Melatonine

Melatonine: Wat is het en is het verslavend?

Melatonine is een hormoon dat een rol speelt in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden zodra het donker wordt.

Als je vaak moeite hebt met inslapen, kan melatonine helpen om sneller in slaap te vallen. Echter is het gebruik van melatonine niet compleet zonder risico's.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit hormoon en hoe je het het beste kunt gebruiken.

Lees hier meer over een medicijnverslaving

Wat is melatonine?

Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat wordt aangemaakt in de pijnappelklier die diep achterin de hersenen ligt. Zodra het donker wordt of gaat schemeren, wordt melatonine aan de bloedbaan afgegeven en neemt de hoeveelheid in het bloed flink toe. Dit zorgt ervoor dat je slaperig wordt en dus sneller in slaap zult vallen. De hoeveelheid melatonine in je lichaam is het hoogst in het holst van de nacht, en is bij het eerste daglicht minimaal, zodat je wakker wordt. Het hormoon speelt een cruciale rol bij het reguleren van je biologische klok en bevordert een goede nachtrust.

Het slikken van extra melatonine is alleen nuttig als je biologische klok ontregeld is en je daardoor slaapproblemen hebt. Een verstoring van je biologische klok komt voor als je bijvoorbeeld ’s nachts werkt en overdag slaapt of wanneer je last hebt van een jetlag.

Er wordt altijd aangeraden om je huisarts te raadplegen voordat je een slaapmiddel wil gaan gebruiken en niet zomaar op eigen houtje melatonine te nemen.

Lees hier meer over

Wat doet melatonine?

Melatonine is een soort boodschapperstof. Het laat je lichaam weten dat het donker begint te worden, zodat het zich klaar kan gaan maken om te gaan slapen. Organen en lichamelijke processen worden in de 'nachtstand' gezet.

Bij het minste daglicht zal de hoeveelheid melatonine in je lichaam afnemen, wat je lichaam het signaal geeft dat het dag is en daarom tijd is om op te staan.

Melatonine beïnvloedt daarnaast andere lichamelijke functies, en is onder andere rondom de geboorte essentieel bij de ontwikkeling van de hersenen. Daarnaast wordt het tijdens de zwangerschap in de placenta aangemaakt, om zo het dag-nachtritme van de foetus te regelen. Ook helpt het om ontstekingen te remmen en (chronische) pijn tegen te gaan. Melatonine helpt je weerstand hoog te houden, herstelt DNA schade en vertraagt ook het verouderingsproces.

Bij het verouderen zal de natuurlijke aanmaak van melatonine afnemen, waardoor de diepe slaapfases minder worden.

Onjuist gebruik van melatonine heeft een negatief effect op je organen, weerstand en je algehele gezondheid.

Bijwerkingen van Melatonine

Het gebruik van melatonine kan bijwerkingen veroorzaken. Hieronder lees je welke dat kunnen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Slapeloosheid
  • Hartkloppingen
  • Diarree
  • Buikpijn
  • Veel zweten
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Nachtmerries
  • Vreemde dromen
  • Slaperigheid overdag
  • Angst
  • Een naar gevoel
  • Verstopping
  • Rode pijnlijke huid
  • Droge huid
  • Droge mond
  • Duf gevoel
  • Psychische klachten


Deze bijwerkingen staan echter niet in alle bijsluiters. Als je melatonine meerdere weken of maanden inneemt, kan het soms een paar maanden duren voordat de natuurlijke aanmaak van melatonine in je lichaam weer hersteld is. Neem dus niet zomaar melatonine. Gebruik het alleen als je het echt nodig hebt en als je het gebruikt, doe dat dan niet te lang.

Melatonine dosering

Als je een te lage dosering melatonine inneemt, zal dat geen effect hebben. Echter kan een hoge dosering een averechts effect hebben. Je zal slecht slapen en slaperigheid overdag ervaren. In het geval je lichaam melatonine traag verwerkt, kan het zijn dat je 's ochtends het hormoon nog in je lichaam hebt, waardoor je bioritme in de war raakt.

