Ketamine blaas

Ketamine blaas: Wat te doen tegen k-cramps?

Ketamine is een gevaarlijke drug voor je blaas en nieren. Ongeveer 25% van de Nederlandse ketamine gebruikers heeft weleens last van blaasproblemen en zogenaamde ‘k-cramps’, volgens het Grote Uitgaansonderzoek 2020. Bij een deel hiervan zijn deze gezondheidsproblemen permanent. Op deze pagina leggen we uit wat blaasproblemen zijn en hoe ze kunnen ontstaan door ketamine. Ook bespreken we wat je kunt doen tegen de pijnlijke k-cramps.


Wat zijn blaasproblemen?

Blaasproblemen zijn vooral plasklachten die ontstaan door een blaasontsteking of slecht werkende blaas. Ze variëren van pijn bij het plassen, tot het plassen van bloed en het niet goed op kunnen houden van urine door een overactieve blaas. Blaasproblemen kunnen ook leiden tot gezondheidsproblemen aan andere organen, zoals de nieren, en verdienen onmiddellijke medische aandacht.


Hoe ontstaan blaasproblemen?

Blaasproblemen ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder infecties, zenuw- en spierproblemen en blaasstenen. De meest veelvoorkomende oorzaak is een bacteriële infectie, volgens uroloog Jürgen Pannek in Research and Reports in Urology. Bacteriën verspreiden zich dan in de urinewegen en de blaas. Schade aan de zenuwen en spieren kan ook leiden tot ongecontroleerde bewegingen van de blaasspieren. Je krijgt dan last van een overactieve blaas, waardoor je telkens kleine beetjes moet plassen.


Wat doet ketamine met je blaas?

Ketamine beschadigt de blaaswand en beïnvloedt de werking van de blaasspieren, maar wetenschappers weten nog niet precies op welke manier. De werking van de drug zorgt waarschijnlijk voor schade aan de cellen in de blaaswand, volgens een studie uit 2015 in International Journal of Urology. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan en functioneert de blaaswand slechter. Ketamine verstoort ook de activiteit van zenuwcellen en zorgt dat je de controle verliest over de blaasspieren. Deze kunnen daarom niet meer effectief samentrekken om de urine eruit te persen. Samen zorgen deze ketamine-effecten voor verschillende blaasproblemen. In extreme gevallen moet hierdoor zelfs de blaas verwijderd worden.


Wat merken gebruikers bij blaasproblemen?

Gebruikers merken bij blaasproblemen vooral problemen met plassen. Een ontsteking in de blaas spreidt zich daarnaast uit naar andere organen, met name de nieren. Hierdoor ontstaan verdere gezondheidsproblemen. Zo krijgen mensen die langdurig ketamine gebruiken vaak last van heftige steken en krampen in de onderbuik, zogenaamde k-cramps.

Mogelijke blaasproblemen bij gebruikers van ketamine zijn:

  • Heftige pijn bij het plassen
  • Bloed in de urine
  • Heel vaak moeten plassen, onder meer doordat de blaas nooit volledig kan worden geleegd
  • Ongewild urine-verlies (urine incontinentie)
  • Ernstige buikpijn (k-cramps)

Wat zijn de risico’s?

De risico’s van langdurig ketamine gebruik zijn groot. Blaasproblemen zullen meestal verdwijnen bij beginnende gebruikers wanneer ze stoppen met de drug, maar bij langdurige gebruikers is er vaak sprake van permanente schade. Dit zorgt voor chronische pijn en problemen met plassen. Heel ernstige gevallen moeten uiteindelijk hun blaas laten verwijderen en zijn de rest van hun leven afhankelijk van een stoma.

De risico’s van langdurig ketamine gebruik voor de blaas zijn:

  • Terugkerende infecties aan de urinewegen en blaas
  • Vorming van zweren en littekens in de blaas, waardoor deze slechter functioneert
  • Incontinentie en verminderde blaascapaciteit
  • Medische interventie, zoals operaties en mogelijke verwijdering van de blaas
  • Nierproblemen (waaronder nierfalen)
  • Stress en depressie als psychologische tol

Ketamine en nierproblemen

Ketamine gebruik leidt zowel direct als indirect tot nierproblemen. Zo kunnen de metabolieten van ketamine (zogenaamde stofwisselingsproducten) de nieren beschadigen, volgens een studie uit 2012 in Human & Experimental Toxicology. De kans op nierproblemen neemt toe wanneer je ketamine gebruikt met alcohol. Ook kunnen problemen met de nieren ontstaan wanneer een blaasontsteking zich verspreidt via de urinewegen. De ontstekingscellen en -stoffen tasten dan ook de functie van de nieren aan. Dit kan leiden tot nierfalen.


Wat kun je tegen k-cramps doen?

Het meest belangrijke wat je tegen k-cramps kunt doen is stoppen met ketamine gebruiken. Klachten die gebruikers noemen, zoals heftige steken en buikpijn, zullen dan meestal afnemen of zelfs volledig verdwijnen. Raadpleeg daarnaast altijd een arts om een juiste diagnose te stellen. Soms is een medische ingreep vereist om schade aan de blaas, nieren of andere organen te herstellen.

Dit kun je doen tegen k-cramps:

  • Stoppen met ketamine gebruik
  • Een arts raadplegen
  • Innemen van pijnstillers of medicatie (alleen op advies van een arts)
  • Warm water of thee drinken
  • Warmte extern toepassen, bijvoorbeeld via een warmwaterkruik

Stoppen met ketamine is voor veel gebruikers de beste optie om blaasproblemen en k-cramps te stoppen, maar iemand met een ketamine verslaving kan dit meestal niet zelf. Professionele hulp is noodzakelijk om veilig en effectief te stoppen met ‘keta’. Ben jij verslaafd aan ketamine of zoek je hulp voor een dierbare in je omgeving? Bel vandaag 020 – 532 0030 voor een anoniem consult met een van onze medewerkers over de beste behandelmogelijkheden in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over ketamine blaasproblemen

Wat zijn k-cramps?

K-cramps zijn symptomen van buikpijn en steken in het bekkengebied die kunnen optreden wanneer je regelmatig ketamine gebruikt.

Wat is een ket blaas?

Een ‘ket blaas’ is de naam voor een beschadigde blaas als gevolg van het gebruik van ketamine. Hierdoor heb je last van blaasproblemen zoals een blaasontsteking, pijn tijdens het plassen en incontinentie.

Kan je blaas herstellen?

Je blaas kan herstellen wanneer er geen permanente schade is ontstaan en iemand succesvol stopt met het gebruik van ketamine. Soms is de schade echter zo ernstig dat volledig herstel niet mogelijk is, met grote gevolgen voor iemands dagelijks functioneren.

bel Bel ons voor advies