Lichaamsgeur alcoholist

Lichaamsgeur alcoholist: Oorzaken en kenmerken

Alcohol zorgt voor een herkenbare, onaangename lichaamsgeur wanneer je te veel alcohol drinkt. Op deze pagina leggen we uit wat deze geur is en waar deze precies vandaan komt. Zo herken je beter een mogelijk drinkprobleem bij iemand in je omgeving. Lees verder om te weten wat de lichaamsgeur en andere herkenbare symptomen bij alcoholverslaving zijn.


Wat is een alcoholist?

Een alcoholist is iemand die afhankelijk is van alcohol en daarom overmatig drinkt, ondanks de negatieve gevolgen die dit heeft voor de gezondheid. Niet alle overmatige drinkers zijn alcoholisten. Er zijn verschillende kenmerken die bepalen wanneer je een alcoholist bent. Het verliezen van controle over het drankgebruik speelt een belangrijke rol, volgens verslavingspsycholoog Michael Lyvers. Een alcoholist heeft vaak een poging gedaan om te stoppen met alcohol drinken. Stoppen met alcohol is bij een verslaving echter lastig door de heftige afkickverschijnselen waar veel mensen last van krijgen.


Hoe herken je de lichaamsgeur van een alcoholist?

Je herkent de lichaamsgeur van een alcoholist aan een zure, onaangename geur bij de adem en vanaf het lichaam. Een alcoholist heeft vaak een sterke alcoholgeur op de adem die rondom het lichaam is te ruiken. De adem gaat stinken omdat minder speeksel wordt aangemaakt. Door het alcoholgebruik ontstaat namelijk een gebrek aan vocht, volgens tandheelkundige Sean S. Lee, waardoor bacteriën zich makkelijker ophopen in de mond.

Bij het zweten komt vaak een zure en muffe geur vrij. Dit is een gevolg van de gemetaboliseerde alcohol in het lichaam die via de huid vrijkomt. Mensen zweten bovendien eerder doordat alcohol je lichaamstemperatuur verhoogt. Ook heeft alcoholverslaving een negatieve invloed op de persoonlijke hygiëne. Dit draagt bij aan de onfrisse lichaamsgeur.


Wat zijn de symptomen van een alcoholverslaving?

De symptomen van een alcoholverslaving zijn divers en mogelijk lastig te herkennen. Alcoholisten maskeren hun overmatige alcoholgebruik vaak voor de omgeving en henzelf, volgens een studie uit 2004 in Journal of Substance Abuse Treatment. Zo worden er vaak trucjes en smoesjes gebruikt om een probleem weg te praten. Het is daarom moeilijk om problematisch gebruik op tijd te herkennen bij collega’s, vrienden of familieleden. Bij vermoedens van een alcoholverslaving is het altijd aan te raden om professionele hulp in te winnen. Zo vergroot je de kans op een succesvolle interventie.

Mogelijke symptomen van een alcoholverslaving zijn:

  • Steeds meer drinken door toenemende tolerantie en last krijgen van ontwenningsverschijnselen wanneer je geen alcohol drinkt
  • Veranderingen in gedrag, zoals terugtrekken uit sociale activiteiten of andere eetgewoonten
  • Fysieke veranderingen, van rode ogen tot veel zweten (en een slechte lichaamsgeur)
  • Alcoholist heeft vaak last van stemmingswisselingen die zorgen voor verstoorde relaties met anderen
  • Problemen op werk of school door afnemende prestaties
  • Toegenomen alcoholgebruik ontkennen of geheimhouden

Stoppen met alcohol

Stoppen met alcohol is zonder professionele hulp moeilijk en soms zelfs gevaarlijk. Bij een ernstige alcoholverslaving kun je last krijgen van levensbedreigende afkickverschijnselen zoals een delirium tremens. Professionele hulp bij een alcoholverslaving kan worden gegeven in de vorm van:

  • Ambulante zorg, waarbij iemand thuis onder begeleiding een ambulante detox volgt om af te kicken
  • Poliklinische zorg, waarbij je regelmatig (wekelijks bijvoorbeeld) in een kliniek of instelling gesprekken voert met een therapeut of psycholoog
  • Opname in een kliniek, waarbij je door een multidisciplinair team wordt ondersteund tijdens de alcohol detox en behandeling ontvangt voor de verslaving zelf, zoals cognitieve gedragstherapie en groepstherapie

Niet elke verslaafde kan succesvol worden geholpen. Afstand nemen van een alcoholist in je naaste omgeving is moeilijk, maar soms noodzakelijk. De negatieve impact op de omgeving is namelijk vaak groot bij alcoholverslaving, van financiële problemen tot mentale lasten. Besef dat de verantwoordelijkheid voor de verslaving uiteindelijk bij de alcoholist ligt en niet bij jou.

Zoek je hulp voor een alcoholverslaving? Bel 020 – 532 0030 voor een anoniem consult met een van onze medewerkers over de beste behandelopties in jouw situatie.

bel Bel ons voor advies