Stoppen met blowen

Stoppen met blowen: zo gaat je leven niet langer in rook op

Cannabis (wiet en hasj) is in Nederland een gedoogde softdrugs. Volgens het Trimbos-instituut is cannabis de meest gebruikte drug onder Nederlanders, en heeft zo’n 24% het wel eens gebruikt. Bij regelmatig gebruik van cannabis kun je symptomen van een afhankelijkheid ontwikkelen, hoewel volgens wetenschappers een strikte lichamelijke afhankelijkheid aan cannabis niet mogelijk is.

Wel blijkt volgens J. Cousijn et al. in Addiction Biology dat cannabis bepaalde hersengebieden activeert die gelinkt worden aan verslavingen, met problematische effecten en gezondheidsrisico’s als mogelijk gevolg. Op deze pagina wordt uitgelegd wat voordelen zijn van het stoppen met blowen en worden tips aangereikt die je hierbij kunnen helpen.


Wat is blowen?

Blowen is het roken van cannabis, een verzamelnaam voor softdrugs zoals wiet en hasj die van de cannabisplant komen. In Nederland gebeurt het blowen vaak met een joint, een samengestelde sigaret, maar iemand kan ook via een waterpijp cannabis blowen.

Bij blowen ervaart iemand meestal een kalmerend, rustig gevoel. Door een zware dosis, regelmatig gebruik of gebrek aan tolerantie kunnen negatieve effecten echter ook overheersend zijn, waaronder angst, psychoses en paranoia. Blowen is bovendien gelinkt aan verschillende psychische stoornissen, volgens A. Spradlin et al. in Addictive Behaviors.


Cannabisgebruik in Nederland

Zo’n 20% tot 25% van alle Nederlanders boven de 18 jaar heeft ooit wel eens geblowd. Daarnaast rookt zo’n 1% á 2% van alle volwassen Nederlanders dagelijks wiet of hasj. Uit onderzoeken is duidelijk geworden dat zo’n 10% van iedereen die ooit cannabis gebruikt, op een bepaald moment te maken krijgt met een cannabis verslaving.


Minderen of stoppen met blowen

Regelmatige cannabisgebruikers die willen minderen of helemaal stoppen met blowen kunnen vaak last krijgen van fysieke ontwenningsverschijnselen, volgens een studie uit 2020 door A. Bahji et al. Het is daarom verstandig om hulp in je omgeving of van een medische professional te zoeken wanneer je gaat minderen of helemaal met blowen stoppen wilt. Zo kun je ontwenningsverschijnselen beperken en beter doorstaan, en voorkom je eerder een mogelijke terugval in gebruik.

stoppen met blowen

Wat zijn de voordelen van stoppen met blowen?

Veel blowen heeft op ieder persoon andere effecten. Welke voordelen jij precies gaat ervaren kan daarom afwijken van de volgende voordelen die over het algemeen regelmatig voor komen:

 • Je wordt een stuk meer helder in je hoofd. De ‘wolk’ verdwijnt en je bent beter in staat om dingen te onthouden, analytisch te denken en je gedachten te organiseren.
 • Je krijgt een stuk meer energie. Wiet en hasj maken vaak lui en apathisch. Je kunt je zeker
 • in de eerste fase wat hyperactief, ongeremd en druk (zowel lichamelijk als geestelijk) voelen.
 • Je voelt je waarschijnlijk veel gemotiveerder om met je dromen en leven aan de slag te gaan.
 • De kans dat je allerlei emoties gaat voelen is erg groot. Veel blowen vlakt af: je voelt een stuk minder hoogte- én dieptepunten. Zeker in het begin kunnen deze emoties met kracht terugkomen.
 • Een gevoel van controle: een gewoonte waar je van af wilt overwinnen, maakt vaak dat je ook daadwerkelijk onoverwinnelijk voelt. Het gevoel van controle over je leven krijgt een boost.
 • De relaties met vrienden en familie, maar ook met zaken als werk, school, inkomen en hobby’s zullen waarschijnlijk flink verbeteren. Door de extra tijd, energie en motivatie zul je merken dat je van nature meer aandacht aan al deze punten gaat besteden.

Tips stoppen met blowen

Wanneer je met blowen stoppen wilt, zijn er verschillende praktische tips die je op weg kunnen helpen om dit doel te bereiken.

