MDMA

MDMA: Effecten, Bijwerkingen en risico's

MDMA, beter bekend als hoofdbestanddeel van XTC, is een van de populairste recreatieve drugs in Nederland en staat bekend om de oppeppende effecten en ‘sociale warmte’ die gebruikers ervaren. Maar liefst 1 op de 10 Nederlanders heeft weleens MDMA gebruikt, volgens cijfers van het Trimbos-instituut. Recreatief gebruik van de drug kan echter tot grote gezondheidsrisico’s leiden, zoals permanente hersenschade en acute oververhitting. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de werking en bijwerkingen van MDMA, waar je op moet letten als je het middel gebruikt en wat een ‘veilige’ dosering MDMA is.


Wat is MDMA?

MDMA is een synthetische drug met een stimulerende en hallucinogene werking. MDMA is populair in het uitgaansleven en op festivals vanwege de energie, euforische gevoelens en sociale warmte die mensen ervaren na gebruik, volgens S. Mejias et al. in Biological Psychology. De officiële naam van de drug is 3,4-methyleendioxymethamfetamine, maar onder gebruikers is MDMA vooral bekend als XTC, ecstasy of X.

Het gebruik van MDMA kan verschillende bijwerkingen hebben en kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s op de lange termijn. Regelmatige gebruikers kunnen onder meer permanente hersenschade ontwikkelen als gevolg van de drug, volgens een studie uit 2015 in Current Drug Abuse Reviews. Ook is er een aanzienlijk risico om geestelijk afhankelijk te worden van MDMA.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00
effecten van mdma kristallen

Wat is de werking van MDMA?

De werking van MDMA is complex, maar draait vooral om het verhogen van de serotonine voorraad in de hersenen, volgens wetenschappers in een studie uit 2000 in Neurology. Serotonine is een erg belangrijke neurotransmitter die je stemming, gedrag en emoties helpt reguleren. MDMA zorgt ervoor dat er tijdelijk meer serotonine in de hersenen wordt afgegeven, naast andere neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline, waardoor je blijer, energieker en uitgaander wordt richting anderen.


Wat is het verschil tussen MDMA en XTC?

Het verschil tussen MDMA en XTC is dat XTC naast MDMA ook nog andere werkzame stoffen kan bevatten, zoals cafeïne, speed, mCPP en PMMA. Fijngemalen MDMA-kristallen vormen altijd de basis voor XTC-pillen, maar MDMA kan dus in wisselende hoeveelheden worden ingenomen wanneer iemand XTC gebruikt. Volgens instanties zoals de GGD is het belangrijk om een XTC-pil, MDMA-poeder of kristallen altijd van tevoren te testen om te weten hoeveel mg MDMA erin zit en of er vervuilende stoffen in zitten.

XTC pillen bevatten mdma kristallen

Hoe wordt MDMA gebruikt?

MDMA wordt meestal gebruikt in poedervorm of in een XTC-pil. Na het fijnmalen van MDMA-kristallen, kan pure MDMA worden geslikt of in een drankje opgelost. Ook kan je het in een vloeipapiertje rollen en inslikken, dit wordt een MDMA-bommetje genoemd. Snuiven is geen goed idee: het poeder brandt enorm in de neus.


Wat is de dosering van MDMA?

De dosering van MDMA is onder meer afhankelijk van de zuiverheid van de stof MDMA, naast factoren zoals je lichaamsgewicht, opgebouwde tolerantie en andere individuele factoren. Een standaard, veilige dosering is daarom niet aan te geven. Ervaren XTC-gebruikers gaan meestal uit van 1-1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht. Een lage dosering voor beginnende gebruikers varieert tussen de 0,75 en 1 mg MDMA.

Het is belangrijk om altijd je XTC pillen, MDMA poeders / kristallen te laten testen op de hoeveelheid werkzame stoffen. Soms is er namelijk een groot verschil tussen XTC pillen, MDMA-poeders en kristallen qua zuiverheid, waardoor de risico’s op ernstige bijwerkingen groter zijn.


Wat zijn de effecten van MDMA?

De effecten van MDMA zijn divers en verschillen per persoon. Gebruikers kunnen zowel lichamelijke als geestelijke effecten ervaren, meestal voor een periode van 4 tot 6 uur lang. De intensiteit waarin deze voorkomen is onder meer afhankelijk van de ingenomen dosis. Volgens psychiater en MDMA-expert Gary Bravo komen gevoelens van genot en seksuele opwinding bijvoorbeeld voornamelijk voor bij een gematigd tot hoge dosering.

