Rohypnol

Rohypnol (Flunitrazepam): Effecten, bijwerkingen, risico's

Rohypnol, de merknaam van flunitrazepam, is een krachtig kalmeringsmiddel voor onder meer slapeloosheid dat vanwege het risico op verslaving en (ernstige) bijwerkingen tegenwoordig weinig wordt voorgeschreven. Rohypnol heeft verschillende bijnamen zoals rode knol, doordat het voorheen populair was als recreatieve drug. Rohypnol is ook berucht als “date rape drug” in het uitgaansleven, waar de bijnaam roofie vandaan komt. In dit artikel wordt uitgelegd welke effecten rohypnol kan hebben op gebruikers. Ook worden de mogelijke bijwerkingen en gezondheidsrisico’s van het middel besproken.


Wat is rohypnol?

Rohypnol is de merknaam van een krachtig kalmeringsmiddel met de werkzame stof flunitrazepam dat wordt voorgeschreven voor de (kortdurende) behandeling van ernstige slapeloosheid en als premedicatie voor chirurgische ingrepen. Het wordt soms als recreatief middel gebruikt voor de kalmerende en verdovende effecten.

Rohypnol behoort tot de groep benzodiazepinen. Het kan volgens L. Gerak et al. in Drug and Alcohol Dependence even geestelijk en lichamelijk verslavend zijn als andere benzo’s. Ook heeft rohypnol een negatieve reputatie door het gebruik ervan als “date rape drug” in het uitgaanscircuit, waar de Engelse bijnaam roofie vandaan komt.


Wat is de werking van rohypnol?

De werking van rohypnol is vergelijkbaar met die van andere benzodiazepinen, wat betekent dat rohypnol een remmende werking heeft op de activiteit van neurotransmitters in de hersenen. Door de activiteit van neurotransmitters als GABA te vertragen, die verschillende neurosignalen van bijvoorbeeld pijn doorsturen, ervaren gebruikers verschillende kalmerende en verdovende effecten. De ontspannende werking van rohypnol gaat volgens M. Farré et al. in Psychopharmacology ook soms samen met plezierige gevoelens, wat de kans op langdurig misbruik door gebruikers ervan vergroot.


Wat zijn de effecten van rohypnol?

De effecten van rohypnol zijn voornamelijk kalmerend en ontspannend van aard. Hoewel het net zoals andere benzodiazepines een remmende werking heeft op de zenuwsignalen van pijn, is deze werking meestal minder sterk. Wel kan het een verlichtend effect geven bij spierkrampen en pijn.

Mogelijke effecten van rohypnol zijn:

 • Kalmerende en ontspannende werking
 • Verminderde gevoelens van angst
 • Verminderen van slapeloosheid
 • Verlichten van sociale angst
 • Verdovend effect om paniekaanvallen of acute angst te voorkomen of verminderen
 • Verlichting bij spierkramp en pijn

Wat zijn de bijwerkingen van rohypnol?

De bijwerkingen van rohypnol zijn onder meer slaperigheid overdag, spierzwakte, duizeligheid en hoofdpijn. Ook verwarring en desoriëntatie in tijd en ruimte komen vaak voor. Daarnaast leiden hoge doseringen vaak tot risicovol gedrag en een verminderd beoordelingsvermogen, volgens een klinische studie in Amerika door S. Lane et al. Bij regelmatig gebruik is de kans op ernstige bijwerkingen groter.

Mogelijke bijwerkingen van rohypnol zijn:

 • Sufheid
 • Duizeligheid
 • Desoriëntatie in tijd en ruimte
 • Verwardheid en hallucinaties, soms beschreven als een soort droomtoestand
 • Geheugenverlies (zowel korte als langetermijngeheugen)
 • Slaperigheid overdag
 • Verminderd beoordelingsvermogen en meer risicovol gedrag
 • In coma raken (bij een overdosis)

Wat zijn de risico’s van rohypnol gebruik?

De risico’s van rohypnol gebruik zijn niet alleen het misbruikpotentieel, maar ook overdosering en negatieve cognitieve effecten op de korte én lange termijn. Volgens een studie door Italiaanse onderzoekers in Psychopharmacology leidt het gebruik van rohypnol vaak tot geheugenverlies, zowel van het korte als langetermijngeheugen. Langdurig gebruik kan negatieve effecten hebben op iemands cognitieve vermogens en permanente hersenschade veroorzaken. Bij een lichamelijke afhankelijkheid kan plotseling stoppen ook tot ernstige onthoudingsverschijnselen leiden. Ten slotte is er het gevaar van overdosering, waarbij iemands ademhaling onderdrukt wordt en het mogelijk is om in coma te raken.

Vanwege de gebruiksrisico’s en de kans om een verslaving te ontwikkelen, zal een arts meestal een ander slaapmiddel voorschrijven indien mogelijk. Wil je stoppen met het gebruik van rohypnol? Bel 020 – 532 0030 voor een telefonisch consult over je opties.


Veelgestelde vragen over rohypnol

Is rohypnol verslavend?

Ja, rohypnol is een middel dat zowel geestelijk als lichamelijk verslavend kan zijn. Het is daarom belangrijk om de instructies van een arts omtrent gebruik nauwlettend op te volgen.

Wordt rohypnol als drugs gebruikt?

Ja, rohypnol kan als recreatieve drugs worden gebruikt. Vanwege de kans op bijwerkingen is de populariteit van rohypnol echter wel significant gedaald in de afgelopen jaren.

Is rohypnol legaal?

Rohypnol valt onder de Opiumwet en het gebruik, bezit en de handel van het middel is daarom niet legaal, tenzij het is voorgeschreven door een arts.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00