Alcohol Detox

Alcohol Detox - Hoe ontgift je voor de Behandeling?

"Ontgift eer gij begint"

Voordat de behandeling voor de alcoholverslaving echt van start kan gaan, is het zaak om het lichaam te ontgiften. Dit wordt ook wel detoxificatie of detoxen genoemd. Hierbij wordt het lichaam ontdaan van alle lichaamsvreemde stoffen, in dit geval de alcohol. Na de detoxbehandeling kan er gestart worden met de verslavingsbehandeling.Uitgelicht

Neemt een verslaving je leven over, sta zorg toe, laat je behandelen.
Neemt een verslaving je leven over, sta zorg toe, laat je behandelen.
Het protocol bij een alcohol detox

Het protocol in de meeste verslavingsklinieken is erop gericht om in één keer helemaal te stoppen met alcohol. Dit gaat niet alleen veel sneller dan het afbouwen van alcohol, maar ook is de kans op een terugval kleiner en zijn de afkickverschijnselen van alcohol sneller weer achter de rug.

In een verslavingskliniek is het alcohol detox protocol erop gericht om onder medische begeleiding te ontgiften. Je wordt continue in de gaten gehouden door gespecialiseerde begeleiders en kunt, indien mogelijk, medicatie krijgen die de ontwenningsverschijnselen onderdrukken.

Welke ontwenningsverschijnselen treden op bij een alcohol detox?

Bij een alcohol verslaving is het lichaam erg afhankelijk geworden van de alcohol. Het plotseling stoppen met het nuttigen van alcohol kan daarom niet alleen erg zwaar zijn voor de verslaafde, maar ook nog eens erg gevaarlijk.

Plotseling laat je een gewoonte los. Een gewoonte die soms al vele jaren heeft geduurd. Dit is niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk een zware opgave.

Bij detoxificatie treden ontwenningsverschijnselen op. Niet iedereen heeft alle verschijnselen, dit verschilt per persoon. In het blok hiernaast kun je zien welke ontwenningsverschijnselen kunnen optreden tijdens het ontgiften van het lichaam.

1 Koorts
2 (Spierpijn)
3 Overmatig transpireren
4 Trillen
5 Droge keel
6 Moeite met slapen
7 Snelle hartslag
8 Hoge bloeddruk
9 Misselijkheid

Het detoxificatieproces duurt niet langer dan 10 dagen. De exacte periode verschilt per persoon. De ene persoon heeft meer last van ontwenningsverschijnselen dan de ander.

Na 24 uur zijn de afkickverschijnselen het hevigst. Na 3 dagen zullen de afkickverschijnselen gaan afnemen. Na 7 tot 10 dagen zijn de ontwenningsverschijnselen volledig verdwenen.

De lichamelijke afhankelijkheid van alcohol is nu verdwenen. De geestelijke afhankelijkheid echter nog niet. Na het detoxificatieproces zal er daarom met het daadwerkelijke verslavingstraject gestart worden.

Thuis detoxen van alcohol

Je hoeft niet naar een verslavingskliniek om te ontgiften. Dit kan ook thuis. Thuis detoxen van de alcohol is echter niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen kan de verantwoordelijkheid aan om de verleidingen te weerstaan. Het is dan ook zeker niet aan te raden om geheel zelfstandig te ontgiften van de alcohol in je eigen huis.


Thuis detoxen is niet voor iedereen weggelegd.
Gelukkig bieden veel klinieken ook ambulante detox-behandelingen aan. Hierbij kun je thuis een detox-behandeling ondergaan, met hulp en begeleiding van gespecialiseerd personeel.

Zij komen dan bij je thuis en bieden de hulp die je nodig hebt. Toch blijf je een mate van verantwoordelijkheid houden. De hulpverleners blijven niet dag en nacht bij je.

Lukt het niet om thuis de detox van alcohol vol te houden? Dan kun je altijd nog kiezen voor een klinische detox.


IK WIL NU HULP

Help jezelf of iemand anders!

Denk je dat je hulp nodig hebt? Schakel dan professionals in.

Nog geen reacties

      Doe mee met de discussie en plaats een reactie