Alcoholabusus

Alcoholabusus problematisch alcoholgebruik

Wat is alcoholabusus?

Alcoholabusus is een ander woord voor alcoholmisbruik. Maar hoe zit dat precies? Ben je een alcoholist als je alcohol misbruikt? En wat is precies misbruik? Er worden veel termen gebruikt om problematisch drinken aan te duiden. Dit kan voor verwarring zorgen.

Alcoholabusus of alcoholmisbruik betekent dat je zo vaak en zo veel drinkt dat je schadelijke effecten van je alcoholgebruik ondervindt. Dit kunnen lichamelijk of geestelijke effecten zijn, maar ook financiële, werkgerelateerde of sociale problemen.

LEES OOK: Alcoholgebruik in Nederland

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Zat 11:00 - 19:00

Alcoholabusus betekent niet direct dat je alcoholist bent. Een alcoholist is iemand die al zo lang alcohol misbruikt heeft dat hij of zij niet meer zonder drank kan (ook al wil diegene eigenlijk niet drinken). Alcoholisme betekent dus dat er sprake is van een alcoholverslaving. Hoe weet je of je verslaafd bent? Dat vind je verderop deze pagina.

Alcoholabusus het gevaar van alcoholisme

Meer de verdieping in? Lees ook: Tips om te stoppen met drinken

Wat is het verschil tussen problematisch drankgebruik en alcoholmisbruik?

Er zijn verschillende niveau’s van problematisch drankgebruik. Het is een misverstand dat je elke dag moet drinken om een zware of overmatige drinker te zijn: ook wanneer je eens per week een flinke hoeveelheid alcohol drinkt, is er al sprake van problematisch drankgebruik.

 • - Je bent al een zware drinker wanneer je minstens 1 keer per week meer dan 6 standaardglazen alcohol drinkt.

 • - Drink je elke dag meer dan 2 glazen als man, of meer dan 1 glas als vrouw, dan ben je een overmatige drinker.

 • - Wanneer je als overmatige drinker daarnaast ook minimaal eens per week, meer dan 7 glazen drinkt als man, of meer dan 4 glazen als vrouw, dan is er sprake van excessief drinken.


Problematisch drankgebruik betekent niet direct dat je alcohol misbruikt, maar het risico dat je vanuit langdurig teveel drinken snel te maken kunt krijgen met alcoholabusus is wel erg groot. Er zijn mensen die zwaar, overmatig of zelfs excessief drinken, maar geen negatieve effecten in hun leven ervaren als gevolg van hun drankgebruik.

Om te bepalen of jouw drankgebruik gevaarlijk vormen heeft aangenomen en als alcoholabusus gezien kan worden, is het erg belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn: zijn er negatieve gevolgen van jouw drankgebruik? Maak je problemen niet minder erg dan ze daadwerkelijk zijn. Hoe eerder je alcoholabusus herkent én erkent, hoe beter en makkelijker je hier mee om kunt leren gaan.

Waar ligt de grens tussen een gewoonte, een stoornis in het gebruik van drank en een serieuze verslaving? Een verslaving kan het beste omschreven worden als ‘het onvrijwillig blijven voortzetten van dwangmatig gedrag, ondanks het feit dat dit gedrag negatieve consequenties heeft’. Best lastig, wat betekent dit nou eigenlijk?

Beoordeel van de volgende punten of ze op jou van toepassing zijn:

 • Je drinkt vaker en/of meer dan je van plan was.
 • Je probeert te stoppen of te minderen met je drankgebruik, maar het lukt je niet dit vol te houden.
 • Je voelt een sterk verlangen om te drinken. Zo sterk dat je er niets tegen kunt doen.
 • Je bent veel tijd kwijt aan drinken en onder invloed zijn.
 • Je presteert minder goed op school of op je werk, of je thuissituatie verslechterd.
 • Je blijft drinken, ondanks dat dit je sociale contacten en/of relaties beschadigd.
 • Je bent minder gemotiveerd, energiek en je verwaarloosd je hobby’s, contacten of werk.
 • Je blijft drinken, ook al kom je hierdoor in de problemen of gevaarlijke situaties.
 • Je blijft drinken, ondanks dat je weet dat dit fysieke of psychische problemen erger maakt.
 • Na verloop van tijd moet je steeds meer alcohol drinken om hetzelfde effect te bereiken.
 • Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met drinken.

Herken je je in twee of drie van deze punten? Dan is er sprake van een milde verslaving. Dit betekent niet dat er geen probleem is: een milde verslaving is óók een verslaving. Juist nu is het een goed idee om hulp te zoeken en het probleem aan te pakken. Een verslaving wordt vrijwel altijd langzaam maar zeker, steeds ernstiger. Hoe eerder je er bij bent, hoe makkelijker de verslaving te behandelen is.

Wanneer je aan vier of vijf punten voldoet, dan heb je last van een serieuze verslaving. Zijn zes of meer van deze punten op jou van toepassing, dan hebben we het over ernstige verslaving. In beide gevallen is het een goed idee om professionele hulp in te schakelen. De kans dat je in deze fase je verslaving nog zelfstandig onder controle krijgt, is erg klein.

Hoe krijg ik controle over mijn alcohol gebruik?

Valt jouw drankgebruik in één van de problematische categorieën en heeft drinken negatieve consequenties in jouw leven? Dan is je drankgebruik reden tot zorg en loop je het risico op het ontwikkelen van een (serieuze) alcoholverslaving.

Er is hulp beschikbaar. Een groot deel van de mensen met alcoholabusus kan goed geholpen worden voordat er een verslaving ontstaat. Professionele hulp is verreweg je grootste kans op het terugkrijgen van de controle over je drankgebruik én je leven.

Waar vind ik professionele hulp?

Neem contact op met je huisarts. Hoe eerder je hulp accepteert en zoekt, hoe groter de kans op een succesvol herstel. Er zijn in Nederland verschillende verslavingszorg-instellingen die zeer ervaren zijn in het behandelen van alcoholabusus en alcoholverslavingen. Ook zijn er mogelijkheden om vanuit je thuissituatie de controle terug te krijgen, via telefoon en internet. Groepssessies, persoonlijke gedragstherapie en gesprekken met een psycholoog behoren ook tot de mogelijkheden.

Bespreek met je huisarts welke optie het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie. Heb je direct professionele hulp nodig? Gebruik dan de chat-functie op deze pagina, of klik bovenaan deze pagina op de knop ‘Locatie vinden’ om professionele zorg in jouw regio te vinden.