Afkickverschijnselen alcohol

Afkickverschijnselen alcohol, wat zijn de ontwenningsverschijnselen

Heb je genoeg van alcohol en wil je afkicken? Dan kun je te maken krijgen met afkickverschijnselen. Het is daarom aan te raden om professionele hulp in te schakelen. In gespecialiseerde afkickklinieken voor alcoholverslaving krijg je de begeleiding die je nodig hebt om alcohol af te zweren.


Mogelijke afkickverschijnselen alcohol

De volgende ontwenningsverschijnselen kunnen bij alcohol optreden:

 • Misselijkheid
 • Zweten
 • Vermoeidheid
 • Beven
 • Trillende handen
 • Jeuk
 • Hoge bloeddruk
 • Spierkrampen
 • Slecht slapen
 • Gespannen zijn
 • Onrustig gevoel
 • Pijn aan de lever


De meeste lichamelijke klachten verdwijnen meestal na een paar dagen. Het sterke gevoel van verlangen naar alcohol zal echter langer aanhouden.


Ontwenningsverschijnselen alcohol na een week

Het menselijk lichaam doet ongeveer een week over het lichamelijk afkicken van alcohol. De klachten kunnen per persoon verschillen. Over het algemeen geldt dat, hoe langer de persoon verslaafd is geweest, des te erger de persoon de afkickverschijnselen kan ervaren.

De eerste dagen zijn vaak het ergst, daarna zullen de meeste lichamelijke klachten afnemen. Heb je besloten te stoppen met het drinken van alcohol en ondervind je ontwenningsverschijnselen, al zijn deze in een lichte vorm? Neem dan toch contact op met de huisarts of een specialist.

Kater als afkickverschijnsel

Wanneer iemand alcohol verslaafd is, kan de welbekende kater een ontwenningsverschijnsel zijn. Dit verschijnsel ontstaat doordat er een sterke daling is van de hoeveelheid alcohol in het lichaam. Overmatige drinkers kunnen dan weer naar alcohol grijpen om de ontwenningsverschijnselen ‘weg te drinken’.

Zeldzame afkickverschijnselen: Toeval en delirium tremens

In sporadische gevallen kan er bovendien een toeval optreden (ook wel ‘insult’ genoemd). Hierbij kan de persoon het bewustzijn verliezen, wat gepaard kan gaan met heftige krampen.

Een ander ontwenningsverschijnsel dat in zeldzame gevallen op kan treden, is een delirium tremens, waarbij het belangrijkste symptoom een toestand van verwardheid is waarbij hallucinaties of illusies kunnen optreden. Daarnaast kunnen hevige tremoren, overvloedig zweten, koorts en hartkloppingen ook optreden bij delirium tremens.

Lees ook: Hartkloppingen alcohol

Met name voor deze twee laatste ontwenningsverschijnselen is het belangrijk dat deskundige hulp dichtbij is.


Ontwenningsverschijnselen alchohol na een maand

Hoewel de meeste lichamelijke klachten na een maand wel voorbij zijn, zal het psychisch ontwennen van de alcohol veel langer duren.

Gevoelens van hevige angst, sombere gevoelens en/of een lusteloos gevoel komen voor. Ook verdriet en prikkelbaarheid kunnen een rol spelen.

Problemen in het leven van de verslaafde, en problemen die door de drank zijn ontstaan, komen nu extra hard aan. De kans is daarom aanwezig dat de verslaafde weer terugvalt in het oude patroon van het drinken van alcohol.


Ontwenningsverschijnselen alcohol lange termijn

De verleiding om alcohol te drinken kan jaren na het afkicken nog aanwezig zijn. Soms gaat de verleiding helemaal niet meer weg.

Psychische begeleiding is dan zeker aan te raden. Vooral wanneer de oorzaak van de alcoholverslaving niet wordt aangepakt, kan de psychische ontwenning erg lang duren. Zelfs als de oorzaak is aangepakt en je je leven weer op orde hebt, kan er een terugval plaatsvinden.


Cold turkey van alcohol afkicken

Sommige mensen besluiten om abrupt en zelfstandig te stoppen met drinken. Hoewel er mensen zijn die op deze manier van hun alcoholverslaving afkomen, zijn er absoluut risico’s verbonden aan deze manier van afkicken.

Ook een terugval is zeer goed mogelijk wanneer de oorzaak van de alcoholverslaving niet wordt aangepakt bij deze manier van afkicken. Professionele hulp wordt nogmaals sterk aangeraden. Mocht je toch zelfstandig cold turkey willen afkicken, houd je dan aan de volgende punten:

 • Breng je omgeving op de hoogte van je poging om cold turkey af te kicken.
 • Neem contact op met de huisarts. De huisarts kan je in de gaten houden en eventuele medicatie en supplementen voorschrijven.
 • De lichamelijke ontwenning duurt korter dan de psychische ontwenning.

