Partydrugs

Wat zijn partydrugs? Soorten en effecten

Partydrugs zijn stimulerende en hallucinerende middelen die vooral worden gebruikt in het nachtleven en op feesten. Dit type drugs werd eind vorige eeuw populair met de opkomst van ravefeesten en een nieuwe uitgaanscultuur, volgens verslavingsonderzoekster Jane Maxwell. De genotsmiddelen worden gebruikt als een manier om de ervaring van de muziek en het dansen te verbeteren. Ook helpen ze gebruikers om meer open te zijn richting anderen. Partydrugs zijn in het uitgaansleven erg gewoon geworden, maar hebben net zoals verdovende middelen grote risico’s voor gebruikers. Op deze pagina leggen we uit wat je moet weten over partydrugs en hun effecten en gevaren.


Wat zijn partydrugs?

Partydrugs zijn recreatieve drugs die vaak worden gebruikt op feesten, clubs, festivals en andere sociale evenementen. Ze worden daarom ook wel uitgaansdrugs genoemd. Deze middelen worden genomen om de stemming te verbeteren, sociale interactie makkelijker te maken en de energie te verhogen. Ook kunnen partydrugs helpen om de ervaring van de muziek en het dansen intenser te maken.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Partydrugs soorten

Partydrugs worden opgesplitst in drie verschillende soorten drugs. De meeste drugs die tijdens het uitgaan gebruikt worden zijn stimulerende middelen. Hallucinogenen en dissociatieve middelen zijn in het uitgaansleven meestal minder populair. Gebruikers lopen met deze drugs namelijk vaak een groter risico op een bad trip vanwege de drukke en onvoorspelbare omgeving, volgens experts in het Textbook of Substance Abuse Treatment.

Bekende partydrugs zijn:

  • MDMA (Ecstasy): MDMA is de werkzame stof in xtc-pillen. De stimulerende drug staat bekend om de oppeppende effecten en de sociale ‘warmte’ die gebruikers erdoor ervaren.
  • LSD: LSD is een psychedelisch middel waar gebruikers intense hallucinaties van krijgen.
  • Cocaïne: De stimulerende effecten van cocaïne zorgen bij gebruikers voor veel energie en een opgewekt gevoel.
  • Ketamine: Als dissociatief middel is ketamine vooral populair onder uitgaanders die op zoek zijn naar een alternatieve beleving van de muziek en omgeving.
  • Amfetaminen (speed): Speed en andere amfetaminen drugs zorgen voor een energiek gevoel en helpen om vermoeidheid te bestrijden bij bijvoorbeeld langdurige festivals.
  • GHB: GHB wordt vooral gebruikt op feestjes vanwege de ontremmende en euforische effecten die het heeft.
  • Nieuwe psychoactieve stoffen (NPS): NPS, ook bekend als designerdrugs, kunnen stimulerende, verdovende en hallucinogene effecten hebben.

Gebruik van partydrugs

Het gebruik van partydrugs is met name populair in het nachtleven en op festivals, waar vooral behoefte is aan de stimulerende effecten. Ook kunnen verschillende drugs worden gebruikt tijdens kleinere sociale gelegenheden, zoals huisfeestjes. Gebruikers van partydrugs zijn meestal jongeren en jongvolwassenen, volgens het recente jaarverslag van de Nationale Drug Monitor. Ze kunnen deze drugs om verschillende redenen innemen, maar doen dat vooral vanwege het plezier en vermaak dat ze bieden. In sommige settings kan sociale druk ook een grote rol spelen.


Wat zijn de effecten van partydrugs?

De effecten van partydrugs zijn erg gevarieerd omdat er compleet verschillende stoffen gebruikt kunnen worden. Veel partydrugs zijn wel vergelijkbaar in het geven van gevoelens van euforie en stimulatie. Ook behoren hallucinaties vaak tot de mogelijke effecten.

Veel voorkomende effecten van partydrugs zijn:

  • Euforie
  • Verhoogde energie en verminderde vermoeidheid
  • Hallucinaties en veranderingen van perceptie
  • Verhoogd zelfvertrouwen
  • Warm gevoel, onder meer door verhoogde lichaamstemperatuur
  • Minder sociale remmingen

Wat zijn de gevaren van partydrugs?

De gevaren van partydrugs zijn onder meer directe bijwerkingen, langdurige gezondheidsschade en verslaving. Gebruikers weten vaak bij synthetische partydrugs ook niet goed hoe sterk een dosering is. Met name designerdrugs hebben een reputatie dat ze sneller tot een overdosis leiden, volgens een studie uit 2014 in Toxicology Letters. Daarnaast worden partydrugs vaak gecombineerd met andere middelen, zoals alcohol, wat leidt tot onvoorspelbare gevolgen.

Het is bij veel partydrugs makkelijk om je in het drugsgebruik te verliezen. Naast de verslavende werking van de drugs zelf op je lichaam, ontstaat een afhankelijkheid ook doordat een gewoonte ontstaat om bij het uitgaan en feesten drugs te gebruiken.

Bekende gevaren van partydrugs zijn:

  • Acute bijwerkingen, van grote pupillen en misselijkheid tot een verhoogde hartslag en oververhitting
  • Psychische klachten zoals angst, verwardheid en soms zelfs psychose
  • Gezondheidsschade aan vitale organen, waaronder de nieren, het hart en de lever
  • Overdosis
  • Verslaving

Stoppen met drugs

De veiligste en meest effectieve methode om te stoppen met partydrugs is het zoeken van professionele hulp. Wanneer je stopt met drugs krijgen gebruikers met een afhankelijkheid namelijk vaak last van afkickverschijnselen. Soms zijn deze levensgevaarlijk. Door intense cravings is de kans bovendien groot dat je toch weer een partydrug gebruikt.

Met professionele hulp wordt onder meer begeleiding geboden tijdens de ontwenningsfase. Via een lichamelijke detox kun je dan veilig afkicken. Nadat alle resten van de drugs uit het lichaam zijn, kun je een behandeling beginnen om de geestelijke afhankelijkheid aan te pakken. Je gaat dan in therapie om de oorzaken van de verslaving te identificeren en hiervoor oplossingen te vinden. Vaak wordt hiervoor gebruikgemaakt van cognitieve gedragstherapie. Ook andere behandelmethoden kunnen worden toegepast, waaronder motiverende gespreksvoering, gezinstherapie en ACT.

Zoek jij hulp om te stoppen met drugs? Of wil je iemand in je omgeving helpen die met verslaving worstelt? Bel anoniem 020 – 532 0030 om een persoonlijk advies te ontvangen over de beste behandelmogelijkheden in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over partydrugs

Zijn partydrugs legaal?

Veel populaire partydrugs, zoals xtc-pillen, cocaïne en speed zijn niet legaal. Sommige designerdrugs zijn voorlopig nog wel legaal te kopen en gebruiken.

Zijn partydrugs verslavend?

Ja, partydrugs hebben vaak een hoog verslavingspotentieel. De werkzame stoffen in deze drugs zorgen ervoor dat je lichaam en hersenen afhankelijk raken van de effecten.

bel Bel ons voor advies