin in het drinken vermindert, zoals Campral of Selincro. Ten slotte is er nog medicatie die je ziek maakt bij het nuttigen van alcohol. Denk hierbij aan Antabuse.
Ook kunnen er andere medicijnen of supplementen voorgeschreven worden. Bijvoorbeeld vitamine B1 of medicatie tegen maag- en darmklachten en/of leverstoornissen.
Hulp bij alcoholproblemen
Verslavingen zijn complexe psychische aandoeningen. Er is een fundamentele verandering in je gedrag en manier van denken nodig om te stoppen met alcohol drinken en terug te kunnen keren naar een gezond en gebalanceerd leven. Professionele hulp is daarom in bijna alle gevallen essentieel om deze strijd aan te gaan.
Onder begeleiding van specialisten ga je op zoek naar de onderliggende oorzaken van je alcoholverslaving. Vaak zijn dit onopgeloste trauma’s en onverwerkte pijn uit het verleden.
Je huisarts kan je in contact kan brengen met de juiste hulpverlening. Een opname in een afkickkliniek is vaak de beste keuze en geeft veruit de grootste kans op een succesvol herstel.
Veelgestelde vragen over de afkickverschijnselen van alcohol
Wat zijn de symptomen van stoppen met alcohol?
Symptomen die je kunt ervaren als je stopt met alcohol drinken, zijn onder andere misselijkheid, overvloedig zweten, vermoeidheid, beven, slapeloosheid, gespannen zijn, hoofdpijn, maar ook geestelijke symptomen als angst, een lusteloos gevoel en prikkelbaarheid.
Hoe lang duurt afkicken van alcohol?
Afkicken van alcohol duurt zo’n 3 tot 7 dagen. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen vaak het ergst en na 3 dagen is deze fase over het algemeen voorbij. Na 7-10 dagen zijn de verschijnselen meestal verdwenen.
Wat gebeurt er als je plotseling stopt met alcohol?
Vooral na overmatig alcoholgebruik kan het gevaarlijk zijn als je plotseling stopt met alcohol. Het kan dat je last krijgt van een delirium, van epileptische aanvallen of heel ziek wordt.
ik herken alles heel goed. de reden achter het drinken kan ik niet vinden. ik heb geen traumas, ben op zich gelukkig. Ik kijk alleen een beetje op tegen mijn toekomst als pensionado.
Zeker herkenning. Bij mij ontspoorde het na het pensioen. Nu was ik al een stevige drinker. Altijd glaasje wijn bij het eten. Eentje voor de televisie en eentje voor het slapen gaan. Mijn leven was echter in alle opzichten perfect in orde. Goede baan, vrienden, hobby’s , financieel prima. Maar met een goede baan ben je maatschappelijk relevant. Daar genoot ik van. Na je pensioen viel ik toch een beetje in het bekende ‘zwarte gat’. En toen schroefde ik mijn drinkgedrag aanzienlijk op. Raar he. Perfect gelukkig en toch …. Maar mijn lichaam heeft een duidelijke waarschuwing gegeven. Ik wil gezond oud worden !
Goed van je dat je bent gestopt met alcohol, Paul. Ik heb hetzelfde meegemaakt. Door heel veel stress en problemen binnen de familie ben ik ook meer gaan drinken. Daar kwam nog bij dat ik ook in een zwart gat viel omdat ik met pensioen ging en moest thuiszitten door de Corona.
Ik heb sinds een paar maanden een punt achter de alcohol gezet en wil dit ook niet meer, want alcohol is gif voor de lever. Gelukkig gaat het nu goed met mij. Ik hoop dat het met jou verder ook goed gaat. Ik wens je het allerbeste voor de toekomst.
Je kunt juist de kracht in jezelf terugvinden om alle problemen die je met alcohol verdoofde aan te pakken. Daarnaast kun je ook beter relativeren en daardoor met een gezond verstand tegen de zaken aankijken en ernaar handelen. Je word gelukkiger, dat is echt gegarandeerd! Iedereen heeft de kracht en iedereen is baas over zijn lichaam en regiseur van zijn eigen leven.
Ik had helemaal niet in de gaten dat ik alcoholverslaafd was. Vond het normaal dat ik een aantal glazen wijn per dag dronk. Ervaarde het ook als gezellig en het hoorde bij mij. Tot op een dag ik aanliep tegen een vervelende aanvaring met m’n vriend en me het voorval van de avond ervoor amper nog kon herinneren. Dit was voor mij een signaal dat er iets niet klopte.
Ben toen van de ene op de andere dag gestopt met alcohol en hoopte fitter te worden. Het tegendeel was waar. Enorm moe, misselijkheid en rusteloosheid. Dit was een tegenvaller maar geeft wel aan wat er aan de hand is. Dus ik ga volhouden.
Ik ben bijna twee maanden geleden in één keer gestopt. Mijn ergste en vervelendste klacht is vermoeidheid. Dat gaat nu langzaam beter. Geestelijk af en toe nog erg aan het zuchten, maar kan dat redelijk goed hanteren door iets te gaan doen. Voordelen te over: ik ben opgewekter, kalmer, ook actiever, en kan slapen zonder nachtmerries. Val wel af. Nu drie kilo, terwijl ik juist meer en gezonder eet.
Mijn zoon en dochter steunen mij, maar je moet het uiteindelijk zelf doen! De onafhankelijkheid is geweldig. Niet meer bezig zijn met waar en wanneer kan ik drinken. Dat is ongelooflijk helend!
In juli is het tien jaar geleden dat ik ben gestopt. Ik heb geen spijt, maar het is niet zo dat ik opeens compleet ben veranderd en een ander mens ben geworden. Ik heb mijn problemen onder ogen gezien en ermee aan de slag gegaan. Ik mis het drinken niet, maar ik mis soms wel de aansluiting in gezelschappen. Ik ga niet meer drinken, nooit. Dat wordt mijn dood. Maar niet drinken kan soms behoorlijk saai zijn.