Depressie kliniek

Depressie kliniek: Alles wat je moet weten over een opname

Heb je last van depressieve klachten, of zelfs van een zware depressie? Heb je al van alles geprobeerd om beter te worden, maar kom je niet verder?

Als je door je klachten moeite hebt om van je leven te genieten en het je dagelijks functioneren belemmert, dan kan een kliniek opname een oplossing zijn.


Wat is een depressie?

We hebben allemaal wel eens wat mindere periodes, waarin we last hebben van negatieve denkpatronen of ons neerslachtig voelen. Meestal gaan die gevoelens vanzelf weer over.

Echter, als je langer dan twee weken last houdt van stemmingsklachten, dan kan je een depressieve stoornis hebben ontwikkeld. Een depressie is geen pretje; de wereld lijkt zwart, alles is somber en je voelt geen geluk. Dit heeft te maken met een disbalans in je hersenen, van onder andere het serotonine gehalte.

Er zijn allerlei vormen van depressie en het kan iedereen overkomen. Als je ouders het hebben, heb jij er meer kans op. Depressie kun je een keer krijgen, maar kan ook om de paar jaar terugkomen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Hoe ziet een behandeling in een depressie kliniek eruit?

Verslaafden hebben vaak een onderliggende problematiek, waaronder depressie. In Nederlandse verslavingsklinieken wordt er echter alleen aan de verslaving gewerkt, en niet aan die onderliggende problematiek. Daar wordt pas aandacht aan besteedt wanneer de persoon weer clean is.

Als jij ‘alleen’ last hebt van een depressie – en je dus niet verslaafd bent aan een middel – dan kun je niet terecht in een verslavingskliniek. Daar hoor je bovendien ook niet thuis.

Maar waar kun je dan wel eventueel terecht? Er zijn diverse instanties met een holistische of spirituele aanpak die hierop inspringen. Hieronder vallen therapieën als acupunctuur en klankschaal therapie. Dit soort praktijken zijn helaas niet altijd effectief.

CGT, mindfulness en medicatie

Een betere oplossing is vaak een behandeling in een speciale kliniek die cognitieve gedragstherapie (CGT) aanbiedt, mindfulness (yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen) en waar geleerde klinisch psychologen werken die experts zijn op het gebied van jouw problematiek. In deze klinieken kunnen cliënten dan terecht voor een-op-een therapie en een op maat gemaakt behandelplan. Dit soort klinieken vind je voornamelijk in het buitenland, en worden niet door de Nederlandse zorgverzekeraar vergoed.

Depressie wordt daarnaast behandeld met SSRI (selective serotonin reuptake inhibitors) medicatie. Idealiter bestaat het behandeltraject uit en combinatie van medicatie en cognitieve gedragstherapie. Bij CGT helpt de therapeut je om de triggers te herkennen wanneer je weer richting een depressie gaat. Je gaat dan samen kijken naar de onderliggende oorzaken. Verder leer je om een gezonde leefstijl, regelmaat en structuur te ontwikkelen, zodat je zo min mogelijk kans hebt op terugval in depressie. Er kunnen eventueel ook nog andere behandelingen zijn ter aanvulling.

Wanneer wordt therapie vergoed?

Als je met je klachten naar de huisarts gaat en je komt vervolgens bij een psycholoog terecht, dan wordt dat wel vergoed. Het probleem is alleen de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg.

Een andere optie is een behandeling in de vrije sector psychologie. Hierbij moet je de behandeling zelf vooruit te betalen en krijgt hij of zij dit later terug van de verzekeraar. In deze vrije sector werken over het algemeen wat oudere mensen met veel ervaring, die vaak al bij psychologische instanties van de overheid hebben gewerkt en uiteindelijk een eigen praktijk zijn begonnen. Daar kun je vaak wat sneller terecht.


Depressie ambulante behandeling

In het geval van een ambulante behandeling, kom je bijvoorbeeld eens per week op gesprek bij je behandelaar in een kliniek. Er is dus geen opname nodig.

Soms hebben mensen een ambulante behandeling nodig na een klinische opname, als nazorg. Een ambulante behandeling kan op locatie worden gegeven, maar kan ook eventueel thuis in je eigen omgeving worden gevolgd.

Lees hier meer over depressie behandeling


Herstellen in een kliniek in het buitenland

Zou je kiezen voor een behandeling in het buitenland, dan kun je bijvoorbeeld goed in Zuid-Afrika terecht. De kosten van opname in dit soort buitenlandse klinieken kan variëren tussen rond de 7000 euro per maand tot wel 25.000 euro, afhankelijk van de luxe en het land.

De hoogte van de bedragen wordt grotendeels bepaald door de overheadkosten. In landen als Thailand en Zuid-Afrika zijn de overheadkosten laag, waardoor ook de opnamekosten lager zijn. In Europa zijn die kosten over het algemeen veel hoger.

Dat bepaalde zorg goedkoper is, betekent overigens niet automatisch dat die zorg van mindere kwaliteit is. Landen als Zuid-Afrika en Thailand staan bekend om hun hoge zorg- en serviceniveau.


Waarom kiezen voor een vrijwillige opname voor je depressie?

Bij een vrijwillige opname maak je zelf de keuze om opgenomen te worden. Je geeft dus je eigen toestemming. Maar er zijn ook mensen die gedwongen opgenomen worden. Bij een gedwongen opname wordt er tegen je wil in deze keuze gemaakt. Bij opname in een GGZ instelling of psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis (PAAZ) is het meestal een vrijwillige keuze.

Omdat een zware depressie veel invloed kan hebben op je leven, kan een vrijwillige kliniek opname vaak je er weer bovenop helpen.


Wat zijn de voordelen van een opname voor je depressie?

Als jij je wil laten opnemen voor de behandeling van depressieve klachten, maak jij een belangrijke stap richting herstel. Vooral als therapie in je thuissituatie geen uitkomt biedt, kan een opname de beste oplossing bieden.

Je neemt dan even afstand van je dagelijkse leven, en ga je via een intensieve behandeling van ongeveer 6 weken aan de slag met je problematiek. Daarna dien je eventueel nog een ambulant programma te volgen.

Je kunt je volledig op je herstel focussen, en de hulpverleners en behandelaren in de kliniek zullen je alle tools geven om weer beter te worden.

Verder wordt er met je naar eventuele medicatie gekeken, wordt er aandacht besteed aan je dagindeling en kun je ook deelnemen aan groepsactiviteiten. Het doel is om je zo snel mogelijk weer een rol in de maatschappij te geven.


Veelgestelde vragen over een depressie kliniek

Hoe lang duurt opname depressie?

Een behandeling opname depressie kan in totaal wel 14-16 weken duren, of zelfs nog langer.

Hoe werkt een vrijwillige opname?

Bij een vrijwillige opname maak je zelf, vrijwillig de keuze om opgenomen te worden en je te laten behandelen.

Wat is het beste medicijn tegen depressie?

De beste medicatie tegen depressie valt onder de groep SSRI’s. Er zijn wel 50 verschillende soorten SSRI’s, dus moet je uitvinden welke aanslaat en welke dosis voor jou werkt. Het duurt zo’n 4 tot 6 weken voordat een dergelijke medicatie aanslaat, en het is altijd een beetje puzzelwerk.

bel Bel ons voor advies