Verschil hasj en wiet

Wat is het verschil tussen hasj en wiet?

Hasj en wiet komen van dezelfde vrouwelijke cannabisplant maar verschillen behoorlijk in uiterlijk, hun effecten en de gevoelens die gebruikers ervaren. Hasj, een afkorting van hasjiesj, bevat een hogere concentratie van de werkzame stoffen van de cannabisplant en zorgt zo voor sterkere verdovende effecten. Wiet is meer veelzijdig en subtieler in werking. Lees verder waarin beide drugs nog meer verschillen en wat je kunt doen om te stoppen met het gebruik ervan.


Wat is hasj?

Hasj is een geconcentreerde vorm van cannabis. Het wordt gemaakt uit de hars van de cannabisplant. Hierin zitten hoge niveaus van cannabinoïden zoals THC en CBD, de werkzame stoffen die zorgen voor de psychoactieve en medicinale effecten van cannabis. Hasj kan worden gerookt, verdampt of oraal worden ingenomen.


Wat is wiet?

Wiet is een drug die bestaat uit de gedroogde bloemen, bladeren en stengels van de vrouwelijke cannabisplant. In wiet zit een bepaalde hoeveelheid THC en CBD, naast andere werkzame cannabinoïden. Het is een van de meest populaire en verslavende drugs wereldwijd. Wiet kan zowel recreatief als voor medicinale redenen worden gebruikt.


Wat is het verschil tussen hasj en wiet?

Het verschil tussen hasj en wiet is allereerst de vorm van de drug. Bij het samenpersen van de hars van de cannabisplant ontstaat bij hasj een bruin kleverig plakje. Wiet lijkt op een hoopje gedroogde kruiden dat bestaat uit de gedroogde bloem, bladeren en takjes van de vrouwelijke hennepplant. Ook inhoudelijk is er een belangrijk verschil, volgens laboratoriumonderzoekers in een studie uit Journal of Chromatography. Hasj en wiet bevatten niet dezelfde concentratie van cannabinoïden. In hasj zit gemiddeld meer THC dan in wiet.

Verschil in effecten

Hasj en wiet bevatten dezelfde psychoactieve en medicinale stoffen, maar kunnen variëren in hun effecten door het verschil in concentratie van deze stoffen.

Verschillen in de effecten tussen hasj en wiet zijn:

  • Hasj bevat gemiddeld meer THC en leidt daarom tot een sterkere high en verdovende effecten
  • De effecten treden bij hasj eerder op dan bij wiet
  • Wiet kan een meer effectieve medicinale werking hebben, afhankelijk van de soort (Nederlandse wiet vaak in mindere mate)

Verschil in gevoel

Hasj en wiet verschillen meestal ook in het gevoel dat gebruikers erdoor ervaren. Zowel hasj als cannabis zorgen voor een bedwelmend en verdovend gevoel. Iemand die wiet gebruikt, ervaart meestal echter een meer subtiele high. Ook iemands verwachtingen kunnen voor dit verschil in gevoelens een rol spelen, volgens Spaanse onderzoekers in Pharmacology Biochemistry and Behavior.

Verschillen in de gevoelens bij gebruikers tussen hasj en wiet zijn:

  • Hasj zorgt voor een krachtiger en intenser gevoel van bedwelming en verdoving
  • Hasj veroorzaakt een sterke high die eerder tot gevoelens van desoriëntatie leiden
  • Iemand die wiet gebruikt voelt zich meestal meer opgewekt en sociaal

Stoppen met cannabis

Cannabis is een geestelijk verslavende drug, waardoor stoppen een uitdaging kan zijn voor veel gebruikers. Plotseling stoppen met cannabis kan dan leiden tot vervelende afkickverschijnselen zoals slaapproblemen en stemmingswisselingen. Bij een cannabisverslaving is het verstandig om professionele hulp in te schakelen zodat je veilig en succesvol kunt stoppen.

Er zijn verschillende vormen van hulp bij het stoppen met cannabis. Bij een milde afhankelijkheid is een ambulante detox meestal voldoende. Je kickt dan thuis af onder gedeeltelijk toezicht. Bij een meer serieuze verslaving is klinische opname verstandig. De kans op ernstige ontwenningsverschijnselen zoals een psychose is dan groot. Na de detox ontvang je dan vaak behandeling voor psychische klachten en de oorzaken van de verslaving, voor een duurzaam herstel.

Ben jij verslaafd aan cannabis en wil je stoppen? Of wil je iemand in jouw omgeving helpen? Bel anoniem 020 – 532 0030 en krijg persoonlijk advies van onze medewerkers over de meest geschikte behandelmogelijkheden in jouw situatie.


Veelgestelde vragen

Wat is sterker, hasj of wiet?

Hasj is gemiddeld sterker dan wiet omdat het een hogere concentratie van de psychoactieve stoffen bevat.

Worden wiet en hasj hetzelfde benoemd in de opiumwet?

Ja, de regels voor wiet en hasj zijn hetzelfde in de Opiumwet. Beide drugs vallen in lijst II, wat betekent dat het gebruik ervan gedoogd wordt.

bel 020 - 532 0030

Ma-Vrij van 07:00 - 22:00