Afkickverschijnselen alcohol

Afkickverschijnselen alcohol, wat zijn de ontwenningsverschijnselen

Afkickverschijnselen alcohol

Heb je genoeg van alcohol in je leven en wil je afkicken? Dan kun je met afkickverschijnselen te maken krijgen. Het is aan te raden om professionele hulp in te schakelen. In gespecialiseerde afkickklinieken voor alcoholverslaving krijg je zo de begeleiding die je nodig hebt om alcohol af te zweren.

Het afkicken gaat in verschillende fases. Zo is daar een lichamelijke fase, waarbij het afkicken een week lang lichamelijke klachten met zich mee brengt, en natuurlijk de mentale (geestelijke) fase, die veel langer kan duren.

Vitamine B
Verslavingsklinieken raden aan om vitamine B te slikken wanneer je verslaafd bent aan alcohol. Doordat een alcoholverslaving vaak gepaard gaat met een slecht eetpatroon, wordt er minder vitamine B1 opgenomen door het lichaam. Tijdens het afkicken worden er daarom meestal vitamine B supplementen ingenomen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Zat 11:00 - 19:00

Mogelijke afkickverschijnselen alcohol

De volgende afkickverschijnselen kunnen bij alcohol optreden
 • misselijkheid
 • zweten
 • vermoeidheid
 • beven
 • trillende handen
 • jeuk
 • hoge bloeddruk
 • spierkramp
 • slecht slapen
 • gespannen zijn
 • onrustig gevoel

Uitgezonderd het gespannen zijn en slecht kunnen slapen zullen de andere lichamelijke klachten na enkele dagen in de meeste gevallen afnemen. Het sterke gevoel van verlangen naar alcohol zal nog wel aanwezig blijven.

Onthoudingsverschijnselen alcohol na een week

Het menselijk lichaam doet ongeveer een week over het lichamelijk afkicken van alcohol. In deze week kun je verschillende onthoudingsverschijnselen van alcohol ervaren. De klachten kunnen hierbij per persoon verschillen. Over het algemeen geldt dat, hoe langer de persoon verslaafd is geweest aan alcohol, des te erger deze persoon de afkickverschijnselen kan ervaren.

De eerste dagen zijn vaak het ergst, daarna zullen de meeste lichamelijke klachten af gaan nemen. Heb je besloten te stoppen met het drinken van alcohol, en ondervind je ontwenningsverschijnselen, al zijn deze in een lichte vorm? Neem dan altijd contact op met de huisarts of een specialist.

Kater van alcohol

Mensen die af en toe alcohol drinken krijgen een kater wanneer ze te veel hebben gedronken. Wanneer iemand alcohol verslaafd is, kan een kater echter een ontwenningsverschijnsel zijn. Dit verschijnsel ontstaat doordat er een sterke daling is van de hoeveelheid alcohol in het lichaam. Dit geldt met name voor de ochtend na een nacht slapen. Overmatige drinkers kunnen dan weer direct naar de alcohol grijpen om de ontwenningsverschijnselen 'weg te drinken'.

Afkickverschijnselen: Toeval en delirium tremens

In sporadische gevallen kan de verslaafde ook een toeval krijgen (ook wel insult genoemd). Hierbij kan de verslaafde het bewustzijn verliezen, wat eventueel gepaard kan gaan met heftige krampen.

Een ander ontwenningsverschijnsel dat in zeldzame gevallen op kan treden is een delirium tremens, waarbij het belangrijkste symptoom een toestand van verwardheid is waarbij hallucinaties of illusies kunnen optreden. Daarnaast kunnen hevige tremoren, overvloedig zweten, koorts en hartkloppingen ook optreden bij delirium tremens.

Lees ook: Hartkloppingen alcohol

Mocht dit verschijnsel optreden, dan is dit meestal 48 tot 72 uur nadat de laatste alcohol is gedronken. Met name voor deze twee laatste ontwenningsverschijnselen, die overigens lang niet bij iedereen optreden, is het belangrijk dat deskundige hulp dichtbij is.

Ontwenningsverschijnselen alchohol na een maand

Alhoewel de lichamelijke klachten na een maand zeker wel voorbij zijn, is dit niet het geval voor de geest. Het psychisch ontwennen van de alcohol kan veel langer duren.

