Grote pupillen

Grote pupillen door alcohol of drugs

Het menselijk oog is een complex en intrigerend orgaan dat ons in staat stelt de wereld om ons heen te zien. Centraal in dit orgaan bevindt zich de pupil, het zwarte cirkelvormige deel dat licht doorlaat tot het netvlies. Terwijl de meesten van ons de pupil simpelweg als een functioneel onderdeel van het oog beschouwen, kan de grootte ervan veel onthullen over onze interne toestand, met name in relatie tot drugsgebruik. Dit artikel duikt dieper in de fascinerende wereld van pupillen, onderzoekt waarom ze van grootte veranderen en belicht het verband tussen drugs en pupilvergroting.


Wat zijn pupillen?

De pupil is het zwarte, cirkelvormige deel in het midden van het oog dat licht toelaat tot het netvlies. Het kan in grootte variëren, waardoor het lichaam de hoeveelheid binnenkomend licht kan reguleren.


Waarom veranderen pupillen van grootte?

Pupillen passen zich automatisch aan om de optimale hoeveelheid licht toe te laten. Dit gebeurt door het samentrekken en ontspannen van de irisspieren. Factoren zoals licht, emoties, leeftijd en sommige medische aandoeningen kunnen de grootte van de pupillen beïnvloeden.


Welke factoren beïnvloeden de pupillen?

Lichtintensiteit

In een helder verlichte omgeving vernauwen de pupillen zich om te voorkomen dat er te veel licht het oog binnenkomt. In een donkere omgeving zullen de pupillen zich verwijden om zoveel mogelijk licht te verzamelen.

Emoties

Sterke emoties zoals angst of opwinding kunnen de pupillen doen verwijden.

Leeftijd

Naarmate mensen ouder worden, kunnen hun pupillen minder flexibel worden, wat resulteert in een verminderd vermogen om zich aan te passen aan veranderende lichtomstandigheden.

Medische aandoeningen

Bepaalde ziekten en aandoeningen, zoals hersenletsel of oogziekten, kunnen de pupilrespons beïnvloeden.


Hoe beïnvloeden drugs de pupillen?

Drugs kunnen een aanzienlijk effect hebben op de grootte van de pupillen. Dit effect verschilt afhankelijk van het soort drug.

Stimulerende middelen

Drugs zoals cocaïne en amfetaminen kunnen de pupillen doen verwijden.

Lees hier meer over een coke verslaving.

Hallucinogenen

LSD en paddo’s zijn bekende hallucinogenen die pupilvergroting kunnen veroorzaken.

MDMA (Ecstasy)

MDMA, vaak bekend als Ecstasy, kan ook de pupillen vergroten.

Opiaten

In tegenstelling tot veel andere drugs, kunnen opiaten zoals heroïne pupilvernauwing veroorzaken.


Hoe herken je drugsgebruik aan de hand van pupillen?

Naast de grootte van de pupillen zijn er andere fysieke en gedragssymptomen die kunnen wijzen op drugsgebruik. Deze kunnen zijn: onregelmatige hartslag, veranderde motoriek, veranderd gedrag, en spraakpatronen.


Kun je grote pupillen wegkrijgen?

Grote pupillen veroorzaakt door alcohol of drugs zijn niet direct te verkleinen. Door naar een lichtbron te kijken, kunnen de pupillen enigszins vernauwen. Er zijn oogdruppels die dit effect ook kunnen bewerkstelligen, maar deze worden niet voorgeschreven om pupilvergroting door drugsgebruik te behandelen.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00