Cenosillicafobie

Cenosillicafobie, bestaat de angst voor een leeg glas bier?

Wat is cenosillicafobie?

Cenosillicafobie is een term die op internetforums en blogs bekend is geworden als grap. De term staat voor de ‘angst voor een leeg glas bier’. Het woord is opgebouwd uit ‘cenos’ (Grieks voor leeg), ‘silicum’ (het basisingrediënt voor het maken van glas) en ‘phobia’ (Grieks voor angst). De term komt niet voor in woordenboeken en medische encyclopedieën.

Cenosillicafobie de angst voor een leeg glas bier

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Bestaat cenosillicafobie echt?

Er is geen wetenschappelijke literatuur beschikbaar waarin het fenomeen cenosillicafobie wordt beschreven. Er is dus geen klinisch ziektebeeld wat als cenosillicafobie omschreven wordt, maar dat betekent niet dat sommige mensen echt last kunnen hebben van het zien van een (vrijwel) leeg glas bier.

Zit jij wel eens in de kroeg of op een feestje, zie je je bijna lege glas bier en breekt vervolgens het koude zweet je uit? Word je onrustig, schiet je in de stress en grijp je dat lege glas aan als excuus om nog maar een extra biertje in te schenken?

Geen arts zal je in deze situatie de diagnose cenosillicafobie geven, maar vermoedelijk wel aandacht besteden aan het feit dat deze symptomen kunnen wijzen op een ongezonde relatie met alcohol of erger, een mogelijk drankprobleem of alcoholverslaving.

Meer de verdieping in over alcohol lees ook:
- Wat is comazuipen?
- Afkickverschijnselen alcohol
- Wat is een blackout door alcohol
- Wat is binge drinken?
- Symptonen alcoholvergiftiging
- Antibiotica en alcohol

Hulp zoeken bij alcoholproblemen

Herken jij jezelf in de verschijnselen van cenosillicafobie of maak je je zorgen over je alcoholgebruik? Trek aan de bel en zoek hulp voordat het probleem groter wordt. Je kunt altijd (anoniem) terecht bij je huisarts, die je kan helpen om een eventuele verslaving aan te pakken. Ook kun je contact opnemen met één van de afkickklinieken die op deze website te vinden zijn.

Blijf niet rondlopen met je zorgen of je probleem: hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter de kans op een goed herstel.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00