Dit zijn tips om te stoppen met blowen:

 • Stel de ‘waarom’ vast. Bedenk waarom je wilt stoppen met blowen, zet deze reden(en) op papier en gebruik dit later ter motivatie en herinnering op moment dat je met je cannabis probleem worstelt.
 • Accepteer het onvermijdelijke. Wanneer je een geestelijke afhankelijkheid hebt ontwikkeld, zijn lichamelijke afkickverschijnselen bij het stoppen met blowen meestal niet te vermijden. Accepteer deze, anders leidt de angst hiervoor juist tot uitstelgedrag en een verslechtering van de verslaving, volgens A. Budney et al. in Journal of Substance Abuse Treatment.
 • Vermijd verleidingen en triggers na het stoppen. Val niet terug in oude gewoontes en zoek afleiding. Soms is het noodzakelijk om je sociale leven opnieuw te ordenen, met mogelijk een andere vriendenkring. Wanneer mensen in je omgeving wiet roken, leidt dit vaak tot een terugval, volgens J. Buckner et al. in Drug and Alcohol Dependence.
 • Creëer nieuwe gewoontes en patronen. Door regelmatig nieuwe activiteiten te ondernemen, kunnen de hersenen andere gewoontes en patronen aanleren. Denk aan lichamelijke beweging en meditatie, of het vinden van een nieuwe hobby, in plaats van gaan blowen.
 • Zoek anoniem steun. De drempel van het zoeken naar hulp bij een verslaving kan hoog liggen door gevoelens van schaamte en de neiging om het probleem voor de naaste omgeving verborgen te houden. Online zijn er verschillende hulpprogramma’s te vinden die je toch bij kunnen staan in het herstelproces.
 • Wapen jezelf tegen ‘cravings’. De drang om weer te blowen kan zeker aan het begin groot zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om cravings te lijf te gaan.
 • Vind een ervaringsdeskundige. Als onderdeel van het 12 stappen programma, dat in de verslavingszorg veel gebruikt wordt, is een buddy of sponsor zeer belangrijk om te stoppen met blowen. Deze ervaringsdeskundige kan jou begeleiden en ondersteunen tijdens het afkickproces.
 • Kies voor professionele zorg in een afkickkliniek. Relatief weinig cannabisgebruikers kiezen nog voor een behandeling in een afkickkliniek om te stoppen met blowen. Volgens P. Gates et al. in Drug and Alcohol Review ligt dit onder meer aan het feit dat er het onterechte idee bestaat dat een specialistische behandeling niet noodzakelijk is en door het stigma dat bestaat over een afkickkliniek. Opname in een kliniek is echter in veel gevallen aan te raden, zeker wanneer eerdere pogingen om op eigen houtje af te kicken faalden.

Herstel na stoppen met blowen

Stoppen met blowen vereist meestal een herstelperiode, waarbij je lichamelijk en geestelijk moet herstellen van het cannabis gebruik en de ontwenningsverschijnselen die daarbij horen. De duur van deze herstelperiode verschilt per individu. Veel mensen ervaren pas na zo’n 3 à 4 weken daadwerkelijk positieve gevolgen van het stoppen. Maar jongeren en jongvolwassenen kunnen al na twee weken een significant cognitief herstel ervaren, volgens A. L. Wallace et al. in Journal of the International Neuropsychological Society.


Wat zijn de afkickverschijnselen van blowen?

Iemand die volledig stopt met blowen of significant minder blowt dan voorheen, kan verschillende afkickverschijnselen ervaren. Deze hebben voornamelijk betrekking op de hersenen, hoewel er ook fysieke ongemakken en pijnen kunnen zijn. Volgens een meta-studie uit 2020 in JAMA Network Open krijgt 47% van alle cannabisgebruikers die willen stoppen met blowen last van dergelijke ontwenningsverschijnselen.

Mogelijke afkickverschijnselen bij het stoppen met blowen zijn:

 • Slapeloosheiden vermoeidheid
 • Intense, levendige dromen
 • Zweten en voortdurend trillen
 • Geïrriteerdheid en onverklaarbare woede richting de omgeving
 • Hoofdpijn
 • Depressieve klachten
 • Misselijkheid en verminderde eetlust
 • Rusteloosheid
 • Heftige angst
 • Verwardheid en hallucinaties

Lees hier meer over de afkickverschijnselen van wiet


Veelgestelde vragen over stoppen met blowen

Krijg je slaapproblemen na stoppen met blowen?

Bij het stoppen met blowen is slecht slapen een veelgehoord afkickverschijnsel onder gebruikers. Je kunt tijdens de periode van afkicken slecht slapen, regelmatig gedurende de nacht wakker worden en intense dromen en nachtmerries krijgen. Het slaapritme kan soms wel maandenlang verstoord blijven na het stoppen met blowen.

Verandert stoppen met blowen je uiterlijk?

In de eerste periode na het stoppen met blowen kan je mogelijk enkele uiterlijke veranderingen ervaren, zoals een toename van pukkels in het gezicht. Op de lange duur zullen deze echter weggaan, en zal je gezicht een meer gezonde kleur en frisse uitstraling krijgen. Ook heeft het stoppen van wiet roken een positief effect op de gezondheid van je haar.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00