Alcohol Detox

Alcohol Detox - Hoe ontgift je voor de Behandeling?

Voordat de behandeling voor de alcoholverslaving echt van start kan gaan, is het zaak om het lichaam te ontgiften. Dit wordt ook wel detoxificatie of detoxen genoemd. Hierbij wordt het lichaam ontdaan van alle lichaamsvreemde stoffen, in dit geval de alcohol. Na de detoxbehandeling kan er gestart worden met de verslavingsbehandeling.

Uitgelicht

Neemt een verslaving je leven over, sta zorg toe, laat je behandelen.
Neemt een verslaving je leven over, sta zorg toe, laat je behandelen.

Alcohol detox protocol

Het protocol in de meeste verslavingsklinieken is erop gericht om in één keer helemaal te stoppen met drinken. Dit gaat niet alleen veel sneller dan het afbouwen van alcohol, maar ook is de kans op een terugval kleiner en zijn de afkickverschijnselen alcohol sneller weer achter de rug.

In een afkickkliniek is het alcohol detox protocol erop gericht om onder medische begeleiding te ontgiften. Je wordt continue in de gaten gehouden door gespecialiseerde begeleiders en kunt, indien mogelijk, medicatie krijgen die de ontwenningsverschijnselen onderdrukken.

Ontwenningsverschijnselen alcohol detox

Bij een alcohol verslaving is het lichaam erg afhankelijk geworden van de alcohol. Het plotseling stoppen met het nuttigen van alcohol kan daarom niet alleen erg zwaar zijn voor de verslaafde, maar ook nog eens erg gevaarlijk.

Plotseling laat je een gewoonte los. Een gewoonte die soms al vele jaren heeft geduurd. Dit is niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk een zware opgave. Bij detoxificatie treden ontwenningsverschijnselen op. Niet iedereen heeft alle verschijnselen, dit verschilt per persoon. In het blok hiernaast kun je zien welke ontwenningsverschijnselen kunnen optreden tijdens het ontgiften van het lichaam.

 • Koorts
 • Spierpijn
 • Overmatig transpireren
 • Trillende handen
 • Droge keel
 • Slecht slapen
 • Snelle hartslag
 • Hoge bloeddruk
 • Misselijkheid

Hoe lang duurt detox van alcohol?

Het detoxificatieproces duurt niet langer dan 10 dagen. De exacte periode verschilt per persoon. De ene persoon heeft meer last van ontwenningsverschijnselen dan de ander. Na 24 uur zijn de afkickverschijnselen het hevigst.

Na 3 dagen zullen de afkickverschijnselen gaan afnemen. Na 7 tot 10 dagen zijn de ontwenningsverschijnselen volledig verdwenen. De lichamelijke afhankelijkheid van alcohol is nu verdwenen. De geestelijke afhankelijkheid echter nog niet. Na het detoxificatie proces zal er daarom met het daadwerkelijke verslavingstraject gestart worden.

Soorten detoxificatie

Detoxificatie kan plaatsvinden op verschillende manieren, waaronder ambulant of klinisch. Hieronder leggen we het verschil tussen deze twee uit.

Ambulante detoxificatie

Hierbij gaat het om behandeling zonder opname. Je kunt dan gewoon thuis blijven wonen. Volhouden en het voorkomen van terugval staan hierbij centraal. Soms wordt er medicatie voorgeschreven om de detoxificatie te ondersteunen. Je houdt contact met de kliniek zodat de hulpverleners in de gaten kunnen houden hoe de ontgifting gaat.

Er wordt voor ambulante detoxificatie gekozen wanneer men verwacht dat de afkickverschijnselen mee zullen vallen, en/of wanneer er geen psychiatrische stoornis aan de orde is of verslaving aan andere middelen. Het is daarnaast belangrijk dat de persoon een solide steunsysteem heeft.

Klinische detoxificatie

Hierbij is er sprake van een behandeling inclusief opname. Er wordt voor klinische detoxificatie gekozen wanneer er verwacht wordt dat de onthoudingsverschijnselen ernstig zullen zijn, of wanneer de persoon een psychiatrische stoornis heeft, verslaafd is aan twee of meer middelen of een zeer beperkt steunsysteem heeft om op terug te vallen.

Tijdens de opname doorloop je een programma dat gericht is op medische zorg, begeleiding en ondersteuning.

Thuis detoxen van alcohol

Je hoeft dus niet naar een verslavingskliniek om te ontgiften. Dit kan ook thuis. Thuis detoxen van de alcohol is echter niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen kan de verantwoordelijkheid aan om de verleidingen te weerstaan.

Het is dan ook zeker niet aan te raden om geheel zelfstandig te ontgiften van de alcohol in je eigen huis. Gelukkig bieden veel klinieken ook ambulante detox-behandelingen aan, zoals hierboven beschreven. Je kickt dan thuis af, maar wel met hulp en begeleiding van gespecialiseerd personeel.

Toch blijf je een mate van verantwoordelijkheid houden. De hulpverleners blijven niet dag en nacht bij je. Lukt het niet om thuis de detox van alcohol vol te houden? Dan kun je altijd nog kiezen voor een afkickkliniek alcohol.

Meer informatie over alcohol? Lees ook:
1 reactie
 • Michel F.
  19 januari 2021 12:30
  01

  Hallo,ik ben 71 jaar ging op mijn 14e jaar al met mijn broer het cafe in. Sindsdien, op latere leeftijd ben ik elke dag gaan drinken, altijd ’s avonds als ik thuis kwam van mijn werk, op het laatst tot voor twee weken , 5 a 6 glazen wodka, whisky.

  In november 2019 woog ik 115 kg. Ik besloot op dieet te gaan maar wel alcohol te blijven nuttigen, ik viel 8 kg af na de feestdagen op de weegschaal, weer 4 kg aan gekomen. Door de schrik reactie besloot ik om even te stoppen met alcohol.

  Ik ben nu na 14 dagen geen alcohol 2 kg afgevallen, ik hoop dat het wat sneller zal gaan. Maar ik heb geen probleem met geen alcohol drinken, wel slaap ik slechter, kom moeilijker inslaap. Wel denk ik er toch aan, maar kom niet in de verleiding.

  Ik hoop dit vol te houden, voor een betere gezondheid(hoge bloeddruk,Diabetisch).
  Zo ben ik in 1992 gestopt meet roken van de een op de andere dag, na 28 jaar roken 2 pakjes per dag.

  Dus als je wil dan kan het ook zonder Kliniek.

  Groet, Michel

Doe mee met de discussie en plaats een reactie