Gevoelens van angst, somberheid en/of een lusteloos gevoel komen voor als afkickverschijnselen bij alcohol. Ook verdriet en prikkelbaarheid kunnen een rol spelen.

Lichamelijk is er dan wel geen sprake meer van ontwenningsverschijnselen, maar door het stoppen van het drinken van alcohol kunnen ook gevoelens niet langer weggedrukt worden. Voor veel verslaafden is het dan ook moeilijk om hiermee om te gaan.

Kans op terugval
Problemen in het leven van de verslaafde, en problemen die door de alcohol zijn ontstaan, bijvoorbeeld familieproblemen, problemen op het werk of financiële problemen, komen nu extra hard aan. De kans is daarom ook zeker aanwezig dat de verslaafde weer terug zal vallen in het oude patroon van het drinken van alcohol.

Daarnaast moet je het verlangen naar alcohol zeker niet onderschatten. Het is het gevoel dat je krijgt om naar alcohol te grijpen zodra het even iets minder gaat. Dat gevoel kan heel sterk zijn. Dat kan simpelweg al opkomen bij het lopen langs een kroeg. Maar ook bij alledaagse situaties waarin alcohol gedronken wordt, kan het verlangen terugkeren. Denk bijvoorbeeld aan verjaardagen of feestjes en borrels van het werk.

Ontwenningsverschijnselen alcohol op lange termijn

Ze zeggen weleens dat je nooit helemaal van je verslaving af komt, ook al heb je al jaren geen alcohol meer gedronken. De verleiding om alcohol te drinken kan dan ook jaren na het afkicken nog aanwezig zijn. In sommige gevallen gaat de verleiding helemaal niet meer weg.

Psychische begeleiding is dan ook zeker aan te raden, om je te helpen omgaan met de verleidingen. Zoals eerder is aangegeven duurt de lichamelijke verslaving meestal maar een week, maar de psychische ontwenning kan erg lang duren. Dit is zeker het geval wanneer de oorzaak van de alcoholverslaving niet wordt aangepakt. Zelfs als de oorzaak is aangepakt en je je leven weer helemaal op orde hebt, kan er een terugval plaatsvinden. Weet dan dat hulp altijd in de buurt is.

Cold Turkey van alcohol afkicken

Soms heb je ineens genoeg van de alcohol en besluit je om zelfstandig af te kicken. Hierbij stop je ineens geheel met het drinken van alcohol. Alhoewel er zeker mensen zijn die op deze manier van de alcoholverslaving afkomen, zijn er absoluut risico's gebonden aan deze manier van afkicken.

Ook een terugval is erg goed mogelijk wanneer de oorzaak van de alcoholverslaving niet wordt aangepakt bij deze manier van afkicken. Professionele hulp is dan ook zeker aan te raden. Mocht je toch zelfstandig cold turkey willen afkicken? Houd je dan aan de volgende punten:

 • Breng iemand uit je omgeving op de hoogte van je poging om cold turkey af te kicken
 • Neem contact op met de huisarts. De huisarts kan je in de gaten houden en eventuele medicatie voorschrijven om de ontwenningsverschijnselen af te zwakken. Ook vitamine B1 kan voorgeschreven worden.
 • Lichamelijke ontwenning duurt ongeveer een week. De psychische ontwenning duurt veel langer.

Toch wordt professionele hulp altijd aangeraden. Soms kunnen de eerder genoemde delirium tremens of een toeval optreden. In zo'n geval kan het levensgevaarlijk zijn om zonder professionele hulp van buitenaf af te kicken.

Afkickverschijnselen alcohol tegengaan

Om afkickverschijnselen af te zwakken kun je ondersteunende medicatie van de huisarts of professional krijgen. Er worden vaak drie verschillende soorten medicatie aangeboden. Zo is er medicatie die helpt om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan, medicatie die de drang naar alcohol kan verminderen, en medicatie die je ziek maakt wanneer je een terugval hebt en weer alcohol drinkt.

Medicatie die helpt om afkickverschijnselen tegen te gaan

Deze medicatie zwakt de ontwenningsverschijnselen af, en kan ook voorkomen dat een toeval of delirium tremens ontstaat. Denk hierbij aan Valium en Tranxène. Deze medicaties hebben een kalmerende werking, maar mogen slechts enkele weken gebruikt worden. Ze kunnen namelijk tevens een verslavende werking hebben.

