Alcohol allergie

Alcohol allergie: Begrijpen, herkennen en vermijden

Een alcohol allergie is een zeldzame aandoening die vaak wordt verward met andere aandoeningen, waaronder intolerantie voor alcohol. Bij een allergische reactie is er bovendien meestal sprake van een voedselallergie voor bepaalde ingrediënten in je drankje, en niet voor een allergie voor de alcohol zelf. Op deze pagina vind je uitleg over wat een alcoholallergie precies is en aan welke symptomen je deze kunt herkennen. Ook geven we tips over wat je tegen alcoholallergie kunt doen.


Wat is alcohol allergie?

Een alcohol allergie is een aandoening waarbij het immuunsysteem een acute allergische reactie heeft op alcohol. Dit kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, hartkloppingen en zelfs anafylaxie. Een alcoholallergie komt relatief weinig voor, volgens een studie uit 2004 in Addiction Biology. Vaak wordt het verward met een niet-allergische voedselovergevoeligheid, ook wel bekend als alcohol intolerantie. Hierbij kan het lichaam de alcohol niet (goed) afbreken doordat je bepaalde enzymen mist. Je krijgt dan na een kleine hoeveelheid alcohol al last van symptomen zoals ademhalingsproblemen, een rood gezicht, hoofdpijn, misselijkheid en een flinke kater. Deze symptomen zijn echter niet acuut zoals allergische reacties.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wat zijn de oorzaken van alcohol allergie?

De oorzaken van alcohol allergie zijn afhankelijk van de precieze aandoening. Wanneer je een zeldzame allergie hebt voor alle vormen van alcohol, reageert het immuunsysteem direct op de alcoholmoleculen. Meestal is er echter sprake van een allergie voor specifieke voedingsmiddelen en ingrediënten die zich in de alcohol bevinden. Zo bevatten bier en wijn vaak histamine, de stof die verantwoordelijk is voor hooikoorts. Ook kan overmatig alcoholgebruik bestaande allergieën verergeren, volgens Franse onderzoekers in Allergie et Immunologie. Het afweersysteem en je lichaam kunnen de alcohol dan steeds slechter verwerken.

Mogelijke oorzaken van alcohol allergie zijn:

 • Allergie voor alcoholmoleculen
 • Allergie voor ingrediënten in een drankje, zoals histamine, tarwe en gluten (vooral bij bier)
 • Extra histamine-afgifte in het lichaam, gestimuleerd door de alcohol
 • Intolerantie voor alcohol, waardoor het lichaam deze minder snel kan af breken

Wat zijn de symptomen van een alcohol allergie?

De symptomen van een alcohol allergie zijn zeer gevarieerd en vaak vergelijkbaar met die van alcoholintolerantie. Zonder medisch onderzoek is het daarom lastig om te bepalen of je een allergie voor alcohol hebt.

Mogelijke symptomen van een alcoholallergie zijn:

 • Huidreacties, waaronder netelroos
 • Problemen met de ademhaling
 • Hoofdpijn en duizeligheid
 • Maagproblemen, zoals buikkrampen, maagzuur en braken
 • Jeukende, rode ogen
 • Anafylaxie (waarbij je last krijgt van een snelle of zwakke polsslag, misselijkheid en zwellingen)

Wat kun je doen tegen alcohol allergie?

Het eerste wat je kunt doen tegen alcohol allergie is stoppen met drinken. Zo vermijd je het ontstaan of verergeren van mogelijke symptomen. Raadpleeg vervolgens een arts om de daadwerkelijke oorzaak van de symptomen te achterhalen. Wanneer een allergie of intolerantie voor alcohol is vastgesteld, zijn er verschillende manieren om te blijven drinken en symptomen te beperken of vermijden.

Nuttige tips bij alcoholallergie zijn:

 • Drink voldoende water om mogelijke allergenen te verdunnen en uitdrogingsverschijnselen te beperken
 • Probeer bekende triggers te vermijden en test eerst kleine hoeveelheden
 • Gebruik verzachtende middelen of corticosteroïden om jeuk en irritatie op de huid te verminderen
 • Gebruik op advies van een arts antihistaminica om de effecten van histamine te blokkeren
 • Raadpleeg een voedingsdeskundige voor gedetailleerd advies

Stoppen met alcohol

Stoppen met alcohol is lastig wanneer je regelmatig veel alcohol drinkt. Je kunt namelijk te maken krijgen met vervelende afkickverschijnselen door alcohol, ook wanneer je geen alcoholist bent. Professionele hulp wordt daarom altijd aangeraden wanneer je besluit te stoppen met het drinken van alcohol, volgens verslavingsdeskundige Martha Sanchez-Craig.

Hulp bij het stoppen met alcohol kan bestaan uit een:

 • Lichamelijke detox: Je zuivert het lichaam van alcohol, vaak door cold turkey te stoppen met alcohol. Medische begeleiding tijdens de alcoholontwenning kan aan huis worden geboden (ambulante zorg) of plaatsvinden in een kliniek.
 • Therapie en counseling: Je behandelt de geestelijke afhankelijkheid aan de alcohol en de oorzaak of onderliggende problemen van het problematische alcoholgebruik, bijvoorbeeld via cognitieve gedragstherapie en het 12-stappenprogramma. Een fulltime revalidatieprogramma in een kliniek wordt meestal aangeraden voor de beste kans op herstel én bij ernstige verslavingen.
 • Nazorg en steungroepen: Je volgt een nazorgtraject waarin zelfzorg centraal staat. Vaak neem je ook deel aan steunnetwerken zoals AA om een terugval te voorkomen.

Wil jij stoppen met alcohol en zoek je advies voor een behandeltraject? Of wil je iemand in je omgeving helpen, maar weet je niet waar je aan moet kloppen? Bel anoniem 020 – 532 0030 voor een persoonlijk consult over de beste behandelopties in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over alcohol allergie

Kun je uitslag krijgen van alcohol?

Ja, je kunt uitslag krijgen van alcohol als gevolg van een voedselallergie of omdat je een intolerantie hebt. Wanneer je lichaam niet goed alcohol verwerkt, zorgt dit vaak voor een verwijding van de bloedvaten waarbij roodheid en huiduitslag op kunnen treden.

Kan alcohol jeuk verergeren?

Ja, alcohol kan jeuk verergeren omdat het uitdrogende effecten heeft. Ook kan het drinken van alcohol leiden tot meer jeuk en vormen van huiduitslag wanneer je allergisch bent voor een van de ingrediënten in de drank, zoals druiven, tarwe of gluten.

Kun je ineens allergisch worden voor alcohol?

Ja, je kunt ineens allergisch worden voor alcohol. Allergieën zoals alcoholallergie kunnen zich op elk moment in je leven ontwikkelen, veranderen en soms zelfs verdwijnen.

Kun je alcohol intolerantie testen?

Ja, een voedselintolerantie zoals alcohol intolerantie kun je laten testen. Het proces hiervoor is echter ingewikkeld en veel tests die online worden aangeboden werken niet goed.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00