Aan de hand van een speeksel test kan je huisarts de juiste dosering bepalen, omdat dat per persoon kan verschillen. De dosering ligt gebruikelijk tussen de 0,1 en 10 mg per dag. Als je net begint met het nemen van melatonine, begin je idealiter met 0,5 of 1 mg. Heeft dat niet genoeg effect, dan kun je de dosis naar 3 of 5 mg verhogen. Voel wat het beste voor jou werkt en vraag advies aan je huisarts.

De huisarts kan daarnaast onderzoeken wat voor jou het ideale moment is om melatonine in te nemen. Dat is meestal een aantal uur voordat je eigen lichaam melatonine begint aan te maken en je in slaap valt. Het tijdstip waarop je melatonine zou moeten nemen, hangt dus samen met het moment dat de natuurlijke melatonineproductie op gang komt.

Er zijn verschillende soorten melatonine pillen: sommigen worden snel opgenomen in je lichaam, andere zijn 'time release' (met verlengde afgifte, waarbij er steeds een beetje van het hormoon wordt afgegeven en het stofje langer doorwerkt). Tabletten of capsules neem je in met een half glas water. Melatonine tabletten voor onder de tong kun je onder je tong laten smelten.

Voordelen van melatonine

  • Door al je lichamelijke processen in de 'nachtstand' te zetten, zal het supplement de inslaap tijd verkorten.
  • Het kan de puber helpen die pas heel laat gaat slapen.
  • Het helpt blinden om een beter slaap-waakritme aan te houden.
  • Het helpt om bij een jetlag sneller aan een ander slaap-waakritme aan te passen.

Nadelen van melatonine

De meeste mensen denken dat melatonine veilig is, omdat het een lichaamseigen slaaphormoon is en omdat je geen recept nodig hebt om het te krijgen.

Toch moet je weten dat het gebruik van melatonine niet compleet zonder risico's is. Verkeerd gebruik van het hormoon kan je bioritme verstoren. Het is daarom van belang om altijd eerst met een arts te overleggen voordat je melatonine gaat innemen.

Een tablet van 0,3 mg of minder wordt beschouwd als een voedingssupplement, maar bij een dagdosering van 0,3 mg of hoger wordt melatonine gezien als een geneesmiddel.

Veelgestelde vragen over melatonine

  • Hoe lang werkt melatonine?

    Melatonine werkt kort, namelijk tussen de 1 en 3 uur.
  • Is melatonine slecht voor je?

    Onjuist gebruik kan je biologische klok verstoren. Raadpleeg daarom eerst een huisarts voordat je melatonine supplementen gaat gebruiken.
  • Hoeveel melatonine innemen om goed te slapen?

    Dat weet je alleen door jezelf te laten testen. Het verschilt namelijk per persoon.
  • Kun je afhankelijk worden van melatonine?

    Nee, melatonine is niet verslavend.
  • Hoe kan ik mijn slaapprobleem verstandig oplossen?

    De hersenen hebben over het algemeen na een drukke dag zo'n 2 uur nodig om in de 'slaapstand' te gaan. Daarom is het belangrijk om je activiteiten af te bouwen en rust te nemen in de uren voor het slapengaan. Dat zal het inslapen vergemakkelijken.

    Veel mensen zijn vlak voor het slapen gaan nog mentaal actief, bijvoorbeeld door tijd op hun computer door te brengen of op hun telefoon. Dat kan slaapproblemen veroorzaken. Het is dus verstandig om in de avond de hoeveelheid 'blauw licht' te beperken. Drink daarnaast ook geen koffie meer na zes uur 's avonds.

    Als deze dingen niet helpen, is het misschien toch het beste om naar je arts te stappen en te onderzoeken wat de oorzaak van je slaapprobleem is. Je arts kan ervoor kiezen om je door te verwijzen naar een slaapcentrum.
bel Bel ons voor advies