Sertraline

Sertraline: Effecten, risico's en afbouwen

Sertraline is een SSRI-antidepressivum dat de stemming verbetert, angsten wegneemt en depressieve klachten vermindert. Het zorgt voor deze effecten door de hoeveelheid serotonine, een belangrijke neurotransmitter, in de hersenen toe te laten nemen. Hoewel relatief veilig en effectief, treden bijwerkingen bij sertraline vaak op en zijn er enkele risico’s aan het gebruik van het middel voor bepaalde groepen, waaronder kinderen en zwangere vrouwen. In dit artikel wordt uitgelegd wat de effecten en bijwerkingen van sertraline zijn en waar je op moet letten bij gebruik.


Wat is sertraline?

Sertraline is een antidepressivum dat onder meer wordt gebruikt voor de behandeling van een ernstige depressieve stoornis, angststoornis en obsessieve-compulsieve stoornis. Het medicijn is een SSRI (specific serotonine reuptake inhibitor), wat betekent dat het helpt om de niveaus van serotonine, een neurotransmitter, in de hersenen te verhogen. Zo kan het de stemming verbeteren en kunnen symptomen die verband houden met depressie en angststoornissen verminderen.

Sertraline is een relatief veilig en effectief medicijn, volgens R. Hirschfeld in een studie in Depression & Anxiety. Wel kan het vervelende bijwerkingen veroorzaken en verdwijnt sertraline heel langzaam uit het lichaam, waardoor het belangrijk is om het gebruik ervan rustig af te bouwen.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Waar wordt sertraline voor gebruikt?

Sertraline wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende psychische aandoeningen, in het bijzonder voor het behandelen van ernstige depressieve gevoelens. Het middel kan ook angstgevoelens verminderen of wegnemen. Het wordt daarom ook ingezet bij de behandeling van uiteenlopende angsten, van sociale fobie tot gegeneraliseerde angststoornis en obsessief-compulsieve stoornis.

Sertraline wordt soms gebruikt bij de behandeling van een posttraumatische stressstoornis, hoewel gedragstherapie volgens een studie uit 2015 in The British Journal of Psychiatry vaak een beter behandelresultaat oplevert. Ook kan het de symptomen van premenstrueel syndroom verlichten.


Hoe wordt sertraline gebruikt?

Sertraline wordt oraal gebruikt door het innemen van tabletten of capsules. Het duurt minstens enkele weken voordat sertraline goed genoeg werkt voor een concreet behandelresultaat. Het is daarom belangrijk dat je in het beginstadium het medicijn consequent blijft slikken, ook wanneer je hier niet meteen effect van merkt.

De begindosering van sertraline varieert afhankelijk van individuele kenmerken en de ernst van de klachten. Meestal wordt met een lage dagelijkse dosis gestart van tussen de 25 tot 50 milligram. Deze wordt dan geleidelijk verhoogd totdat het gewenste therapeutische effect bereikt is. De geleidelijke verhoging helpt onder meer om bijwerkingen te minimaliseren, volgens R. Taurines et al. in Therapeutic Drug Monitoring.


Wat zijn de effecten van sertraline?

De effecten van sertraline zijn onder meer het verminderen van negatieve gevoelens en angsten. Ook helpt het antidepressivum om de stemming te verbeteren en energieniveaus te boosten, door een bijdrage te leveren aan een beter slaappatroon, volgens een studie uit 2003 in Journal of Clinical Psychopharmacology. Sertraline gebruiken helpt zo om je gelukkiger en energieker te voelen.

De mogelijke effecten van sertraline zijn:

 • Verminderen van depressieve gedachten en gevoelens
 • Verminderen van angstsymptomen, zoals zorgen, nervositeit en spanning
 • Verminderen van obsessieve gedachten en compulsieve handelingen
 • Verminderen van de frequentie en intensiteit van paniekaanvallen
 • Verbeteren van je algehele stemming en welzijn door onder meer positieve effecten op de slaap

Wat zijn de bijwerkingen van sertraline?

De bijwerkingen van sertraline zijn vergelijkbaar met die van andere SSRI’s, volgens onderzoek uit 2014 in International Clinical Psychopharmacology. Gebruikers van sertraline kunnen in het bijzonder last krijgen van misselijkheid, diarree en seksuele stoornissen. De intensiteit en frequentie van bijwerkingen is onder meer afhankelijk van de opgebouwde tolerantie en de dosering.

Mogelijke bijwerkingen van sertraline zijn:

 • Misselijkheid en duizeligheid
 • Diarree en maagklachten
 • Seksuele stoornissen (waaronder erectiestoornissen en voortijdige ejaculatie)
 • Slapeloosheid en plotselinge ernstige vermoeidheid
 • Verminderde eetlust
 • Droge mond
 • Duizeligheid en hoofdpijn
 • In zeldzame gevallen ontstaat huiduitslag, wat direct aan je arts moet worden gemeld

Wat zijn de risico’s van sertraline?

De risico’s van sertraline zijn aanzienlijk wanneer het middel verkeerd wordt ingenomen. Net zoals bij andere antidepressiva, kunnen vooral mensen onder de 25 suïcidale gedachten ontwikkelen door sertraline, volgens een studie uit 2005 in British Medical Journal. Ook is het mogelijk dat chemische effecten op het zenuwstelsel leiden tot het zeldzame, maar levensgevaarlijke serotoninesyndroom. Informeer een zorgverlener daarom altijd volledig over het gebruik van andere middelen die mogelijk de werking van sertraline beïnvloeden.

Mogelijke risico’s van sertraline zijn:

 • Suïcidaal gedrag en suïcidale gedachten, vooral bij kinderen en jongvolwassenen
 • Ontwikkelen van het serotoninesyndroom
 • Bijwerkingen, vooral risicovol bij een zwangerschap
 • Combinatie met andere medicatie en middelen, waaronder ontstekingsremmende pijnstillers
 • Allergische reacties, die onmiddellijke medische hulp vereisen

Sertraline en andere factoren

Bij gebruik van sertraline is het verstandig geen alcohol in te nemen, omdat dit de effecten van sertraline kan versterken of verzwakken en het risico op bijwerkingen kan vergroten. Vanwege de mogelijke gevaren voor de ontwikkeling van de foetus, wordt sertraline voorschrijven voor zwangeren ook afgeraden door experts, volgens C. De Vries et al. in Drug Safety. Alleen in uitzonderlijke gevallen, wanneer een alternatief medicijn voorschrijven niet mogelijk is, zal een arts tot sertraline overgaan voor een behandeling van psychische problemen.

Sertraline werkt soms ook door op het gewicht, met gewichtstoename voor sommige gebruikers en een gewichtsverlagend effect bij anderen. De oorzaken hiervan zijn complex en omvatten mogelijk veranderingen in eetlust, metabolisme en lichamelijke activiteit.


Sertraline afbouwen

Geleidelijk afbouwen van sertraline wordt sterk aangeraden. Wanneer je sertraline dagelijks gebruikt in een hoge dosering, kan abrupt stoppen namelijk leiden tot heftige ontwenningsverschijnselen en een terugkeer van symptomen. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen meerdere weken lang aanhouden, volgens G. Fava et al. in Psychotherapy and Psychosomatics. Stoppen met sertraline doe je daarom bij voorkeur onder medisch toezicht, waarbij een arts stapsgewijs de dosering verlaagt.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00