PMMA

PMMA: Risico's, effecten en wat doen bij inname

XTC-pillen met de stof PMMA zijn vervuilde pillen met grote gezondheidsrisico’s voor gebruikers. PMMA heeft in veel landen al voor dodelijke slachtoffers gezorgd in de afgelopen jaren. Zo overleden er in 3 jaar tijd maar liefst 29 gebruikers in Noorwegen, volgens Noorse onderzoekers in Forensic Science International.

Ook in Nederland zijn meerdere slachtoffers gevallen door vervuilde pillen met PMMA. Door alerte waarschuwingen van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem is het aantal fatale vergiftigingen vooralsnog gelukkig beperkt gebleven. Op deze pagina vind je uitleg over de werking van de harddrug PMMA, de mogelijke effecten en gevaren, en wat je moet doen wanneer je denkt dat je per ongeluk PMMA hebt ingenomen.


Wat is PMMA?

PMMA is een middel dat soms in XTC-pillen zit en levensgevaarlijk is door het hoge risico op overdosering. PMMA staat voor Para-Methoxy-n-Methylamfetamine. Als designerdrug is het ook bekend onder de naam 4-MMA. De effecten van PMMA lijken op de werkzame stof in XTC-pillen, MDMA, volgens een rapport uit 2014 in Drug Testing and Analysis. Gebruikers weten daarom vaak niet dat ze een vervuilde pil hebben ingenomen.

De effecten van PMMA beginnen vaak later dan MDMA en zijn ook minder sterk dan de partydrug. Hierdoor denken gebruikers meestal dat ze een te lage dosis hebben ingenomen, waardoor ze opnieuw een pil innemen. De kans op ernstige acute bijwerkingen, zoals een onregelmatige hartslag, stuiptrekkingen en bewusteloosheid, en een overdosis is in dat geval erg groot. Zelfs als je ietsje teveel PMMA gebruikt, kan het al gevaarlijk voor gebruikers zijn.


Wat zijn de effecten van PMMA?

De effecten van PMMA zijn redelijk vergelijkbaar met die van MDMA, de werkzame stof in XTC-pillen. Gebruikers krijgen van PMMA meer energie, voelen zich gelukkiger en willen meer contact zoeken met anderen. De gewenste effecten van PMMA zijn echter wel een stuk minder sterk dan bij MDMA, volgens Britse onderzoekers in Neuropharmacology.

Mogelijke effecten van PMMA zijn:

  • Meer energie
  • Alertheid
  • Verhoogde zintuiglijke waarnemingen
  • Meer empathie
  • Neiging om contact te zoeken met andere mensen

Wat zijn de risico’s van PMMA?

De risico’s van PMMA zijn onder meer de ernstige bijwerkingen en de grote kans op overdosering. Gebruikers komen er vaak te laat achter dat ze te maken hebben met vervuilde pillen. Door de zwakke effecten zijn gebruikers geneigd om extra in te nemen. Hierdoor is de kans dat je van PMMA snel een overdosis inneemt erg groot, volgens drugsonderzoeker John Corkery in Journal of Psychopharmacology. Ook in lage doseringen kan PMMA zorgen voor gevaarlijke bijwerkingen en is het risico op een bad trip aanzienlijk.

Laat sowieso altijd je drugs testen om het risico op onbewust gebruik van PMMA en andere onbekende stoffen uit te sluiten.

Enkele risico’s van PMMA zijn:

  • Oververhitting
  • Beschadigde organen (o.a. lever en nieren)
  • Acute bijwerkingen zoals misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen en zweten
  • Bewusteloosheid en coma
  • Problemen met de bloedstolling
  • Verslaving
  • De dood

Behandeling en herstel

PMMA is een stof met erg gevaarlijke eigenschappen. Bel meteen het alarmnummer wanneer je vermoedt dat jezelf of iemand anders PMMA heeft gebruikt en ernstige bijwerkingen vertoont. Houd er ook rekening mee dat je in de dagen na gebruik last kunt krijgen van een dinsdagdip: verschillende lichamelijke en psychische klachten die vergelijkbaar zijn met de naweeën van MDMA-gebruik.

Het is mogelijk om verslaafd te raken aan PMMA, volgens rapportages van het Trimbos Instituut. Door tolerantie en de effecten van PMMA op het lichaam kunnen gebruikers namelijk een afhankelijkheid ontwikkelen. Behandeling van een PMMA-verslaving omvat vaak een combinatie van detox, het volgen van psychotherapie (zoals cognitieve gedragstherapie) en nazorg. Een behandelplan is het meest effectief wanneer het aansluit op je individuele behoeften en de onderliggende oorzaken van de verslaving behandelt. Een korte opname in een afkickkliniek wordt daarom aangeraden voor mensen die snel en effectief willen stoppen met PMMA.

Ben jij op zoek naar hulp voor een afhankelijkheid aan PMMA of andere drugs? Bel anoniem naar 020 – 532 0030 en krijg persoonlijk advies over de beste behandelopties in jouw situatie.


Veelgestelde vragen over PMMA

Is PMMA legaal in Nederland?

Nee, PMMA is niet legaal in Nederland en staat op lijst I van de Opiumwet.

bel Bel ons voor advies