Alcoholpromillage berekenen

Alcoholpromillage berekenen

Het is belangrijk om te weten wat je alcoholpromillage is, zeker wanneer je over een rijbewijs beschikt en al een aantal glazen alcohol op hebt. Op deze pagina leggen we uit wat het alcoholpromillage precies inhoudt en bereken je deze zelf aan de hand van een simpele formule.


Wat is alcoholpromillage?

Het alcoholpromillage geeft de hoeveelheid alcohol in je bloed aan. Promillage is de aanduiding in promilles, duizendsten, van een stof A (bijvoorbeeld alcohol) in stof B (bloed). Een hoger alcoholpromillage betekent dat er meer alcohol in het bloed zit. De hoogte van het bloedalcoholgehalte wordt in Nederland onder meer gebruikt om vast te stellen of iemand deel mag nemen aan het verkeer. Zo mag een ervaren bestuurder volgens de Rijksoverheid niet rijden met een alcoholpromillage van boven de 0,5. Dit betekent dat er op elke milliliter bloed slechts 0,5 milligram aan pure alcohol aanwezig mag zijn.


Je alcoholpromillage berekenen

Voor de berekening van het alcoholpromillage gebruik je de volgende data:

  • hoeveelheid ingenomen alcohol: een standaardglas alcohol bevat 10 gram alcohol en is het equivalent van een glas bier (250 ml), wijn (100 ml) of sterke drank (35 ml)
  • lichaamsgewicht
  • geslacht
  • verstreken tijd

Zo kom je tot de volgende formule: (aantal glazen x 10) / (lichaamsgewicht in kilogram x R). Het getal R is 0,5 voor vrouwen en 0,7 voor mannen. Deze korte formule berekent het alcoholpromillage dat iemand zou hebben wanneer alle alcohol in één keer zou zijn gedronken. Om te berekenen hoeveel promille alcohol er echter na een aantal uren in je bloed zit, verminder je dit getal met de volgende formule: (verstreken tijd in uren sinds eerste slok – 0,5) x (lichaamsgewicht in kilogram x 0,002). Het getal dat je nu hebt is je huidige alcoholpromillage.

Berekenen van je eigen alcoholpromillage zal echter niet altijd nauwkeurig zijn, omdat er individuele verschillen zijn in hoe alcohol wordt opgenomen in het bloed. Overmatige drinkers onderschatten bovendien vaak de aanwezige alcohol in hun bloed door een hoge tolerantie, volgens een studie uit 2013 in Addictive Behaviors.


Wanneer is alcohol uit je lichaam?

Hoe snel alcohol je lichaam verlaat, is afhankelijk van meerdere factoren. Volgens een veel geciteerde studie door S. Zakhari in Alcohol Research & Health spelen iemands dieet, leeftijd en tijdstip een rol, evenals of er sprake is van chronisch alcohol drinken en of iemand rookt. Als vuistregel wordt meestal gesteld dat het ongeveer 1-1,5 uur duurt voordat de lever een standaardglas alcohol heeft afgebroken.


Gevaren van een hoog promillage

De hoogte van het alcoholpromillage is een belangrijke indicatie van de mate waarin iemand in staat is om nog te functioneren na het drinken van alcohol en de gezondheidsrisico’s die iemand loopt door een benevelde staat. Door te begrijpen hoe snel een hoog promillage alcohol kan worden bereikt, ook na inname van slechts een paar standaardglazen alcohol, kun je eventuele gevolgen voor de gezondheid van jezelf en die van anderen vermijden.

De huidige Richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken of niet meer dan 1 glas alcohol per dag. Toch zijn er in Nederland volgens cijfers van het Trimbos-instituut zo’n 1 miljoen overmatige drinkers. Een deel hiervan heeft een lichamelijke afhankelijkheid aan alcohol ontwikkeld en zo de controle over het drinken verloren. Vermoed je bij jezelf of iemand in je omgeving een alcoholverslaving? Bel 020 – 532 0030 voor een telefonisch consult over mogelijke behandelopties.


Veelgestelde vragen

Wat is restalcohol?

De term restalcohol wordt gebruikt voor de hoeveelheid alcohol die zich nog in het lichaam bevindt nadat iemand al lange tijd niet heeft gedronken. Hoewel de lichamelijke effecten hiervan niet duidelijk merkbaar zijn, kan iemand bij een ademtest toch een hoger promillage hebben dan wettelijk is toegestaan. Daarom wordt aangeraden om deelname aan het verkeer te vermijden na alcoholgebruik.

Hoe berekenen je restalcohol?

Je berekent de hoeveelheid aanwezige restalcohol door te kijken naar het aantal gedronken standaardglazen alcohol en de verstreken tijd. Het duurt grofweg 1-1,5 uur voordat 1 standaardglas alcohol door de lever is afgebroken.

Hoeveel alcohol breek je af per uur?

De vuistregel is dat de lever voor 1 standaardglas alcohol ongeveer 1 tot 1,5 uur lang nodig heeft om de alcohol volledig af te breken. De snelheid waarmee alcohol wordt afgebroken per uur is echter afhankelijk van meerdere factoren en kan per individu zeer verschillen.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00