Hulp voor kind, partner of familielid

Om een familielid gebukt te zien aan een verslaving doet veel pijn. Schakel hulp in om de machteloosheid te doorbreken.

Hulp voor mijn kind, partner of familielid

Een verslaving brengt niet alleen ellende voor de verslaafde met zich mee, maar zeer zeker ook voor direct betrokkenen als de partner, ouders of kinderen. Veel verslaafden proberen de problemen voor zichzelf te houden. Hierdoor kan het gebeuren dat je in het begin helemaal niets merkt. Toch krijg je op den duur het idee dat er iets mis is. Bijv. zijn of haar gezondheid gaat zichtbaar achteruit of er zijn schulden ontstaan. Mogelijk is uw kind of partner verslaafd?

Wil je - in plaats van een familielid - een collega of een vriend helpen? Lees dan hier verder.

Eénmalig experimenteren met bijvoorbeeld drugs, alcohol of gokken komt vaak voort uit nieuwsgierigheid. Alhoewel niet altijd verstandig, nieuwsgierigheid naar iets wat niet mag, hoort een beetje bij het opgroeien.

Zolang het bij een éénmalige gebeurtenis blijft moet je hier niet teveel een oordeel over vellen. Dit kan juist een verslaving in de hand werken.

Er is pas sprake van een verslaving als het familielid afhankelijk is geworden. Dit kan geestelijke afhankelijkheid, maar ook lichamelijke afhankelijkheid zijn. Deze afhankelijkheid kan zorgen voor gezondheidsproblemen, psychische problemen, problemen in de sociale omgang, financiële problemen en veel meer.

Als jij je familielid in een neerwaartse spiraal terecht ziet komen is het goed mogelijk dat er sprake is van een verslaving.

Lees meer over behandelmethodes om een verslaving te tacklen.

De hele familie lijdt onder de verslaving van één van de gezinsleden. De rol van de familie is dan ook erg belangrijk op weg naar herstel. Onbewust doen veel mensen precies het tegenovergestelde van wat eigenlijk zou moeten.

Heeft je kind of partner schulden? Dan kan de familie dit helpen af te lossen. Is er sprake van dagenlange slapeloosheid en somberheid na het gebruik van  GHB? De partner kan het werk van de verslaafde bellen voor een ziekmelding. Een schuldgevoel en gevoelens van schaamte kunnen ervoor zorgen dat je mee blijft gaan in dit gedrag.
De verslaafde bepaalt op deze manier het leven van de gehele familie.

Het verslaafde familielid heeft een behandeling nodig om af te kicken, maar hier is zeker ook een rol weggelegd voor de familie. Zo leer je hoe je om moet gaan met het verslaafde familielid, zowel nu als in de toekomst.

Lees meer over de omgang met een verslaafde.

Uitgelicht

Peggy-Sue bemiddeling AKW

Niet altijd een verslaving!

Bij met name kinderen is het soms lastig vast te stellen of het gaat om een verslaving. In de pubertijd experimenteren veel kinderen op allerlei vlakken. Ze komen in aanraking met alcohol of cannabis en kunnen, vaak uit nieuwsgierigheid, hiermee experimenteren. Dit wil echter niet zeggen dat ze verslaafd zijn.

Pas bij afhankelijkheid is er sprake van een verslaving. Hetzelfde geldt voor gamen en internetten. Veelvuldig gamen en uren achter de computer zitten hoort een beetje bij de jongste generatie. Zolang de schoolprestaties of sociale contacten er niet onder gaan lijden is er geen reden tot zorgen.

Ik wil het zeker weten

Kies hieronder uit een van de verslavingen die je kind, partner of familielid mogelijk heeft. Klik de link en lees meer over de verslaving zelf. Je kunt dan nog beter de inschatting maken of jouw kind of familielid aan alle criteria van deze verslaving voldoet.

Hoe kan mijn verslaafde familielid helpen?

Stel voor om samen hulp te zoeken voor de verslavingsproblemen. Begrip tonen is goed, maar stel wel duidelijk je grenzen. Zorg ervoor dat je niet continue verwijten maakt naar het verslaafde familielid.


Uit je zorgen, maar maak niet voortdurend verwijten.

Continue beschuldigingen uiten werkt een verslaving verder in de hand. Wees duidelijk wat je verwacht van het verslaafde familielid. Neem afstand op het moment dat het teveel wordt of als het familielid niet mee wilt werken. Het is niet de bedoeling dat jij ook in een neerwaartse spiraal beland.

