Coke en sex

Coke en Sex - Effecten en bijwerkingen

Het gebruik van cocaïne kan het seksuele verlangen laten toenemen en de seksuele beleving intenser maken, volgens C. Dackis et al. in Journal of Substance Abuse Treatment,door de effecten van de drugs op het lichaam en de hersenen. Zo verhoogt cocaïne de niveaus van neurotransmitters als dopamine en serotonine en laat het de hartslag toenemen. Coke kan de seksuele prestaties echter ook negatief beïnvloeden en de combinatie van de twee draagt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee.

Op deze pagina worden alle aspecten van cocaïne en seks besproken. Daarnaast wordt uitgelegd waarom stoppen met coke lastig is, en hoe seks hebben onder invloed van cocaïne bij kan dragen aan het verslavingspotentieel van de drugs.


Hoe beïnvloedt coke het lichaam en de geest?

Coke beïnvloedt het lichaam en de geest door onder meer de aanmaak van dopamine te bevorderen en de hartslag te verhogen. Cocaïne stimuleert het beloningssysteem in de hersenen, volgens een studie uit 2012 in Current Medicinal Chemistry, door de niveaus van verschillende neurotransmitters zoals dopamine en serotonine tijdelijk te verhogen. Tijdens deze “high” ervaart een gebruiker sterke gevoelens van genot en beloning en voelt iemand zich zelfverzekerder en energieker.

Cocaïne veroorzaakt ook een snelle toename van de hartslag en soms een verhoogde bloeddruk, volgens J. Muir et al. in European Journal of Pharmacology. Daarnaast kan de drug de bloedvaten vernauwen, waardoor bepaalde organen tijdelijk minder bloed ontvangen. Bij een hoge dosis leidt inname ook vaak tot een hogere lichaamstemperatuur.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Hoe beïnvloedt coke de seksuele prestaties en verlangen?

Coke beïnvloedt de seksuele prestaties en verlangen door de stemming en het bewustzijn te veranderen en door de effecten op onder meer de bloedsomloop. Volgens een studie uit 2017 in Psychopharmacology neemt het seksuele verlangen toe als gevolg van cocaïnegebruik, voor zowel mannen als vrouwen. Naast meer zin in seks, leidt cocaïne ook tot verminderde remmingen. Een gebruiker voelt zich zelfverzekerder en vrijer, waardoor iemand meer openstaat voor seksuele handelingen en ervaringen.

Cocaïne kan ook negatieve effecten hebben op de seksuele beleving en prestaties. Door vernauwde bloedvaten, kan een erectie moeilijker te bereiken zijn en/of korter aanhouden. Ook is het vaak lastiger om een orgasme te krijgen of wordt deze vertraagd. Ten slotte leidt het gebruik van cocaïne vaak tot risicovol gedrag, volgens E. Benotsch et al. in Addictive Behaviors, waardoor de kans op soa’s en ongewenste zwangerschap toeneemt.


Wat zijn de gezondheidsrisico’s van het combineren van coke en sex?

De gezondheidsrisico’s van het combineren van coke en sex zijn aanzienlijk, van cardiovasculaire problemen tot psychische risico’s en het oplopen van soa’s. Seks hebben onder invloed van cocaïne kan leiden tot hartritmestoornissen en hartaanvallen, volgens een studie uit 2010 in het vooraanstaande Circulation. De cardiovasculaire effecten van cocaïne, waaronder een verhoogde hartslag en bloeddruk, worden namelijk versterkt door de fysieke stress en belasting van seks.

Er zijn ook verschillende psychische risico’s verbonden aan de combinatie van cocaïne en seks, zoals verslaving. Het hoge verslavingspotentieel van de drug wordt dan verbonden aan een activiteit waar veel dopamine en serotonine bij vrijkomt, waardoor het verlangen naar cocaïne verder toeneemt. De impulsieve en risicovolle beslissingen met betrekking tot seks onder invloed van cocaïne kunnen daarnaast bijdragen aan het ontwikkelen van psychische problemen zoals depressie en angststoornissen, zeker bij langdurig gebruik.

Uit verschillende studies blijkt ten slotte dat het gebruik van cocaïne de kans op overdracht van soa’s doet toenemen, zoals R. Rolfs et al. in American Journal of Public Health. Wanneer iemand cocaïne gebruikt en zin krijgt in seks, heeft iemand namelijk vaker onbeschermde seks.


Stoppen met coke

Stoppen met coke is lastig, omdat iemand in korte tijd een coke verslaving kan ontwikkelen. Bij eenmalig gebruik wordt al tolerantie opgebouwd tegen de effecten ervan, volgens J.J. Ambre et al. in Clinical Pharmacology and Therapeutics. Door de effecten die cocaïne op de hersenen en het beloningssysteem heeft, wil iemand de drugs steeds maar blijven gebruiken.

Wanneer je een afhankelijkheid hebt ontwikkeld aan de effecten van de drugs, leidt het stoppen met coke ook tot heftige afkickverschijnselen van coke zoals stemmingswisselingen, angststoornissen en depressie. Bij een ernstige verslaving kunnen deze afkickverschijnselen weken of zelfs maanden aanhouden. Ook kan het plotseling stoppen van cocaïne na langdurig gebruik leiden tot gezondheidscomplicaties, zoals hartritmestoornissen.

Om deze redenen is het verstandig om voor een cocaïneverslaving professionele hulp te zoeken. Zo kan een verslaving veilig en succesvol worden afgebouwd en overwonnen. Bel 020 – 532 0030 voor een telefonisch consult over de beschikbare opties voor behandeling in jouw situatie.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00