Tusi

Tusi of roze coke: Effecten, risico's en behandeling

Tusi is een drugsmengsel van onder meer MDMA, ketamine en diverse andere stoffen dat als roze poeder verkocht wordt. Het is een relatief nieuwe drug uit Colombia met grote risico’s voor gebruikers, onder meer door de onvoorspelbaarheid van de effecten. Hoewel de drug aan een opmars bezig is in Europa, weten veel gebruikers niet precies wat erin zit en wat de risico’s van gebruik zijn. Op deze pagina bespreken we alles wat je moet weten over tusi. Ook leggen we uit welke behandelopties er mogelijk zijn bij een verslaving aan tusi.


Wat is Tusi?

Tusi is de naam voor een mengsel van gevaarlijke drugs uit Colombia dat als roze poeder wordt verkocht en populair is in het uitgaanscircuit. Andere namen voor tusi zijn roze coke, roze cocaïne, pink cocaïne, pink lady, pink panther, tuci en 2C. Volgens D. Moreno et al. in Drugs, Habits and Social Policy dook de drug voor het eerst in Colombia op onder de naam cocaina rosada. Hoewel tusi voor het eerst in Zuid-Amerika op de markt gebracht werd, wordt de drug tegenwoordig ook steeds meer in Europese landen zoals Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland aangetroffen.

Wat is de chemische samenstelling van tusi?

De chemische samenstelling van tusi is meestal een mix van MDMA, ketamine, cafeïne en verschillende andere drugs. Het poeder bevat (ironisch genoeg) meestal geen cocaïne, ondanks dat het als pink cocaine bij velen bekendstaat. De roze kleur van de drugs heeft bovendien niets te maken met de inhoud van de drugs zelf, maar is slechts een kleurstof die wordt toegevoegd om de drug beter te kunnen marketen, volgens een studie uit 2023 in The American Journal of Drug and Alcohol Abuse.

DIRECT IEMAND AAN DE LIJN?

Bel voor advies

bel 020 - 532 0030
Ma-Vrij van 07:00 - 22:00

Wat zijn de effecten van tusi?

De effecten van tusi zijn afhankelijk van de precieze drugs die het roze poeder bevat. Naast MDMA en ketamine, worden er vaak ook verschillende nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) in tusi aangetroffen in Nederland, volgens het Drug Informatie Monitoring Systeem (DIMS). Dit maakt het niet alleen lastig om volledig de vraag “wat zit erin tusi?” te beantwoorden, maar zorgt er ook voor dat de mogelijke effecten van het roze poeder erg kunnen variëren.

Veel voorkomende effecten van tusi zijn:

  • Verdovend gevoel
  • Hallucinaties (vooral wanneer er een tripmiddel als LSD wordt toegevoegd aan het mengsel)
  • Gevoel van euforie
  • Sociale warmte
  • Toegenomen energie

Wat zijn de risico’s van tusi?

De risico’s van tusi zijn onder meer de onvoorspelbaarheid van de effecten en onduidelijkheid over de juiste dosering. Ook zijn er verschillende fysieke en psychische gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van de drugs.

Mogelijke risico’s van tusi zijn:

  • Bijwerkingen zoals geheugenverlies (black-outs) en extreme desoriëntatie
  • Onvoorspelbare effecten, omdat je meestal niet van tevoren weet welke drugs erin zitten
  • Risico op overdosering
  • Fysieke gezondheidsrisico’s zoals hartaanvallen, beroertes, een hoge bloeddruk en oververhitting
  • Psychische klachten zoals paranoia, angst en depressie
  • Ontwikkelen van een verslaving

Is tusi verslavend?

Tusi is verslavend omdat het mengsel verschillende drugs bevat die lichamelijk of geestelijk verslavend zijn, waaronder MDMA en ketamine. Het duurt gemiddeld wel langer om tolerantie op te bouwen aan tusi vanwege de grote variatie waarin de drug voorkomt, waardoor tusi iets minder verslavend kan zijn dan het afzonderlijke gebruik van deze drugs.


Wat zijn de behandelmethoden bij een verslaving aan tusi?

De behandelmethoden bij een verslaving aan tusi zijn vergelijkbaar met die van een behandeling voor andere stimulerende middelen. Dit betekent dat een behandeling van start gaat met detoxificatie, een proces waarbij het lichaam wordt gezuiverd van de resterende tusi en andere stoffen. Vaak komen tijdens deze lichamelijke ontwenning afkickverschijnselen voor.

Nadat de lichamelijke afhankelijkheid aan tusi is opgebouwd, kunnen de geestelijke afhankelijkheid en onderliggende oorzaken van de verslaving worden behandeld. Dit doe je meestal door het volgen van therapie, zoals cognitieve gedragstherapie, motiverende gespreksvoering en groepstherapie. Vaak wordt er ook geadviseerd om gebruik te maken van zelfhulpgroepen en ondersteuningsnetwerken.

Ken jij iemand die veel tusi gebruikt? Of worstel je zelf met tusi en zoek je hulp? Bel 020 – 532 0030 voor een persoonlijk consult over de behandelmogelijkheden die er beschikbaar zijn in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over Tusi

Is ’tusi’ legaal?

Nee, tusi is niet legaal. Tusi bevat meestal verschillende drugs die op de lijst I van de Opiumwet staan, waaronder MDMA (ecstasy) en ketamine.

Hoe verschilt het van andere stimulerende middelen zoals cocaïne?

Tusi verschilt van andere stimulerende middelen zoals cocaïne in de onvoorspelbaarheid (zonder test vooraf weet je nooit precies wat er in het roze poeder precies zit). Wanneer het poeder MDMA en ketamine bevat, zal de gebruiker niet alleen stimulerende effecten ervaren, maar ook dissociatieve effecten.

Hoe wordt Tusi gebruikt?

Tusi wordt meestal gesnoven. Het poeder kan ook direct worden ingeslikt of in een vloeistof worden gemengd.

bel Bel ons voor advies