6-APB

6 APB (Benzo Fury): Werking, effecten en risico's

6-APB, ook wel bekend onder de naam Benzo Fury, is een designer drug die sinds 2010 als partydrug gebruikt wordt vanwege de stimulerende en psychedelische werking. De effecten van 6-APB zijn veelal vergelijkbaar met XTC en speed, maar als relatief nieuwe en onbekende designer drug zijn er meer risico’s verbonden aan het gebruik ervan. Op deze pagina wordt precies uitgelegd wat 6-APB voor effecten en risico’s heeft.


Wat is 6 APB?

6-APB is een designer drug met onder meer een stimulerende en lichte hallucinogene werking, vergelijkbaar met andere drugs zoals XTC en speed (amfetamine). 6-APB wordt vooral als partydrug gebruikt, hoewel het geen grote populariteit in het uitgaanscircuit geniet. Volgens het Grote Uitgaansonderzoek 2020, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft zo’n 3,5% van alle jongeren en jongvolwassenen 6-APB weleens gebruikt sinds de introductie ervan in 2010.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wat is de werking van 6-APB ?

Volgens A. Stanczuk et al. in Drug Testing and Analysis heeft 6-APB een entactogene (opwekking van emotionele gevoelens en openheid) en stimulerende werking. De werking lijkt daarmee op die van MDMA (de werkzame stof in XTC) en amfetaminen zoals speed.

Afhankelijk van de dosering en lichamelijke factoren kunnen, volgens gebruikers, de effecten zo’n 7 to 10 uur lang aanhouden. Bij herhaaldelijk gebruik zullen effecten mogelijk significant langer duren. Ook heeft 6-APB vaak een psychedelische werking bij hoge doseringen.


Wat zijn de effecten van 6 APB?

6-APB heeft effect op je stemming en geluksgevoel en beïnvloedt je sociale interacties met anderen. Volgens een gebruikersrecensie in het Utrechtse tijdschrift NL30 zou de drug onder meer invloed hebben op de de neurotransmitters serotonine (geluksgevoel), noradrenaline (bloeddruk) en dopamine (motivatie/plezier).

Gebruikers omschrijven na gebruik van 6-APB daarom vaak een versnelde hartslag en hebben het gevoel dat hun lichaamstemperatuur stijgt. Door de entactogene werking word je emotioneel opener en zoek je meer sociaal en fysiek contact met anderen. Ook is het mogelijk dat je beperkt psychedelische ervaringen hebt.


Wat zijn de risico’s van 6APB?

Hoewel 6-APB qua werking vergelijkbaar is met populaire drugs als XTC en speed, zijn de risico’s groter. Gebruik van 6-APB is ook in recente jaren in toenemende mate gelinkt aan spontane overlijdens na drugsgebruik, volgens een studie uit 2019 in Journal of Applied Toxicology. Omdat productie van de drugs niet gereguleerd is, kan de inhoud van gekochte 6-APB sterk verschillen qua kwaliteit en kwantiteit door toevoeging van aanvullende (niet vermelde) stoffen. Designerdrugs zoals 6-APB worden volgens D. Van der Gouwe et al. in Addiction gemiddeld vaker online verkocht.

Gebruiksrisico’s van 6-APB zijn daarnaast afhankelijk van de manier waarop het wordt ingenomen. 6-APB wordt voornamelijk als pil of poeder verkocht en kan worden geslikt en gesnoven. Het snuiven ervan wordt vaak als onprettig ervaren doordat fijne korreltjes direct in de longen terecht kunnen komen en de luchtwegen tijdelijk blokkeren.

Dit zijn mogelijke risico’s van 6-APB:

  • Onbekende gezondheidsrisico’s op lange termijn door gebrek aan voldoende wetenschappelijk onderzoek
  • Verhoogde hartslag en gevaarlijk hoge lichaamstemperatuur
  • Borstpijn en moeite met ademhalen
  • Angst- en paniekaanvallen
  • Paranoia
  • Hallucinerende werking, waardoor risico’s ontstaan voor bewegingen in de nabije omgeving
  • Slaapproblemen
  • Heftige kater en vermoeidheid na uitwerking
  • Verslavingsrisico door verstoring van neurotransmitters
  • Gespannen spieren (kaakspieren trekken samen en pupillen verwijden)


Voor succesvolle behandeling van een verslaving aan 6-APB en andere nieuwe designer drugs is professionele hulp vaak sterk aangeraden. Bel 020 – 532 0030 voor een telefonisch consult over een geschikt behandeltraject.


Veelgestelde vragen over 6APB

Is 6 APB gevaarlijk?

Gebruik van 6-APB is onder meer gevaarlijk omdat productie ervan niet gereguleerd is en er relatief weinig onderzoek nog is gedaan naar de korte en lange termijn effecten bij gebruik. De drug is al aan verschillende spontane overlijdens na drugsgebruik gelinkt.

Wat zit er in 6 APB?

6-APB is een chemische verbinding van onder meer bewerkte benzofuran en fenylethylamine die qua structuur lijkt op MDMA (de werkzame stof in XTC) en speed.

Hoe lang werkt 6 APB?

6-APB werkt gemiddeld genomen tussen de 7 en 10 uur lang. De duur van de effecten varieert echter afhankelijk van de dosering. Ook kunnen effecten langer van invloed zijn wanneer 6-APB vaker wordt gebruikt.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00