Hoelang blijft thc in je bloed

Hoelang blijft thc in je bloed?

THC blijft gemiddeld 2-7 dagen in je bloed, maar de precieze duur is onder meer afhankelijk van hoe vaak je THC inneemt en je metabolisme. Volgens een studie uit 2013 in Clinical Chemistry kan THC langer aantoonbaar zijn bij chronisch zware gebruikers, tot wel één maand lang. Over het algemeen is THC echter vooral lang in urine aantoonbaar in plaats van in de bloedbaan, waar het relatief snel wordt verwerkt.


Wat is THC?

THC is een van de belangrijkste bestanddelen in cannabis en is grotendeels verantwoordelijk voor de psychoactieve effecten van de drug. THC, wat staat voor tetrahydrocannabinol, is een stof die zich aan bepaalde eiwitten in de hersenen en het centrale zenuwstelsel bindt. Deze cannabinoïdereceptoren activeren vervolgens verschillende reacties in denken, gevoelens, perceptie en bewustzijn.


Hoe verwerkt het lichaam THC?

Het lichaam verwerkt THC in vier fases: absorptie, distributie, metabolisme en eliminatie. Na inname van THC wordt het opgenomen en geabsorbeerd in de bloedbaan. Hierna wordt het door de bloedsomloop gedistribueerd over de rest van het lichaam, waaronder de hersenen en het zenuwstelsel, en tijdelijk opgenomen in het vetweefsel. Het metabolische proces, waarbij THC wordt afgebroken in metabolieten, vindt voornamelijk plaats in de lever. De gemetaboliseerde THC wordt uiteindelijk afgescheiden en geëlimineerd uit het lichaam via de urine en ontlasting.


Wat zijn factoren die de duur van THC in het bloed beïnvloeden?

Factoren die de duur van THC in het bloed beïnvloeden zijn onder meer de dosering, hoe regelmatig THC wordt gebruikt en individuele verschillen. Het distributieproces naar andere organen vindt meestal snel plaats, maar volgens E. Karschner et al. in Journal of Analytical Toxicology keert THC in een later stadium vanuit vooral het vetweefsel terug naar de bloedbaan om naar de lever te worden gestuurd.

Mogelijke factoren die de duur van THC in het bloed beïnvloeden zijn:

  • Hoe vaak iemand cannabis gebruikt en de hoogte van dosering
  • De wijze van inname (absorptie is bijvoorbeeld sneller bij roken vergeleken met het eten van cannabisproducten)
  • Of iemand een snel of langzaam metabolisme heeft
  • Lichaamsvetpercentage (THC hoopt zich op in lichaamsvet)
  • Aanwezigheid van andere drugs, geneesmiddelen of stoffen
  • Of het lichaam goed gehydrateerd is (bij uitdroging kan het eliminatieproces worden vertraagd)

Hoe lang blijft THC in je bloed?

THC blijft maximaal enkele dagen tot een week in je bloed zitten voor de meeste gebruikers. De precieze duur is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder of iemand een beetje cannabis rookt of meerdere jaren vrijwel dagelijks hasj of wiet gebruikt. Bij chronisch zware gebruikers kan THC in het bloed aantoonbaar zijn voor meerdere weken, en soms zelfs langer dan een maand.


Hoelang blijft wiet in je bloed?

Wiet blijft maximaal enkele dagen in je bloed voor veel gebruikers. De extra componenten van wiet, buiten het voornaamste bestanddeel THC, worden volgens R. Block et al. in Pharmacology, Biochemistry and Behavior meestal binnen 12 uur al verwerkt. Hoelang wiet in het bloed blijft, is daarom vooral afhankelijk van hoe snel de THC wordt verwerkt.


Hoelang blijft wiet in je urine?

Wiet blijft gemiddeld 1 tot 2 weken in je urine aantoonbaar, maar de precieze duur varieert sterk en is afhankelijk van de frequentie van gebruik. Voor iemand die dagelijks meerdere keren wiet gebruikt, kan wiet veel langer in de urine aantoonbaar zijn. Een case studie uit 2009 in Journal of Analytical Toxicology liet bijvoorbeeld zien dat in sommige extreme gevallen wiet in de urine kan blijven tot 3 maanden na gebruik.


Stoppen met wiet

Wiet kan bij regelmatig gebruik leiden tot een geestelijke verslaving en soms ook een lichamelijke afhankelijkheid, waardoor zomaar stoppen moeilijk is. Bij een poging om te stoppen met wiet, ervaart iemand dan verschillende afkickverschijnselen en intense cravings die weken en soms maandenlang kunnen aanhouden.

Om veilig en succesvol af te kicken van een verslaving aan wiet, is het daarom verstandig professionele hulp te zoeken. Een detox onder medisch toezicht voorkomt mogelijke gezondheidscomplicaties en biedt vaak psychische ondersteuning. Bel 020 – 532 0030 voor een telefonisch consult over beschikbare behandelopties die aansluiten bij jouw situatie en behoeftes.

bel Bel ons voor advies