Efedrine: stimulerend kruid met gevaarlijke bijwerkingen
Wat is efedrine?
Efedrine (of ephedrine) is de werkzame stof in het kruid efedra (of ephedra). De stof is een natuurlijke stimulant en werd in het verleden verwerkt in energiedrankjes, voedingssupplementen en afslankmiddelen. Als natuurlijke energiebooster was efedrine tot 2004 vrij verkrijgbaar in smartshops, maar sindsdien valt het middel onder de geneesmiddelenwet en mag daarom niet langer vrij verkocht worden. Efedrine wordt in enkele gevallen nog wel gebruikt in ziekenhuizen bij een plotseling dalende bloeddruk, bijvoorbeeld als gevolg van een ruggenprik.
De effecten van efedrine lijken op een milde variant van amfetamine, ook wel bekend als speed. Ondanks het feit dat efedrine niet zo verslavend werkt als amfetamine, heeft de stof een aantal ernstige bijwerkingen, die zelfs bij lage hoeveelheden voor serieuze problemen kunnen zorgen.
DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?
Bel voor advies
Ma-Vrij van 08:00 - 22:00
Weekend 12:00 - 17:00
Geschiedenis van Efedrine
Efedra, het kruid waar efedrine uit gewonnen wordt, groeit in woestijnachtige gebieden in China en Zuid Amerika. Efedra wordt in de traditionele Chinese geneeskunde al meer dan 5000 jaar gebruikt als medicijn tegen astma, reuma en gewrichtspijn.
In de jaren 30 werd de werkzame stof efedrine geïsoleerd uit de efedra plant en ingezet als astmamedicijn, omdat efedrine zorgt voor een verwijding van de luchtwegen. De plant was echter niet in grote hoeveelheden beschikbaar, waardoor de geneeskunde al snel overstapte op andere middelen voor het behandelen van astma.
Efedrine bleef echter wel populair als energiebooster in voedingssupplementen, vooral onder kracht- en duursporters. Inmiddels staat de stof op de dopinglijst en is het gebruik streng verboden. Efedrine is daarnaast jarenlang populair geweest als afslankmiddel, vanwege de honger-onderdrukkende werking van de stof. Na het verbod op de vrije verkoop van de stof, wordt efedrine soms nog wel verwerkt in illegale supplementen en preparaten.
Wat zijn de effecten van efedrine?
Efedrine heeft vooral fysieke, oftewel lichamelijke effecten. De stof stimuleert de aanmaak van noradrenaline, een lichaamseigen stof die het zogenaamde sympathische zenuwstelsel stimuleert. Dit gedeelte van het menselijke zenuwstelsel zorgt ervoor dat we snel en explosief in actie kunnen komen.
Noradrenaline zorgt voor een verhoging van de hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Ook verwijdt het de luchtwegen en maakt het extra energie vrij in het lichaam. Een hoog niveau noradrenaline in ons lichaam zorgt ervoor dat we intense en bovengemiddelde fysieke inspanningen kunnen leveren, als de situatie daar om vraagt. Efedrine werkt door precies deze lichaamsfuncties te stimuleren.
Als gevolg hiervan kun je, na het gebruiken van efedrine, al snel last krijgen van hartkloppingen, zweetaanvallen, een rillerig en trillerig gevoel en slapeloosheid.
Efedrine heeft vrijwel geen geestelijke of mentale effecten. De stof stimuleert bijvoorbeeld niet de aanmaak van dopamine in onze hersenen. Dopamine is de stof in het brein die zorgt voor een gelukzalig, euforisch en extatisch gevoel, en verantwoordelijk is voor de verslavende werking van veel geestverruimende en stimulerende middelen. Je opgewekt en euforisch voelen na het gebruik van efedrine komt dus vrijwel niet voor.
Verslavingsrisico van Efedrine
Doordat efedrine praktisch geen effect heeft op het dopamine-, en daarnaast ook het serotoninesysteem van onze hersenen, is de stof niet bovengemiddeld verslavend. Wanneer je efedrine langere tijd gebruikt en vervolgens stopt, dan treden er geen lichamelijke ontwenningsverschijnselen op. Het gebruik van efedrine zorgt dus niet voor tolerantie en lichamelijke verslaving.
Wel is het mogelijk om een milde vorm van geestelijke afhankelijkheid te ontwikkelen. Wanneer je efedrine langere tijd gebruikt om beter te presteren of scherper voor de dag te komen, kun je na verloop van tijd het gevoel krijgen dat je efedrine nodig hebt om normaal te functioneren. Deze vorm van geestelijke afhankelijkheid is goed behandelbaar.
Het kan riskant zijn als efedra bijvoorbeeld gebruikt wordt als een eetlustremmer. Aanvankelijk zal het helpen maar door de gewenning moet al snel meer geslikt worden waardoor het risico op een hoge bloeddruk toeneemt.
Risico's van efedrine
Het gebruik van efedrine is vandaag de dag verboden vanwege een aantal serieuze gezondheidsrisico’s:
Hoeveel efedrine per dag?
Het advies volgens de Food and Drug Administration (FDA) is om per keer niet meer dan 8 mg efedrine te gebruiken (met een minimale tussenpauze van 6 uur) en per dag niet meer dan 24 mg. Daarnaast zou je efedrine niet langer dan een week moeten gebruiken.