Afkickverschijnselen alcohol, wat zijn de ontwenningsverschijnselen
Afkickverschijnselen alcohol
Heb je genoeg van alcohol in je leven en wil je afkicken? Dan kun je met afkickverschijnselen te maken krijgen. Het is aan te raden om professionele hulp in te schakelen. In gespecialiseerde afkickklinieken voor alcoholverslaafden krijg je zo de begeleiding die je nodig hebt om alcohol af te zweren.
Het afkicken gaat in verschillende fases. Zo is daar een lichamelijke fase, waarbij het afkicken een week lang lichamelijke klachten met zich mee brengt, en natuurlijk de mentale (geestelijke) fase, die veel langer kan duren.
Verslavingsklinieken raden aan om vitamine B te slikken wanneer je verslaafd bent aan alcohol. Doordat een alcoholverslaving vaak gepaard gaat met een slecht eetpatroon, wordt er minder vitamine B1 opgenomen door het lichaam. Tijdens het afkicken worden er daarom meestal vitamine B supplementen ingenomen.
DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?
Bel voor advies
Bereikbaar tot 17:00 uur
Afkickverschijnselen alcohol tegengaan
Om afkickverschijnselen af te zwakken kun je ondersteunende medicatie van de huisarts of professional krijgen. Er worden vaak drie verschillende soorten medicatie aangeboden. Zo is er medicatie die helpt om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan, medicatie die de drang naar alcohol kan verminderen, en medicatie die je ziek maakt wanneer je een terugval hebt en weer alcohol drinkt.
Medicatie die helpt om afkickverschijnselen tegen te gaan
Deze medicatie zwakt de ontwenningsverschijnselen af, en kan ook voorkomen dat een toeval of delirium tremens ontstaat. Denk hierbij aan Valium en Tranxène. Deze medicaties hebben een kalmerende werking, maar mogen slechts enkele weken gebruikt worden. Ze kunnen namelijk tevens een verslavende werking hebben.Medicatie die de zin in het drinken vermindert
Denk hierbij aan het medicijn Campral of Selincro. Campral wordt meestal voorgeschreven om een terugval te voorkomen, of als iemand wil beginnen met het stoppen of afbouwen van alcoholgebruik. Dit medicijn werkt echter niet bij iedereen. Sinds enkele jaren is Selincro op de markt, dat ervoor zorgt dat de genotservaring van het drinken van alcohol afneemt.Medicatie die je ziek maakt bij het nuttigen van alcohol
Denk hierbij aan Antabuse. Het is geen oplossing voor de lange termijn, maar kan in eerste instantie wel de drinkgewoontes doorbreken.Naast deze drie vormen van medicatie kunnen er andere medicijnen of supplementen voorgeschreven worden. Denk hierbij aan vitamine B1, om het tekort van het overmatig drinken en slechte eetpatroon tegen te gaan, of aan medicatie tegen maag- en darmklachten en/of leverstoornissen.
Stoppen met alcohol
Een alcoholverslaving gaat je leven langzaam maar zeker, steeds meer en meer beheersen. De gevolgen zijn vaak enorm: beschadigde relaties met familie en geliefden, financiële problemen of het verliezen van je baan. Hoe uitzichtloos je situatie ook lijkt, het is nooit te laat om te stoppen met alcohol en de stap te zetten naar een ander leven.
Stoppen met alcohol leidt tot een leven waar jij de controle hebt. De allereerste stap om te stoppen met alcohol is accepteren dat er een probleem is ontstaan waarover je de controle kwijtgeraakt bent. Dit is lastig en pijnlijk om te accepteren: je staat machteloos tegenover je situatie en je hebt hulp van buitenaf nodig om je leven weer op de rit te krijgen.
Hulp bij alcoholproblemen
Verslavingen zijn complexe psychische aandoeningen. Er is een fundamentele verandering in je gedrag en manier van denken nodig om te stoppen met alcohol drinken en terug te kunnen keren naar een gezond en gebalanceerd leven. Professionele medische, psychische en therapeutische hulp is daarom in bijna alle gevallen essentieel om deze strijd aan te gaan.
Onder begeleiding van gespecialiseerde psychologen en therapeuten ga je tijdens een behandeling op zoek naar de onderliggende oorzaken van je alcoholverslaving. Vaak zijn dit onopgeloste trauma’s en onverwerkte pijn uit het verleden. Samen met deze professionals ga je op zoek naar wat jou beweegt, wat je tegenhoudt en wat je verder helpt.
Een goede eerste stap naar professionele hulp is je huisarts: door het beroepsgeheim kun je hem beschouwen als vertrouwenspersoon. Je arts kan je in contact kan brengen met de juiste hulpverlening. Een opname in een afkickkliniek is vaak de beste keuze en geeft veruit de grootste kans op een succesvol herstel.
Help jezelf of iemand anders!
Denk je dat je hulp nodig hebt? Schakel dan professionals in.
ik herken alles heel goed. de reden achter het drinken kan ik niet vinden. ik heb geen traumas, ben op zich gelukkig. Ik kijk alleen een beetje op tegen mijn toekomst als pensionado.
Zeker herkenning. Bij mij ontspoorde het na het pensioen. Nu was ik al een stevige drinker. Altijd glaasje wijn bij het eten. Eentje voor de televisie en eentje voor het slapen gaan. Mijn leven was echter in alle opzichten perfect in orde. Goede baan, vrienden, hobby’s , financieel prima. Maar met een goede baan ben je maatschappelijk relevant. Daar genoot ik van. Na je pensioen viel ik toch een beetje in het bekende ‘zwarte gat’. En toen schroefde ik mijn drinkgedrag aanzienlijk op. Raar he. Perfect gelukkig en toch …. Maar mijn lichaam heeft een duidelijke waarschuwing gegeven. Ik wil gezond oud worden !
Je kunt juist de kracht in jezelf terugvinden om alle problemen die je met alcohol verdoofde aan te pakken. Daarnaast kun je ook beter relativeren en daardoor met een gezond verstand tegen de zaken aankijken en ernaar handelen. Je word gelukkiger, dat is echt gegarandeerd! Iedereen heeft de kracht en iedereen is baas over zijn lichaam en regiseur van zijn eigen leven.