Netelroos door alcohol

Netelroos door alcohol gebruik

Netelroos is een vervelende huidaandoening die onder meer kan ontstaan als gevolg van alcohol. Bij netelroos door alcohol is iemand allergisch voor de alcohol zelf of voor een van de ingrediënten in een drankje. Alcohol kan naast netelroos ook andere huidproblemen veroorzaken of verergeren, waaronder eczeem en acne. Op deze pagina leggen we uit wat netelroos is en hoe je netelroos door alcoholgebruik kunt stoppen.


Wat is netelroos?

Netelroos is een vorm van huiduitslag die relatief veel voorkomt en verschillende oorzaken kan hebben. Ongeveer 25% van alle Nederlanders krijgt netelroos tijdens zijn/haar leven, volgens het Rijnstate ziekenhuis. Op de huid ontstaan dan in korte tijd rode vlekken en bulten. Deze zorgen voor flinke jeuk. Soms doet de huiduitslag ook pijn of geeft het een branderig gevoel. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf binnen enkele uren of dagen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wat zijn de symptomen van netelroos?

De symptomen van netelroos zijn beperkt tot huidproblemen. Mensen met netelroos kunnen wel last krijgen van aanvullende symptomen die te maken hebben met de specifieke oorzaak zelf. Zo kan een allergische reactie die netelroos veroorzaakt ook leiden tot bijvoorbeeld misselijkheid en hoofdpijn.

De symptomen van netelroos zijn:

  • Jeukende huid
  • Rode bulten of vlekken
  • Pijn of een branderig gevoel op en rondom de gezwollen huid
  • Wisselende locatie van de uitslag
  • Snelle ontwikkeling van de huidproblemen

Wat veroorzaakt netelroos?

Een reactie van het immuunsysteem veroorzaakt netelroos. De oorzaak van deze reactie kan echter flink variëren, volgens een studie uit 2015 in Primary Care. Bij de meeste mensen zijn allergische reacties de boosdoener, zoals een voedselallergie, medicijnallergie of een allergie voor bepaalde insectenbeten. Soms worden de huidproblemen veroorzaakt door bestaande huidinfecties. Het afweersysteem kan in sommige gevallen ook reageren op fysieke prikkels op de huid. Ook emotionele stress kan netelroos leiden.


Kan netelroos door alcohol veroorzaakt worden?

Ja, het is mogelijk dat netelroos door alcohol veroorzaakt wordt. De meeste mensen die na alcoholgebruik last krijgen van netelroos zijn allergisch voor specifieke stoffen in hun alcoholische drankje. Zo kun je een allergische reactie hebben op bepaalde granen die in een biertje zitten. Sommigen hebben een allergie voor alcohol zelf, volgens een Japanse studie uit 2006 in Allergology International. Bier en rode wijn kunnen daarnaast histamine bevatten, de stof die verantwoordelijk is voor hooikoortsklachten. Alcoholgebruik kan door deze aanwezige stoffen tot allergische reacties leiden zoals netelroos.


Wat te doen tegen netelroos?

Antihistaminica zijn de beste optie tegen netelroos, volgens internist-immunoloog David Lang in New England Journal of Medicine. Ze helpen om de huidproblemen effectief te verminderen. Meestal verdwijnt de netelroos dan binnen één à twee weken. Raadpleeg altijd een arts wanneer de netelroos langer aanhoudt. Deze zal dan de specifieke oorzaak proberen te identificeren. Zo kun je worden getest op welke IgE-antistoffen in het lichaam aanwezig zijn, om te bepalen waar je allergisch voor bent.


Stoppen met alcohol

Met alcohol stoppen kan noodzakelijk zijn om allergische reacties zoals netelroos en andere huidziekten te vermijden. Cold turkey stoppen met alcohol is voor sommige mensen echter lastig. Vooral overmatige drinkers kunnen last krijgen van alcoholontwenning. Deze afkickverschijnselen worden vooral veroorzaakt door het effect dat alcohol heeft op het zenuwstelsel en de hersenen. Soms zijn ze zelfs levensbedreigend, zoals een delirium tremens.

Wil jij stoppen met alcohol en heb je hulp nodig? Of wil je iemand in je omgeving helpen die te veel drinkt en niet zelf kan stoppen? Bel 020 – 532 0030 voor een anoniem consult met een van onze medewerkers over de beste behandelmogelijkheden in jouw situatie.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00