Afkickverschijnselen alcohol

Bij het afkicken van je alcoholverslaving doorloop je verschillende fases.

Afkickverschijnselen alcohol

Heb je genoeg van alcohol in je leven en wil je afkicken? Het is aan te raden om hier professionele hulp voor in te schakelen. In gespecialiseerde afkickklinieken voor alcoholverslaafden krijg je zo de begeleiding die je nodig hebt om alcohol af te zweren.

Het afkicken gaat in verschillende fases. Zo is daar een lichamelijke fase, waarbij het afkicken een week lang lichamelijke klachten met zich mee brengt, en natuurlijk de mentale (geestelijke) fase, die veel langer kan duren.

Vitamine B
Verslavingsklinieken raden aan om vitamine B te slikken als alcoholverslaafde. Doordat een alcoholverslaving vaak gepaard gaat met een slecht eetpatroon wordt er minder vitamine B1 opgenomen door het lichaam. Tijdens het afkicken wordt er daarom meestal extra vitamine B ingenomen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

085 - 029 11 18
In samenwerking met Vincere


Uitgelicht: Connection SGGZ


afkickverschijnselen alcohol

Het menselijk lichaam doet ongeveer een week over het afkicken van alcohol. In deze week kun je verschillende klachten ervaren. De klachten kunnen hierbij per persoon verschillen. Over het algemeen geldt dat, hoe langer de persoon verslaafd is geweest aan alcohol, des te erger deze persoon de afkickverschijnselen kan ervaren.

De eerste dagen zijn het ergst, daarna zullen de meeste lichamelijke klachten af gaan nemen. Heb je besloten te stoppen met alcohol en ondervind je ontwenningsverschijnselen, zelfs in een lichte vorm? Neem dan altijd contact op met de huisarts of een specialist.

Kater
Mensen die af en toe alcohol drinken krijgen een kater wanneer ze teveel hebben gedronken. Een kater bij alcoholverslaafden daarentegen kan een ontwenningsverschijnsel zijn, doordat er een sterke daling is van de hoeveelheid alcohol in het lichaam. Dit geldt met name voor de ochtend na een nacht slapen. Overmatige drinkers kunnen dan weer direct naar de alcohol grijpen om de ontwenningsverschijnselen 'weg te drinken'.

Wanneer je de alcohol toch langer laat staan kunnen er andere symptomen optreden, alhoewel het gevoel van een kater ook bij verslaafden aanwezig is. Meestal treden de symptomen 24 uur na het stoppen, of het drastisch verminderen, met het drinken van alcohol op.

Denk hierbij aan misselijkheid, zweten, vermoeidheid, beven, trillende handen, hoge bloeddruk, spierkramp, slecht slapen, gespannen zijn en een onrustig gevoel. Uitgezonderd het gespannen zijn en slecht kunnen slapen zullen de andere lichamelijke klachten na enkele dagen meestal afnemen. Het sterke gevoel van verlangen naar alcohol zal voorlopig nog wel aanwezig blijven.

Toeval en delirium tremens
In sporadische gevallen kan de verslaafde ook een toeval krijgen. Hierbij kan de verslaafde het bewustzijn verliezen, wat eventueel gepaard kan gaan met heftige krampen.

Een ander ontwenningsverschijnsel die in zeldzame gevallen op kan treden is een delirium tremens, waarbij de belangrijkste symptomen een verwardheidstoestand en het zien van hallucinaties of illusies is. Hevige tremoren, overvloedig zweten, koorts en hartkloppingen kunnen ook optreden bij delirium tremens.

Mocht dit verschijnsel optreden, dan is dit meestal 48 tot 72 uur nadat de laatste alcohol is gedronken. Met name voor deze twee laatste ontwenningsverschijnselen, die overigens lang niet bij iedereen optreden, is het belangrijk dat deskundige hulp altijd dichtbij is.

Alhoewel de lichamelijke klachten na een maand zeker wel voorbij zijn, is dit niet het geval voor de geest. Het psychisch ontwennen van de alcohol kan veel langer duren.

Gevoelen van angst, somberheid en/of een lusteloos gevoel komen voor. Ook verdriet en prikkelbaarheid kan een rol spelen. Lichamelijk is er dan wel geen sprake meer van klachten, maar gevoelens kunnen niet langer weggedrukt worden door de alcohol. Voor veel verslaafden is het dan ook moeilijk om hiermee om te gaan.