Geestelijke effecten van MDMA

Mogelijke geestelijke effecten van MDMA zijn:

 • Intense euforie
 • Gevoelens van empathie en verbondenheid met je sociale omgeving
 • Een meer uitgaande en openstaande houding, waardoor sociale interacties verbeteren
 • Toegenomen sensualiteit
 • Verhoogde motivatie
 • Meer muzikale waardering

Lichamelijke effecten van MDMA

Mogelijke lichamelijke effecten van MDMA zijn:

 • Verhoogde energie, onder meer vanwege de extra noradrenaline die door MDMA vrijkomt
 • De lichaamstemperatuur stijgt en geeft een gevoel van warmte en ontspanning
 • Versterkte zintuiglijke waarneming
 • Ontspannende spieren

Wat zijn de bijwerkingen van MDMA?

Het gebruiken van MDMA gaat meestal gepaard met een aantal bijwerkingen en lichamelijke effecten.

Dit zijn de bijwerkingen van MDMA:

 • Verhoogde hartslag en bloeddruk, hartkloppingen
 • Hoge lichaamstemperatuur met risico op oververhitting
 • Vergrote pupillen
 • Gespannen spieren, met name gespannen kaken
 • Droge mond en erge dorst, veel zweten
 • Moeite met plassen (de drug stimuleert het vrijkomen van het anti-diuretisch hormoon)
 • Verminderde eetlust, misselijkheid en overgeven
 • Slapeloosheid
 • Angstige gevoelens, verward raken of hallucinaties, vooral bij hoge doseringen

Wat zijn de risico’s van MDMA?

De risico’s van MDMA zijn gevarieerd, van acute gezondheidsrisico’s door gebruik tot het risico op verslaving en het gevaar dat de drug zelf vervuild is met andere stoffen. De dosering en persoonlijke gevoeligheid van de gebruiker kunnen ook tot onvoorspelbare reacties leiden. Wanneer de pillen die gebruikers nemen erg langzaam werken, is er ook de kans dat gebruikers zichzelf vergiftigen door extra in te nemen, volgens een studie uit 2019 in Drug Testing and Analysis.

 • Oververhitting en watervergiftiging
 • Permanente orgaanschade aan onder meer hersenen en lever
 • Serotoninesyndroom
 • Schade aan het gebit door heftig knarsetanden
 • Psychische klachten zoals verminderde concentratie, paniekaanvallen, depressie en psychoses
 • Onzuiverheden en vervuiling van door andere, onbekende stoffen
 • Onvoorspelbare reacties
 • Kans op overdosering
 • Ontwikkelen van een verslaving

MDMA Kater

De dinsdagdip: een bekend fenomeen onder gebruikers van XTC en MDMA. Doordat het middel de hele voorraad serotonine in de hersenen verbruikt, duurt het een aantal dagen voordat de hoeveelheid serotonine in je hersenen weer op het normale, natuurlijke niveau komt.

Op de derde dag na het gebruik voel je dit het meeste: je kunt een uitgeput, depressief, somber en leeg gevoel ervaren. Na een feestje op zaterdag volgt het dieptepunt van de dip dus op dinsdag.


Hulp bij problematisch MDMA gebruik

Bij problematisch MDMA-gebruik is het verstandig om hulp te zoeken. MDMA heeft een behoorlijk verslavende werking op de hersenen, volgens een veel geciteerd artikel uit 2007 in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Dit maakt het voor iemand vaak lastig om uit zichzelf te stoppen, waardoor het risico op ernstige lichamelijke en psychische klachten toeneemt.

Maak je je zorgen over je eigen drugsgebruik of dat van iemand in je omgeving? Wil je weten wat voor mogelijkheden er zijn om behandeld te worden in een afkickkliniek? Bel 020 – 532 0030 voor een persoonlijk consult.


Veelgestelde vragen over MDMA

Is MDMA slecht voor je?

MDMA gebruiken kan slecht voor je zijn, vooral wanneer je het regelmatig gebruikt. Naast verschillende acute bijwerkingen, kan regelmatig gebruik van MDMA onder meer leiden tot ernstige lichamelijke en psychische klachten.

Wat zit er in MDMA?

In MDMA zit de werkzame stof 3,4-methyleendioxymethamfetamine. Dit is een psychostimulant en hallucinogeen met verwante verbindingen zoals MDA, MMDA en MDEA.

Is het gebruik van MDMA verslavend?

Het gebruik van MDMA kan vooral geestelijk verslavend zijn, met name wanneer iemand een periode regelmatig gebruikt en de hersenen gewend raken aan de psychische effecten.

Wat zijn andere namen voor XTC?

Andere namen voor XTC zijn: 3,4-methyleendioxyamfetamine, MDMA, methyleendioxymethamfetamine, ecstasy, Molly, M, Adam en X.

Hoelang werkt MDMA?

De effecten van MDMA houden meestal ongeveer 3 tot 6 uur aan, afhankelijk van de dosis, tolerantie en de individuele reactie.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00