Spierpijn na alcohol

Spierpijn na alcohol drinken: Oorzaken en hoe voorkomen?

Drink je regelmatig alcohol, dan heb je waarschijnlijk wel eens last gehad van spierpijn in de benen of armen de dag(en) erna. Er zijn verschillende redenen waarom alcohol spierpijn kan veroorzaken. Op deze pagina wordt uitgelegd wat de effecten van alcohol op het lichaam zijn en hoe de spieren hierdoor worden beïnvloed. Ook geven we tips om spierpijn na het drinken te voorkomen of beperken.


Wat is spierpijn?

Spierpijn is pijn of ongemak in spieren die zich in het hele lichaam kunnen bevinden. Het is een veelvoorkomende klacht met verschillende mogelijke oorzaken. Spierpijn kan ook sterk in intensiteit en duur variëren. Vaak is spierpijn onschadelijk en verdwijnt het vanzelf met rust en tijd.

Mogelijke oorzaken van spierpijn zijn:

 • Overmatig gebruik van spieren
 • Ontstekingen
 • Trauma (zoals een plotselinge val of botsing)
 • Inactiviteit
 • Medicijnen (als bijwerking)
 • Infecties
 • Uitdroging

Wat is het effect van alcohol op het lichaam?

Alcohol heeft verschillende effecten op het lichaam, waaronder belangrijke organen zoals de lever, nieren, maag-en-darmstelsel en het hart. Deze effecten kunnen zich zowel op de korte als lange termijn uiten. Zo verdooft alcohol na inname direct het centrale zenuwstelsel, maar kan regelmatig gebruik op de lange termijn voor chemische veranderingen in de hersenen zorgen. Volgens R. Breslow et al. in American Journal of Epidemiology kan het drinken van alcohol ook leiden tot een significante gewichtstoename.

Impact van alcohol op spieren

Alcohol heeft verschillende effecten op de werking van de spieren. Volgens een studie uit 2001 in Alcoholism: Clinical and Experimental Research, verstoort alcohol onder meer de opbouw van spieren (eiwitsynthese) en kan het de spiergroei beperken bij langdurig en overmatig gebruik. Grote hoeveelheden alcohol kunnen daarnaast leiden tot spierzwakte en verminderde spierkracht, niet alleen door uitdroging maar ook vanwege de verdovende werking van alcohol op signalen van het centrale zenuwstelsel naar de spieren. Daarnaast kan het drinken van alcohol leiden tot elektrolytstoornissen, zoals een verstoorde balans van natrium, kalium en calcium in het lichaam, met spierkrampen tot gevolg.


Waarom spierpijn na alcohol drinken?

Je krijgt spierpijn na alcohol drinken omdat alcohol de werking van je lichaam en spieren aantast. De belangrijkste oorzaak van spierpijn bij alcohol is het uitdrogende effect van alcohol op het lichaam, volgens R. Swift et al. in Alcohol Health and Research World. Spierpijn kan dan door alcohol ontstaan omdat er meer vocht in het lichaam door urine wordt afgedreven en onvoldoende vocht overblijft voor de spieren.

Mogelijke oorzaken van spierpijn na alcohol drinken zijn:

 • Dehydratatie: Alcohol is een diureticum, waardoor je lichaam meer urine produceert en zo sneller uitdroogt. Uitdroging kan spierpijn veroorzaken doordat je spieren niet voldoende vocht krijgen.
 • Ontsteking: Alcohol kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken die ook invloed hebben op je spieren. Ontstoken spieren kunnen pijnlijk aanvoelen.
 • Slechte slaap: Alcohol kan je slaapkwaliteit verminderen, waardoor je niet goed uitrust. Spieren kunnen bij slechte slaap niet goed herstellen en pijnlijk aanvoelen.
 • Elektrolytenbalans: Bij overmatig alcoholgebruik (meer dan één glas per dag) kan een verstoorde balans van elektrolyten in je lichaam ontstaan, met spierkrampen en spierpijn als gevolg.
 • Leverproblemen: De lever speelt een belangrijke rol bij de synthese van eiwitten die nodig zijn voor het herstel en de opbouw van spieren. Wanneer alcohol de leverfunctie negatief beïnvloedt, kan dit indirect leiden tot spierpijn.

Tips om spierpijn na alcohol drinken te voorkomen

Je kunt spierpijn na het drinken van alcohol voorkomen door:

 • Alcoholinname te beperken: Drink niet meer dan één standaard glas alcohol per dag en vermijd grote hoeveelheden alcohol in korte tijd.
 • Voldoende water te drinken: Je lichaam moet gehydrateerd blijven om het uitdrogende effect van alcohol tegen te gaan.
 • Goed te eten: Zorg voor een gezonde maaltijd voordat je alcohol consumeert, om meer voedingsstoffen op te nemen en de effecten van alcohol te remmen.
 • Voldoende te rusten: Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen na het drinken van alcohol. Neem indien nodig een dag rust.

Stoppen met alcohol

Het is ook belangrijk om te erkennen dat alcoholmisbruik kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en dat stoppen met alcohol drinken een effectieve manier kan zijn om deze te voorkomen of verminderen. Het stoppen met alcohol kan echter uitdagend zijn en vereist vaak professionele hulp.

Er bestaan verschillende methoden voor het stoppen met alcohol, zoals gedragstherapie, medicatie, en zelfhulpgroepen. Een specifieke vorm van behandeling bij alcoholverslaving is de zogenaamde ‘alcohol detox‘, waarbij het lichaam wordt gereinigd van alcohol en de bijbehorende giftige stoffen. Dit kan op de korte termijn ontwenningsverschijnselen veroorzaken, maar op de lange termijn leiden tot een betere gezondheid en welzijn. Als jij of iemand die je kent worstelt met alcoholmisbruik, overweeg dan om hulp te zoeken bij een professionele organisatie of afkickkliniek.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00