Kans op terugval
Problemen die door de alcohol zijn ontstaan, bijvoorbeeld familieproblemen, problemen op het werk of financiële problemen komen nu extra hard aan. De kans is daarom ook zeker aanwezig dat de verslaafde weer een terugval gaat krijgen.

Daarnaast moet je het verlangen naar alcohol zeker niet onderschatten. Het is het gevoel dat je krijgt om naar alcohol te grijpen zodra het even iets minder gaat. Dat gevoel kan heel sterk zijn. Dat kan al opkomen simpelweg bij het lopen langs een kroeg. Maar ook bij alledaagse situaties waarin alcohol gedronken wordt kan het verlangen terugkeren. Denk bijvoorbeeld aan verjaardagen of feestjes en borrels van het werk.

Ze zeggen weleens dat je nooit helemaal van je verslaving afkomt, ook al heb je al jaren geen alcohol meer gedronken. De verleiding om alcohol te drinken kan dan ook jaren na het afkicken nog blijven bestaan. Soms gaat het helemaal niet meer weg.

Psychische begeleiding is dan ook zeker aan te raden, om je te helpen omgaan met de verleidingen. De lichamelijke verslaving duurt meestal maar een week, maar de psychische ontwenning kan erg lang duren, helemaal als de oorzaak van de alcoholverslaving niet wordt aangepakt. Zelfs als de oorzaak is aangepakt en je het leven weer helemaal op orde hebt kan er een terugval plaatsvinden. Weet dan dat hulp altijd in de buurt is.

 • Cold Turkey van alcohol afkicken

  Soms heb je ineens genoeg van de alcohol en besluit je om zelfstandig af te kicken. Hierbij stop je ineens met het drinken van alcohol. Alhoewel er zeker mensen zijn die op deze manier van de alcoholverslaving afkomen, zijn er absoluut risico's aan gebonden.

  Ook een terugval is erg goed mogelijk wanneer de oorzaak van de alcoholverslaving niet wordt aangepakt. Professionele hulp is dan ook zeker aan te raden, maar wil je toch zelfstandig cold turkey afkicken? Houd je dan aan de volgende punten:

  - Breng iemand uit je omgeving op de hoogte van je poging om cold turkey af te kicken

  - Neem contact op met de huisarts. De huisarts kan je in de gaten houden en eventuele medicatie voorschrijven om de ontwenningsverschijnselen af te zwakken. Ook vitamine B1 kan voorgeschreven worden.

  - Lichamelijke ontwenning duurt ongeveer een week. De psychische ontwenning duurt veel langer.

  Toch wordt professionele hulp altijd aangeraden. Soms kunnen de eerder genoemde delirium tremens of een toeval optreden. Dit is levensgevaarlijk wanneer je zelfstandig en zonder hulp van buitenaf probeert af te kicken.

Afkickverschijnselen alcohol tegengaan

Om afkickverschijnselen af te zwakken kun je ondersteunende medicatie van de huisarts of professional krijgen. De medicatie komt in drie verschillende vormen. Zo is er medicatie die helpt om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan, medicatie die de zin van het drinken kan verminderen en medicatie die je ziek maakt wanneer je een terugval hebt en alcohol drinkt.

Medicatie die helpt om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan
Deze medicatie zwakt de ontwenningsverschijnselen af en kan ook voorkomen dat een toeval of delirium tremens ontstaat. Denk hierbij aan Valium en Tranxène. Deze medicatie hebben een kalmerende werking, maar mogen slechts enkele weken gebruikt worden. Ze kunnen namelijk tevens een verslavende werking hebben.

Medicatie de de zin in het drinken vermindert
Denk hierbij aan het medicijn Campral of Selincro. De eerste wordt meestal voorgeschreven aan mensen om te voorkomen dat ze terugvallen of als iemand wil beginnen met stoppen of afbouwen. Het werkt echter niet bij iedereen. Sinds enkele jaren is Selincro op de markt, dat ervoor zorgt dat de genotservaring van het drinken van alcohol afneemt.

Medicatie die je ziek maakt waneer je drinkt
Denk hierbij aan Antabuse. Het is geen oplossing voor de lange termijn, maar kan wel de drinkgewoontes doorbreken.

Naast deze drie vormen van medicatie kunnen er andere medicijnen of supplementen voorgeschreven worden. Denk hierbij aan vitamine B1 om het tekort van het overmatig drinken en slechte eetpatroon tegen te gaan, of aan medicatie tegen maag- en darmklachten en/of leverstoornissen.


IK WIL NU HULP

Help jezelf of iemand anders!

Denk je dat je hulp nodig hebt? Schakel dan professionals in.