Werk samen toe naar de professionele hulpverlening. Heb je vragen over de omgang? Bel verslavingsklinieken of hulplijnen voor tips. Zij staan je graag te woord.

Ook tijdens de behandeling is er een rol weggelegd voor de familie. Werk gezamenlijk toe naar een leven zonder verslaving en om een begin te maken aan het herstel van de onderlinge familiebanden.


Een Professionele Interventionist inschakelen

Ziet jouw naaste zelf de ernst van het probleem niet en wil hij of zij niet afkicken en een behandeling aangaan, dan behoort een professionele interventie tot de mogelijkheden.

Afkicken gaat gepaard met fysieke en emotionele ontwenningsverschijnselen en kan enorm zwaar zijn. Daarom is het vaak erg moeilijk om iemand die verslaafd is aan te zetten om af te kicken. In dit geval is het raadzaam om een interventionist in te schakelen.

Vaak is een interventionist naast een professional ook een ervaringsdeskundige, die voor elkaar kan krijgen wat een naaste vaak moeilijk lukt, namelijk jouw naaste de ernst van de verslaving laten inzien en tot actie bewegen. Hiernaast is de interventionist altijd een opgeleide counselor die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verslaving en herstel.

Om een beeld te krijgen van hoe een interventie in zijn werk gaat, kun je eens een aflevering terugkijken van het RTL4-programma ‘Verslaafd’. Afleveringen zijn te vinden via RTL Gemist.

6 reacties
 • Lia

  2 August 2016 21:44
  01

  Ik heb een zoon die verslaafd is aan blow, drank, en soms coke. Hij wil zelf hulp maar wil niet in Nederland blijven, omdat er hier te veel vrienden zijn die hem die spullen kunnen geven. We zijn al lang bezig om hem te helpen, maar wees het steeds af. Nu is hij sinds 5 maanden vader en wil van alles af. Wat moet ik als moeder doen en wat moet mijn zoon doen.

  • Redactie (Emile)

   3 August 2016 17:46
   02

   Beste Lia,
   Schakel professionele hulp in. Probeer samen met uw zoon naar de huisarts te gaan. Leg de problemen aan de huisarts voor. Je kunt ook een kliniek zelf benaderen. In ons kliniekenoverzicht kunt u een verslavingsinstelling bij u in de buurt vinden. Een aantal van hen bieden ook de mogelijkheid om in het buitenland een behandeling te ondergaan. Succes!

 • K.

  21 May 2017 11:58
  03

  Beste,

  Ik heb een gokverslaafde partner en ik ben opzoek naar hulp voor mezelf. Waar kan ik terecht voor de nodige ondersteuning? Mijn partner wil niet werken aan zichzelf hij heeft deze verslaving al 22 jaar, maar ik wil vooruit.
  Ik kan hulp gebruiken met het maken van de juiste beslissingen voor iedereen.

  Alvast bedankt voor de info!
  Met vriendelijke groeten,
  K.

  • Redactie (Emile)

   23 May 2017 11:37
   04

   Beste Kris, in aanvulling op het bovenstaande artikel denk ik dat deze site u goede informatie kan bieden over wat te doen: https://www.verslaafdaanjou.nl/

 • Jolanda

  21 August 2017 14:12
  05

  Ik heb een volwassen zoon in huis die games speelt. Hij gebruikt wiet, drank en weet niet wat hij ook nog snuift. Hij zit nu ook zonder werk. Ben alleenstaand en kan hem niet meer de baas zijn. Ik ben bang dat hij me wat aan gaat doen. Ik kan het niet meer aanzien.

 • Lott

  1 December 2017 00:46
  06

  Help. Heb me vriend 2 jaar geleden leren kennen en leek normaal te zijn. Na enkele maanden kom je erachter dat hij game- en wietverslaafd is, en in zijn kinderjaren flink verwaarloosd is waardoor hij lijdt aan PTTS. Hij heeft afgelopen weken de stap genomen om naar een afkickkliniek te gaan. Hij zit nu al 4 weken zonder enige contact. Moeilijkste is dat band tussen zijn moeder en mij niet soepel loopt. Waardoor ik weinig tot niks hoor hoe met hem gaat, ondanks zij wel op bezoek mag komen en contact heeft. Het zit me dwars, vandaar dat ik niet weet hoe en wat ik moet doen.. Kan iemand me helpen daarmee?

Doe mee met de discussie en plaats een reactie