Afkickverschijnselen alcohol tegengaan met medicatie

Om afkickverschijnselen af te zwakken, kun je ondersteunende medicatie krijgen. Er worden vaak drie verschillende soorten medicatie aangeboden. Ten eerste medicatie die je helpt om afkickverschijnselen tegen te gaan, zoals Diazepam en Tranxène. Verder is er medicatie die de zin in het drinken vermindert, zoals Campral of Selincro. Ten slotte is er nog medicatie die je ziek maakt bij het nuttigen van alcohol. Denk hierbij aan Antabuse.

Ook kunnen er andere medicijnen of supplementen voorgeschreven worden. Bijvoorbeeld vitamine B1 of medicatie tegen maag- en darmklachten en/of leverstoornissen.


Stoppen met alcohol

Een alcoholverslaving gaat je leven langzaam maar zeker steeds meer beheersen. De gevolgen zijn vaak enorm: beschadigde relaties met familie en geliefden, financiële problemen of het verliezen van je baan. Maar het is nooit te laat om te stoppen met drinken.

De allereerste stap is accepteren dat er een probleem is ontstaan waarover je de controle kwijtgeraakt bent.


Hulp bij alcoholproblemen

Verslavingen zijn complexe psychische aandoeningen. Er is een fundamentele verandering in je gedrag en manier van denken nodig om te stoppen met alcohol drinken en terug te kunnen keren naar een gezond en gebalanceerd leven. Professionele hulp is daarom in bijna alle gevallen essentieel om deze strijd aan te gaan.

Onder begeleiding van specialisten ga je op zoek naar de onderliggende oorzaken van je alcoholverslaving. Vaak zijn dit onopgeloste trauma’s en onverwerkte pijn uit het verleden.

Je huisarts kan je in contact kan brengen met de juiste hulpverlening. Een opname in een afkickkliniek is vaak de beste keuze en geeft veruit de grootste kans op een succesvol herstel.


Veelgestelde vragen

Wat zijn de symptomen van stoppen met alcohol?

Symptomen die je kunt ervaren als je stopt met alcohol drinken, zijn onder andere misselijkheid, overvloedig zweten, vermoeidheid, beven, slapeloosheid, gespannen zijn, hoofdpijn, maar ook geestelijke symptomen als angst, een lusteloos gevoel en prikkelbaarheid.

Hoe lang duurt afkicken van alcohol?

Afkicken van alcohol duurt zo’n 3 tot 7 dagen. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen vaak het ergst en na 3 dagen is deze fase over het algemeen voorbij. Na 7-10 dagen zijn de verschijnselen meestal verdwenen.

Wat gebeurt er als je plotseling stopt met alcohol?

Vooral na overmatig alcoholgebruik kan het gevaarlijk zijn als je plotseling stopt met alcohol. Het kan dat je last krijgt van een delirium, van epileptische aanvallen of heel ziek wordt.


Fact checked: Dit artikel is gecontroleerd

Door:  Saskia Oostdam   Verslavingsexpert

Dit artikel is door een verslavingsexpert nagekeken en gecontroleerd op onjuistheden. Saskia heeft tijdens haar opleiding Health Science sociale en medische kennis opgedaan met betrekking tot verslavingen en de behandeling hiervan.

3 reacties
 • randy
  18 oktober 2020 12:18
  01

  ik herken alles heel goed. de reden achter het drinken kan ik niet vinden. ik heb geen traumas, ben op zich gelukkig. Ik kijk alleen een beetje op tegen mijn toekomst als pensionado.

  • Paul Meijer
   25 oktober 2020 10:00
   02

   Zeker herkenning. Bij mij ontspoorde het na het pensioen. Nu was ik al een stevige drinker. Altijd glaasje wijn bij het eten. Eentje voor de televisie en eentje voor het slapen gaan. Mijn leven was echter in alle opzichten perfect in orde. Goede baan, vrienden, hobby’s , financieel prima. Maar met een goede baan ben je maatschappelijk relevant. Daar genoot ik van. Na je pensioen viel ik toch een beetje in het bekende ‘zwarte gat’. En toen schroefde ik mijn drinkgedrag aanzienlijk op. Raar he. Perfect gelukkig en toch …. Maar mijn lichaam heeft een duidelijke waarschuwing gegeven. Ik wil gezond oud worden !

 • B
  23 november 2020 00:22
  03

  Je kunt juist de kracht in jezelf terugvinden om alle problemen die je met alcohol verdoofde aan te pakken. Daarnaast kun je ook beter relativeren en daardoor met een gezond verstand tegen de zaken aankijken en ernaar handelen. Je word gelukkiger, dat is echt gegarandeerd! Iedereen heeft de kracht en iedereen is baas over zijn lichaam en regiseur van zijn eigen leven.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie