Overdosis coke

Overdosis coke: Wanneer en wat zijn de symptomen?

Coke wordt voornamelijk gebruikt op feestjes en festivals. Het klinkt onschuldig, maar coke kan zeer verslavend zijn en is bovendien slecht voor je gezondheid. Ook heb je steeds meer van het middel nodig om hetzelfde, prettige effect te bereiken. Het risico op het nemen van een overdosis coke is dan groot. Wanneer spreken we van een overdosis coke, en wat zijn de symptomen ervan?

Lees hier meer informatie over een coke verslaving


Wanneer een overdosis coke?

Als jij cocaïne / SOS neemt, loop je risico op het nemen van een overdosis. Het gebruik van cocaïne kan op verschillende manieren: denk aan snuiven, injecteren of roken. Als je de cocaïne injecteert of rookt, is het risico op een overdosis coke groter dan bij snuiven. Hoe je de drugs ook neemt of gebruikt, je loopt altijd risico’s.

We spreken van een overdosis coke wanneer iemand te veel coke heeft gebruikt. Hoeveel precies ’te veel’ is, kan per persoon verschillen.

Een overdosis kan ‘slechts’ leiden tot het verkeerd vallen van de coke, maar in ernstigere gevallen kan het leiden tot de dood. Door een overdosis coke kan iemand binnen twee of drie uur overlijden, of zelfs sneller.

Als de coke verkeerd valt, kan een gebruiker zich onrustig voelen, achterdochtig of gevoelens van angst ervaren. De achterdocht kan in ernstige gevallen veranderen in wanen, waarbij de gebruiker denkt dat hij/zij wordt achtervolgd.

In het ergste geval leidt een overdosis tot hart- en ademhalingsproblemen met de dood tot gevolg. In het geval van spuiten kan iemand al binnen enkele minuten overlijden, en bij roken en basen kan het ook erg snel gaan.

Als je coke gebruikt in combinatie met cannabis of andere middelen, kan dat het risico op een overdosis vergroten. Cocaïne met alcohol nemen is ook gevaarlijk, omdat het zorgt voor de productie van de chemische stof coca-ethyleen. Deze stof is giftig voor de lever en kan zelfs leiden tot epileptische aanvallen. In het geval van een overdosis en/of een drugsverslaving dien je zo snel mogelijk hulp te zoeken.


Wat zijn de verschijnselen van een overdosis coke?

Als jij een te veel aan coke gebruikt, kan er dus een overdosis optreden. De volgende symptomen zijn tekens van een overdosis:

  • Drukkende pijn op de borst en last van hartkloppingen, waarbij de gebruiker het risico loopt op een hartaanval
  • Pijn die doorloopt naar de linkerarm en soms door naar de rug, waarbij de gebruiker wederom kans loopt op een hartaanval
  • Bleek en grauw worden
  • Veelvuldig zweten en in paniek raken
  • Een kant van het lichaam dat gevoelloos wordt, verlies van het gezichtsvermogen
  • Niet goed kunnen spreken en duizeligheid, waarbij er kans is op een herseninfarct
  • Bewusteloosheid, stuiptrekkingen van de spieren en schuimbekken, waarbij de kans op een epileptische aanval toeneemt
  • Soms zijn gebruikers ook opgefokt, paranoïde, hebben ze angst of zijn ze juist agressief en achterdochtig

Hulp bij stoppen met cocaïne

Als jij hulp zoekt om te stoppen met cocaïne, dan zit je bij ons goed. Wij kunnen je helpen om de dichtsbijzijnde afkickkliniek te lokaliseren en je te adviseren over de verschillende behandelingen. Iedere afkickkliniek heeft zo zijn eigen aanpak en methode, en wij kunnen je helpen hierin de juiste keuze te maken.

Als jij een overdosis coke wil voorkomen, dan is er eigenlijk maar één ding dat je kunt doen, en dat is het cocaïne gebruik te stoppen. Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat je een relatie hebt met een coke gebruiker. Ook dan is het belangrijk om hem/haar te helpen met het zoeken van de juiste hulp.

Als jij een cocaïneverslaving hebt ontwikkeld, zul je geestelijk en lichamelijk moeten ontwennen. Dit kun je het beste doen onder professionele begeleiding. Indien jij direct opgenomen wil worden in een afkickkliniek, dan kan dat, maar alleen in hele urgente gevallen.

MEER OVER COCAINE

Wil je meer de verdieping in over Cocaine? Lees dan onze volgende artikelen


Veelgestelde vragen over een overdosis coke

Hoeveel coke is dodelijk?

Of een bepaalde dosis cocaïne dodelijk is, hangt af van de persoon. Sommige mensen kunnen goed tegen een aantal grammen, terwijl bij anderen een relatief kleine dosis al te veel kan zijn. Verder spelen er andere dingen hierbij een rol, zoals een eventuele ziekte of afwijking. Vooral iemand die een hartafwijking heeft of een defect bloedvat in de hersenen, loopt een groot risico. Daarnaast kan het combineren van drugs, bijvoorbeeld cocaïne met alcohol, extra risico’s tot gevolg hebben. Het is daarom moeilijk om te zeggen hoeveel cocaïne dodelijk is. Ook omdat het middel vaak versneden is.

Hoeveel coke voor een overdosis?

Hoeveel cocaïne kan leiden tot een overdosis, kan per individu verschillen. De meeste mensen kunnen op een avond een kwart tot een halve gram cocaïne (4 of 5 lijntjes) gebruiken zonder daarmee een overdosis te riskeren. Hoeveel iemand precies neemt om het gewenste effect te bereiken, verschilt van persoon tot persoon. Maar een veilige dosis bestaat niet.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00