Medicatie die de zin in het drinken vermindert

Denk hierbij aan het medicijn Campral of Selincro. Campral wordt meestal voorgeschreven om een terugval te voorkomen, of als iemand wil beginnen met het stoppen of afbouwen van alcoholgebruik. Dit medicijn werkt echter niet bij iedereen. Sinds enkele jaren is Selincro op de markt, dat ervoor zorgt dat de genotservaring van het drinken van alcohol afneemt.

Medicatie die je ziek maakt bij het nuttigen van alcohol

Denk hierbij aan Antabuse. Het is geen oplossing voor de lange termijn, maar kan in eerste instantie wel de drinkgewoontes doorbreken.

Naast deze drie vormen van medicatie kunnen er andere medicijnen of supplementen voorgeschreven worden. Denk hierbij aan vitamine B1, om het tekort van het overmatig drinken en slechte eetpatroon tegen te gaan, of aan medicatie tegen maag- en darmklachten en/of leverstoornissen.

Stoppen met alcohol

Een alcoholverslaving gaat je leven langzaam maar zeker, steeds meer en meer beheersen. De gevolgen zijn vaak enorm: beschadigde relaties met familie en geliefden, financiële problemen of het verliezen van je baan. Hoe uitzichtloos je situatie ook lijkt, het is nooit te laat om te stoppen met alcohol en de stap te zetten naar een ander leven.

Stoppen met alcohol leidt tot een leven waar jij de controle hebt. De allereerste stap om te stoppen met alcohol is accepteren dat er een probleem is ontstaan waarover je de controle kwijtgeraakt bent. Dit is lastig en pijnlijk om te accepteren: je staat machteloos tegenover je situatie en je hebt hulp van buitenaf nodig om je leven weer op de rit te krijgen.

Hulp bij alcoholproblemen

Verslavingen zijn complexe psychische aandoeningen. Er is een fundamentele verandering in je gedrag en manier van denken nodig om te stoppen met alcohol drinken en terug te kunnen keren naar een gezond en gebalanceerd leven. Professionele medische, psychische en therapeutische hulp is daarom in bijna alle gevallen essentieel om deze strijd aan te gaan.

Onder begeleiding van gespecialiseerde psychologen en therapeuten ga je tijdens een behandeling op zoek naar de onderliggende oorzaken van je alcoholverslaving. Vaak zijn dit onopgeloste trauma’s en onverwerkte pijn uit het verleden. Samen met deze professionals ga je op zoek naar wat jou beweegt, wat je tegenhoudt en wat je verder helpt.

Een goede eerste stap naar professionele hulp is je huisarts: door het beroepsgeheim kun je hem beschouwen als vertrouwenspersoon. Je arts kan je in contact kan brengen met de juiste hulpverlening. Een opname in een afkickkliniek is vaak de beste keuze en geeft veruit de grootste kans op een succesvol herstel.

3 reacties
 • randy
  18 oktober 2020 12:18
  01

  ik herken alles heel goed. de reden achter het drinken kan ik niet vinden. ik heb geen traumas, ben op zich gelukkig. Ik kijk alleen een beetje op tegen mijn toekomst als pensionado.

  • Paul Meijer
   25 oktober 2020 10:00
   02

   Zeker herkenning. Bij mij ontspoorde het na het pensioen. Nu was ik al een stevige drinker. Altijd glaasje wijn bij het eten. Eentje voor de televisie en eentje voor het slapen gaan. Mijn leven was echter in alle opzichten perfect in orde. Goede baan, vrienden, hobby’s , financieel prima. Maar met een goede baan ben je maatschappelijk relevant. Daar genoot ik van. Na je pensioen viel ik toch een beetje in het bekende ‘zwarte gat’. En toen schroefde ik mijn drinkgedrag aanzienlijk op. Raar he. Perfect gelukkig en toch …. Maar mijn lichaam heeft een duidelijke waarschuwing gegeven. Ik wil gezond oud worden !

 • B
  23 november 2020 00:22
  03

  Je kunt juist de kracht in jezelf terugvinden om alle problemen die je met alcohol verdoofde aan te pakken. Daarnaast kun je ook beter relativeren en daardoor met een gezond verstand tegen de zaken aankijken en ernaar handelen. Je word gelukkiger, dat is echt gegarandeerd! Iedereen heeft de kracht en iedereen is baas over zijn lichaam en regiseur van zijn eigen leven.

Doe mee met de discussie en plaats een reactie