MDMA

Wat is het effect en risico's van MDMA?

In de wereld van partydrugs neemt MDMA, beter bekend als ecstasy, een prominente plaats in. Deze psychoactieve stof is verantwoordelijk voor het opwekken van euforie, energie en sociale connectiviteit bij gebruikers, terwijl het tegelijkertijd krachtige hallucinogene effecten kan veroorzaken.

Ondanks de aantrekkingskracht voor recreatief gebruik op evenementen, brengt het gebruik van MDMA ook aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee, en kan het leiden tot verslaving. In deze tekst zullen we de werking, het verschil tussen MDMA en XTC, de manier van gebruik, dosering, effecten, bijwerkingen, risico’s en hulp bij problematisch gebruik van MDMA bespreken.


Wat is MDMA?

MDMA, ook wel bekend als ecstasy, is een designerdrug die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Het is een psychoactieve stof die gebruikers euforie, energie en sociale connectiviteit kan geven. De drug heeft ook krachtige hallucinogene effecten.

Hoewel sommige mensen MDMA op evenementen gebruiken voor recreatief gebruik, wordt het vaak misbruikt door mensen die verslaafd raken aan de stof. Er zijn serieuze gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van MDMA, dus het moet met voorzichtigheid worden ingenomen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Weekend 12:00 - 17:00
effecten van mdma kristallen

MDMA werking

MDMA stimuleert de afgifte van bepaalde stofjes in de hersenen, waardoor er zowel bewustzijnsveranderende als oppeppende effecten optreden. Gebruikers ervaren een gevoel van saamhorigheid en openheid en voelen zich energiek. Daarom wordt de drug vaak als ‘partydrug’ genomen.


Verschil tussen MDMA en XTC

MDMA is de grondstof voor XTC. De stof MDMA komt in de vorm van fijngemalen MDMA kristallen die vermalen worden tot een poeder. Dit poeder wordt gebruikt als basis voor XTC, maar in de praktijk bevatten XTC pillen vaak ook andere werkzame stoffen zoals cafeïne, speed, mCPP en PMMA.

Ga hier meer de verdieping in over speed verslaving

MDMA is dus de pure, schone variant van XTC.

XTC pillen bevatten mdma kristallen

Hoe gebruik je MDMA?

Pure MDMA wordt vrijwel altijd gebruikt door de kristallen fijn te malen tot een poeder. Je kunt dit poeder slikken, in een drankje oplossen, of in een vloeipapiertje rollen en inslikken (ook wel een MDMA bommetje genoemd). Snuiven is geen goed idee: het poeder brandt enorm in de neus.

De stof begint na zo’n 20 tot 60 minuten te werken, afhankelijk van je lichaamsgewicht en hoeveel je van te voren gegeten hebt. De werking komt in golven: het ene moment voel je meer dan het andere. Na zo’n 4 tot 6 uur is de drug uitgewerkt.


Dosering

De dosis van een pil kan erg variëren. Zo zijn er pillen die bijna niets bevatten, waar andere pillen drie keer een normale hoeveelheid MDMA hebben. Het is altijd verstandig om je XTC pil, MDMA poeder of kristallen bij een testservice te laten testen. In het geval van pillen, wordt het resultaat weergegeven in aantal mg werkzame stoffen. Bij poeders en kristallen krijg je het resultaat in percentages werkzame stof(fen). Alleen wanneer je je pil hebt laten testen, kun je erachter komen hoeveel MDMA er ongeveer in een xtc pil zit.

Een veilige dosering is niet aan te geven. Je loopt altijd een risico op ernstige gezondheidsproblemen, zelfs bij lage doseringen. Mensen met een hoge persoonlijke gevoeligheid kunnen bij kleine hoeveelheden zelfs al oververhit raken. Hoe meer gebruikers nemen, hoe hoger het risico. Ervaren XTC gebruikers gaan uit van 1-1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht. Beginners kunnen het beste starten met een lagere dosis om te kijken hoe ze zullen reageren.

Wat effecten betreft, zit er geen verschil tussen XTC-pillen, MDMA-poeders/kristallen en MDMA capsules. Gebruikers ervaren soms echter wel een verschil, wat te maken kan hebben met de dosering. Een lik MDMA-kristallen kan bijvoorbeeld een andere dosis hebben dan een XTC-pil.


MDMA effecten

MDMA heeft een krachtige uitwerking op een specifiek stofje in je hersenen: serotonine. Dit stofje zorgt voor een blij gevoel en een euforische high. MDMA stimuleert de extra aanmaak van serotonine en zorgt dat het minder snel afgebroken wordt, zodat je het euforische en liefdevolle gevoel langer blijft voelen.

XTC staat dus niet voor niets voor ‘extasy’, oftewel extase: de meeste gebruikers voelen zich na het gebruik van MDMA enorm prettig, warm, liefdevol en gelukkig.

