Alcohol huiduitslag

Alcohol huiduitslag: Uitleg en tips

Alcohol kan bij veel mensen huiduitslag veroorzaken en verergeren. Sommige mensen zijn namelijk allergisch voor alcohol of hebben een intolerantie voor sommige ingrediënten in een drank. Ook kan de werking van alcohol zelf bijdragen aan verschillende huidproblemen zoals rosacea, blijkt uit een studie door Amerikaanse dermatologen uit 2015. Op deze pagina leggen we uit wat alcohol precies met de huid doet en hoe je huidproblemen door alcohol kunt herkennen en voorkomen.


Wat is huiduitslag?

Huiduitslag is een brede term voor alle plotselinge afwijkingen aan de huid. Meestal zijn deze het gevolg van een trigger voor het immuunsysteem, zoals allergieën. De afwijkingen omvatten onder meer roodheid, jeuk, zwellingen en soms blaarvorming. Voorbeelden van huiduitslag zijn rosacea, eczeem, netelroos en acné. Veel mensen hebben weleens last van dergelijke huidproblemen. Meestal gaan deze vanzelf over. Bij aanhoudende huiduitslag of ernstige huidziekten is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.


Wat zijn de oorzaken van huiduitslag?

De oorzaken van huiduitslag zijn vooral allergische reacties, infecties en auto-immuunziekten. Bij huidproblemen is het echter lastig om een precieze oorzaak aan te wijzen, volgens een studie uit 2010 in American Family Physician. Vaak is namelijk sprake van een combinatie van factoren. Een arts zal meestal alleen bij ernstige en/of chronische huidproblemen een poging doen om de precieze oorzaak te achterhalen.

Mogelijke oorzaken van huiduitslag zijn:

  • Allergische reacties, zoals op voedsel, medicijnen en insectenbeten
  • Infecties
  • Auto-immuunziekten, zoals psoriasis
  • Een chronische ontstekingsziekte, zoals eczeem
  • Warmte-uitslag en blootstelling aan de zon
  • Emotionele stress

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Kun je huiduitslag krijgen van alcohol?

Ja, je kunt huiduitslag krijgen van alcohol. Huiduitslag kan door alcohol op verschillende manieren worden veroorzaakt. Vaak is er sprake van een allergische reactie op bepaalde ingrediënten in een alcoholisch drankje. Soms hebben mensen een intolerantie voor alcohol zelf. Ook kan overmatig alcoholgebruik bijdragen aan het ontstaan van huidproblemen of deze verergeren.

Wat doet alcohol met je huid?

Alcohol heeft verschillende directe en indirecte effecten op de huid. Zo kun je van alcohol een droge huid krijgen, waardoor schilfers ontstaan en rimpels meer opvallen. Alcohol heeft als diureticum namelijk een dehydraterend effect op het lichaam. Dit speelt ook een rol in de mogelijke spierpijn na alcohol.

Alcohol leidt bovendien vaak tot roodheid op de huid, zoals een rood gezicht. Dit wordt veroorzaakt doordat het de bloedvaten verwijdt. Soms gaat deze roodheid niet meer weg, zoals bij de huidaandoening rosacea. Wanneer iemand regelmatig te veel alcohol drinkt, draagt dit ook bij aan het proces van huidveroudering. Daarnaast kan overmatig alcoholgebruik ontstekingsreacties veroorzaken die een rol spelen in verschillende huidproblemen, volgens een groep dermatologen in een studie naar alcoholmisbruik in Clinics in Dermatology.


Wat te doen tegen alcohol allergie?

Het beste wat je kunt doen tegen alcohol allergie is stoppen met drinken, volgens een studie uit 2022 in Journal of the American Academy of Dermatology. Zo neem je de bron van de huidproblemen w. Een allergische reactie op alcohol zelf is echter zeldzaam. Huidproblemen na het drinken van alcoholische drankjes zijn vooral het gevolg van een allergie voor bepaalde ingrediënten of aanwezige stoffen. Zo bevatten bier en wijn vaak histamine, de stof die ook betrokken is bij hooikoorts. Probeer daarom vast te stellen waar de huidproblemen precies door worden veroorzaakt, zodat je ze effectief kunt vermijden of beperken.

Tips om huiduitslag door alcohol te voorkomen zijn:

  • Stop met drinken
  • Blijf goed gehydrateerd om een droge huid te vermijden
  • Identificeer en bevestig een mogelijke allergie door een arts te raadplegen (je kunt hiervoor een dagboek bijhouden waarin je symptomen noteert nadat je iets drinkt)
  • Gebruik antihistaminica om allergische symptomen te beperken of voorkomen

Stoppen met alcohol

Stoppen met alcohol wordt aanbevolen wanneer je een intolerantie hebt voor alcohol of allergisch bent voor een van de bestanddelen. Voor sommige mensen is zomaar stoppen met drinken echter moeilijk. Je kunt namelijk last krijgen van afkickverschijnselen wanneer je regelmatig veel alcohol drinkt en plotseling stopt. Een alcoholdetox is voor mensen met een afhankelijkheid aan alcohol de meest veilige manier om te stoppen met drinken en heftige ontwenningsverschijnselen te beperken.

Heb jij hulp nodig om te stoppen met alcohol? Of ken je iemand die hulp nodig heeft bij het stoppen met drinken? Bel 020 – 532 0030 voor een persoonlijk consult met een van onze medewerkers over de beste behandelmogelijkheden in jouw situatie.


Veelgestelde vragen

Waarom is alcohol slecht voor de huid?

Alcohol is slecht voor de huid omdat het vochtafdrijvende effecten heeft die je huid uitdrogen. Ook kan alcohol leiden tot ontstekingen en huidinfecties verergeren.

Hoe snel herstelt je huid na stoppen met alcohol?

Je huid kan al binnen enkele dagen beginnen met herstel na het stoppen met alcohol, doordat de uitdrogende effecten van alcohol dan verdwenen zijn. Herstel van huidveroudering door alcohol is echter een langdurig proces en vaak is er sprake van permanente schade aan je huidweefsel.

Wat is een alcohol allergie?

Een alcohol allergie betekent dat je allergisch bent voor alcohol. Je immuunsysteem wordt dan geactiveerd bij het drinken van alcohol, waardoor je last krijgt van symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid en huidziekten.

Kan alcohol jeuk verergeren?

Ja, alcohol kan jeuk verergeren, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten in alcoholische dranken of alcohol zelf.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00