Relatie met coke gebruiker

Relatie met coke gebruiker

Heb je het vermoeden dat jouw partner of een andere naaste een cocaïne verslaving heeft? Dan kan dat enorm veel druk opleveren in jullie relatie.

Maar hoe kun je een coke verslaafde precies herkennen en wat kun je doen om je partner of vriend(in) te ondersteunen?

Lees hier meer over een coke verslaving


Hoe kun je cocaïnegebruik herkennen?

Je kunt cocaïnegebruik herkennen aan een aantal factoren, namelijk:

  • Hij/zij is erg zelfverzekerd en heeft enorm veel energie
  • Hij/zij is rusteloos en kan snel geïrriteerd zijn
  • Hij/zij praat veel, maar kan niet goed luisteren
  • Hij/zij drinkt vaak en veel alcohol
  • Hij/zij moet vaak naar het toilet
  • Hij/zij heeft vaak een bleek gezicht, wijde pupillen en valt misschien af
  • Hij/zij vaak last van zijn/haar neus

Mijn vriend(in) is aan de coke

Twijfel je of jouw partner verslaafd is aan cocaïne? Dan wordt het tijd om in te grijpen. Echter heb jij weinig tot geen invloed op het cocaïnegebruik van je partner. Wat je wel kunt doen, is ervoor zorgen dat de persoon de juiste hulp krijgt. Je kunt terugvallen op telefonisch advies, maar ook online kun je ondersteuning krijgen. Verder worden er vaak workshops georganiseerd en zijn er open dagen waar je meer informatie kunt inwinnen.

Je staat er echt niet alleen voor; je kunt op verschillende manieren in contact komen met andere partners, familieleden en vrienden van verslaafden om ervaringen met elkaar te delen en elkaar te ondersteunen.


Tips om je partner te ondersteunen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je verslaafde partner zo goed mogelijk te ondersteunen.

Besef allereerst dat een verslaving een ziekte is, en geen keuze. Vraag aan je partner of hij/zij hulp nodig heeft en of hij/zij wil stoppen met het cocaïnegebruik. Laat weten dat je je zorgen maakt. Spreek vanuit je eigen gevoelens en veroordeel de ander niet om discussies te voorkomen.

Geef ook duidelijk aan dat hij/zij zich niet hoeft te schamen en dat er hulp beschikbaar is. Omdat een verslaving gezien wordt als een ziekte, wordt een behandeling vergoed door de zorgverzekering.

Als je in gesprek gaat met je verslaafde partner, doe dat dan op een rustig moment en geef duidelijk aan wat je dwars zit. Vertel wat de cocaïneverslaving volgens jou met je partner doet, maar doe dat zonder de ander te verwijten.

Om je partner zo goed mogelijk te helpen, is het belangrijk dat je grenzen stelt aan zijn/haar gedrag en je ook daaraan houdt – ook al is dat niet altijd even makkelijk. Om je dierbare te beschermen, zul je misschien proberen problemen voor hem/haar op te lossen of een hand boven het hoofd houden. Weet dat dit de situatie alleen maar zal verergeren. Het is daarom belangrijk om de gevolgen van het gebruik bij je partner te laten. Laat je partner weten dat je er voor hem/haar bent wanneer hij/zij besluit om te stoppen. Tot die tijd moet je afstand nemen en maatregelen treffen om jezelf te beschermen.

Meer de verdieping in over cocaïne


Zoek hulp

Wil jij je partner helpen om van zijn/haar cocaïne verslaving af te komen? Hoe eerder er hulp wordt ingeroepen, hoe groter de kans dat je partner de verslaving onder controle krijgt.

Je hoeft je partner niet te laten vallen. Je kunt samen op zoek gaan naar hulp mits hij/zij daarvoor open staat.

Leer meer over hulp voor ouders van drugsgebruikers

bel Bel ons voor advies