Soorten drugs

Soorten drugs: Categorieën, effecten en gevaren

Op deze pagina vind je uitleg over de verschillende soorten drugs die er bestaan en de categorieën waarin drugs kunnen worden ingedeeld. We bespreken kort de effecten, welke gebruikers ze hebben en geven concrete voorbeelden om je verder in te lezen. Zo krijg je een beter inzicht in de grote diversiteit aan drugs, de gezondheidsrisico’s en het verslavingspotentieel dat veel drugs met elkaar delen. Bovendien geven we uitleg over de hulp die beschikbaar is wanneer je worstelt met een drugsprobleem.


Welke soorten drugs zijn er?

Er zijn verschillende soorten drugs op basis van hun werking, manier waarop ze worden geproduceerd en juridische status. De Nederlandse Opiumwet maakt bijvoorbeeld een onderscheid tussen softdrugs en harddrugs op basis van het risico dat een drug kan hebben voor de volksgezondheid. Het is echter duidelijker om drugs te classificeren op basis van de werking die ze hebben. Zo’n classificatie helpt om te begrijpen welke groepen middelen er bestaan en welke drugs verwant aan elkaar zijn. Omdat de meest verslavende drugs vaak een combinatie van effecten hebben, raden we je aan om onze volledige artikelen te lezen over de precieze werking en effecten van de genoemde middelen.

De meest veel voorkomende soorten drugs zijn:

  • Drugs met een opwekkend effect
  • Drugs met een hallucinerend effect
  • Drugs met een verdovend effect
  • Synthetische drugs vs. plantaardige drugs

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Drugs met opwekkende werking

Drugs met een opwekkende werking zijn stoffen die bepaalde neurotransmitters in het centrale zenuwstelsel stimuleren. Dit zorgt voor een energiek gevoel, een verhoogde alertheid en verbetert de stemming. Voorbeelden van opwekkende middelen zijn onder andere cocaïne, amfetaminen en xtc. Opwekkende middelen verminderen vaak negatieve gevoelens zoals angst en boosten het zelfvertrouwen. Soms ervaren gebruikers ook een euforisch gevoel. De middelen worden ingenomen om de prestaties te verhogen, bijvoorbeeld de amfetamine Ritalin, of recreatief gebruikt in het uitgaansleven om meer te genieten en langer te kunnen feesten.

Drugs met hallucinerend effect

Drugs met een hallucinerende werking zijn in staat om de perceptie van de realiteit te veranderen. Gebruikers nemen dan de wereld om hen heen anders waar door intense hallucinaties, zoals visuele effecten en een veranderd besef van tijd en ruimte. Bekende hallucinerende drugs zijn LSD, 2CB en psilocybine (paddo’s). Dissociatieve middelen zoals ketamine vallen meestal ook in de categorie hallucinerende drugs. Vanwege het risico op een bad trip worden dergelijke drugs vaak in een huiselijke omgeving ingenomen, waar de kans op een positieve ervaring groter is. Ondanks de risico’s zijn ze echter ook populair op festivals en in discotheken, onder meer vanwege de vervormende effecten die de muziek en het licht dan kunnen hebben.

Drugs met verdovende werking

Drugs met een verdovende werking remmen de activiteit van neurotransmitters in het centrale zenuwstelsel af. Deze middelen, ook wel depressiva genoemd, zorgen zo voor een kalmerend effect, verminderen angstgevoelens en remmen hersenfuncties zoals de zintuiglijke waarneming en het reactievermogen. Bekende verdovende drugs zijn alcohol, opioïden (zoals morfine) en benzodiazepinen. Ze worden recreatief gebruikt (of misbruikt), maar kunnen ook worden voorgeschreven voor pijnverlichting en voor de behandeling van angststoornissen en slapeloosheid.

Synthetische drugs vs. plantaardige drugs

Synthetische drugs worden kunstmatig geproduceerd in laboratoria, terwijl plantaardige drugs afkomstig zijn van natuurlijke bronnen zoals alkaloïden in planten. De werking en effecten van deze drugs kunnen binnen hun eigen categorie erg verschillen, maar de gezondheidsrisico’s zijn vaak aanzienlijk. Designerdrugs zijn een bekende groep synthetische drugs. Voorbeelden van plantaardige drugs zijn onder meer cannabis, ayahuasca en mescaline. Verschillende plantaardige drugs zijn tegenwoordig ook in een synthetische variant beschikbaar, zoals morfine en heroïne die oorspronkelijk van de papaverplant komen.


Hulp bij verslaving en behandeling van een drugsprobleem

Professionele hulp is vaak noodzakelijk bij een verslaving om succesvol en veilig een cyclus van toenemend gebruik en steeds grotere negatieve effecten te doorbreken. Behandeling van een drugsverslaving is echter sterk afhankelijk van het middel of de meerdere drugs waar iemand aan verslaafd is, naast individuele kenmerken en onderliggende problemen die mogelijk ook behandeld moeten worden.

Ben je op zoek naar advies over de behandelmogelijkheden in jouw situatie of voor iemand anders? Bel 020 – 532 0030 voor een persoonlijk consult met een van onze medewerkers.

Bij de meeste verslavingen is een detox behandeling een belangrijke eerste stap en noodzakelijk om cravings en afkickverschijnselen succesvol tegen te gaan. Je wordt dan onder begeleiding geholpen om je lichaam te ontdoen van de mogelijke resten van de drug.

Nadat de lichamelijke afhankelijkheid is aangepakt, begint de behandeling voor de psychische afhankelijkheid. Deze kan bestaan uit verschillende psychotherapieën, individuele en groepstherapie, een 12-stappen programma en alternatieve behandelmethoden.

Aan het einde van een behandeltraject volgt meestal nazorg. Je ontmoet dan op regelmatige basis ervaringsdeskundigen of professionals om de kans op terugval te verkleinen.


Veelgestelde vragen over soorten drugs

Welke vloeibare drugs soorten zijn er?

Vloeibare drugs soorten zijn onder meer alcohol, hoestsiroop met codeïne (lean drink), GHB en kava thee. Van veel soorten drugs zijn ook vloeibare varianten beschikbaar, zoals vloeibare LSD, xtc, en PCP.

Wat is het verschil tussen harddrugs en softdrugs?

Harddrugs zoals cocaïne en heroïne hebben vaak meer potentiële gezondheidsrisico’s en een hoger verslavingspotentieel dan softdrugs zoals wiet en hasj, maar beide typen drugs kunnen tot zowel lichamelijke als geestelijke verslaving leiden bij gebruikers.

Hoeveel soorten drugs zijn er?

Er is geen consensus onder experts over het aantal soorten drugs dat bestaat, omdat drugs met gevarieerde effecten (bijvoorbeeld PCP, dat zowel verdovend als dissociatief is) door sommigen in aparte categorieën worden gedeeld en door anderen niet.

Wat zijn de bekendste soorten drugs?

De bekendste soorten drugs zijn drugs met een stimulerende werking, verdovende werking of hallucinerende effecten. Ook designerdrugs zijn erg bekend als categorie drugs.

bel Bel ons voor advies