MDMA heeft daarnaast ook effect op de hoeveelheid noradrenaline in je hersenen. Dit stofje geeft een gevoel van energie, opgewektheid en maakt je alert. Het gebruik van het middel heeft dus ook een stimulerende uitwerking.

De gewenste, geestelijke effecten van MDMA

Dit zijn de gewenste effecten van MDMA:

 • Blije, gelukzalige, verliefde en euforische gevoelens
 • Je voelt je energiek, opgewekt, fit en alert
 • De beleving van je zintuigen wordt intenser: muziek klinkt mooier, lichten zien er overweldigend uit en het effect van aanrakingen wordt versterkt
 • Je hebt behoefte aan sociaal contact, aanrakingen en knuffelen. Je voelt je verbonden met iedereen om je heen

MDMA bijwerkingen

Het gebruiken van MDMA gaat meestal gepaard met een aantal bijwerkingen en lichamelijke effecten.

Dit zijn de bijwerkingen van MDMA:

 • Is de dosering te hoog? Dan kun je angstige gevoelens ervaren en verward raken. Ook kun je last krijgen van hallucinaties.
 • Verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Hartkloppingen
 • Hoge lichaamstemperatuur, met risico op oververhitting
 • Veel zweten
 • Vergrote pupillen
 • Gespannen spieren, vooral gespannen kaken
 • Droge mond en veel dorst
 • Moeite met plassen: MDMA stimuleert het vrijkomen van het anti-diuretisch hormoon (ADH), wat ervoor zal zorgen dat je niet goed kunt plassen.
 • Verminderde eetlust
 • Misselijkheid en overgeven
 • Slapeloosheid

Risico’s MDMA

Dit zijn de risico’s van MDMA:

 • Oververhitting: er wordt daarom aangeraden om af en toe uit te rusten tijdens een feestje waarop je veel danst
 • Watervergiftiging: drink nooit meer dan een halve liter water per uur en wissel water af met sportdrankjes
 • Risico op leverschade
 • Serotoninesyndroom
 • Schade aan het gebit door heftig knarsetanden
 • Psychische klachten zoals verminderde concentratie, paniekaanvallen, depressie en psychoses
 • Hersenschade

MDMA Kater

De dinsdagdip: een bekend fenomeen onder gebruikers van XTC en MDMA. Doordat het middel de hele voorraad serotonine in de hersenen verbruikt, duurt het een aantal dagen voordat de hoeveelheid serotonine in je hersenen weer op het normale, natuurlijke niveau komt.

Op de derde dag na het gebruik voel je dit het meeste: je kunt een uitgeput, depressief, somber en leeg gevoel ervaren. Na een feestje op zaterdag volgt het hoogtepunt van de dip dus op dinsdag.

Lees hier meer over een dinsdag dip


Hulp bij problematisch MDMA gebruik

MDMA is lichamelijk niet verslavend, maar geestelijk dus wel. Merk je dat je het middel gebruikt met als hoofdreden om aan de realiteit te ontsnappen of je problemen even te vergeten, wees dan voorzichtig.

Maak je je zorgen over je drugsgebruik (of dat van iemand in jouw omgeving), trek dan altijd aan de bel.

Lees hier meer over een drugsverslaving

Praat met iemand die je vertrouwt of ga naar je huisarts. Je huisarts kan je doorverwijzen naar professionele hulp.

Heb je klachten na het gebruik van MDMA? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik?

Je kunt altijd bellen met: 020 – 532 0030


Veelgestelde vragen

Is MDMA slecht voor je?

MDMA is niet fysiek verslavend, maar het heeft wel een ernstig effect op je fysieke welzijn. De drug zal je meer uitputten dan wat dan ook in deze wereld bij overmatig gebruik of gedurende een langere periode – dus ook al zijn er geen ontwenningsverschijnselen als je cold turkey stopt (hoewel sommigen anders beweren), vermijd dat juist te doen!

Wat zit er in MDMA?

De chemische formule van MDMA, dat staat voor 3,4-methylenedioxy-methamphetamine, is C11H15NO2. Het is geclassificeerd als een psychostimulant en hallucinogeen met verwante verbindingen zoals MDA (1mg), MMDA(3 mg) of zelfs meer psychoactieve zoals MDEA(10mg).

Is het gebruik van MDMA verslavend?

MDMA is geen stof met een hoge kans op verslaving. De werkzame stof zorgt er voor dat de voorraad serotonine in de hersenen snel opgebruikt wordt en het herstel hiervan duurt een aantal dagen tot weken. De werking en bijwerkingen zijn daarnaast behoorlijk intens en heftig, waardoor veel gebruikers niet snel in de verleiding komen om het middel vaak achter elkaar te gebruiken.